Цитат
Бия натам: Често казваме и четем, че човекът трява да е водачът на глутницата. В какво грешим в по-нататъшните съвети за поведение, освен в неточното използване на думата "глутница".
Но какво пречи да използваме тази дума в по-широк смисъл (т.е, като описание на взаимоотношенията и позициите в нея от гледна точка на кучето?)
Според мен изразът"Човекът-водач на глутница кучета" е грешен по същество и затова вкарва доста обърквания при разглеждане на решения за поведенчески проблеми.Естествена е реакцията(ако приемем че с нашия питомец сме една глутница) да започнем да го очовечаваме и да търсим чисто човешки поведенчески ефекти в питомеца си.Затова апелът на етолози/зоопсихолози е " не очовечавайте песа".
"Гледната точка" на кучето,предвид инстинктите му, е ясна: да хапна,да си почина,да се възпроизведа.Никое живо същество няма да направи нищо по различно,ако не е принудено.
Съвсем рационално погледнато,човекът принуждава питомеца си да върши и други неща,за да задоволи инстинктите му после(да му осигури храна,подслон и възпроизводство,ако реши).
Следователно - изразът "кучето- пръв помощник на Човека" е по правилен,от съвместяването им в една глутница.
Вижте,тук търся първопричините и в тази връзка използувам съвсем рационални изрази,без да им дам фоновия отенък на емоционалносттта.
Разбира се,човешкото качество да се "привързва" към предмети или други живи същества е свързано с друг човешки инстинкт:"Сигурност".Факт е и не можем да го избегнем,а да се съобразим с него.В този случай терминът "Любов към животните" е и чисто рационален,необходим и следва да се прилага.
Погледнато през горното,взаимоотношенията човек-куче се управляват от нуждите на Човека.Пример:Искам да си взема куче(имам нужда от това).Резултат- не мога да се справя с кучето.Варианти на решение(2):
1.Установявам че действително имам нужда от кучето,следователно търся начини за решение- помощ от приятел,мое дообучение и т.н.
2.Установявам,че мога и без кучето,следователно търся решение да се освободя от излишна грижа.
Това е в същността на всички решения за поведенчески проблеми.
(важат и за вътрешновидови конфликти куче/куче,Човек/човек)
r)