Dog.bg Форуми : Пораснало куче - промяна в хигиенните навици?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Пораснало куче - промяна в хигиенните навици? Започна да ака в задния двор Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 19 August 2009 - 10:34 AM

Пускам отделна тема, защото три пъти питам в темата за хигиенните навици и никой не ми обръща внимание... dh_188.gif

Ще копирам първоначалния въпрос тука, ако нарушавам правилата на форума, моля модераторите да направят необходимото, но все си мисля, че някой може да ми даде съвет...

Цитат
Моля за съвет, за един късно появил се проблем. Кучето не беше добре няколко дена, имаше разстройство и докато разберем какво му действа и какво - не, му разрешихме да ака в задния двор, на най-отдалеченото от къщата място, то е и зад един жив плет, по-висок от човешки ръст, и не се вижда - на една пръст под едно дърво. Явно не можеше винаги да се сдържа до разходката навън, а и то при разстройство, как да реагираш достатъчно бързо. Така или иначе, разстройството мина и замина, но той продължи да ползва това място като тоалетна. Сутрин се извежда на сутрешното му тичане - там ака, често по два пъти, но после, в течение на деня, ако му се доака - изобщо не чака да го изведем - отива в задния двор - и - тортичка! Знам, че грешката е наша първоначално, но сега трябва да я коригираме някакси.

Видяла съм се в чудо. Извеждам го като стане неспокоен, той пишка по сто пъти, но не ака. Като се приберем - хуква като стрела в задния двор. Там си е създал навик да обикаля като навита пружина тичешком цялото пространство - зад живия плет, зад бараката за инструменти и т.н. по няколко пъти - и между другото, се изхожда на въпросната пръст под дървото. Нещо като "обикалям си територията да видя дали няма нашественици".

Днес си поставих за цел да го дебна - имам почивен ден. Цял ден съм го държала до мен, в къщи, водя го навън - пак вкъщи, не го пуснах в задния двор без мен. По едно време, отидох там да върша нещо, гледам го - както обикаляше, така се надупи. Викнах аз мощно, той се спря - иначе слуша - и го изведох там, където би трябвало да се върши работата. Не щеше сякаш, ама след няколко пишвания, най-накрая - природа - ура! Бурни радости и т.н. Обаче не мисля, че проблемът е решен. Нямам всеки ден почивен ден да го дебна. Мъжът ми се опитва да разруши навикът да обикаля като луд отзад, ама аз не съм сигурна, че това е проблемът. Навикът да се изхожда там, обаче, със сигурност трябва да се прекрати. В момента се опитвам да засипя с нова пръст това пространство и ще наредя големи камъни - като алпинеум - и без това под това дърво нищо не расте - то е в ъгъл и няма слънце. Идеята ми е да му разваля "тоалетната", както й е свикнал.

Там, където искаме да ака, е трева, която се коси редовно (от общината), обикновено той ака до оградата, която обаче е много буйно зашумена в момента, то и растенията се сменят непрекъснато, едни изсъхват, други се появяват - буренаци. Като окосят тревата, явно не му мирише на тоалетна - а у нас в задния двор, колкото да събирам пръстта и да се опитвам да обезмирися - нещо не става.

И друго - използваме думичката "чиш", като имаме предвид и двете дейности - пишкане и акане. Явно, обаче, той я свързва само с пишкането. Аз дори в момента работя по въпроса, защото като излезем пред нас на поляната, той иска да играе с топката и забравя, че му се пишка - та го прибирам, и след 10 минути - пак ме бута да излезем, щото му се пишка. Сега отработваме командата за чишкане - като пишне малко - му се дава да тича след топката няколко пъти - пак команда - пак докато не пишне - няма топка и така. Дали не трябва да въведа друга думичка за другата тоалетна дейност?

Приемам всякакви съвети, за които благодаря предварително.

Добавка след няколко дена:
Цитат
Никой ли не може да ми помогне?
Между другото, когато два дена подред не сме го пускали в задния двор изобщо, се установи, че и някой друг го ползва за "тоалетна" - най-вероятно, котка, може и да е лисица. Аз прередих пръстта, насипах нова, сложих камъни наоколо, като алпинеум, за да е по-трудно достъпна, и напръсках с кристали, които уж да отпъждат котки и кучета. Резултати - въпросния "нашественик" е ползвал мястото за тоалетна веднъж (на третия ден след обработката, вероятно), и нашето куче веднъж - точно пред това място с пръстта, на плочника. Явно миризмата не му е харесала, където е имало кристали, но не сложих много по краищата, защото там са цветята. Сега вали и така или иначе не го пускаме, но ще сложа и там. Явно ще се купуват още кристали, защото нашите свършиха, но си мисля, че не мога цял живот да покривам разни пространства с кристали. Чудя се дали ще му се разруши навикът, ако няма достъп до задния двор известно време и е принуден да се изхожда само навън.

Към днешно време положението е същото - не пускаме кучето в задния двор, което не ми харесва, защото той обича да си играе там, сега стои затворен в кухнята и тъжно гледа навън. Като отворим вратата, не излиза, без да го поканим - явно осъзнава, че нещо не му е разрешено там, но вероятно не го свързва с акането... От няколко дена и вали, та не е било подходящо да седи там.

Между другото, оня номер с обикалянето на територията - тичане като стрела, или с навирено дупе и нос в земята - започна да го прави и отпред на тревата пред къщата, покрай оградата. Имам чувството, че почва да третира и тази територия като своя, макар че всички квартални кучета минават оттам всеки ден по няколко пъти. Още веднъж моля за всякакви мнения и акъли, предварително ви благодаря.
User's Signature

"Консумацията на положителности е задължителна."
Качена снимка

#2 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 August 2009 - 05:47 PM

Само вдигам темата - почти без надежда вече, че някой ще се отзове да ми помогне... Наистина съм разочарована този път от сайта. Някакси отказвам да повярвам, че никой не знае нищо, което да ми помогне. ud_009.gif
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 21 August 2009 - 07:46 PM

Това променя ситуацията,дава добро обяснение за внезапната промяна на навиците.Ако нарушителят е от същият видто,кучо ще го приеме за нахлуване в територията и ще търси начин да си я вземе обратно.За съжаление,не мога да се сетя за друг начин да се справите ,освен да затворите достъпа на пришълеца.

User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#4 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 August 2009 - 08:03 AM

Цитат(John @ Aug 21 2009, 06:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това променя ситуацията,дава добро обяснение за внезапната промяна на навиците.Ако нарушителят е от същият видто,кучо ще го приеме за нахлуване в територията и ще търси начин да си я вземе обратно.За съжаление,не мога да се сетя за друг начин да се справите ,освен да затворите достъпа на пришълеца.

Много ти благодаря за отговора. НАрушителят да е от същия вид? Имаш предвид - куче? Няма начин да е куче - най-вероятно е котка, много слаба вероятност има да е лисица, но лично аз не вярвам. Същото разрешение ли да търся, ако е котка или лисица? Как да ги спра, се чудя...
User's Signature

Качена снимка

#5 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 August 2009 - 10:05 AM

Офтопик: Моля те, не натяквай как никой не искал да помогне. Малко са онези от нас, които разполагат с къща с двор. Лично аз давам само съвети, изпробвани от мен, в които съм сигурна. Когато можем - помагаме, когато не можем, с натяквания няма да се оправят нещата, само ще развалим атмосферата.

#6 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 August 2009 - 03:32 PM

Цитат(mil_ @ Aug 22 2009, 09:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Офтопик: Моля те, не натяквай как никой не искал да помогне. Малко са онези от нас, които разполагат с къща с двор. Лично аз давам само съвети, изпробвани от мен, в които съм сигурна. Когато можем - помагаме, когато не можем, с натяквания няма да се оправят нещата, само ще развалим атмосферата.
Не съм имала това намерение, моля за извинение, ако така е прозвучало. Изобщо не ми е дошла наум причината, която сега изтъкваш - затова се почувствах доста обезкуражена от липсата на каквито и да било отговори, сякаш никой не желае да ми обърне внимание на въпроса, а се отговаря на въпроси, за които има писано и писано в стикнатите тема. Ни най-малко не съм искала да развалям атмосферата, просто изразих как съм се почувствала.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 August 2009 - 04:28 PM

ОК, извини ме и ти, че реагирах прекалено остро. Аз, например, представа си нямам от поведението на куче в двор. Виж, за тераси, бани и килими мога и двеста пъти да отговоря ab_041.gif

#8 Потребителят е офлайн   Molibaby Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 September 2009 - 08:15 PM

НА ПЕТ МЕСЕЦА сме не можем а се научим да пишаме където трябва , пиша на мокета , това се чисти трудно....... и с капки опитах и с всичко ..... изтървам и края помогнете
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 September 2009 - 07:45 PM

Цитат(Molibaby @ Sep 18 2009, 07:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
НА ПЕТ МЕСЕЦА сме не можем а се научим да пишаме където трябва , пиша на мокета , това се чисти трудно....... и с капки опитах и с всичко ..... изтървам и края помогнете

Твоята тема е тази - прочети внимателно началото, прави каквото пише, и ако трябва нещо да питаш - питай там. Успех!
User's Signature

Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 September 2009 - 07:50 PM

Не вярвам да е котка.На котка реагират като на плячка в стил"само да ми падне',изпитах го наскоро.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#11 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 September 2009 - 08:34 PM

Нямам претенции да давам изпитани съвети, защото не съм се сблъсквала с този проблем, а точно с противоположния - кучето ми стана на 2 год. и все по-решително отказва да ака в двора - този тук в София, на кооперацията, а също и на вилата, макар че преди това го правеше и аз нямам нищо против - чистя си след нея по-лесно, отколкото по улиците.
Но явно кучето ми възприема двора като територии, която пази - т.е. част от дома й. Тя упорито се вживява в ролята на куче-пазач, макар че не съм искала това от нея и не я поощрявам, даже напротив, но явно инстинктите са по-силни.
За пишкане - пишка все още, ама за другото ... все по-трудно, трябва много да е на зор. Стиска до последно, като при това показва ясно, че иска навън! Та се чудя как да й покажа, че може в двора - на мен така ми е по-удобно. Ама на, не ще! То всеки с проблемите си де... wb_052.gif

Та в тоя ред на мисли - може би кучето ти по някаква причина е изключило тази територия от понятието си за ДОМ, където не се цапа.
А ако му покажеш, че не е така - например временно сложиш там неща, които да му миришат на къщата ти, негови стари играчки или нещо подобно?
md_064.gif
Просто информация за размишление - нищо повече...
Желая успех!
ba_025.gif

#12 Потребителят е офлайн   Мил@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 September 2009 - 01:29 AM

Цитат(rimela @ Sep 22 2009, 07:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Та в тоя ред на мисли - може би кучето ти по някаква причина е изключило тази територия от понятието си за ДОМ, където не се цапа.
А ако му покажеш, че не е така - например временно сложиш там неща, които да му миришат на къщата ти, негови стари играчки или нещо подобно?
md_064.gif
Просто информация за размишление - нищо повече...
Желая успех!
ba_025.gif
Римела, благодаря за идеята. Малко трудно ще се получи сега вече, защото е есен и почти непрекъснато вали, но ще помисля, като се уцели по-сух ден да направя нещо по въпроса - струва си да се помисли. Сега като си мисля - наистина си играе с неговите играчки в предната част на двора и не отива в задната...

John, моето куче е явно особено - на котките не реагира - "ей сега ще те хвана и ще те изям" - то ги "прибира", "загражда" и т.п., както прави със зайците. Дълга стройна редица храсти с полянка отпред - покрай пътя. В тях живеят зайци и излизат сутрин да пасат на полянката. Шаро се засилва и почва да препуска покрай храстите. Като стигне заек, не го хваща, само го обикаля, много наблизо, и заекът, уплашен, се прибира. Това му е инстинктът - нали са селектирани да прибират овцете във фермите.

Същото направи пред очите ми с котка. Само дето зайците ги подминава лесно, а котката не щя. За първи път от месеци не реагира на "ела тук", защото просто видя котката и хукна. Уплаших се много, че ще я изяде. Той е много бърз, а и котката не беше от най-умните, защото не се помръдна първите няколко секунди. Той я стигна, но не я захапа или нещо друго, само я обиколи, тя пък не тръгна към храстите, зад които има дървета, както става обикновено, ами хукна към трансформатора, та той се закеркенечи да я чака там, но вече успях да го повикам оттам.

User's Signature

Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Ellly Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 September 2009 - 06:09 AM

Цитат(Molibaby @ Sep 18 2009, 09:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>

ООО те мокетите са им любими и мойта пикла като се разсее нещо и тя там ходи и вече целия го е опишкала- добре че нашите са малкички и по малко пишкат, ами ако беше 30-40 килограмово куче кой знае какви локви прави... ab_041.gif И сега в крайна сметка ще слагаме ламинат...
А Меринка е на 4 месеца и почти ( ама само почти) се научи да ходи навън и за памперса обучението ни протече така- дебнеш я да се изходи на памперса и ВЕДНАГА след това награди, хвалби големи- те са много умнички за няколко дена няма да има пропуск. И я хвалиш и даваш награда всеки път докато затвърди навика, после разреждаш наградите само я хвалиш и така- много бързо свикват. А като за начало можеш да и напоиш памперса с малко пишо от нейното че да се осети че там е мястото и и даваш да го подуши. Аз постелих едно парче балатуми заградих да не излиза от там и само леглото, тоалетната и и водата там- няма какво да я разсейва и бързо ще се усети какво да прави. И много се караш като направи бела там където не трябва- моята поне много я е страх като се разбеснея и не повтаря грешката ab_041.gif
Пожелавам ти успех ae_085.gif дано се научи бързо
User's Signature

Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни