Dog.bg Форуми : Поведение в глутницата!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Поведение в глутницата! Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 06 December 2005 - 01:47 PM

Цитат

Nicholay Atanassov, честит имен ден !  cheers

Благодаря ви, Много мило. Трогнат съм!

С уважение,

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   gogdelb Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 December 2005 - 01:59 PM

Какво да кажа...аз не съм запознат ,предполагам и доста други хора, така, че ще е хубаво да разясните. И да вмъкна ,че смятам това твърдение за абсурдно, специално за човек-куче.
Но желая да прочета първо какво ще напишете и след това, ще си изкажа мнението.

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 December 2005 - 06:22 AM

Мен също ме интересува, но ще задам въпроса по друг начин. Мисля, че отговорът може да е кратък.
Да забравим думата "глутница", не сме й дали дефиниция и мисля, че тук е основата на спора.

По какво се различава йерархичната общност "семейство + куче Х" от йерархичната общност "кучета + куче Х", освен че първата е разновидова?
И още по-конкретно ме вълнува въпросът: Каква е разликата в самоопределянето и, съответно, поведението на индивида куче Х в двете общности?

#24 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 08:37 AM

Мил правилно отбеляза,че поради отсъствието на дефиниция за "Глутница",дискусията не е ясна.
Но не е правилно да го игнорираме като понятие,тъй като то ще определи ясно параметрите на дискусията.
Междувидова глутница не е възможна.Защо?Защото събирането на животни от един вид в глутница има следните цели:
1.Защита - по ефективно е да са заедно
2.Храна - по лесно се получава
3.Възпроизводство- задължителен елемент в генетичната формула.
Малко са видовете в Природата,които оцеляват самостоятелно.Но и те в периода на възпроизводство се събират поне на двойки,за определен период и формират "глутница".
Бидейки заедно с човешка глутница,кучешкия вид получава още по лесно т.2 срещу съвместна работа по т.1 и т.2.Точка 3 ,обаче е невъзможна.
Следователно,взаимоотношенията човек-куче са всъщност един договор за взаимно ползуване на качествата с цел получаване на повече ползи.Ако човекът не е имал нужда от това,то кучешкия вид щеше да си съществува в ограничени диви популации,както останалите диви животни.
Човекът има възможността да използува и променя Природата.Другите видове само използуват.С това Природата е дала на нашия вид огромни възможности,които другите нямат.
Изхождайки от горното се получават следните изводи:
1.Очовечаване на кучешкия вид е невъзможно.Подходът към него трябва да е както към договор.
2.Разбирането на поведението и инстинктите на кучешкия вид е в основата на доброто консумиране на договора.
3.Взаимоотношенията човек/куче са базирани основно на желанията на човека.Той е водещ ,в този смисъл е Лидер.Но само в този смисъл.Кучето е помощник и нищо повече.

Всъщност подобна е ситуацията е и с другите домашни животни:"преносни килери за храна","помощници в работата".
User's Signature

Marten BG

#25 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 December 2005 - 08:58 AM

Разбирам, това не поставям изобщо под съмнение. Понятието разновидови автоматично изключва възпроизводството с всички последствия от това.
Но искам да получа отговор на втората част на въпроса. Какви са следствията в поведението на кучето от това?

Бия натам: Често казваме и четем, че човекът трява да е водачът на глутницата. В какво грешим в по-нататъшните съвети за поведение, освен в неточното използване на думата "глутница".

С други думи щом дефинираме понятието глутница като "общност едновидови индивиди, която ... и т.н., спорът автоматично отпада b)
Но какво пречи да използваме тази дума в по-широк смисъл (т.е, като описание на взаимоотношенията и позициите в нея от гледна точка на кучето?)

#26 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 10:30 AM

Цитат

Бия натам: Често казваме и четем, че човекът трява да е водачът на глутницата. В какво грешим в по-нататъшните съвети за поведение, освен в неточното използване на думата "глутница".

Но какво пречи да използваме тази дума в по-широк смисъл (т.е, като описание на взаимоотношенията и позициите в нея от гледна точка на кучето?)

Според мен изразът"Човекът-водач на глутница кучета" е грешен по същество и затова вкарва доста обърквания при разглеждане на решения за поведенчески проблеми.Естествена е реакцията(ако приемем че с нашия питомец сме една глутница) да започнем да го очовечаваме и да търсим чисто човешки поведенчески ефекти в питомеца си.Затова апелът на етолози/зоопсихолози е " не очовечавайте песа".
"Гледната точка" на кучето,предвид инстинктите му, е ясна: да хапна,да си почина,да се възпроизведа.Никое живо същество няма да направи нищо по различно,ако не е принудено.
Съвсем рационално погледнато,човекът принуждава питомеца си да върши и други неща,за да задоволи инстинктите му после(да му осигури храна,подслон и възпроизводство,ако реши).
Следователно - изразът "кучето- пръв помощник на Човека" е по правилен,от съвместяването им в една глутница.
Вижте,тук търся първопричините и в тази връзка използувам съвсем рационални изрази,без да им дам фоновия отенък на емоционалносттта.
Разбира се,човешкото качество да се "привързва" към предмети или други живи същества е свързано с друг човешки инстинкт:"Сигурност".Факт е и не можем да го избегнем,а да се съобразим с него.В този случай терминът "Любов към животните" е и чисто рационален,необходим и следва да се прилага.
Погледнато през горното,взаимоотношенията човек-куче се управляват от нуждите на Човека.Пример:Искам да си взема куче(имам нужда от това).Резултат- не мога да се справя с кучето.Варианти на решение(2):
1.Установявам че действително имам нужда от кучето,следователно търся начини за решение- помощ от приятел,мое дообучение и т.н.
2.Установявам,че мога и без кучето,следователно търся решение да се освободя от излишна грижа.
Това е в същността на всички решения за поведенчески проблеми.
(важат и за вътрешновидови конфликти куче/куче,Човек/човек)

r)
User's Signature

Marten BG

#27 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 December 2005 - 11:07 AM

Благодаря.
При положение, че общността хора-кучета е достатъчно определено явление, същностно различно от глутницата, кинологията ни дължи един нов термин b)

#28 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 11:45 AM

И аз доста мислих по въпроса... Къде е логиката??? Безспорният факт е, че глутница от един биологичен вид съществува! Факт е, че глутница от маймуни е приемала човек, като част от глутницата и по-късно вече са били едно цяло. Факт е, че всеки биологичен вид е склонен да приеме човек към своето общество, глутница. Разбира се, зависи от много неща, но не е невъзможно! Факт е, че хората също имат глутници и са на глутници... Факт е, че хората приемат животни към своите глутници и ги приемат като част от глутницата си... На лице са дори и желания за полово вмешателство между куче-човек и човек-куче... Ритулите са факт (и то абсолютно всички)... Когато човешка глутница приеме например куче, то вече принадлежи не към глутницата на себеподобните, а към човешка такава! Това нещо става с времето. Изгражда се един съюз от който и двете страни трябва да имат полза - това също е факт! За кучето - защита, храна, скривалище и други. За човека - служба, партньорство, охрана на територия. Отново има роли. Отново са разпределени. Отново има йерархия и статут, който отново не е строго определен, а подлежи на промяна, която е въпрос на доказване. Къде е логиката тогава да не наричаме това глутница след като всичките условия са изпълнени?

#29 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 December 2005 - 11:53 AM

Ами той Мартен досега това обяснява, че не са изпълнени l) ...
1. Причините за свързване в общност са други 2. Ролите са други 3. Законите са други.

#30 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 12:03 PM

Да бе! oleeee ouu

#31 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 01:23 PM

Цитат

Благодаря.
При положение, че общността хора-кучета е достатъчно определено явление, същностно различно от глутницата, кинологията ни дължи един нов термин b)

Кинологията не е наука.Обединена е като дисциплина в някои ВУЗ-ове,имаща по скоро за цел да се обясни терминология и отчасти някоя проблематика,свързана с другите науки.
Не съм виждал досега аспирант,доцент или доктор на Кинологическата наука.
Киноложките курсове са във връзка с изпълнение на предмета на дейност на киноложките клубове.А те,поне юридически,не са търговски дружества,а обществено обединение по интереси в обща полза.
Затова и дискусиите по темите са разгорещени,щото се базират основно не на факти,а на изрази,дефиниции от "народната практика".
Публикациите на който и да е виден "кинолог" в книги са по скоро обект на частно изследване на частно лице по обществено интересен проблем.(обществения интерес се потвърждава с покупката на книгата достатъчно пъти)
Именно затова можем да прочетем абсолютно противоречиви твърдения,като всяко едно поотделно има своята истина.
За да се ориентираме по лесно в този информационен хаос от малко анатомия,физиология,диетология,ветеринарно дело-(генетика,болести,превенции),зоопсихология,етика и естетика,механика и динамика,връзки с обществеността и търговия,което в крайна сметка засяга т.н.Кинология,е необходимо да поставим истинските имена на явленията.
И тогава всичко простичко си застава на местата.
User's Signature

Marten BG

#32 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 01:45 PM

Глутници при вълците

Качена снимка

Източник!
Още за вълчата глутница!!!
Следите на вълка!!!

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 07 December 2005 - 03:32 PM

Mad_Max, искам да те помоля ...

нека да чуем твоето мнение, това което ти мислиш, а не това, което е написано някъде. Как да ти го обесня ... за да можем да коригираме нашето мислене, трябва да видим къде бъркаме. Нека да не пробваме с готови постове или теми, важното е какво и как мислим ние, къде бъркаме, какво усещаме.

Молба - затвори очи и опиши поведението в глутницата - ти, другите и Макс. Как се отнася, как се държи, какви са формите му на подчинение, игра, твойте към него, на какъв език си говорите, какъв е езика на тялото му, различен ли е лаят му ... опитай d)

#34 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 03:42 PM

Семейство Кучеви
Храстово Куче
Късоуха лисица
Ивичест чакал
Чакал
Койот
Вълк
Челногръб чакал
Червен вълк
Етиопски чакал
Майконг
Гривест Вълк
Азиатско Диво Куче
Фолклендски Вълк
Хиеново Куче
Ентовидно Куче
Дългоуха лисица
Кулпео
Аржентинска Сива Лисица
Пампасна Лисица
Лисица Сечура
Сребърна Лисица
Сива Лисица
Островна Лисица
Бенгалска Лисица
Афганистанска Лисица
Южноафриканска Лисица
Корсак
Тибетска лисица

Полярна Лисица
Качена снимка

Лисица Джудже
Качена снимка

Бледа Лисица

Рюпелова Лисица
Качена снимка

Лисица
Качена снимка

Фенек

#35 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 03:44 PM

Цитат

Mad_Max, искам да те помоля ...

нека да чуем твоето мнение, това което ти мислиш, а не това, което е написано някъде. Как да ти го обесня ... за да можем да коригираме нашето мислене, трябва да видим къде бъркаме. Нека да не пробваме с готови постове или теми, важното е какво и как мислим ние, къде бъркаме, какво усещаме.

Молба - затвори очи и опиши поведението в глутницата - ти, другите и Макс. Как се отнася, как се държи, какви са формите му на подчинение, игра, твойте към него, на какъв език си говорите, какъв е езика на тялото му, различен ли е лаят му ... опитай  d)

Предположих че ще бъдат интересни!... Щом друго искате ги махам! Снимките и линковете да ги трия ли?

#36 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 07 December 2005 - 03:50 PM

Не ги махай, но на мен би ми било интересно твоето мнение за Макс и глутинцата - как се справяте ти и той. После ще опиша аз, после други, по опитните ще коригират и ще дадат съвет и така ще стигнем до същността на въпроса и отговорите, които търсим. Търсим ги за себе си, учим се от грешките си, учим се да общуваме помежду си и с тях ... така че давай, просто затвори очи и опиши поведението на Макс b)

#37 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 04:01 PM

Но това не е поведение в глутница...

Добре... Ще разкажа за ритулите, но нека е когато аз пожелая... Така не ми е приятно - "Давай! Разказвай сега, че после съм аз и останалите... "... Вие като искате разказвайте, като съм в нужната кондиция ще споделя!
Поздрави!

#38 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 December 2005 - 07:01 PM

Цитат

Добре... Ще разкажа за ритулите, но нека е когато аз пожелая... Поздрави!

b) d) cheers
User's Signature

Marten BG

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни