Dog.bg Форуми : Намерих птиче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Намерих птиче

#21 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Диви животни
Публикувано: 26 July 2009 - 06:57 AM

Ами информацията, която намерих за Гранофурин е, че е лекарство за язвички в устата. Това ли е, наистина, защото ако е това не е подходящо?

Аз лично бих третирала риванол и мехлем. Аз имам един мехлем за рани, домашно приготвен, и с него намазвам раната като изсъхне риванола. Просто избягвам човешките лекарства защото не всички се понасят добре от животните. Може, вместо мехлем, да сложиш някаква антибиотична пудра или паста, но не много силна.

Нямам идея от какво се е получило. Вероятно е от натъртването и после се е увеличило. Може и нещо вътрешно да има. Крачето накриво ли стои? Да не е счупено при опитите за летене, се чудя.

#22 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2009 - 07:24 AM

Да, за язви в устата е, но друго нямам. Можеш ли да ми кажеш рецептата за този домашен мехлем? Неделя е и не знам дали ще намеря аптека, от която да взема нещо подходящо. Крачето стои малко накриво, предполагам точно от опитите да лети е натъртено или от падането, но не стои като счупено. Пак ще прегледам лекарствата, ако не намеря нищо и този мехлем не мога да го приготвя, ще обиколя повечето аптеки, дано някоя работи. Йодът подходящ ли е да изгори раната? Гентамицин (това имам)? Ако е вътрешно какво точно може да бъде? Има ли заболяване, което да ги поразява по този начин? Ще наблюдавам и другото краче.
User's Signature

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 July 2009 - 11:17 AM

Абе то хич не е добре така да се дават диагнози и да се лекува по обяснения, ама...
Ако имаш възможност, заведи го на вет. Ако не можеш започни с гентамицина да мажеш.

#24 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2009 - 12:04 PM

Крачето е по-добре, вече не сълзи, но стои някак накриво. Утре ще го заведа на вет да види дали е счупено. Допускам, че може наистина да го е наранило в опитите си да лети или като го е оплело в кърпата, в която спи (да се е размърдало по-рязко например), защото раната беше прясна, а и няма как да не я видя толкова дни. Все още не иска да яде червеите самО, въпреки че е гладно - като минат 3 часа почва да обикаля нервно в легена. Ето снимки на птичето (на третата спи):

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 July 2009 - 07:29 PM

Много сладък! Черен бързолет smile.gif . Аз в момента гледам един алпийски бързолет, който е с бяло коремче и гърди и бяла гушка.

#26 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 July 2009 - 07:40 PM

Почти сигурна съм, че крачето е счупено. Малка костичка (която мислех, че е перце) стърчи от него, а и начина по който го държи ме убеждава в това. В основата движи крачето, но по-надолу сякаш няма контрол, пръстчетата не се движат и не стискат (с другото краче стиска много силно). Какво може да се направи в случая? С тези тънки крачета вет едва ли би могъл да намести крачето и какво остава, да зарастне криво, но това няма ли да му пречи след това? Утре ще го заведа да го погледнат, но какво да искам, може би да го третират с нещо обезболяващо, заздравяващо или?
User's Signature

Качена снимка

#27 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 July 2009 - 09:14 PM

Дори да не се оправи крачето, няма страшно. Има доказани случаи на бързолети, които си живеят с един крак, а дори се и размножават.

Все пак, ако е счупено, нека направи всичко възможно да го обездвижи с малка превръзка към тялото, но така, че да не му пречи да диша. То е много мъничко крачето, но все пак е възможно, ако се постарае вета. Ако е сложно счупването, нека ампутира крака. Ако нещо не му е ясно медикаменти и други неща, обадете се в Спасителния център колегите да го ориентират относно дозировка и т.н. Мобилните телефони са: 0886 570 053 и 0885 228 486.

Ето и един линк към страхотен сайт, за ветеринарна помощ за бързолети, който открих вчера. Информацията я има на няколко езика.

#28 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 July 2009 - 10:28 PM

Сори за спама, но не мога да се сдържа да не пожелая успех на птичето - по неволя отглеждах известно време бързолет и наистина съм очарована от силата и желанието за живот. Хранех го с бели червеи, но имаше нещо като разстройство (макар че при пилетата е трудно да се определи) - може би от еднообразието, но не посмях да експериментирам. Правихме опити за летене и те завършваха по същия начин - в началото директно на пода, после няколко метра във въздуха и сега се надявам , че пори небето и дори не си спомня за живота в плен af_089.gif Ако нямаш необходимото време ти препоръчвам да се свържеш и да изпратиш пилето в Ст.Загора - стигне ли дотам гарантирам, че имат знанията и възможностите да го върнат във въздуха. Успех!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 27 July 2009 - 09:25 AM

Крачето е счупено, това, което стърчи наистина е малка кост. Ветът направи импровизирана шина (на снимката), която ще седи на крачето няколко дни. Държи я обаче не само напред, а и страни, назад, дано това не увреди крачето в основата. Проблем е обаче, че се опитва да излиза от легена, дори снощи успя да литне малко по-високо и тупна на земята - още не е готов, а иска. Иначе вече му давам по 10 бели червея на хранене, което прави 60 на ден.
sundy, благодаря за подкрепата.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#30 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 27 July 2009 - 10:50 AM

Добре smile.gif
Покрий легена с нещо за да не може да излиза и да продължава удрянето на крака, докато е с шината.
Още нещо се сетих, опипай гръдната кост, дали не стърчи прекалено. Ако стърчи като нож, това означава че пилето е слабо и трябва да увеличиш дажбата.

#31 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 July 2009 - 12:14 PM

Птичето изглежда добре. Все още не иска да яде самО, но малко преди часа на ядене започва да обикаля, явно гладно. Последното му хранене е в 21 - 21.30, но към 23.30 започва да обикаля, сигурно пак е гладно, но аз го оставям до закуската в 6h. Вече 5 нощувки има при мен, надявам се да издържи до свалянето на шината и връщането към неговия си свят (ако до тогава започне да лети). Вече не проверявам дали може, тъй като ме е страх при падането да не си нарани и здравото краче. Всички свикнахме с него, дори Рея (на снимката), която понякога, когато го храня, слага глава на крака ми и гледа ли гледа.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 July 2009 - 11:45 AM

Птичето изглежда много добре. Съвсем сериозно е решило да лети, днес ми изхвръкна от ръцете, добре че падна на дивана. Литна в права посока обаче, но не нагоре. Док каза, че ще сваляме шината след 1 седмица, но за мен това прекалено дълго време. Птичето е при мен вече 6 дни и всеки ден се привързва повече и повече, търси контакт, притваря очи като е в мен, а това не е хубаво за бъдещия му живот на свобода. Първият ми въпрос е - колко време стига за тази шина? Вторият е: как да разбера, че птичето е готово да излети и ще се справи с тази задача? Не ми се рискува за едната проба да го пусна на поляната и то да излети далече, където няма да го намеря, но да тупне и да не може да полети от земята после. И третият въпрос - все още се храни като му бутам в клюна червеи и самия въпрос - ако съумее да излети как ще се справя след това, в природата никой няма да го храни? И този режим - храня го е определени часове, не е ли в негов минус?
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 29 July 2009 - 02:01 PM

Ох, трудна работа!
Не можеш да го пуснеш преди да свали вета шината, а той по-добре от нас знае колко време трябва за зарастването на една кост, все пак. Щом е казал 1 седмица, значи 1 седмица. Всее пак нещата трябва да се правят качествено.
Знам, че е мъчително да го гледаш как иска да полети, но ще издържиш. Просто няма как, разбери. А кога е готово да излети, то ще си покаже. Когато свалите шината и се потвърди, че е зарастнал кракът, просто ги изнеси навън на някоя поляна, която има доста свободно пространство около нея. Подръж го малко без да си отваряш ръката, да се осефери къде се намира. После го хвани с двете ръце, съвсем леко замахни от долу нагоре и го подхвърли, но не много рязко. Ако може да лети, то ще полети. Веднъж полетяло, то ще се оправи само и с храненето. Разбира се, има риск пак да падне, ако не е готово, но...

Режимът не е проблем. Бързолетите кацат много много рядко. Реално веднъж на няколко месеца. Така че и да се е привързал няма значение много много. Той просто излети ли няма как да отиде при човек да търси близост с него, защото така е свикнал.

#34 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2009 - 08:52 AM

Дойде големият ден! Снощи свалихме шината и днес птичето отлетя. Заведох го на поляна в 8h сутринта близо до мястото, където го намерих и направих както ме посъветва falconess - задържах го в ръцете за да огледа обстановката и когато се оживи го подхвърлих леко нагоре и то полетя - първо напред, след това леко надолу и когато помислих, че ще кацне се изви нагоре и полетя при другите птици в небето. Очите ми се насълзиха и не знам дали от радост, че полетя или от раздялата... Не съм вярвала, че човек може да се привърже към нещо толкова мъничко. Това птиче ми взе съня, въпреки че лягах късно, ставах в 6 сутрин да го храня и не съжалявам, защото няма нищо по-хубаво от това да върнеш към свободата едно живо същество, което е създадено за да бъде в небето.

falconess, благодаря ти за всички съвети - не знам дали без твоите съвети щях да се справя!

Нека темата бъде преместена в Спасителен център и дано помогне и на други като мен.
User's Signature

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 August 2009 - 01:26 PM

Това е! Усетила си го и ти...
Невероятно чувство е и пожелавам на повече хора да го изпитат, за да оценят живота!

Поздравления за упорството и всеотдайността, Fi_Re!!! Сега част от теб винаги ще лети...

#36 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 01 August 2009 - 02:54 PM

Цитат(falconess @ Aug 1 2009, 02:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Поздравления за упорството и всеотдайността, Fi_Re!!! Сега част от теб винаги ще лети...

Присъединявам се, страхотно си се справила ba_025.gif
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#37 Потребителят е офлайн   Fi_Re Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 August 2009 - 04:03 PM

Чувството наистина е страхотно, различно, но и малка част от мен се натъжи - знам, че направих най-доброто, знам, че му върнах живота, но за кратко време това стана моето птиче, а сега отлетя. Цял ден по навик поглеждам дали е време за хранене, а това вече не е моя грижа. Дано свикне със своите и те го приемат отново. И нека всеки, който намери бързолет и реши да се грижи за него да лети нека знае, че няма невъзможни неща!
User's Signature

Качена снимка

#38 Потребителят е офлайн   kita20008969 Икона

• Interests:Риболов
Публикувано: 19 September 2009 - 05:10 PM

Здравейте,току що се регистрирах със същия "проблем".Пак е черен бързолет с тази разлика,че е в Габрово и е септември.Птичката се появи снощи и мисля,че е добре. За сега се храним с бели червей и жълтък. Помагайте, лятото е далече. Благодаря предварителнолно. http://kita20008969.....82521.14920958
User's Signature

Миланов

#39 Потребителят е офлайн   falconess Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 September 2009 - 09:31 AM

Странна работа! В момента в Спасителния център имаме бебе черен бързолет, което едва ли ще може да порастне достатъчно преди да са отлетяли бързолетите от България. Лошото е, че белите червеи само временно могат да заместят естествената храна на бързолетите. При по-продължителен прием се получават увреждания на бъбреците и други органи.

Вие какво смятате да го правите?

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни