Dog.bg Форуми : Бездомните кучета - кошмарът на софиянци

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бездомните кучета - кошмарът на софиянци Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 21 July 2009 - 11:01 AM

Ами нали всеки ден се разхождам из София ??? То пред моя блок добре, ами то цяла София е така - места, където преди ходех с куче и се разхождах спокойно, днес са пълни с бездомни и не може да се мине ... това не е манипулация, а реалност.

Опитвам се да обесня нормално едно нещо - колкото и да се кастрира, колкото и приюти да има - докато София не стане ЧИСТ град, нищо не може да се направи и кастрацията е по доброто решение, но временно, което ще остане постоянно защото устройва всички.

Ако София стане чист град, ако кофите за буклук се вдигат ВСЕКИ ДЕН в 21,00, за да не остават пълни вечерта, ако се прекрати достъпа до храна - бездомните ще намалеят. Докато това не стане, докато големия град е източник на храна - няма да има решение на проблема.

Не разбирам и също така защо не са помисли за финансови стимули за хората, имащи кучета. Лошо няма - плащай си данъка за кучето и на седмата година да ти върнат парите за четири години - примерно казвам. Или да има възможности за стимули за хората, кастрирали домашните си любимци - да им се плати сума, колкото кастрацията, ако тя е доброволна и кучето има чип, вет паспорт и е регистрирано в общината.

Възможни стимули за развъдниците, регистрирани и произвеждащи чистопородни животни - защо не в крайна сметка, нали стимула трябва да е това ?

#22 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 July 2009 - 11:25 AM

Има стимули.И то законови, както вече казах - за чистопородно развъждане (виж ЗЗЖ), както и за стопаните на кастрирани кучета (виж ЗЗЖ).
Иначе си прав- това с боклуците е и един от съветите на СЗО в изработената от тях технология за управление на популацията от бездомни животни в населените места.Обаче аз, от моя опит ще кажа ,че боклуците в контейнерите са последното нещо, което подхранва популацията.Това да ни е проблемът ,контейнерите, дето се вика.НВМС и ОБЩИНИТЕ да са намазани с мед.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#23 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 11:37 AM

Цитат(agalina @ Jul 21 2009, 12:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Има стимули.И то законови, както вече казах - за чистопородно развъждане (виж ЗЗЖ), както и за стопаните на кастрирани кучета (виж ЗЗЖ).
Иначе си прав- това с боклуците е и един от съветите на СЗО в изработената от тях технология за управление на популацията от бездомни животни в населените места.Обаче аз, от моя опит ще кажа ,че боклуците в контейнерите са последното нещо, което подхранва популацията.Това да ни е проблемът ,контейнерите, дето се вика.НВМС и ОБЩИНИТЕ да са намазани с мед.

Зная, че е от там - чел съм ги и за това се учудвам, че тук се набляга само и единствено на катрацията, без да се вземе под внимание и това. Мисля, че не си права - това оказва влияние, наличието на лесно достъпна храна подпомага миграцията на животни към града, вместо да е обратното. А докато тази миграция е насочена навътре, то всички други мерки няма да дадат траен резултат.

#24 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 11:41 AM

Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 08:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Могат да бъдат мотивирани общините ... с пари. Това и става - бездомните се превръщат в бизнес, за който се отделят много пари и ще продължават да се отделят все повече. И поради този факт се регистрират все повече всякакви "сдружения", които ще ги усвояват.

Бизнес?! Я, моля те, ни разясни схемата! И ние искаме да участваме в бизнеса. Аз виждам само хора, които наливат лични средства в спасяването на единични бройки животни имали нещастието да се родят по улиците благодарение на безхаберното отношение именно на собствениците на домашни кучета! Не ти прави чест да разпространяваш такива слухове в публичното пространство освен ако нямаш конкретни данни, с които да ни отвориш очите за бизнеса.
За едно обаче си много прав. Наистина ако ще и всички кучета в моменат по улиците да бъдат кастрирани, още утре ще има нови и нови некастрирани. За всеки умен човек е ясно, че истинският проблем всъщност са домашните некастрирани кучета, които не само, че се развъждат без контрол и без каквито и да било правила, ами и много често завършват на улицата, когато стопаните им се наситят.

#25 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 11:50 AM

Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 12:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Зная, че е от там - чел съм ги и за това се учудвам, че тук се набляга само и единствено на катрацията, без да се вземе под внимание и това.

Не е вярно. Не знам кой набляга само на кастрацията. Обаче единствено кастрацията и единични задомявания са по силите на обикновените хора, които се чувстват ангажирани. Кастрацията е първото необходимо, но не достатъчно условие.
Всички твърдят, че е нужен комплекс от мерки. А за всички мерки трябва контрол. Както agalina каза, големият проблем е НВМС като контролен орган. Нещо повече, тяхното прилича на саботаж.

#26 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 12:10 PM

Цитат(MechoPuh @ Jul 21 2009, 12:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Могат да бъдат мотивирани общините ... с пари. Това и става - бездомните се превръщат в бизнес, за който се отделят много пари и ще продължават да се отделят все повече. И поради този факт се регистрират все повече всякакви "сдружения", които ще ги усвояват.

Бизнес?! Я, моля те, ни разясни схемата! И ние искаме да участваме в бизнеса. Аз виждам само хора, които наливат лични средства в спасяването на единични бройки животни имали нещастието да се родят по улиците благодарение на безхаберното отношение именно на собствениците на домашни кучета! Не ти прави чест да разпространяваш такива слухове в публичното пространство освен ако нямаш конкретни данни, с които да ни отвориш очите за бизнеса.
За едно обаче си много прав. Наистина ако ще и всички кучета в моменат по улиците да бъдат кастрирани, още утре ще има нови и нови некастрирани. За всеки умен човек е ясно, че истинският проблем всъщност са домашните некастрирани кучета, които не само, че се развъждат без контрол и без каквито и да било правила, ами и много често завършват на улицата, когато стопаните им се наситят.

В България има толкова фондации и организации, че чет нямат. Всички те са пощенски кутии за усвояване на пари - лично мнение, не мога да го докажа, но преди време бях започнал да вадя регистрираните фондации за София - те са десетки без реална дейност. Ако всяка една регистрирана фондация или организация приюти по няколко животинчета, резултата ще е видим. Конкретни данни имам - въпреки всички пари, които се дават през последните години, популацията не намалява, напротив - по мое мнение се увеличава. За това казвам, че не може само с една кастрация, а трябват комплексни марки в цялата страна. В случая не говоря за спасяването на еденични бройки от хора, които обичат животните - такива хора винаги е имало и ще има, но те не определят общата тенденция това да се върши ежедневно и методично, в цялата страна.

Следя изолаторите и приютите и виждам, че "породните" животни са процентно по малко от безпородните такива. Това поне на мен ми говори, че бездомната популация се поддържа сама и този тренд не е пречупен. Доколкото истинския проблем са домашните некастрирани кучета, поне аз не мисля че са чак такъв проблем, по скоро проблема не са животните, а безотговорните хора, които изхвърлят малките където намерят - и пак твърдя, че такива хора са еденици, повечето хора, които познавам и имат кучета, които са имали малки се отнасят много отговорно към тях, къде са, как са и какво става с тях ... въпроса е до хора, не до животни.

#27 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 12:22 PM

Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 10:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Конкретни данни имам - въпреки всички пари, които се дават през последните години, популацията не намалява, напротив - по мое мнение се увеличава. .
Ами ако ти е удобно да ни кажеш конкретните данни, които имаш.Благодаря предварително.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 12:24 PM

Цитат(mil_ @ Jul 21 2009, 12:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
.....Не знам кой набляга само на кастрацията. Обаче единствено кастрацията и единични задомявания са по силите на обикновените хора, които се чувстват ангажирани.
Всички твърдят, че е нужен комплекс от мерки. А за всички мерки трябва контрол. Както agalina каза, големият проблем е НВМС като контролен орган. Нещо повече, тяхното прилича на саботаж.

С това съм абсолютно съгласна, но и самите отдели "Екология" също само си чешат о...я работа, а те са важен елемент в задвижването на тази контролна машина. В почти 100 % от случаите там се назначават разни безхаберни и партийно приближени, за нищо не ставащи люде, защото според кметовете и въобще общото административно схващане - тези длъжности са "синекурни" и работата там е никаква. Трябва само да си "проспиш" времето на бюрото. После дежурния обвиняем е ЗЗЖ, щото е по-лесно. Ето конкретен пример, с малко селище - гр. Съединение, на 25 км от Пловдив. Комшийката на нашата сватя "отглежда" 17 кучета (толкова преброихме). Те нападнаха една от бабите там. Докато "разнищвахме" проблема се оказа, че едва ли не само аз бях наясно, че кучетата трябва да се регистрират, да се чипират, да се кастрират и т.н. за да има ефект от евентуално оплакване, защото тя просто веднага ще отрече, че кучетата са нейни. Ще каже, че тя просто ги храни. Естествено, първото разрешение на казуса беше "Да ги изтрепем" и според тях това ще реши всичко. Забравят, че само след година те ще бъдат пак толкова, ако не и повече. Но питам как да обясниш след такава ситуация, че решението не е в избиването. Как да обясниш на човек нападнат от глутница, че не това ще реши проблема. Точно това намирам за съботиращо действие от страна на общинската администрация. Оставят проблема да тлее и като ескалират нещата - хайде да трепем, хем ще се разтоварим психологически, хем ще има бърз ефект. За общинските ръководители решението винаги е било много просто - убийство. Защото ефекта е мигновенен, нищо, че след година популацията е двойна. Остава спомена, че еди кой си се е справил с проблема, ама като попиташ - ами защо сега са повече? Мълчание. Докато не схванат, че решението е координиране на работата по контрола на всички институции - РВМС, отдел"Екология", приютите и гражданските организации - нещата няма да претърпят никакво развитие. Но за сметка на това знаят как да искат пари. Това им е направо специалност. Последната идея в Пловдив беше - ще посторим изолатор за котки, защото има много бълхи в града, които се разнасят от котките. blink.gif Супер обосновка, нали? Кой "умник" го роди, не знам. Ама искат 40 000 лева от общинския бюджет. zz_187.gif
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#29 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 12:40 PM

Цитат(agalina @ Jul 21 2009, 01:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 10:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Конкретни данни имам - въпреки всички пари, които се дават през последните години, популацията не намалява, напротив - по мое мнение се увеличава. .
Ами ако ти е удобно да ни кажеш конкретните данни, които имаш.Благодаря предварително.

Излез и се разходи - накъдето и да се обърнеш, бездомни кучета ... какви други данни ? Мога да ти кажа всички глутници от Подуене до центъра и да ти кажа, че даже и на места, където преди никога не е имало кучета, сега има ... но явно това не са конкректни данни. На местата, където преди имаше по две, три - сега са по повече, разстоянията между глутниците се сближават - разбирам, че тези неща никой не ги гледа, но на мен ми правят впечатление и за мен са конкретни данни че нещо не работи както трябва.

#30 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 12:55 PM

Няма какво да се разхождам.Ти КАЗА ,че имаш Конкретни данни.Не ги показа тук обаче.
И друго- в моя квартал няма бездомни кучета Накъдето И Да Се Обърна.
И докато на теб ти "правят впечатление"- някой просто бачкаме.

п.п."Конкретни данни" е израз , който предполага точност.

Аман от кибици.

User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 01:04 PM

Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 01:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
В България има толкова фондации и организации, че чет нямат. Всички те са пощенски кутии за усвояване на пари - лично мнение, не мога да го докажа, но преди време бях започнал да вадя регистрираните фондации за София - те са десетки без реална дейност. Ако всяка една регистрирана фондация или организация приюти по няколко животинчета, резултата ще е видим.

Това ме дразни най-много - да се приказват тези глупости. Всеки си съчинява някаква приказка и започва да я пише наляво-надясно. И понеже не се интересува, дори си вярва.
В България масата организации са просто по няколко човека, които работят нещо друго, но не издържат на гледката, да кажем, че са малко по-така настроени отколкото останалите. Нямат финанисране, нямат нищо, регистрират се юридически, за да им се ръзвържат ръцете да посещават изолатора, примерно. Някои бъхтят в свободното си време, други само вдигат пушилка, трети - нито едното, нито другото. Но ти нито знаеш, нито се интересуваш кой колко е приютил. Аз познавам няколко такива човека, всичките са пълни с животни - кой със сляпо, кой с куцо, кой с припадащо.
Обаче много удобничко се насажда едно виждане, че те са играчите, които, видиш ли, обрали парАта и работят само и само да има още парА. Това е голяма заблуда, просто засега няма никаква парА, еле па за организациите. Ако има какво да се краде - това са само медикаменти и храна от изолаторите, но за такива кражби е удобно да има колкото може по-малко навъртащи се членове на организации.
А тези, които имат реално финансиране отвън, доказват на места като Шумен, Добрич, където стопанисват изолаторите, изпълняват програмите и пестят на общините солидни средства. Днес ли прочетох, че в Добрич започват да прибират кучетата в приюта? Разбираш ли какво означава това - че популацията е сведена до състояние, в което може да се изтегли от улиците. Аз съм скептична, ще им нахвърлят кучета от други общини, но все пак е значимо постижение. А на фона на това защо на същата организация се отказва да се даде за стопанисване Русенския приют, при положение, че са предложили същата схема - те да финансират голяма част от програмата?

#32 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 July 2009 - 01:12 PM

Цитат(agalina @ Jul 21 2009, 01:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Няма какво да се разхождам.Ти КАЗА ,че имаш Конкретни данни.Не ги показа тук обаче.

Аман от кибици.

Да, конкретни данни за кучетата не са самите кучета, а статистиката около тях. Не е това, с което се сблъскваме всеки ден, а това което някой пише че е вярно.
Нарича се популизъм.

#33 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 01:34 PM

Цитат(dog.bg @ Jul 21 2009, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(agalina @ Jul 21 2009, 01:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Аман от кибици.

Да, конкретни данни за кучетата не са самите кучета, а статистиката около тях.

именно.

User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 July 2009 - 09:14 PM

дог.бг,
Какви пари за кастрация да ми връщат, каква "награда" за регистриране?! Аз ще се усмихна щастливо само на възможността да пътувам с градския транспорт! С паспорт, намордник, бележка за регистрация и платен данък, билет... Но да мога да пътувам! Примерно - бележката да е нещо като разрешително. Ама не!

Мил пита как се размножавали кастрирани кучета. Просто е. И кофите с боклук са малката беда... Около нас (Окръжна болница) попаднах на група ентусиастки-природозащитнички. Жена с куче - по видими породни белези - мителшнауцер. Разменяме любезни приказки по време на разходка. И дотичва едно от безбройните бездомни в района... Няма да цитирам диалога, но се оказва, че група дами се занимават с това, да окачват по вратовете на кучетата в района червени каишки - досущ като на тези, които са минали кастрация. Да не ги ловяли и мъчели! После бръкна в плика (тип Била или Кауфланд и заизважда кокали, които грижливо пося по полянката - ако не били те, нямало кой да ги нахрани... А аз всяка сутрин ругая идиотите от блока - мислех, че се забавляват да замерят с кокаляци... Не били те - наши хора били, кучкари... Как се приема идеята за кастрация от 9/10 от собствениците на кучета изобщо мълча. Ама не ме гледат добре, или изобщо се стараят да не срещат погледа ми, като кажа, че едното куче е кастрирано поради ред причини. И препоръчвам...
Та всичкото това многословие е, защото се забравя един основен фактор - човешкия! Не само чиновниците, печалбарите, безразличните... Те няма на какво да виреят, ако не беше този човешки фактор с този манталитет и разбирания. Затова системата с кастрациите у нас работи зле - там, където изобщо работи... Параграф 22...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#35 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 09:30 PM

Цитат(danny @ Jul 21 2009, 08:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Та всичкото това многословие е, защото се забравя един основен фактор - човешкия! Не само чиновниците, печалбарите, безразличните... Те няма на какво да виреят, ако не беше този човешки фактор с този манталитет и разбирания. Затова системата с кастрациите у нас работи зле - там, където изобщо работи... Параграф 22...

Добре го каза - за човеците.
Начин/метод е И формирането на култура.
Кой да го направи,как да стане? Да попишем за това?
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 21 July 2009 - 09:46 PM

От известно време се опитвам да "прокарам" в няколко теми, една моя идея за справяне със проблемите с бездомните и онеправданите.Но досега никой нито ми симпатизира,нито ми опонира.Идеята ми е доста крайна,но съм убеден че би дала най трайни резултати. А именно- аболютна забрана за разплод на неродословни кучета.Регламентирана с изключително строг закон а именно огромни санкции за нарушителите.Непосилни парични глоби,отнемане на попечителство и собственост върху животното и др. все "драконови" мерки.Само си помислете какъв главоломно развиващ се ефект в нисходяща градация би имало това върху кучешките популации.Само за няколко години ефекта ще е видим и броя на бездомните ще спадне в пъти.
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#37 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 July 2009 - 10:02 PM

Цитат(alexy @ Jul 21 2009, 07:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
аболютна забрана за разплод на неродословни кучета[/b].Регламентирана с изключително строг закон а именно огромни санкции за нарушителите.Непосилни парични глоби,отнемане на попечителство и собственост върху животното и др. все "драконови" мерки
smile.gif Пиши ме и мен.И аз си го мечтая.
Мечти.

User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 July 2009 - 06:03 AM

И сега има такса за това. Е, и? Такси и закони без контрол са врата в полето. НВМС!
danny, аз питах все пак за кастрираните кучета. Тези номера с каишките вече не вървят, защото Екоравновесие маркира с рязане на ухо и татуировка. А човешкият фактор винаги е многолик. Има такива, за каквито говориш, но познавам и такива, които със собствени средства са кастрирали по 20-30 кучета в квартала си.
На мен доста реалистична стъпка ми се вижда забраната на търговия с кучета и котки, още повече това е факт в някои Европейски държави, няма да се измисля топлата вода. Не съм проучвала подробно, но скоро проверявах законите на Белгия. Там има такава забрана.

#39 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 July 2009 - 07:54 AM

Откровено казано това с финансирането на организациите ме влуди! Ама моля не пишете ей така, по вълната на кръчмарските спорове за политика, футбол, жени и коли. Вечната драма на българина е, че някой се опитва да го прецака и седи и си мрънкоти в кръчмата, наливайки се с топла бира.
Направете нещо и Вие?! Очевидно е, че НВМС се бара по...ушите. Очевидно е, че хората има много хляб да изядат, а в случая кокали да дадат, докато вденат основите на проблема и решаването му. Да, защото преди всичко трябва да си изясним сами за себе си проблема, за да намерим решението му.
Познавам хора, някои от тях пишещи и тук, които вместо само да ползват трибуни да лалат и вместо само да цинкят, че всичко и всеки е против тях, РАБОТЯТ! По пробема, разбира се. Кастрират, задомяват, ваксинират, обезпаразитяват. Защо? Защото са луди? Не! Защото са активни, защото са дейни, защото се интересуват как се решава пробемът, защото освен да седят и да чакат НЯКОЙ да реши проблемите ръчкат властта да работи, а и успоредно с това й помагат.
Непрекъснато се чувствам безсилна, защото 10 кастрирам, 5 задомя, а идват нови 40. Е, извинявам се, ама че домашните не били особено голям фактор е просто смехотворно! Или да изровя темите за изгубено хъски, намерен дакел, гончеподобно куче бутнато от кола, кокер, който изведнъж се оказва, че пуска косми и 'фърчи на улицата и ала бала, които на всичко отгоре не са кастрирани, разбира се и междувременно са с огромни цици, щото са изпродуцирали по 8 палета??? Или ще решим, че природата е голям магьосник и обича да оприличава кучета ей така, на квото й хрумне. Днес кучилото бездомни ще мяза на хъски, утре на НОК, а петък запазваме за лабрадори, щото са модерни?
Аз, едно си баба знае, едно си баба бае, ама това финансиране... Помните нашата кампания, на Форума. Финансирането беше изцяло от наши средства. Наши! Мои, ваши. На всички!!! Не постигнахме максималното, факт, но постигнахме прецедент! Аааайде стига с тва финансиране?! Стига гледахме в чуждата паничка, докато в нашата има череи.

А че популацията расте .... Не съм съгласна. Аз също гледам популацията около моя дом, по пътя ми сутрин и ала бала. Не си познавате популациите, лично мнение. Защо? Защото освен да ви дразнят, можете и да ги "обработите".
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 July 2009 - 09:51 AM

Цитат(danny @ Jul 21 2009, 10:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
дог.бг,
Какви пари за кастрация да ми връщат, каква "награда" за регистриране?! Аз ще се усмихна щастливо само на възможността да пътувам с градския транспорт! С паспорт, намордник, бележка за регистрация и платен данък, билет... Но да мога да пътувам! Примерно - бележката да е нещо като разрешително. Ама не!

Мил пита как се размножавали кастрирани кучета. Просто е. И кофите с боклук са малката беда... Около нас (Окръжна болница) попаднах на група ентусиастки-природозащитнички. Жена с куче - по видими породни белези - мителшнауцер. Разменяме любезни приказки по време на разходка. И дотичва едно от безбройните бездомни в района... Няма да цитирам диалога, но се оказва, че група дами се занимават с това, да окачват по вратовете на кучетата в района червени каишки - досущ като на тези, които са минали кастрация. Да не ги ловяли и мъчели! После бръкна в плика (тип Била или Кауфланд и заизважда кокали, които грижливо пося по полянката - ако не били те, нямало кой да ги нахрани... А аз всяка сутрин ругая идиотите от блока - мислех, че се забавляват да замерят с кокаляци... Не били те - наши хора били, кучкари... Как се приема идеята за кастрация от 9/10 от собствениците на кучета изобщо мълча. Ама не ме гледат добре, или изобщо се стараят да не срещат погледа ми, като кажа, че едното куче е кастрирано поради ред причини. И препоръчвам...

За градския транспорт не зная ... последно пътувах преди седмица с куче за няколко спирки, нямах проблем, но не ползвам редовно.

За човешкия фактор - хората са различни и колкото и който се стреми да ги "уеднакви", няма да успее. Липсва общия консенсус в обществото относно бездомните, крайната поляризация е факт. Това затруднява работата на тези, които искат и вършат нещо, но не срещат очакваната подкрепа и дава допълнителен стимул на тези, които са за крайни решения. Но и с хора от двата лагера се говори трудно, всеки от тях си е изградил собственото мнение и не приема друго. В същото време всички се занимават само с бездомните кучета, а обикновенните любители на кучето - тях ги няма, те вече стоят отстрани, защото никой не говори и не казва това, което искат те - както казваш ти, да се вози нормално с автобус, да има място за игра в парка, да има спортни площадки, достъпни инструктори за обучение, алеи за разходки, лесна, точна и ясна регистрация на кучето - какво им пречи да стане по интернет примерно ??? и още един куп неща, които биха улеснили живота на всеки, който живее с куче. Твърдя, че това също е част от помощ за бездомните, за която никой не говори или не се споменава в никакви програми, било то на община или неправителствени организации, които все помагат на бездомните, а не помагат на хората, които имат кучета.

Въобще за обикновенния кучкар никой нищо не споменава никъде, той не е на дневен ред. Финансиране за кастрации има, но за спортни площадки - няма. Пари за изолатори има, но няма за обособени места в парка - една полянка да заградят, както се прави, да има място за по - големи кучета, за по малки, да си пуснеш кучето спокоен и да изпиеш по кафе или бира, без да се притесняваш, че ще отиде към децата на съседната поляна, или че ще излезе на улицата ... да не говоря за инструктори за общо послушание, формирането на групи за обучение на традиционните места за разходка в кварталите, места за аджилити - това също е част от проблема и решението му.

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни