Здравейте всички любители на животните!
Майка ми гледа немско овчарско куче на 5 години. Живее сама в провинцията в малко градче, близо до София. Кучето е взето от развъдника на МВР в София. Това е второто ни куче, което гледаме (за съжаление в апартамент). Взехме го заради баща ми, който е служил на границата. През 2003 г. му откриха рак и го оперираха. След като се възстанови от операцията поиска пак да си вземем куче, за да се занимава с нещо. Почина малко преди кучето да навърши година. Разказвам всичко това, защото това куче в момента е единственият другар (а и пазач) на майка ми. Аз и сестра ми работим в София и си ходим в провинцията само в събота и неделя.
От известно време майка ми е подложена на постоянен тормоз и заплахи от страна на няколко души от блока - обиди и заплаха за живота. Аргументите им: във входа мирише на куче, има паразити, страх ги е от кучето. Бяха пуснали жалба в прокуратурата, но след запознаване със случая, прокурорът по случая е прекратил понататъшното съдебно производство. Пускали с някаква жалба и до общината, откъдето е дошло предупореждение за глоба, ако не се спазва наредба .... и т.н. някакви правилници и т.н.
Фактите: кучето има паспорт и платен данък в общината, в здравната му книжка редовно се отразяват всичките мед. манипулации (ваксина 1 път годишно, обезпаразитявана външно и вътрешно 1 път на 3 месеца). Кучето се къпе с шампоан на река няколко пъти годишно, доколкото е допустимо и не вреди на козината му. Кучето е обучено от мен на основните команди от общата дсициплина за служебните кучета: "Седни!", "Легни!", "Стани!", "Наред!", "Спри!" с думи и с жестове. Кучето не е агресивно към минаващи покрай него хора и на територият на входа и оживените улици се води на повод "Наред!", т.е. от лявата страна на човека плътно до него. Никога не е имало физически контакт между кучето и някой съсед. Във входа има няколко котки (бездомни и на някои от комшиите), които замърсяват където им падне и непричтната миризма е от тях. Нашето куче се извежда 3 пъти дневно извън пределите на града в полето или в гората, за да извършва физиологичните си нужди и да се разходи добре.
Някои съседи дори възпитават децата си да пищят на пожар, щом видят кучето. Това според мен са хора, врвари, които не живеят в 21 век.
Моля ви за съвет, какво мога да предприема според закона, за да се защитим от този постоянен тормоз.
С най-добри пожелания,
И. Христов
Можете да ми пишете и на: ivailo.hr@gmail.com
Проблем със съседите Тероризират майка ми заради кучето
Публикувано: 23 August 2009 - 12:21 PM
Щом сте изрядни във всичко, което се изисква по закон, мисля, че съседите ви могат да си гледат работата.
Лае ли много кучето? Ако ли не, аз бих подала жалба срещу съседите за морален тормоз (да питате в Комисия по защита от дискриминация? Питайте, може би ще ви дадат някакъв съвет, защото това си е точно дискриминация). И аз имах разправии с моите съседи, а моите кучета са 3 броя. Но и ние сме изрядни във всичко, никога не правим нищо във входа, аз както и всички мия го, когато идва моя ред, плащаме всичките такси, които се полагат и след пореден разговор, когато показах паспорти, номера на чипове, декларации от общината и какво ли още не, съседката ми каза, че да, всичко е наред и е видяла, че събирам и лайната след моите кучета.... Просто според тях куче трябва да се гледа на село... Това оставям без коментар.
Единствено бих посъветвала майка ви да си отваря много очите някой да не отрови или да не направи нещо друго на кучето. Вярно, че на 100% на може да се опази, но все пак.
Пожелевам ви успех, дано всичко се нареди :)
Лае ли много кучето? Ако ли не, аз бих подала жалба срещу съседите за морален тормоз (да питате в Комисия по защита от дискриминация? Питайте, може би ще ви дадат някакъв съвет, защото това си е точно дискриминация). И аз имах разправии с моите съседи, а моите кучета са 3 броя. Но и ние сме изрядни във всичко, никога не правим нищо във входа, аз както и всички мия го, когато идва моя ред, плащаме всичките такси, които се полагат и след пореден разговор, когато показах паспорти, номера на чипове, декларации от общината и какво ли още не, съседката ми каза, че да, всичко е наред и е видяла, че събирам и лайната след моите кучета.... Просто според тях куче трябва да се гледа на село... Това оставям без коментар.
Единствено бих посъветвала майка ви да си отваря много очите някой да не отрови или да не направи нещо друго на кучето. Вярно, че на 100% на може да се опази, но все пак.
Пожелевам ви успех, дано всичко се нареди :)
Публикувано: 24 August 2009 - 10:06 AM
Здравейте !
По новия закон всеки вход трябва да има Общо събрание. Поставете въпроса на това Общо събрание, за да получите мнението на вашите съседи - може един или двама да са идиотите, а останалите хора да са нормални и разбрани. По този начин, ако постигнете разбирателство, подчинено на общи правила, никой няма да ви тормози. При мен имах подобен проблем с съседи, които с повод и без повод пращаха община и полиция, жалби до прокурор и какво ли не. Поставих въпроса на събрание на входа, прие се че може да се гледат кучета при положение, че заплащаме още по една входна такса за чистачката като допълнение, както и ангажимента ни да чистим пред входа.
Поемете инициативата и почиствайте входа веднъж седмично примерно. Говорете с съседите, които мислите че са на ваша страна. Поканете ги у вас на чай или кафе - много хора мислят, че като имаме кучета, все едно живеем в пещери и в домовете ни всичко е едва ли не в лайна и пикня. Ау ... ама у вас много чисто, не си личи че имате куче - с това можете да спечелите хората на ваша страна.
Подайте жалба в прокуратурата за системен тормоз - това в краен случай. Към нея задължително приложете вътрешен правилник на блока, входа, ако има такъв, документите на кучето - задължително регистрацията в общината, декларация от ваши съседи, че кучето не лае нощем и не ги притеснява - искаха ми и такава. Те са длъжни да предупредят тези, които ви притесняват, ако всичко е наред. Можете да отидете и да поговорите с полицая, който отговаря за вашия район - има такива, намерете го и говорете с него да поговори с въпросните хора за това какъв е проблема и да им обясни, че имате право да живеете с куче нормално, без да бъдете постоянно притеснявани.
Успех !
По новия закон всеки вход трябва да има Общо събрание. Поставете въпроса на това Общо събрание, за да получите мнението на вашите съседи - може един или двама да са идиотите, а останалите хора да са нормални и разбрани. По този начин, ако постигнете разбирателство, подчинено на общи правила, никой няма да ви тормози. При мен имах подобен проблем с съседи, които с повод и без повод пращаха община и полиция, жалби до прокурор и какво ли не. Поставих въпроса на събрание на входа, прие се че може да се гледат кучета при положение, че заплащаме още по една входна такса за чистачката като допълнение, както и ангажимента ни да чистим пред входа.
Поемете инициативата и почиствайте входа веднъж седмично примерно. Говорете с съседите, които мислите че са на ваша страна. Поканете ги у вас на чай или кафе - много хора мислят, че като имаме кучета, все едно живеем в пещери и в домовете ни всичко е едва ли не в лайна и пикня. Ау ... ама у вас много чисто, не си личи че имате куче - с това можете да спечелите хората на ваша страна.
Подайте жалба в прокуратурата за системен тормоз - това в краен случай. Към нея задължително приложете вътрешен правилник на блока, входа, ако има такъв, документите на кучето - задължително регистрацията в общината, декларация от ваши съседи, че кучето не лае нощем и не ги притеснява - искаха ми и такава. Те са длъжни да предупредят тези, които ви притесняват, ако всичко е наред. Можете да отидете и да поговорите с полицая, който отговаря за вашия район - има такива, намерете го и говорете с него да поговори с въпросните хора за това какъв е проблема и да им обясни, че имате право да живеете с куче нормално, без да бъдете постоянно притеснявани.
Успех !
Страница 1 от 1