Поведение в глутницата!
Публикувано: 04 December 2005 - 07:38 PM
Интересува ме нещо конкретно... Забелязала съм, когато бъде сформирана глутница и започнат да се определят някакви правила, определят се статути и йерархия... Интересна ми е (в случая) една конкретна ситуация. Глутницата се състои от 6 кучета - различни породи, големини, възрасти. Най-малкото куче е на 10 месеца. И ситуацията... Лидера си взема шишарка. Играе си с шишарката. Писва му. Оставя я. След известно време се разсейва и започва да се занимава с друго. Най-малкият тихо и кротко се приближава до шишарката. Нежно посяга да я вземе и миг преди да я докосне с резците лидера скача. Не го наранява, но имитира давене за врата (пак повтарям без физически рани)... Малкият започва да квичи и се стреми максимално бързо да избяга от шишарката, лидера и мястото на свадата. В този момент (докато бърза изгърбен, приклекнал, квичащ) всички останали скачат върху него. Има следи от физически рани. Не са сериозни, но ги има... Кучето млъква, ляга по гръб и се успокоява. Останалите също и се разотиват. После обиден, унизен, малкия тръгва в обратна на тяхната посока и се скрива... Интересно!
Публикувано: 04 December 2005 - 07:57 PM
Публикувано: 04 December 2005 - 08:23 PM
Цитат
Няма такива чуства: обиден,унизен...,в кучешка глутница.Ние ги предаваме с разказа си.
Ако Лидерът не постъпи така и ако другите не го накажат,то малкия променя статуса си.Става Бета.Нещо,което трябва да се защити.
При кучетата има йерархия и разпределение на ролите.Промяна на ролята трябва да се докаже че е действителна,отговаря на възможностите.Щото ако ги няма възможностите,а става Бета,то тогава лошо за цялата глутница.Не е като да гласуваш,проверяват ти качествата.Ако можеш,доказваш го и ти дават направление....
Горното е животоспасяващо по повод вътрешно,външновидова агресия,хранене и възпроизводство за цялата глутница.

Marten BG
Публикувано: 04 December 2005 - 08:36 PM
Цитат
Не знаех как да го опиша и за това се сетих... Значи ритуали... Подобни на тези които и само куче използва пред човек, така ли? Примерно, ритуал на посрещане, ритуал подготовка за разходка, ритуал по изпращане, ритуал игра?... А в глутницата по различен начин ли се изпълняват ритуалите? В смисъл има ли разлика между изпълнение на ритуал към себеподобно и към индивид, различен от вида? Благодаря.
Публикувано: 05 December 2005 - 07:19 AM
Цитат
Цитат
Не знаех как да го опиша и за това се сетих... Значи ритуали... Подобни на тези които и само куче използва пред човек, така ли? Примерно, ритуал на посрещане, ритуал подготовка за разходка, ритуал по изпращане, ритуал игра?... А в глутницата по различен начин ли се изпълняват ритуалите? В смисъл има ли разлика между изпълнение на ритуал към себеподобно и към индивид, различен от вида? Благодаря.
Мад,постинга ти относно дивите кучета е показателен."Всеки миг борба" не означава постоянни дрязги в глутницата.Е.Мычко в книгата си "Поведение на кучето",стр16, го описва съвсем ясно.При аборигенните породи Лидерството не означава линейна диктатура.Лидерът е това животно с особено развита "социална тревожност",нещо което може би важи и за нас."Социалната тревожност" означава че Лидерът трябва да осигури нормална атмосфера в глутницата,добри леговища,храна за всички и помощ за старите и бебетата,както и обучението на младите.Също така да ги организира при нарушение на територията от други.
Радвам се че наблюденията върху дивите кучета в Африка потвърждават изводите и.За да се справят с всички тези задължения,ролите са раздадени.
При мен наблюденията се потвърждават също.Има граничари,гледачки,лоялни съюзи.По същия начин демонстрират подчинение,оригват част от храната пред малките.И най вече- ритуалните "схватки" за промяна на статус са в повечето случаи безкръвни,нещо което е за уважение и подсказва добре развити природни инстинкти.В Природата излишната рана,означава смърт.
За съжаление,не разполагам с такава територия,че да дам възможност на глутницата свободно да ловува.Ако това е възможно,то ще е най добрия естествен отбор за тях и селекция за мен.
Относно ритуалите:
това според мен е вид комуникация между животните.Хората,с усъвършенствуването на вербалната комуникация,почти не използуват жестикулациите и позиции на тяло за да предадат настроение или да кажат нещо.При животните,езикът на тялото се използува отлично.Много шум е излишен.
Доколко тези ритуали са и за други видове,например човека?Според мен,ако не знаят езика на другия вид,ще използуват своя,с надеждата да се разберат.
В същата ситуация ме постави един унгарец,който независимо че ясно му казах че не владея унгарски,продължи да ми говори на езика си,жестикулирайки,опитвайки се нещо да ми изясни. b) l)

Marten BG
Публикувано: 05 December 2005 - 06:58 PM

Ето ги и африканските кучета!
Цитат
Това ми напомня нещо... Като бях мъничка и изкарах много тежък менингит точно лятната ваканция и когато брат ми имаше рожден ден. Веднъж, когато майка ми дойде на свиждане аз се разплаках и започнах: "Искам вкъщи!".. А майка се ухили до уши и ми отговори :"Крисе, не мога да купя болницата, мамо, само за да се чувстваш като у дома си..."... Та и ти с кучетата така... b) l)
Ето и линка към Африканските диви кучета!(на английски)...
Ето и още един линк!!!
Ето тук е обяснено много добре сформирането на глутницата при африканските диви кучета...

Публикувано: 05 December 2005 - 07:22 PM
Цитат
Ей Мад,не си ли чела "Маугли" като малка?
Това са червените индийски долове(диви кучета).
А африканските са хиенови.

Marten BG
Публикувано: 05 December 2005 - 07:29 PM
Цитат
Цитат
А това са друг вид диви кучета в друг географски ареал... Наричат ги Dholes и са ги виждали в Bandipur... Не знам какво означава и къде е, ако някой може да помогне... s)
Ей Мад,не си ли чела "Маугли" като малка?
Това са червените индийски долове(диви кучета).
А африканските са хиенови.
Значи така изглеждат? Ясно! Благодаря много!!! super best
Публикувано: 05 December 2005 - 09:12 PM
Цитат
Цитат
Ритуали има към себеподобните. Към животните от друг биологичен вид има инстинкти.
Публикувано: 05 December 2005 - 09:18 PM
Цитат
Много точно. Поздравления. Мисля, че някъде Ви бях писал за агресията в чистия и вид такава каквато е необходима именно за просъществуване на индивида, а от там и на вида, а не такава, каквато я разбират хората.
Потърсете го из форума.
Поздрави и с уважение към амбициите Ви.
Николай Атанасов
Публикувано: 05 December 2005 - 09:21 PM
Цитат

Чакал - достига до 40-50 сантиметра, 7-14 килограма...

Динго - достига до 55-58 сантиметра, 14-20 килограма...

Сив вълк - достига до 60-80 сантиметра, 50-63 килограма...
Familia Canide, Gray 1821
Subfamilia Caninae, Gill, 1872
Genus Canis, (Род Вълци) Linnaeus, 1758: По размер се разделят на малки, средни и големи. Най-големи (едри) от представителите на Семейство Каниде.
- Дължина на тялото: от 70 до 160 см
- Дължина на опашка: от 20 до 50 см
- Тегло (маса): от 6 до 80 кг
Species:
- Canis Simensis, Ruppel, 1835
- Canis Adustus, Sundevall, 1846
- Canis Mesomelas, Schreber, 1775
- Canis Aureus, Linnaeus, 1758
- Canis Latrans, Say, 1823
- Canis Lupus, Linnaeus, 1758 (Някои учени, Hall and Kelson, 1959) отделят от Canis Lupus отделен вид Canis Niger, Bartram, 1791.
Публикувано: 06 December 2005 - 07:02 AM
Цитат
Поведението(в т.ч. ритуалите,които са вид поведение) е следствие на инстинкти.
Едното е следствие,другото -причина.
Например- в глутницата,малките имат инстинкти на убиец,но с обучение развиват такова ефективно поведение,с цел добиване на храна.Обучението е ритуално.
Ако малкото израстне без да бъде обучено,вероятността да оцелее е много ниска,тъй като има инстинкт че трябва да намери плячка,но трудно го прилага без да бъде научено как.
По отношение други видове - ритуали се използуват,в зависимост от ситуацията.
Например,при тест на младо куче(азиатец) - среща със стадо крави.Застава пред мен,ляга на предните си крака,задните са изправени,маха опашка и леко изръмжава.(това е един вид поведение).С този си ритуал,малкия им казва,но на кучешкия си демонстрационен език- "ще си играем ли или ще се разкарате?".
Това е и в основата на тестовете за социализация- опознаване на други видове и среща с подобен вид - как ще реагира първично,какво трябва да се моделира в поведението му,за да е приемливо и прочие...

Marten BG
Публикувано: 06 December 2005 - 01:11 PM
Цитат
Имам желание, нямам време, а всъщност няма какво да се развива. Това не съм го измислил аз. Това е много отдавна доказан факт и не се оспорва от сериозните специалисти по поведение на животните - не само на кучетата.