Публикувано: 29 July 2011 - 05:29 PM
Здравей Krustev
Радвам се, че ти харесва породата. Не знам къде и какво си чел в интернет за булмастифа, но аз лично бих препоръчал ако се интересуваш сериозно да си набавиш някоя и друга книга (има изброени доста заглавия в първите страници на темата). Ако имаш нужда мога да ти препоръчам някои.
По принцип отглеждането на малък булмастиф не се различава кой-знае колко от останалите средни и едри породи. Има някои специфични неща, които е добре да се спазват като например да се избягват хлъзгави повърхности, стълби, претоварване, наднормено тегло и др.
Моите булмастифи не са скимтяли докато са сами в къщи и си мисля, че скимтенето не би трябвало да е сериозен проблем при едно уравновесено и добре гледано и възпитано куче. Хигиенните навици се изграждат сравнително бързо, но понякога се случват неприятни "инциденти" и в по-напреднала възраст.
И сега на последният ти въпрос: Според мен булмастифа е отлична порода за апартамент и обяснявам защо... това е порода със средна до ниска активност, не изисква специални грижи (къпане когато се налага, сресване на 1-2 седмици), у дома е почти незабележим и обикновенно хърка в леглото си, изключително привързан към семейството си, добронамерен и толерантен към децата.
Въпреки, че не е тип куче, което ще лае на всяко позвъняване на вратата и ще се зъби на всеки срещнат има вроден инстинк да пази своите ( това последното съм го чел в множество публикации. На мен за щастие не ми се е случвало да видя булмастиф в "акция" ) Не на последно място един булмастиф не трябва в никакъв случай да бъде агресивен и лесно раздразним. Напротив трябва да бъде уравновесен и търпелив, създавайки грешното впечатление, че е муден и инертен. Имайте предвид и нещо друго характерно за породата. Булмастифа лесно привиква към ежедневието и знае кое е позволено и кое не, НО има собствено мнение и сравнително самостоятелен характер. Не е тип куче, което ще направи нещо само и само за ви удовлетвори. В това отношение е грешно да се сравнява с близки на пръв поглед породи като боксер, ротвайлер, доберман и т.н.