Ще копирам първоначалния въпрос тука, ако нарушавам правилата на форума, моля модераторите да направят необходимото, но все си мисля, че някой може да ми даде съвет...
Видяла съм се в чудо. Извеждам го като стане неспокоен, той пишка по сто пъти, но не ака. Като се приберем - хуква като стрела в задния двор. Там си е създал навик да обикаля като навита пружина тичешком цялото пространство - зад живия плет, зад бараката за инструменти и т.н. по няколко пъти - и между другото, се изхожда на въпросната пръст под дървото. Нещо като "обикалям си територията да видя дали няма нашественици".
Днес си поставих за цел да го дебна - имам почивен ден. Цял ден съм го държала до мен, в къщи, водя го навън - пак вкъщи, не го пуснах в задния двор без мен. По едно време, отидох там да върша нещо, гледам го - както обикаляше, така се надупи. Викнах аз мощно, той се спря - иначе слуша - и го изведох там, където би трябвало да се върши работата. Не щеше сякаш, ама след няколко пишвания, най-накрая - природа - ура! Бурни радости и т.н. Обаче не мисля, че проблемът е решен. Нямам всеки ден почивен ден да го дебна. Мъжът ми се опитва да разруши навикът да обикаля като луд отзад, ама аз не съм сигурна, че това е проблемът. Навикът да се изхожда там, обаче, със сигурност трябва да се прекрати. В момента се опитвам да засипя с нова пръст това пространство и ще наредя големи камъни - като алпинеум - и без това под това дърво нищо не расте - то е в ъгъл и няма слънце. Идеята ми е да му разваля "тоалетната", както й е свикнал.
Там, където искаме да ака, е трева, която се коси редовно (от общината), обикновено той ака до оградата, която обаче е много буйно зашумена в момента, то и растенията се сменят непрекъснато, едни изсъхват, други се появяват - буренаци. Като окосят тревата, явно не му мирише на тоалетна - а у нас в задния двор, колкото да събирам пръстта и да се опитвам да обезмирися - нещо не става.
И друго - използваме думичката "чиш", като имаме предвид и двете дейности - пишкане и акане. Явно, обаче, той я свързва само с пишкането. Аз дори в момента работя по въпроса, защото като излезем пред нас на поляната, той иска да играе с топката и забравя, че му се пишка - та го прибирам, и след 10 минути - пак ме бута да излезем, щото му се пишка. Сега отработваме командата за чишкане - като пишне малко - му се дава да тича след топката няколко пъти - пак команда - пак докато не пишне - няма топка и така. Дали не трябва да въведа друга думичка за другата тоалетна дейност?
Приемам всякакви съвети, за които благодаря предварително.
Добавка след няколко дена:
Между другото, когато два дена подред не сме го пускали в задния двор изобщо, се установи, че и някой друг го ползва за "тоалетна" - най-вероятно, котка, може и да е лисица. Аз прередих пръстта, насипах нова, сложих камъни наоколо, като алпинеум, за да е по-трудно достъпна, и напръсках с кристали, които уж да отпъждат котки и кучета. Резултати - въпросния "нашественик" е ползвал мястото за тоалетна веднъж (на третия ден след обработката, вероятно), и нашето куче веднъж - точно пред това място с пръстта, на плочника. Явно миризмата не му е харесала, където е имало кристали, но не сложих много по краищата, защото там са цветята. Сега вали и така или иначе не го пускаме, но ще сложа и там. Явно ще се купуват още кристали, защото нашите свършиха, но си мисля, че не мога цял живот да покривам разни пространства с кристали. Чудя се дали ще му се разруши навикът, ако няма достъп до задния двор известно време и е принуден да се изхожда само навън.
Към днешно време положението е същото - не пускаме кучето в задния двор, което не ми харесва, защото той обича да си играе там, сега стои затворен в кухнята и тъжно гледа навън. Като отворим вратата, не излиза, без да го поканим - явно осъзнава, че нещо не му е разрешено там, но вероятно не го свързва с акането... От няколко дена и вали, та не е било подходящо да седи там.
Между другото, оня номер с обикалянето на територията - тичане като стрела, или с навирено дупе и нос в земята - започна да го прави и отпред на тревата пред къщата, покрай оградата. Имам чувството, че почва да третира и тази територия като своя, макар че всички квартални кучета минават оттам всеки ден по няколко пъти. Още веднъж моля за всякакви мнения и акъли, предварително ви благодаря.

Вход

Горе
Цитиране +