Dog.bg Форуми : 3месечно куче търси дом

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

3месечно куче търси дом Марти от София чака нови приятели

#1 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 06 September 2009 - 09:01 PM

Здравейте,
опълномощена съм от Мартин да му помогна да си намери дом :)
Той е на около 3 месеца, безпороден (може би трябва да се каже 'порода улица Сребърна'), много умен и все още малко уплашен поради куп неприятности, които му се случиха и с които се справи. Вътрешно и външно обезпаразитен, предстои му и ваксина.

В началото беше доста уплашен и свенлив, но за последната седмица буквално с всеки изминат ден е все по-общителен, спокоен и доверчив.

За да е запознанството съвсем 'виртуално', ето и една снимка от 15 август, тъкмо преди да го настаним на хотел (по-късно ще качим и по-нови):

Прикачена снимка

Още няколко снимки от тогава и 2 по-нови

По-долу в един дъъълъг пост само за търпеливи хора се опитвам да опиша цялата история на Мартин и ще съм задължена на тези от вас, които имат търпението да изчетат всичко и да помогнат с идеи за подходящ дом. На този етап това е най-важното. Финансово се справяме засега и се надяваме да успеем с парите, докато му намерим дом.

Докато още не съм ви загубила като читатели бих искала да благодаря на всички, които до момента помагат на Мартин и без които той на няколко пъти вече да е отпътувал при майка си. Много съм благодарна на dora7511, Меги, Димитър, д-р Караджов и неговата колежка, страхотните лекари от денонощния стационар в клиниката, където направиха чудо за Мартин, на Cocoa__, MechoPuh и на Maggi. Всъщност dora7511, Меги и Димитър се грижат за бебока, ние с колегите само събираме пари, за да плащаме хотела, отвреме навреме ходим да го виждаме и му се радваме как всеки път е все по-здрав, социализиран и спокоен. Опитваме се да търсим дом (чрез обяви и чрез познати) и вярвам, че тук заедно ще успеем: всички, които се вълнуват от историята и шанса за Марти.

Та да започвам с дългата история:
На 11 август пред офиса (в района на Хладилника-Зоологическата в София) се появиха 2 кучета: съвсем млада майка и бебето й. Кучетата са безпородни, но на нас с колегите ни се сториха много красиви и умни. На 14 август някакъв блъсна с кола бебето и дори не си направи труда да спре. Колеги реагираха бързо и го занесоха на ветеринара, който е до Зоологическата. За щастие докторът е казал (след като го е прегледал и му е бил инжекции 'за шока' както се е изразил), че е много уплашено, но му няма нищо и да следим дали ще се изпишка следващите 48 часа (да не би да има вътрешни наранявания). Е, бебето свърши тази работа малко по-късно и като че ли нещата бяха добре.

Обаче след като изчетох доста мнения във форума, а и след като се поразмислих, си дадох сметка, че нещата никак не са добре и само се заблуждаваме, защото така ни се иска. А всъщност трябва незабавно да вземем мерки, за да не се окаже, че утре пак блъснат кучето и този път не оживее.

Та решихме с колеги от 'комитета', който се самосформира покрай палавника, да потърсим временен дом на кучетата, за да им намерим постоянно място, а и да кастрираме майката и наблюдаваме малкия.

На 15ти ходих два пъти до офиса, за да ги хвана (за щастие Димитър, един страхотен човек, който е собственик на хотел за кучета се съгласи да ни помогне и да ги прибере. Уговорихме се да дойде с клетка, ако успеем да ги хванем и задържим). Първият път беше неуспешен – обикаляхме из целия район, завирахме се в храстите и нищо – нямаше и следа от кучетата, никой не ги беше виждал през деня, всички знаеха за тях, но не ги виждали от предния ден. След около час без резултат решихме да се върнем по-късно следобеда. Когато отидохме втория път видяхме бебока. Успяхме да го задържим с нас половин час, за да дойде човекът, с когото имахме уговорка. Оставих майка ми и сестра ми с палето, за да направя още обиколки на района в търсене на майката. Никак не ми се искаше да ги разделям, макар че видимо кутрето вече не сучеше и беше независим.

Човекът, поел ангажимент да вземе бебока дойде много бързо, така и не открих майката и в крайна сметка не ми беше удобно да го карам да ни чака още. Така че той качи палето в клетка и тръгнахме към хотела. Добре, че ни предупреди, че кутрето едва ли се е возило досега и нищо чудно да повърне. То така и стане и ако не бяхме предупредени, щяхме да сме много по-уплашени. Иначе бебето се държа храбро и макар че изглеждаше ужасено и оповръща цялата клетка, не лаеше и не направи друга беля.

Много ме беше страх, че ще се зарази с парвовироза при други кучета, но още повече ме беше страх да остане на улицата. Съвсем се убедих, че е по-добре прибран зад решетка и тъжен далеч от свободата на ул. Сребърна, когато на следващия ден разбрах, че деня, когато прибрахме палето някакъв камион е блъснал майка му и тя е умряла на място...

Вече няма значение може би, но все пак ми се ще да споделя малко информация за кучицата, зашото тя заслужава някой да я помни и споменава, пък и има отношение към това какъв би пораснал бебока. Доколкото можахме да преценим с колегите от впечатления за тази 1 седмица може би е била гледана от хора преди и да са я изхвърлили - обичаше да е сред хора, много беше добра и умна, енергична и любвеобилна. Когато блъснаха бебока тя сякаш разбираше, че колегите искат да помогнат на бебето й и нямаше и следа от агресия, докато се навърташе съвсем близо около нас, суетящите се над нейното кученце. По-скоро изглеждаше ужасно притеснена и паникьосана (като нас). Много беше красива, може би около 10-12 кг куче, слаба, един цвят - трудно ми е да го определя, може би червеникаво-кафяв (по-тъмно кафява козина от ирландски сетер), с много красиви кехлибарени очи. За съжаление не успях да я снимам, нито й дадохме име. Не видях трупа и не разбрах какво е станало, само чух историята препредадена от различни хора. Питах тук-там (в района има доста строежи, индустриални сгради с паркинги и пазачи), но бях като разносител на ужасни новини: всеки казваше, че знае за кутрето и неговата майка, но не ги бил виждал отдавна. Питаха мен дали знам повече. Много ми беше тъжно да им казвам, че майката е убита... Нищо повече така и не разбрах.

Но поне им разказах за палето и че вече е в сигурни ръце и ако чуят някой да търси куче (дори и за двор, но не вързано), да ми кажат. Говорих и с жените, които чистят офиса, една от тях събира храната, която никой не яде и я носи да храни няколко кучета вече бая време. Каза, че познава хора с двор и ще поразпита. Оказа се обаче, че хората били само лятото в къщата, а зимата не живеели за постоянно там. Така че, за мен това отпадна като вариант за дом на малкия.

Да се върна към Мартин и историята му. Той сам си дойде с името - прибрахме в уикенд, когато Мариите празнуват (та заимствахме първите букви), момчето, което на ръце го занесе до ветеринарната клиника, когато го блъсна колата, се казва така, а и най-умното и добро куче, което познавах се казваше Мартина.

Всички Мартинови перипетии можеха да са вече към края си, но бебока реши да ни тества нервите и много ни уплаши ea_103.gif

Една седмица след като се настани в хотела и след като беше обезпаразитен, го ваксинираха (Гана, Парво и Хепатит). 2 дена след това, тъй като откакто го прибрахме беше в отделна клетка (за да не се зарази преди ваксина) все пак го преместихме при 2 други палета, защото той беше сърцераздирателно тъжен и унил (хапваше си, но не се заиграваше с играчките, котио му бяхме занесли, все се свиваше в ъгъла, опашката вечно между краката). Веднага живна и за първи път го видях да маха с опашка.

Но за съжаление може би не съм преценила правилно като реших толкова рано за местенето - 3 дена след като Марти отиде в 'детската градина', Меги видя в урината му кръв. Благодарение на нея, бързата реакция на Димитър и неговите контакти, успяха веднага да го закарат на вет. В клиниката за мой ужас диагностицираха Парвовироза. Сложиха Марти на системи и му биха няколко инжекции. За съжаление нямаше как да водим и взимаме Марти всеки ден и с невероятната помощ на Дора успяха да го преместят на място с денонощен стационар. За 4 дена го излекуваха и изписаха. За мен това е чудо и е доказателство, че Марти се бори за живота си и заслужава страхотен дом и много любов. Както и е доказателство за безкористността и професионализма на хората, които му помогнаха, особено когато аз бях тотално паникьосана.

От 27-ми август Марти е обратно в хотела. Там се грижат чудесно за него, има си и приятелка (Джили, която е може би малко по-голяма от него и мноооого любвеобилна, та го учи на добри обноски :), дават му калций и хубава храна и му отделят внимание, което бавно дава резултат. Марти вече по-често върти опашка, в петък го чух да лае за първи път и не беше от страх, а за да ме поздрави wub.gif

Поздрави от Марти Плюшените уши dog.gif
User's Signature

*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#2 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 06 September 2009 - 09:22 PM

Пожелавам от сърце на Марти да намери дом и човек, който да го обича и с радист да чеше големите му плюшени уши!Браво на вас,че сте го спасили и сте се погрижили така добре за него!
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#3 Потребителят е офлайн   MechoPuh Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 06 September 2009 - 09:28 PM

А ето и снимки на Марти от вчера smile.gif.

#4 Потребителят е офлайн   NiKoLcHeToOo Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 September 2009 - 12:06 AM

Миличкия колко е преживял.Мога само да му пожелая да си намери хубав дом и любящи стопани.Късмет.Много е красив wub.gif

#5 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 September 2009 - 02:22 PM

Вчера бяхме при Мартин, благодари на всички, които имаха търпението да изчетат неговата история и го подкрепят и мислят!

Също така ви праща много поздрави и махове с опашка :)

Ето и малко снимки (някои са заедно с Джили, неговата приятелка wub.gif )

Прикачена снимка

Прикачена снимка

Още тук

За съжаление нямам нито 1 отговор на обявите и задвижените контакти, но не сме се отчаяли, чакаме и се надяваме на нашите си хора.

Ще съм много благодарна, ако някой сподели идеи, изчетох доста по темата и съм задължена на всички от този форум за полезните съвети, които са публикували.

ПС
Всеки път като си погледна първия пост това 'Опълномощена' ми вади очите, ама не успях на време да сложа 'у'-то. Извинявам се за неграмотността и малко се срамувам пред Мартин :(
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#6 Потребителят е офлайн   NElvit Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Животни-особено бездомните!Музика и кино.
Публикувано: 10 September 2009 - 02:25 PM

ТОЗ МАРТИН Е КАТО МАНЕКЕН С ТЕЗИ ДЪЛГИ КРАКА.ДАНО ИМА КЪСМЕТ МИЛИЯ.

#7 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 September 2009 - 10:30 AM

Вчера пак бяхме при Мартин, пораснал е и се е 'наплюшил' още повече - вече съвсем прилича на плюшена играчка-куче, особено като го гали и мачка някой - препарира се от кеф. Не зная доколко съм обективна или 'щото си е 'мойто гардже', но съм впечатлена колко е умен и добър, изключително общителен с кучета, малко по-плах с хора. Засега не е имал тест за котешка поносимост, но ще се постарая по-нататък да пробвам :)

За негово съжаление, но за радост на Джили, нея са я взели и тя вече има хора, които да се грижат за нея. Ще пази петролна база. Като я знам каква е лигла и любвеобилна, много се надявам да не се окаже невъзможно да навлезе в професията :) Не е дом-мечта, но поне няма да е на синджир, ще има свобода и достатъчно човешко внимание, добра грижа и качествена храна. Хората са проверени и познати на човека, който се грижи за Джили досега.

Та Мартин е самотен и тъжен. Има все толкова огромна нужда от човешко внимание и истински дом. Напусках нови обяви, все още няма нищо - нито 1 отговор. Очевидно някъде бъркам и затова моля за вашите идеи... Всички: прители, близки, познати, познати на познати, предлагат да му търсим място, което да пази, но така или иначе нямат нищо предвид. Аз все се надявам на нещо по-добро за Мартин. Взаимствах от страхотната и много успешна идея на Бушката за блога на Делхи, Ганди и Шуши и се опитвам да поддържам блог на Марти на английски език - надявам се да намерим евентуален дом за него в чужбина. Е, естествено, то за да е успешен блога не е само до изплагиатстването на идеята, а и до изпълнението, не мога да преценя доколко се справям, но упорито продължам с опитите. Ако някой сподели обратна връзка ще съм много благодарна! Адресът на блога е в подписа ми. Имам нужда от градивна критика, наистина!

Марти много благодари за интересна към темата му, комплиментите и хубавите пожелания на NElvit, NiKoLcHeToOo и tey4e!

Праща още малко снимки, за да ви напомни за себе си:
Прикачена снимка
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#8 Потребителят е офлайн   dora7511 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Interests:Фитнес,йога, източна литература,здравословен начин на живот...кучета и котки:)

Публикувано: 05 October 2009 - 10:41 PM

КАто кака му не се хвали, да похваля аз:Марти днес замина за Холандско със Сеславската пратка!!Много благодарим на Ели и майка й за подкрепата и помощта!!А на сладкия и пухен Мартинчо само хубав живот !!
И таз тема може да отива в хубавия раздел!
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 October 2009 - 12:21 AM

Мълча си, защото още не мога да повярвам и ме е страх някак да не 'урочасам' работата :) Надявам се Марти да намери най-добрите за него хора и да е много щастлив.

Към паспорта на Марти прикачихме писмо до евентуалните бъдещи стопани. Откраднах идеята от Анелия - четох, че заедно с Фея и Айк е изпратила и придружителни писма на английски. Дано не е в противоречие с принципите на приюта. Ако е - сигурно просто няма да го предадат нататък. Ако не е, много ще се радвам, ако имам връзка с хората на Марти.

Още малко да му стискаме палци и дано скоро Илит ни зарадва с новини, каквито днес имаше за Шая :)

Ето една от последните Мартинови снимки, правени от мен:
Прикачена снимка

Много пъти гледах клипчетата в хубавата 'холандска' тема, и особено последното, където Марти тича, размахал опашка и целува другите кучета: изглежда толкова щастлив. Направо ми се реве от умиление и благодарност. И от безсилие да изразя всичко това.

Сигурно и цял живот няма да ми стигне да благодаря на всички, които помогнахте. И с риск да дотегна, повтаряйки се: благодаря на всички, които ми подадохте ръка - благодарение на вас Марти е здрав и в Холандия, където има реален шанс за дом.

Винаги ще съм задължена на Дора - Марти е жив благодарение на нея, Меги и Димитър, а тя вложи и още толкова много усилия, време и страхотно отношение, даже няма да смогна да изредя изчерпателно всичко, което направи. На Илит за шанса за чужбина, на wind за търпението, че изчете блога на куч и помогна със съвети, на всички останали, които се вълнувате от съдбата на холандеца.

rc_036.gif
User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#10 Потребителят е офлайн   Илит Икона

• Негасена вар
  • Икона

Публикувано: 17 October 2009 - 08:33 AM

Сигурна съм, че и Марти скоро ще ощастливи някое добро семейство:)

Прикачени снимки

• Прикачена снимка

User's Signature

Ти си моето куче,
аз съм твоят човек!

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 11:16 PM

Илит, май се оказа права (отново) :)

Да си призная, и аз 'барабар Петко с мъжете', ужасена от паниката около 'холандската' тема днес, се разрових в публикувания линк и намерих инфото за приюта, в които е бил и моя младеж. Пиша 'бил', защото там видях, че до името на Марти седи "Geplaatst" - същата думичка, която е и до името на Шая (гугъл я превежда като 'публикуван', аз пък си я превеждам като 'щастливо задомен' :))) (дано не греша!)

Naam: Ras: Leeftijd: Geslacht:
Geplaatst Marty a14345 Kruising Pup Reu

М/удругото, много приятно ми стана, че хората от Холандия са запазили имената на нашите кучовци - мило и човечно ми се струва.

Е, за мен това е достатъчно добър завършек на холандските вълнения от днес.

Още веднъж огромно БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, които помогнахте на Марти. Пък, ако неговите си хора решат да ми пишат (дано!), ще се радвам да ви радвам :)

ПП
Илит,
благодарности за сладкото фото :) ето един Мартин в опит да премине през обектива
Прикачена снимка

User's Signature

*
Толкова по-зле:
....
но при условие, че... "

#12 Потребителят е офлайн   Tara.. Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 October 2009 - 07:09 AM

Браво на малкия Мартинчо! Успя да види живота навън, но сега ще се радва на много по-добър живот! wub.gif
User's Signature

Качена снимка

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни