Намерих птиче
Публикувано: 23 July 2009 - 10:07 PM
Помогнете, нямам опит и не знам какво да правя. Става въпрос за Благоевград.

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Публикувано: 23 July 2009 - 10:27 PM
А защо не минеш утре за съвет при ветеринаря-дано ти помогне-ако не-поне си опитал-върви.не е скъпо за съвет.може и без пари.
Публикувано: 23 July 2009 - 10:36 PM

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Публикувано: 24 July 2009 - 07:23 AM
Трудно ми е от снимките да преценя дали е млад, но имай предвид, че бързолетите не могат да излитат от земята. Пробвай да го изнесеш навън, дръж го на дланта си и просто я разтвори и постой така. Ако може да лети, ще излети. Ако не, значи или е твърде малко или има някакъв проблем.
Ето какво ти предлагам. Тъй като Спасителния център е в Стара Загора, а от Благоевград няма автобуси до СтЗ, можеш да го пратиш по автобус към Сф, аз ще го чакам на автогарата и директно го препращам към СтЗ. Пътя е множко, но до сега не е имало проблем. Препращаме по този начин непрекъснато. Ако решиш така да го направим, пиши ми на лични да се доуточним за подробностите.
Ако решиш да се грижиш ти за него, прочети темата Лястовичета и бързолетчета паднали от гнездо.
Публикувано: 24 July 2009 - 07:31 AM
В момента стои сгушено в леген, върху кърпа:

Публикувано: 24 July 2009 - 07:46 AM
Записваш регистрационния номер на автобуса, фирмата, в колко часа ще е в София, на коя автогара, номера на мобилния телефон на шофьора, за всеки случай. Обикновено искат 5 лв. за превозването. После ми се обаждаш на 0884 877 544 или ми пишеш на лични тук и ми казваш тия подробности, както и дали е платено или не. И аз го чакам

Поне един час преди пътуването не трябва да яде, за да не повърне и се задави, докато пътува.
Публикувано: 24 July 2009 - 09:04 AM
Изяде 3 бели червея насила, всеки от тях разделих на две и му ги пъхах в човката. Днес ще видя как се справям и ако не се получава утре ще го изпратя. Пробвах за летенето, опитва, но вместо да се издига пада надолу и започва да се мъчи да се придвижва, като крилете му са разтворени. Колко пъти на ден трябва да яде и по колко червея, като се има предвид, че не ги яде сам, а му ги бутам (т.е аз трябва да определям количеството)? И вода колко често да му давам? В какво да го държа - затворено пространство, каквото е легена (покрит с кърпа или не?) или да го оставя в банята, където пренощува (но там спа в единия ъгъл и сигурно не е мърдал)? Ако го държа в леген или кашонче в стаята или на открито (терасата)? Червеите в хладилника ли да сложа (те са живи) или на стайна температура?

Публикувано: 24 July 2009 - 09:45 AM
Червеите в хладилника, защото те в топлото бързо се превръщат в какавиди.
Довечера към 6 пак пробвай дали ще лети. Може да се е съвзел от храната и да успее. Но бъди на полянка, че ако пада, да не се нарани.
Публикувано: 24 July 2009 - 03:35 PM

Публикувано: 24 July 2009 - 04:03 PM
Публикувано: 24 July 2009 - 04:27 PM

Публикувано: 24 July 2009 - 06:31 PM
Публикувано: 24 July 2009 - 09:05 PM

Публикувано: 24 July 2009 - 11:01 PM
За бързолетите малко неща се знаят в действителност.
Най-добре е да го пуснеш там, където си го намерила. Те гнездят нависоко в цепнатини на сгради и между блокове, затова не виждаме гнездата им. Има шанс семейството му да си го познае и да го поеме отново, въпреки отсъствието му. Те общуват чрез звуци, така че то, като чуе семейството си да цвърчи, ще видиш как ще се оживи и ще започне също да цвърчи и ще иска да полети при тях, ако вече е готов за това.
Публикувано: 25 July 2009 - 05:45 AM

Публикувано: 25 July 2009 - 06:40 AM
Даже червеите не са естествена храна за малък бързолет, защото родителите му събират храна във въздуха, където червеи няма, а само мушици. Но белите червеи, например, после се превръщат в мухи, затова се предполага, че веществата, които ги изграждат са същите, които изграждат и една муха.
иначе, можеш да даваш и мушици, комарчета, но просто да не са от тези най-дебелите мухи, защото те са много твърди. Все пак, родителите го хранят със сдъвкана храна, примесена със слюнка.
Скакалци, оси и пчели не давай. Имат много твърда обвивка те. И просто като мислиш какво да му дадеш, винаги имай предвид, че това е птица, която летейки нависоко хваща храната си. По тази причина насекоми, които се срещат в по-приземните слоеве са по-неподходящи.
Публикувано: 25 July 2009 - 05:54 PM
Другото, което е - много го тормозят тези жеги, и днес си отваря клюнчето, държа го далече от климатика, но как да го разхлаждам освен като му давам вода?
Имам още един въпрос - когато се изака и ако не изчистя веднага изпражненията от кърпата, понякога се изцапва. Как да почиствам перата му? Четох, че за да може да лети, перата трябва да са му в отлично състояние.

Публикувано: 25 July 2009 - 09:56 PM
За чистенето, според мен, няма друг начин освен да чистиш веднага. Иначе, ако тръгнеш да му мачкаш перата като ги миеш, пак ще ги повредиш. Освен да пробваш с памуче с вода да ги минаваш, друго не се сещам.
Дали усвоява червеите? Все пак като са разрязани, веществата в тях са обект на стомашните сокове, а не са капсулирани в ципата, така че мисля, че трябва да усвоява някаква част от тях. По принцип към храната е добре да присъстват и пелети (гранули) от стрити насекоми, за да е по-пълноценна. Иначе може перата им да не са в най-добро състояние. Не знам, обаче, дали такива се продават у нас в зоомагазините.
Между другото, бързолетите са невероятни птици. Те кацат само, когато гнездят, иначе месеци наред не кацат изобщо и спят във въздуха, летейки, на височина 2 км като само забавят маховете на крилата си.
Публикувано: 25 July 2009 - 10:46 PM
Снимките са на болното краче, съжалявам, че не са ясни, но са правени с телефон, на изкуствена светлина.

Публикувано: 26 July 2009 - 05:46 AM