kari__, в 23 July 2012 - 07:35 AM, написа:
Висан имат 3 класа-прокт дог,оптима и имеджън.Отказаха ме да я купувам,само трябва да намеря къде пишеше за нея и ще ти публикувам.
Ето:
Raw materials for animal food:
for adult dogs
Fresh chicken >20%, corn, dehydrated poultry meat, wheat, barley, rice, chicken oil, beetroot pulp, hydrolysed poultry liver, corn gluten, fish, yeasts, chicory, egg, MOS, salt, taurine, carnitine, cassava.
Analytical constituents:
Crude protein 24%, crude fat 14%, crude cellulose 3%, crude ash 8.8%, calcium 1.6%, phosphorus 1.2%.
Additives:
Vitamin A 15,000 UI/Kg, vitamin D3 2,000 UI/Kg, vitamin E (alpha-tocopherol) 150 mg/Kg, vitamin C 30 mg/Kg, copper (copper sulphate pentahydrate) 10 mg/Kg, selenium (sodium selenite) 0.4 mg/Kg, taurine 500 mg/Kg, carnitine 40 mg/Kg.
това е съдържанието на адалт едри породи
Ок, ще ти кажа, започвам с Imagine. Взимам формулата Adult Medium
Съдържание: прясно пилешко месо (повече от 30%), ориз, пилешки meal, пилешка мазнина, царевица, бирена мая, царевичен глутен, цвеклова каша, хидролизиран пилешки дроб, рибен meal, картофен протеин, ленено семе, сол, яйца, рибено масло и т.н.
На пръв поглед всичко изглежда добре. Искам да уточня че формата "meal" означава примерно смлени пилешки части с кости и т.н. и преработени до формата на протеинов прах, който се нарича meal. Прясното пилешко месо съдържа около 70% вода, така че като се сложи в екструдера, накрая имаме 7-8% материал от прясно пилешко месо. В случая втората и третата съставка са доминиращите във формулата, в случая ориз и пилешки протеин на прах.
Притеснява ме този компонент - fish meal, защото може да е консервиран с етоксиквин, бутил хидроксианизол или бутил хидрокситолуен. Това са канцерогенни консерванти, които доказано причиняват рак, бъбречни и чернодробно проблеми. Кой има нужда от повече информация да потърси в гугъл. Желателно е рибеното брашно да е консервирано с натурални консерванти - токофероли, вит. С и Е. Как да разберем това??? Ами гледаме срока на годност на храната. Ако е 1 година, то значи е консервирана с натурални антиоксиданти. Ако е 2 години - честито, вие тровите вашето куче системно.
Наличието на царевичен глутен и цвеклова каша също не ме радва, това са филъри, като глутена е потенциален алерген.
Разликата между Imagine и Optima е в количеството прясно месо. В Imagine то е 30%, в Optima - 20%. Но както споменах, в това месо има 70% вода, така че накрая в гранулата не остава кой знае колко и доминиращите съставки, от които са направени храните са ориз, царевица, ечемик.
Нямам доказателства, че фирмата слага етоксиквин, бутил хидроксианизол и бутил хидрокситолуен в храните си!!! Но това не пречи на доставчика им на рибено брашно да е сложил такъв консервант преди брашното да стигне до фабриката. Европейските правила забраняват слагането на такива консерванти в човешките храни и има минимални дози, които са допустими. За кучешките храни допустимите дози са 300 пъти повече от човешките!!! Умни хора сте, правете си добре сметката за какво си давате парите.
ПС:Копирала съм от друга тема,дано ти помогне.