Ние правим къщичка и клетка за хъски(женско),но се чудех колко да е голяма вратичката на къщичката 30/40 или 30/50см?.
Клетката е запланувана да е с размери около 3м 1.5м.По-продълговата заради мястото което имам.Първо си мислех да я сложа долепена до зида който е от страната на улицата,там щеше да е по широко,но ме е страх от недуброжелателни съседи.И така отидохме на продълговатия и тесен вариант.
Нужно ли е къщата да е с изолация?Аз си мисля че за хъски не е нужно ако е на завет и добре уплътнена,но искам да чуя и други мнения?
Ако някой има примерни размери за къщичка на хъски моля кажете,покажете на снимки...
Къща за ХЪСКИ?
Публикувано: 01 September 2009 - 03:12 PM
Ще споделя какво знам за къщите дано да ти е полезно. Трябва да е вдигната от замята най-добре върху дървено пале /не знам дали така се казваше - използват ги за товари/, за да не е къщата директно на цимента. Не трябва да е много просторна, за да му е топло на кучо през зимата. Да може да влиза изправено и да се обръща вътре. Това е достатъчно като площ - те влизат само да спят в къщата. Добре е над самата къщичка да има навес или друго подобно съоръжение. Да не се разчита само на покрива на самата къща - това ще предпазва от дъжд и сняг. Щом ще правиш клекта направо сложете покрив на самата клетка и отдолу къщичката. Струва ми се, че клетка с размери 3м. на 1.5м. ще е много малка, ако в нея сложиш и къщата няма да има място да се обърне кучето. Гледай да е май-малко 10 кв.м клетката. Хъскито е северна порода и според мен не е нужно да има изолация, те не се плашат от студа. При тях по-страшна е жегата. Гледай мястото, където ще е клетката да има естествена сянка /примерно близо до дърво/, защото лятото ще се свари в тая къщичка. Аз нямам хъски, но моето куче също е студенолюбиво. Зимата като я пусна лежи в снега, а цяло лято не се прибира в къщичката и спи на цимента. Клетката ни е покрита с покрив с изолация, самата къщичка е от най-обикновено дърво с покрив също с изолация. Бих качила и снимки, но моята маймуна е голям дърводелец и е изяла половината покрив и си е разширила вратичката тип френски прозорец. И на мен ми предстои ремонт на къщата за зимата
Надявам се, че съм била полезна с нещо.

Надявам се, че съм била полезна с нещо.
Публикувано: 01 September 2009 - 04:42 PM
Вратата на нашата дървена къщичка е към 40х40
Даже ширината (не височината) е 41-2см
На къде мислиш да са тези 30см, да не дойде малко ?
Къщичката е висока 56см, широка 53-4см и дълга 85см
Вдигната е на 12см от земята - с едни такива дебели дървени дъски.
Парис е средно на размер женско хъски - към 52-3см и 20кг.
Общо взето и е тъкмо къщичката, на мен отначало ми се струваше малка и исках да е по-голяма
Може да си лежи вътре, да лежи на една страна с изпънати крака.
Понякога ляга и се изпъва - отпред на прагчето стърчат само 2 лапички
А понякога така се свира на кравай в задната половина, че като се наведа не я виждам и обикалям целия двор няколко пъти да я търся
А за самата клетка и на мен ми се вижда малко 3х1,5. Е може пък и да свикне - с много разходки.
Ние и построихме стаичка - към 3х3 и към нея оградено дворче - също 3х3. И лампа и сложихме, с много любов боядисвах ... но не иска да стои там и скимти.
Май защото тази постройка е на към 10метра от нашата къща - чувства се самотна.
Дървената къщичка е под моя прозорец - гледаме си се постоянно. Сутрин се изправя на прозореца и проверява дали съм станала
Даже ширината (не височината) е 41-2см
На къде мислиш да са тези 30см, да не дойде малко ?
Къщичката е висока 56см, широка 53-4см и дълга 85см
Вдигната е на 12см от земята - с едни такива дебели дървени дъски.
Парис е средно на размер женско хъски - към 52-3см и 20кг.
Общо взето и е тъкмо къщичката, на мен отначало ми се струваше малка и исках да е по-голяма
Може да си лежи вътре, да лежи на една страна с изпънати крака.
Понякога ляга и се изпъва - отпред на прагчето стърчат само 2 лапички

А понякога така се свира на кравай в задната половина, че като се наведа не я виждам и обикалям целия двор няколко пъти да я търся

А за самата клетка и на мен ми се вижда малко 3х1,5. Е може пък и да свикне - с много разходки.
Ние и построихме стаичка - към 3х3 и към нея оградено дворче - също 3х3. И лампа и сложихме, с много любов боядисвах ... но не иска да стои там и скимти.
Май защото тази постройка е на към 10метра от нашата къща - чувства се самотна.
Дървената къщичка е под моя прозорец - гледаме си се постоянно. Сутрин се изправя на прозореца и проверява дали съм станала

Публикувано: 02 September 2009 - 07:57 AM
Значи къщичката е планувана да е извън клетката ако я сложим вътре ще стане 4/1.5м.И на мен ми се струва малко,но това е най-усойното място в двора през лятото,има сянка от един голям бор и стената на гаража и е със северно изложение.Моалко е защото пътя за гаража минава от там и няма как да го прекъсна с по широка клетка.Пък и тук няма да е близо до уличната ограда и така ще я предпазя ако някой иска да и навреди с отрова,бомбички....знам ли?Пък и тя няма да стои там нон стоп,като сме на двора винаги ще я пускаме.Страх ме е също да я оставя само на двора без клетка за да не прескочи оградата или да не изкопае дупка-знам ли може да е изобретателна?!?Другия вариант е да я сложа под моя прозорец където ще е по-близо до къщата и може би с метър по-широка клетката,но пък е до улицата,и там е с югозападно изложение и ще изпука от жега през лятото.
За 30 те см са на щирочина на вратата,а 50 за височина (за сега).Малко ли са?
Мога да ги направя и 35 или 40,още не е скована!Снощи лакирвах скелета на къщата.Размерите и са около 90см на ширина 100см на дължина,височината е около 90 или 80см,има краченца на 10 см от земята.Ще бъде с двускатен покрив с битомни керемиди, стените от дърво-вагонна шарка.Сега се чудя с какъв цвят лак да я лакирам от вън.Мммм май ще стане доста добре,само трябва да решим вратичката колко да е.А да мисля да и сложа и някакви глезотиики като цветарник или имитация на прозорче,както са в оня сайт за полицейските кучета къщички.
После ще кача снимки с крайния резултат ако някой се интересува.Определено излиза по-евтино да си я направиш(но трябва да имаш инструменти!!)
За 30 те см са на щирочина на вратата,а 50 за височина (за сега).Малко ли са?

Страница 1 от 1