Публикувано: 05 July 2013 - 10:54 AM
Да, от стреса е. Това си е травма за него, която свързва с лоши неща. Но не чакайте да му мине и да ви даде сам. Опитайте без излишно напрежение да махнете бинтовете, ако са за сваляне. Не мисля, че проявява агресия. Показва ви, че не му е приятно, но вие от ваша страна му покажете, че няма страшно. Аз много съм говорила - спокоен тон, вдъхващ доверие, а ако нещата ескалират - натискам с тяло и бързо действам. Просто не позволявам кучето да ме ръководи. Още повече, когато е за здравето и благоденствието му. Ако не сте убеден, че ще се справите сам, повикайте някой за помощ (който да го държи или натиска, докато махате бинта), а за по сигурно сложете намордник. Имайте предвид, че може и да го боли, така че бързо трябва да се действа, за да избегнете допълнителен стрес за кучето и да си спестите излишни нерви.
Преди много години, когато моето куче беше на 3 месеца и половина, трябваше да е 1 месец с гипс. А толкова се дразнеше да е с него, та даже си го махаше, но ние упорито го водихме за нов. И така се стигаше до там, че само като го качвахме на масата в кабинета, трима души едва го удържахме (от които двама са едри мъжаги). Не се е стигало до хапане и други наранявания, но си беше неприятна битка и за двете страни. Страха е голяма работа .... Такива травми си остават за цял живот - кучето ми и до ден днешен си пази "болната" лапа. Вече повече от 10 години.
Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро