"Родна реч, омайна, сладка..." Диалекти от всички краища на нашата мила таковина
Публикувано: 23 June 2009 - 03:01 AM
Еся га зафатм темата па кой га иска да га дуписва!
Бай Гъцо Мърдавицата и въргозуняка*
Бай Гъцо Мърдавицата, сухоляв сгугушен парясник на около петдесет лазаря, с бутурясало рофито лице и клепясали от стара неизлечима балънма уши, излезе на сундурмата на новата си двуетажна, току-що измазана къща, прозина се до разгъчване (затуй му викаха и Гъцо), задръгна със скукушинени пръсти голия си кирливожълт корем, който се пелтееше като качамак изпод разпраната риза, па ръшна с нога бозолявото келаво псе на име Мърлю, което хръпаше току на чеперека, свило предните си сгъчкани и омъждуляни от ровляк лапи под приличната на туфа муцуна. Псето се кътландиса, бафна два-три пъти сънливо по стопанина си, пребаца с подгъзурен куйрук разлятата помия по двора, па се шмугна у дребака между кочината и мръсовината.
- Къде пак бря? - кукна от горната одая стрина Пъца Гуджовкина, вдовицата, дето шъташе на бай Гъца и от време на време му подслаждаше животеца. Тя беше гърдунеста, сбабичосана вече жена, обута в ръждоляви окъсани джорапи, закрепени с джантер за пездерицата. - И що ти е криво пцето, та го буторяса?
- Млък ма, навро! - гъгна връз нея бай Гъцо. - Туй псе я че го разчекнем с гьостерицата, а ти да не го буторясам. За пцето кърпел, тъй си знам язе. Разлигавиш ли го, оно че ти се качи на келя...
И без да обръща повече внимание на стрина Пъца, бай Гъцо се затътряви към обора да навиди болното от краста турмаче. Той шляпаше с гумените цървули из помръзляка, мина край барабината, обра с крак насърбаната от снощи пенюга и като все още попържаше и мрънкявеше под нос, влезе в обора.
Удари го гъста фанара от биволски пръждавици, смесена с воня на уруглица и пикня. Бай Гъцо се спря на цепленката, швиркна с уста и краставото турмаче, изглежда, го усети, защото от полутъмната жежчава се счу радостното му брецане, а веднага след туй скюсканата от болестта чутура на хавайнчето се завря в гърделя на бай Гъца и почна да му се лади и бъцка като малко сополявче.
- Пъш де! - взе да жъмка главата на турмачето бай Гъцо. - Я какво ме
изглафа целия, кьорчо-кьорава!
Но гласът му не звучеше сърдито, а по-скоро гълчаво. Бай Гъцо се бе превързал с оная престара селска обич към болното турмаче, иначе отдавна да му бе пуснал кръвняка или да го бе трампосал на някоя оривица.
Докато турмачето и човекът се лабацаха един друг, откъм темнявата пърлица на обора изведнъж се счу тупурдия, сякаш скопяваха нерез, после оттам изскочи като бесня страшен цървен дзвер и се хвишна право на гърба на бай Гъца.
- Леле, въргозуняк! - извреца бай Гъцо и се юрна към манаря, но дзверът го ръмкаше по гъзиняка и озгор и не му даваше да изщрапка до яснеца под сводовището. Сърцето на бай Гъцо прекина, прекина иднаж-дваж, па се бишна нагор, заседна в гръцмуля и ни насам, ни натам.
И кой знае как щеше да завърши тая дунанма, ако бай Гъцо не беше щрегар човек и не даянеше на ръмкане. Докато дзверът крежаваше с некти връз него, той изведнъжка си спомни, че е атеист и като такъв не бива да верва в разни богове, светии, гяволи и въргозуняци. Тази мисъл му даде криле, той се сбабуни на две, запрошна дзвера от гърба си, обърна се и видя, че той наистина не е въргозуняк, а църната мачка на комшията чичо Дърмо Крижавия, която се бе омърляла прездене си и си бе намерила котило в темнявата пърлица.
- Да ти и... намерата, гадина неприклопена! - изглафа през зъби бай Гъцо, па като фана за дръжляка една гьостерица, па като зачепрасти, та ни въргозуняк остана, ни турмак, ни обор...
Така атеистът бай Гъцо Мърдавицата се пребори със суеверието.
Публикувано: 23 June 2009 - 04:30 AM
Малко Бански диалект:
- От царно гуде бела дробка еел си?-транслейт-От черно прасе бяла сланина ял ли си?
"Ле ти кажах пичи да играш! Капе ле? А в Батак казват - Я яф аца."
" недей да фърляш квинка у джамека"-не хвърляй камъка по прозореца
Глагол от плевенско в контекст:
"Ушите ми са смърцафукаха от студ."
Впрочем, глаголите там се употребяват преференциално с ударения на последната сричка - "скокнАх, провикнАх се, подскочИх, казАх, зепнАл, написАл, подсказАл", пр.
Родопски диалект-голем смех!
ЦЕНОРАЗПИС НА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
ЦЕНОРАСПИС
Спане
У одаята с исглед накъмто барата - два лева на креват.
У одаята с исглед накъмто дворо - един и педесе пак на креват.
(и двете такси са независимо за мъжко ели за женско ама ако некоя ми фане окото моем да напрайм остъпка с некакви процентове)
Ядане
Закуска - пражени филий с кисело млеко една паничка.
Обет - пържена лютеница, пръжки с боб, картофена чорба и компот (секи път различно само компота е секогаш.)
Вечера - яйцета на очи ели бъркани (секи път различно) и ена малечка шльокавица по желание на клиенто с мезе торшиа а летоска домат ели краставица.
Сичко наедно - два и педесе секи ден.
(ако неко ден ми ареса компаниата може да отпущим по ена голема кайсиева за бес пари)
Хигиенски нужди
Ако некой му се прикъпе слочайно може летоска у барата а зимъска у цинково корито с ладка вода от котел. И у двата случая претвиждаме търкане на гръб с кисе от назе. Ако търка Глигорица таксата е лев и осемдесе ако търкам язе таксата става на лев и педесе що съм по як.
Ако некой си мие забите да си носи паста що у Добролево немаме. Ние заран като се нажабурчиме с шльокавица и не завъждаме микробе ебаси. Сапун нема нужда да се носи ние имаме ператен он се не пеняви като грацкия ама отмива добре.
Нужник си имаме у дворо и е екологически исправен. Секи път като се размерише та почне да люти на очите му фъргам вар. За него таксата е двайсе стотинки на исхождане става дума за голема нужда (леле а Натка расправа че у градо зимат по педесе стотинки). Иначе пикането може и у дворо за бес пари ама гледай да не е у насадено ебаси.
Торизам и други заебавки
Отиване (и завръщане) до гората за гъби ели е тека само за расодка с придрожвач (язе) - един лев натам и един лев навам става на въпрос за пеша.
Ако е с яздене на магаре таксата е секи път различно що требва да го пазарим от друк, що мойта магарица Живка е проклета и може да стане неко сакатлък ебаси. Ама нема да се върже повече от два лева нанатам и два лева нанавам сметам язе.
Посештение на хоремаго с придрожвач (язе) - педесе стотинки сичко ама кво си викнеш на Витка ели Благой си плащаш оделно. Ако викнеш нещо и на мене (ама да не е лемонада) таксата отпада. Апа ако тръгнеме сички тористе у група един е за бес пари ама вие че си се разберете кой ебаси.
Издойване на коза (ели офца) с инструктор (Глигорица) - осемдесе стотинки.
Издойване на крава пак тека - лев и двайсе.
Цепене на дърва с манара и инструктор (язе) - два и педесе за кубик.
Копане с малечко мотиче у дворо - един и десет на фитириа (по грацки май се вика леха).
Копане със сащинска мотика на кукуруз ели лозе - два и двайсе на рет.
Чистене на кочината на прасето Гошко - осемдесе стотинки.
Изфъргане на тор от оборо до улицата - лев и четиресе на количка.
Други - наспорет клиенто.
(у други олизат Глигорица да ви пее като едете ели язе да ви водим до казано да видите как се пече рикия ели текива неща)
Забелешка
Ако дойде чожденец ели чожденка в независимос от каде е в смисал на даржава, таксата веднъга се преобръща у еврота по същите цени. И да си водат превеждач ебаси.
Добре дошле у назе!
Опознай селото та да обикнеш градо!
Хасковки от части Първомайски;Асеновградски и дори малко Пловдивски диалект:Ко стаа уa Артикь ?
- Е, биа.
Соо ляп суф,соо дробень жуф-къ за са наям!
Съдийка пита провинил се дядо от с.Сусам:
- Друг път влизал ли си в съд?
- Влинал съм, кък дань съм влинал.
- В какъв?
- В лахньва каца, в къф?! /разбирай в каца за зеле/
- Женен ли си?
- Женет съм за адно женску.
- Че кой се се жени за мъжко?!
- Кък кой?! Мойта сесра е женета за мъжку.
- С теб няма да се разберем, ами кажи защо си откраднал водопроводните тръби от гробището?
- Ама ти дань си луда, ма?! Да с чуала умрял да пий уда? Заккох ни са се тръби, а?
Таа вратня оть не гъ затурмяти уа за ва запитя я?
Я га вляям у Ситту саде гъ затурмям, за ви са невиди на градските каунье!
Едно ж'ва замоля, затурмяйте га вратнята, оть я га фана ревматиз,
кой за ми плата парите за илаче и доктуря?
Кратък Речник
Хасма - Асма, понякога просто лозово насаждение
Худая - Стая
Хисба - Мазе, понякога и таван.
Оримак - Кръчма, някои филолози подозират, че има общ корен със Хоремаг.
Ляб - Хлябът наш насъщни.
Ибах та! - израз на възхищение към събеседника.
Яваааааааааааааааааа! - израз на възхищение (още възхвала на езика Джава). В някои околности изговаряно също като "Ябаааааааа!".
Унимай, закот апи! - предупреждение към човек застанал близо до куче.
Цинигeр - синигер, врабче.
Сирни - сирене.
Бахти - израз на възхищение.
Бахти дирету! - какво дере само!
Бахти луната! - каква луна само!
Мийка - мивка. В по-цивилизованите райони върви в комплект с чушмя.
Автомийка - автомивка, съответно.
Хортувам - говоря.
Скамбаловче - топче за игра.
Утюам си - тръгвам си
Въри - иди
Уть - извинявай
Подшилено - подострено
Не мой ма бара, оть ма е скокуть. - Не ме закачай, че имам гъдел.
Нимой бара ляба с тее мундарь ръки, зать са даде. - Не пипай хляба с тия мръсни ръце, ще ти се даде.
За та отрипъ! - Предизвестена смърт
Шъ та причукь! - Ще те пребия!
Тръзни са, оти даам гъзнем! - Дръпни се, че ще давам на заден.
Я за ида, га зайде. - Аз ще отида, когато залезе.
Ко'ж пийти уа, змейове? - Какво искате за пиене, мъжаги?
Зимъй си дрипите! - израз, използван при сбогуване със сексуален партньор.
Я праша, па то лети. - Аз копая, а то вали.
Прикосвам оттатък пътя - пресичам улицата
Чувай са - пази се
Нимой бура! - не говори глупости!
Я за фана кестерме - аз ще мина напряко
отебер-отеберь - отгоре-отгоре, горе-долу
чокалеть - кочан на царевица, използван за подпалване на печка
Магарету е буща на къра - магарето е свободно (не е вързано)на къра
целуфе - бакенбарди
саде хортува - постоянно говори
шуште, гюбюрь - боклук
'га ни щеш, ако щеш - твоя си работа
Усъмнах упулен - Цяла нощ не съм спал!
Предвид неизползването на буквата "Х" в началото на думи, започващи с "Х", на обсъждане бил поставен въпросът за премахването на тази буква от азбуката. Но една мъдра баба от село Хибибчуу (Хибибчево, дн. гр. Любимец) се обявила "против", като заявила:
"Ми кък тугаз ки викъми Хурна-фурна
Според друг виден езиковед от долината на широките гащи израза е бил:
"Ииибахти! Ми ся кък жа викаме на Ханцунга?"
Поради спецификата на местния език, съществуват определени проблеми в образователната система на местно ниво.
Баба помага на внучето си да научи азбуката:
- Кажи баби А, кать ягънче. - Кажи баби Б, кать тупанче. - Кажи баби В, кать бунелка. .... - Кажи баби К, кать желвичка. ... - Кажи баби О, кать шельменче ..
Флора
Карпуза - Диня
Каунь - Пъпеш
Сугань - Лук
Думати - Домат, вирее също така в Пловдив, Стара Загора и Русе.
Крумить - праз лук
Махалка - царевица
Кальфян - минзухар пролетен
Лахна - Зеле
Сала - Краставица
Циркадънка - Невен
Фауна
Жельва - костенурка
Шомбъл - охлюв
Картал - орел (среща се и в Казанлъшко)
Лельек - щъркел
Фитарок - Пуйка
Биболь - Пуяк
Малачка - Биволица
Кошка - Кокошка
Суне - Прасе
Суния - Свиня-майка
Фитка - Пуйка
Шельмен - охлюв
Въльчеща природа - Немска овчарка
Природни забележителности
- Съб'та раб'та няа, ниделя сме паратьки. Ръкити у джубити, вър да са фиркаме на Кинана!
Шопски диалект:
Е па я съм от шоплуку и моем да ви кажем, че секи говори как мое. Ми то това си до култура, образование и други факторе. Па то и политиците не са сичките родом от Софийско - Шопско, па говорат как могат. Оно от Искъро по-дълбоко от Витоша по-високо и от Шопско по-убаво нема
В обществена баня двама приятели се къпят и единият казал на другия: "Кукни, да ти изтрия гърба", а другия, незапознат с диалекта отвърнал:"Ку-ку!"
Аре малко тъшкън та даже и бългън ми стана веке,па ха дано са найде и некой аратлик да пописарува туканкана че на менязи ум ми вече зайде!
П.с Всите писания от интернетя са дръпнати!
Публикувано: 23 June 2009 - 08:21 PM
п.с. нека си пишем само за кучовете със снимков материал, ти имаш достатъчно време, за да отговаряш на каквито и да е въпроси - но недей зачеква глупави спорове, които нямат общо с МОПС.
Публикувано: 23 June 2009 - 09:59 PM
Axel mops, в Jun 23 2009, 06:21 PM, написа:
п.с. нека си пишем само за кучовете със снимков материал, ти имаш достатъчно време, за да отговаряш на каквито и да е въпроси - но недей зачеква глупави спорове, които нямат общо с МОПС.
Аксо за мое съжеление и твоя радост не разполагам с много време, е пък като имам се занимава с е те такива "глупости"-ако нямаш нерви не чети моите постове, и няма да ти се налага да се самоубиваш със или без кеф!
Направих тема точно с тази цел ако иска някой да си излива душата "диалектно"да го направи тук а не да продължават да се припират в другата тема,и определено не зачеквам никакви спорове-и за да не провокирам нови такива умишлено не съм публикувала-постнала диалектите които се употребяват от двете засегнати страни!
Само да си вметна ей така небрежно че имам седем лични съобщения от съфорумци с молба да продължа да пиша "глупости"в темата защото им действали положително и се "кефили"самоубийствено!
Публикувано: 23 June 2009 - 10:27 PM
Цитат
Направих тема точно с тази цел ако иска някой да си излива душата "диалектно"да го направи тук а не да продължават да се припират в другата тема,и определено не зачеквам никакви спорове-и за да не провокирам нови такива умишлено не съм публикувала-постнала диалектите които се употребяват от двете засегнати страни!
Само да си вметна ей така небрежно че имам седем лични съобщения от съфорумци с молба да продължа да пиша "глупости"в темата защото им действали положително и се "кефили"самоубийствено!
Кой са двете засегнати страни Пловдив и?
Публикувано: 23 June 2009 - 10:29 PM
на прима виста дет се казва ти предлагам да не се чудиш още няколко такива, с които форума ще добие наистина "глупав" вид:
-софия срещу останалите
- мъже срещу жени
- леви срещу десни
п.с. от много такива "глупости" забелязвам, че доста хора спряха да пишат. и ги разбирам напълно
Публикувано: 24 June 2009 - 11:47 AM
dog.bg, в Jun 24 2009, 12:10 AM, написа:
Събта рабта няма, тур ръките в джобите и вър оди фиркай фитки по Ямача.
Не, всъщност вече е:
Съб'та раб'та няма, ръките в жобите и аре на Кенана.
Тук има много интересни факти ЗА БУРГАС!

Публикувано: 17 July 2009 - 03:45 PM
Публикувано: 17 July 2009 - 04:34 PM
ZviariK, в Jul 17 2009, 04:45 PM, написа:
Не бях аз.

Вход

Горе
Цитиране +