Dog.bg Форуми : Намерих птиче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Намерих птиче

#1 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 23 July 2009 - 10:07 PM

Преди един час, прибирайки кучето си от разходка, видях друго куче, което души нещо. Кучето се дръпна, а нещото беше птиче, което не може да лети. Изглежда малко, не се вижда да има някаква травма. Нямам представа какво е. Прибрах го, защото по това време навън може да попадне на котка, но се страхувам дали ще оцелее. Сега го оставих на тъмно в банята и то се сви върху една хавлиена кърпа в единия ъгъл. Какво да правя с него? Ето няколко снимки, не се вижда много добре, но крилата му, когато ги разпери, са много дълги.
Помогнете, нямам опит и не знам какво да правя. Става въпрос за Благоевград.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   ataka_z Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 July 2009 - 10:27 PM

четох че има храна за птици малки-може да се пробваш да отидеш в накои магазин зоо и да питаш за май имало специализирана храна ако е бебе и му я давай насила вккато отваряш човката но внимавай да не счупиш човката -стискай не много силно в края човката откъм главата и пъхай малко не много .вода може да даваш със сламка малко 1- сантиметър на едно подаване на няколко часа.
А защо не минеш утре за съвет при ветеринаря-дано ти помогне-ако не-поне си опитал-върви.не е скъпо за съвет.може и без пари.

#3 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 July 2009 - 10:36 PM

Въпросът е животинчето да оцелее. Не знам как се взе тук, около блоковете, но ако го оставя навън, някоя котка ще му види сметката. Преди няколко години прибрах малко птиче, което не можеше да лети и сутринта беше починало. Това го взех с ясното съзнание, че може да не оцелее при мен, но оставя ли го, тогава шансовете му са нулеви. Пробвах да му дам вода, като няколко пъти с навлажнен пръст капвах върху ноздрите, а то след това правеше движение, все едно поглъща капките. По едно време се разбунтува и спрях, явно му стига. Но нямам идея какво да правя с него ако оцелее - как да го храня, да го задържа ли или ако не къде да го пусна. Навън е опасно, а ако остане при мен, аз нямам опит.
User's Signature

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Качена снимка

#4 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Диви животни
Публикувано: 24 July 2009 - 07:23 AM

Да, бързолет е. Ами трябва да се храни с червеи от риболовен магазин. В зоомагазините няма никакви подходящи храни.

Трудно ми е от снимките да преценя дали е млад, но имай предвид, че бързолетите не могат да излитат от земята. Пробвай да го изнесеш навън, дръж го на дланта си и просто я разтвори и постой така. Ако може да лети, ще излети. Ако не, значи или е твърде малко или има някакъв проблем.

Ето какво ти предлагам. Тъй като Спасителния център е в Стара Загора, а от Благоевград няма автобуси до СтЗ, можеш да го пратиш по автобус към Сф, аз ще го чакам на автогарата и директно го препращам към СтЗ. Пътя е множко, но до сега не е имало проблем. Препращаме по този начин непрекъснато. Ако решиш така да го направим, пиши ми на лични да се доуточним за подробностите.

Ако решиш да се грижиш ти за него, прочети темата Лястовичета и бързолетчета паднали от гнездо.

#5 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 07:31 AM

Благодаря за отговора. Според мен птичето е малко, защото снощи, като го галех по главичката, започна да отваря човка, но не търсеше да кълве, а чакаше да му се сложи в нея. Сега чакам да стане 9 часа и ще обиколя рибарските магазини да потърся червеи. За изпращането по автобус на тези жеги не е ли опасно и ако го изпратя по автобус как, нямам клетка?
В момента стои сгушено в леген, върху кърпа:

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 July 2009 - 07:46 AM

Няма проблем с изпращането. Птиците имат по-висока телесна температура от хората и жегата не е същата като за нас. Ако го изпращаш, слагаш го в малко кашонче, най-много като кутия за обувки за възрастни, с дупки за въздух, с големина, която не позволява птичето да си пъхне главата в тях. Слагаш го долу в багажното отделение, но така, че да не е притиснато от багажите. Ще кажеш на шофьора, че е живо пиленце, но, ако ти предложи да го сложи вътре в кабината, откажи. От климатика може да умре, а няма как да не пускат климатик.

Записваш регистрационния номер на автобуса, фирмата, в колко часа ще е в София, на коя автогара, номера на мобилния телефон на шофьора, за всеки случай. Обикновено искат 5 лв. за превозването. После ми се обаждаш на 0884 877 544 или ми пишеш на лични тук и ми казваш тия подробности, както и дали е платено или не. И аз го чакам smile.gif

Поне един час преди пътуването не трябва да яде, за да не повърне и се задави, докато пътува.

#7 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 09:04 AM

falconess, благодаря за отговорите и помощта!
Изяде 3 бели червея насила, всеки от тях разделих на две и му ги пъхах в човката. Днес ще видя как се справям и ако не се получава утре ще го изпратя. Пробвах за летенето, опитва, но вместо да се издига пада надолу и започва да се мъчи да се придвижва, като крилете му са разтворени. Колко пъти на ден трябва да яде и по колко червея, като се има предвид, че не ги яде сам, а му ги бутам (т.е аз трябва да определям количеството)? И вода колко често да му давам? В какво да го държа - затворено пространство, каквото е легена (покрит с кърпа или не?) или да го оставя в банята, където пренощува (но там спа в единия ъгъл и сигурно не е мърдал)? Ако го държа в леген или кашонче в стаята или на открито (терасата)? Червеите в хладилника ли да сложа (те са живи) или на стайна температура?
User's Signature

Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 July 2009 - 09:45 AM

Ами смятам че по 6-7 червея 5 пъти на ден ще е добре. Сложи го в кутия с дупки или да стои в легена.
Червеите в хладилника, защото те в топлото бързо се превръщат в какавиди.

Довечера към 6 пак пробвай дали ще лети. Може да се е съвзел от храната и да успее. Но бъди на полянка, че ако пада, да не се нарани.

#9 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 03:35 PM

Бутам му по 6 червея разделени на 2 на всеки 3 часа и му давам вода. Държа го в легена и не го прегръщам излишно. Не може да лети, но има желание, пробва и ако оцелее мисля, че скоро ще успее. Но ме притеснява, че често си отваря човката и стои така (с отворена човка, затваря я след време, после пак), аз си го обяснявам с жегите, но все пак питам - нормално ли е?
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 July 2009 - 04:03 PM

Не бих казала, че е обичайно. Притеснява ме да няма някакви вътрешни наранявания. Там, където го държите много ли е топло? Поне на сянка нека да е.

#11 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 04:27 PM

Държа го вътре в стаята, но е много топло днес. Как да го разхлаждам? Ако има вътрешни наранявания би ли имало други симптоми?
User's Signature

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 July 2009 - 06:31 PM

Ако е от топлото няма проблем. А други признаци за вътрешни наранявания трудно се откриват. Погледни му устата дали няма кръв вътре, иначе няма как да се разбере.

#13 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 July 2009 - 09:05 PM

Вече спи, сгушено в кърпа в легена. Днес е изяло 28 бели червея, но не по свое желание. Преди последното хранене се опита да лети, но успява да се задържи много малко и пада надолу към земята. Пробвах да го тренирам като го хващам в ръката и полита към леглото, където е меко и забелязвам, че вече е по-уверено, но въпреки това не съумява да се задържи и пак пада. Утре може, ако всичко е наред, на хладно да опитам как ще се справя на поляна, но ако не е добре ще го върна докато не съм сигурна, че може да лети. А ако това стане (дано) къде трябва да го пусна? Четох, че повечето време бързолетите прекарват във въздуха и кацат само в гнездата си... но това птиче няма гнездо, тогава къде? Може би, ако се научи да лети трябва да го пусна в района, в който го намерих (но това са само блокове) или да търся някакво неоживено място? Какво става с малките от тази група, когато напуснат гнездата?
User's Signature

Качена снимка

#14 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 24 July 2009 - 11:01 PM

Ами щом не може още не го тормози, защото то и това си е стрес за него да пада непрекъснато.
За бързолетите малко неща се знаят в действителност.
Най-добре е да го пуснеш там, където си го намерила. Те гнездят нависоко в цепнатини на сгради и между блокове, затова не виждаме гнездата им. Има шанс семейството му да си го познае и да го поеме отново, въпреки отсъствието му. Те общуват чрез звуци, така че то, като чуе семейството си да цвърчи, ще видиш как ще се оживи и ще започне също да цвърчи и ще иска да полети при тях, ако вече е готов за това.

#15 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2009 - 05:45 AM

Благодаря, falconess, от твоите съвети се чувствам по-уверена, че ще се справя. Малкия/ата изглежда добре, сутрин е по-буен/а сигурно защото е гладен/а, но сам не иска и не търси храна. Днес ще потърся и други червеи по рибарските магазини (има ли вид който не трябва да яде и какъв) и евентуално насекоми (какви? друго позволено ли е освен червеи и насекоми за тази група птици?), за да разнообразявам храната му. Няма повече да го стресирам с опити за летене, привечер само ще проверя как се справя, но усещам че е по-уверен вече. Има живот в това птиче и се надявам да успея да го върна към естествената му среда и начин на живот скоро.
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 July 2009 - 06:40 AM

По принцип, можеш да пробваш с всякакви червеи. Аз даже не ги знам всичките, които се продават. Въпроса е в това, че не всички са им вкусни. Само като пробваш ще разбереш кои предпочита, кои не.

Даже червеите не са естествена храна за малък бързолет, защото родителите му събират храна във въздуха, където червеи няма, а само мушици. Но белите червеи, например, после се превръщат в мухи, затова се предполага, че веществата, които ги изграждат са същите, които изграждат и една муха.
иначе, можеш да даваш и мушици, комарчета, но просто да не са от тези най-дебелите мухи, защото те са много твърди. Все пак, родителите го хранят със сдъвкана храна, примесена със слюнка.

Скакалци, оси и пчели не давай. Имат много твърда обвивка те. И просто като мислиш какво да му дадеш, винаги имай предвид, че това е птица, която летейки нависоко хваща храната си. По тази причина насекоми, които се срещат в по-приземните слоеве са по-неподходящи.

#17 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2009 - 05:54 PM

Днес взех торни червеи, мия ги, след това ги режа на няколко части и му ги давам. Но сега забелязах, че в изпражнението му има цели парчета (2) от тези червеи, така, както съм ги нарязала. Това значи ли, че не ги усвоява или че не усвоява само част от тях? Освен да ги спра и да се върна към белите, но каква е гаранцията, че и тях усвоява? Четох, че ако не се хранят 9 часа умират, след като малкото е живо, предполагам, че получава хранителни вещества от тези червеи.

Другото, което е - много го тормозят тези жеги, и днес си отваря клюнчето, държа го далече от климатика, но как да го разхлаждам освен като му давам вода?

Имам още един въпрос - когато се изака и ако не изчистя веднага изпражненията от кърпата, понякога се изцапва. Как да почиствам перата му? Четох, че за да може да лети, перата трябва да са му в отлично състояние.
User's Signature

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 July 2009 - 09:56 PM

Имай предвид, че климатикът може да е смъртоносен за бебетата-птички. В никакъв случай не го дръж в стая с климатик. Птиците имат по-висока от нашата телесна температура и не е необходимо да го разхлаждаш по никакъв начин.

За чистенето, според мен, няма друг начин освен да чистиш веднага. Иначе, ако тръгнеш да му мачкаш перата като ги миеш, пак ще ги повредиш. Освен да пробваш с памуче с вода да ги минаваш, друго не се сещам.

Дали усвоява червеите? Все пак като са разрязани, веществата в тях са обект на стомашните сокове, а не са капсулирани в ципата, така че мисля, че трябва да усвоява някаква част от тях. По принцип към храната е добре да присъстват и пелети (гранули) от стрити насекоми, за да е по-пълноценна. Иначе може перата им да не са в най-добро състояние. Не знам, обаче, дали такива се продават у нас в зоомагазините.

Между другото, бързолетите са невероятни птици. Те кацат само, когато гнездят, иначе месеци наред не кацат изобщо и спят във въздуха, летейки, на височина 2 км като само забавят маховете на крилата си.

#19 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2009 - 10:46 PM

Има проблем. Едното краче е подуто в основата и е много зачервено (изглежда като отекло). Чак сега го виждам, защото първоначално огледах крилата за травми, а крачетата си ги дърпаше и не исках да го плаша. Но сега забелязах че накуцва и му разгледах крачетата. Едното е сякаш изкълчено, не захваща добре с ноктите, а като се опитва да върви си помага с клюна. Какво да правя - да го мажа с нещо (например риванол или друго), да му правя някакви компреси или друго? Другото краче изглежда добре.

Снимките са на болното краче, съжалявам, че не са ясни, но са правени с телефон, на изкуствена светлина.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2009 - 05:46 AM

Сега разгледах на светло крачето. Не е счупено, има нещо като рана, от която изтича течност (не кръв, може би лимфа, розовеникава е). Движи крачето, но не стиска с ноктите така, както с другото краче. Не се вижда къде точно е раната, тъй като мястото е зачервено и може би болезнено. Намазах го с гранофурин. Другото краче е много добре, с нормален цвят и движение. На какво се дължи, възможно ли е да е вътрешен кръвоизлив, или травмата е външна? Няма как да не съм го видяла ако беше така от самото начало, всеки ден го храня по 5 -6 пъти и коремчето му е пред мен и съм сигурна, че ме стискаше с двете крачета. Възможно ли е да е имало натъртване, което да се е влошило до това състояние или е нещо друго? Птичето е много жизнено, трета нощ изкара при мен, иска да лети, но стига до махане с крила, още не е готово. С тази рана няма да го пусна, защото може да бъде нападнато от мухи и да го напълнят с червеи. Какво да направя още? Да продължавам ли да го третирам с този препарат или да търся друг?
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни