Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1141 Потребителят е офлайн   iamphand Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 31 March 2011 - 01:48 PM

Показване на мнениетоisi_ar4i, в 31 March 2011 - 01:28 PM, написа:

аз също не съм срещала така поставен проблем във форума. Хубаво е, че питаш. Знам, че когато са на повод, кучетата са по-агресивни и затова примерно при срещи е добре и двете кучета да не са на повод. Обаче не знам може ли кучето да настръхне и да не реши да напада. Нали самият факт, че е настръхнало, означава, че вече е преминало в агресивно състояние. Дано вещите лица във форума пишат, мнг ще е интересно. Другото, когато виждаш, че започва да се дзвери го пуснаш от повода, така ли? Той как реагира с другото куче. Веднага се успокоява ли?
Като казваш, че се дърпа към другото куче и го ръмжи, тогава откъде знаеш, че няма да го нападне? И ако няма, тогава не го спирай да иде при него, а го заведи.

А, не, не, когато вече е минал в червената зона, не го пускам. Не смея. Не знам какво ще стане и може би нямам основания да мисля, че няма да нападне и ухапе. Дотам не сме стигали. Случвало се е да го пусна предварително, когато той още не е видял "врага", на когото обикновен ръмжи. Тогава няма страшно. Приближава се внимателно, въртят се и се душат, и накрая стават приятели и почват да играят.
А за настръхването - по това дали настръхва или не обикновено познавам дали кучето в далечината е мъжко или женско. Ако остане спокоен - кучето е женско. Понякога обаче настръхва, но се разминава спокойно. Ако това е агресия, пък била тя и "на повод", защо няма и следа от агресия, когато е пуснат? Не разбирам и това е ... :dh_188:

#1142 Потребителят е офлайн   GAG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 02:37 PM

- кучето се впуска към другото, за да се подушат и набеснеят. При по-енергичните вълнението се натрупва и след време превръща в агресия

- при кучета, които са имали конфликти на повод или които са психиески нестабилни/страхливи. Поводът за тях е капан и най-лесният начин да се справят е да покажат максимално агресия, с която да накарат кучето отсреща да се откаже от намерението си да се приближи и подуши. И понеже винаги действа, тактиката се запазва...
Т.е. те ползват този стил за предотвратяване на сериозен конфликт (от тяхна гледна точка). А когато са на повод няма възможност за бягство.
User's Signature

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...

#1143 Потребителят е офлайн   iamphand Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 05:39 PM

Показване на мнениетоGAG, в 31 March 2011 - 02:37 PM, написа:

- кучето се впуска към другото, за да се подушат и набеснеят. При по-енергичните вълнението се натрупва и след време превръща в агресия

- при кучета, които са имали конфликти на повод или които са психиески нестабилни/страхливи. Поводът за тях е капан и най-лесният начин да се справят е да покажат максимално агресия, с която да накарат кучето отсреща да се откаже от намерението си да се приближи и подуши. И понеже винаги действа, тактиката се запазва...
Т.е. те ползват този стил за предотвратяване на сериозен конфликт (от тяхна гледна точка). А когато са на повод няма възможност за бягство.

Благодаря. Това има смисъл и звучи логично. В нашия случай по-скоро става дума за натрупвано вълнение. Джак ръселите са енергични до лудост и на моменти са трудно управляеми. Ще наблюдавам, ще се мъча да анализирам каквото виждам и ще се мъча да коригирам. Благодаря още веднъж на всички.

#1144 Потребителят е офлайн   Viera Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 April 2011 - 12:16 AM

Днес кучето ми ме ухапа.
Става въпрос за йорки, което никога не е проявявало агресия. Гледаме го и се грижим за него по най-добрия начин. Случи се когато посегнах да махна нещо, което ми се стори, че е прах от дрехата на мъжа ми, докато беше облечен с нея. Сещате се, това става с потупване. И дребния, който е на две и половина години и няма 3 кг. ме захапа за ръката без никакво предупреждение- не е ръмжал(той по принцип не ръмжи и не лае, освен когато играе), нищо. Стъписахме се и не знаехме как да реагираме.
Трябва ли да се притеснявам или е било нещо моментно? Много неприятно ми стана, защото аз съм човека, който полага най-много грижи за кучето и винаги съм усещала, че ме зачита най-много. Дали да предупреждавам вече, че кучето хапе?
User's Signature

Качена снимка

#1145 Потребителят е офлайн   Pretty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 08 April 2011 - 03:10 PM

Показване на мнениетоisi_ar4i, в 31 March 2011 - 01:28 PM, написа:

аз също не съм срещала така поставен проблем във форума. Хубаво е, че питаш. Знам, че когато са на повод, кучетата са по-агресивни и затова примерно при срещи е добре и двете кучета да не са на повод. Обаче не знам може ли кучето да настръхне и да не реши да напада

Веднага ще то обясня защо кучетата,когато са на повод са по агресивни.Причината е много проста,когато кучето е на повод усеща стопанина и това му дава повече сила от , колкото ако е пуснато.
А ако е настръхнало това не винаги означава,че ще нападне това е вид предупреждение за другото куче,че ако не спре или отстъпи ще бъде нападнато.
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#1146 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 08 April 2011 - 03:38 PM

Показване на мнениетоViera, в 03 April 2011 - 10:16 PM, написа:

Днес кучето ми ме ухапа.
Става въпрос за йорки, което никога не е проявявало агресия. Гледаме го и се грижим за него по най-добрия начин. Случи се когато посегнах да махна нещо, което ми се стори, че е прах от дрехата на мъжа ми, докато беше облечен с нея. Сещате се, това става с потупване. И дребния, който е на две и половина години и няма 3 кг. ме захапа за ръката без никакво предупреждение- не е ръмжал(той по принцип не ръмжи и не лае, освен когато играе), нищо. Стъписахме се и не знаехме как да реагираме.
Трябва ли да се притеснявам или е било нещо моментно? Много неприятно ми стана, защото аз съм човека, който полага най-много грижи за кучето и винаги съм усещала, че ме зачита най-много. Дали да предупреждавам вече, че кучето хапе?

Здравейте Г-жо ,
във вашия случай, така както сте го описали -вие сте предизвикали агресивната реакция на кучето си .Не познавам вашето куче и не мога да коментирам дали е било от страх - стреснало се е или е защитавало съпруга ви .

#1147 Потребителят е офлайн   trenertg Икона

• ветеринарен лекар -етолог
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:обучение на кучето , клинична етология и изследване на поведението при кучето и котката, зоопсихология .
    немско овчарко куче :) , боксер , мин пин
Публикувано: 08 April 2011 - 03:53 PM

Показване на мнениетоiamphand, в 31 March 2011 - 09:45 AM, написа:

Пробвах да намеря отговор на това, което ме интересува, но темата е станала необятна и не успях. Извинявам се, ако това вече е обсъждано.
Та, кучо е мъжки териер, кастриран, на 1 година и 6 месеца. Никога не е проявявал агресия към мен или други от семейството. Пази здраво къщата - лае и ръмжи, когато идват гости, докато се запознае с тях и разбере, че не ги приемаме като заплаха. Когато сме навън, нещата са по-сложни. Пуснат на воля, е внимателен, в началото резервиран, но след 20-30 секунди започва игра - няма значение дали другото куче е мъжко, женско, голямо, малко, младо или старо. Притеснява ме, че не разбирам поведението му, когато е на повод. Тогава почти винаги при среща с мъжко куче настръхва целия, започва да ръмжи и лае, хвърля се към него, дърпа. Никого не е хапал и мисля, че няма и да го направи. На едно и също куче реагира коренно различно според това дали е на повод или не. Стига се дотам, че понякога, за да не започне да се звери, го пускам от повода. Бихте ли ми обяснили какво означава това.Страх? Териториалност? Опит за доминиране?

Здравейте ,
Каня ви на нашия семинар началото на м. Май вече втора година провеждаме такива на различни теми- освен обучение на кучето сме заложили и теми от етология и най вече агресия и предотвратяването на инциденти, както с хора така ис други кучета .
повече информация ще можете да намерите тук My link

#1148 Потребителят е офлайн   Pretty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:+359878787912
    arolski911@gmail.com

Публикувано: 08 April 2011 - 04:43 PM

[/quote]
Здравейте ,
Каня ви на нашия семинар началото на м. Май вече втора година провеждаме такива на различни теми- освен обучение на кучето сме заложили и теми от етология и най вече агресия и предотвратяването на инциденти, както с хора така ис други кучета .
повече информация ще можете да намерите тук My link
[/quote]

С радост ще посетя вашият семинар.
User's Signature

Асен Аролски треньор на кучета
и
техните собственици

Качена снимка

#1149 Потребителят е офлайн   Ganchev_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2011 - 10:58 PM

Здравейте !
Наскоро се сдобихме с едно пале - мъжка каракачанска овчарка.Хайванчето е на 2 месеца и половина.
Озадачи ме нещо в неговото поведение.Взех му кожен кокал за гризане и му го дадох.Направи ми впечатление, че щом му дам кокала бяга от мен, най - вероятно се страхува да не му го взема и бяга.В началото го карах да седне, а след това с малко усилия от моя страна отнемах кокала, а после пак му го давах, за да не се страхува, че ще му го отнема.Нямаше проблеми, докато не легна на плачето, на което спи.Когато се приближих, кутрето имаше видимо притеснен вид, но продължи да си гризе кокала.Започнах да го галя, за да го успокоя, но малко след това то изръмжа и ми се нахвърли.Коригирах веднага - притиснах го към земята, отнех кокала и после пак му го дадох.За жалост случката се повтори още два или три пъти.Всеки път беше на неговото си плаче, а аз коригирах след това.
Дали тази реакция е защото беше на "негова територия" ?
Не е ли твърде малко кучето, за да показва доминантност и да пази по такъв начин своите вещи ?
Иначе когато му дам храна му бъркам в купичката, и няма проблем.Това поведение го има само към лакомствата.
Понеже имах същия проблем с хъскито, с по горе описаният метод постигнах успех.
Споделете, дали методът ми на коригиране е правилен, ако не, моля кажете вашия.
Притеснява ме и това, че кутрето е на два месеца, а с възрастта може да "засили" агресията си.
Благодаря предварително !

#1150 Потребителят е офлайн   dextur Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 04 May 2011 - 12:25 PM

Зравейте,искам 1во да се извиня,ако темата е изтъркана или досадна за вас,но искам да потърся мнение от някой,страшно много съм прочела,но не мога да намеря подхода.Проблема е следния-аз и моя приятел имаме голдън ретрувър на 5 месеца,казва се Декстър,преди да го вземем страшно много се интересувахме и четохме за породата,за да сме информиране със връзка възпитание и отглеждане,след като го взехме си купихме 2книги-едната специално за породата,а другата свързана с възпитанието.Искам просто да кажа,че се опитавааме да се грижим по най-добрия начин за него,но имаме следния проблем.От малък Декстър е малко по аграсивен от нормалното,но в началото ние си казвахме че ще отмине,но вече стана на 5 месеца и е страшно инат и на моменти агресивeн,особено ако сме навън и докопа някой боклук,опиташ ли се да му го вземеш от устата хапе.Чели сме са доминантното повведение на кучетата и се опитваме се да му покажем,че няма да стаане както той иска,не с бои разбира се а с други техники,а той все повече се озлобява и подивява.Много е лош на моменти и агресивен,не искам да си и помислям,ако стане по голям и проявява още тази агресия.

#1151 Потребителят е офлайн   icemenn Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 13 May 2011 - 11:13 AM

за колегата над мен.Имах същия случах,като намери нещо,не го дава,но с времето отшумя,и моя беше малък като го правеше.Сега е на 1.5г и няма такива проблеми(става дума за Рот)

Така искам да споделя моя случах и проблем.Кучето е на 1.5г Rotweiler .Кучето общо взето слуша и ми се подчинява,като изключим случайите когато види котка или куче и т.н. (Където и да сме на двора"На място" и си отива "Не" знае какво е ,като му се скарам и почна да го псувам ляга на земята и си слага лапите на муцуната) Искам да кажа че ме мисли за водач,но когато се храни независимо дали със сух хляб или попара хляб с месо той се държи агресивно,но не само към мен.ДОРИ към себе си.Почва да се върти да си хапе краката ,опашката,гони си сянката с лапа мачка мравките.И като го приближа на 2-3 метра си показва зъбите и ръмжи.
та въпроса ми е следния:Трябва ли да подтискам това негово действие?Ако да защо и как ,ако не защо?Чел съм доста книги за възпитание,и там пише че куче на което се подтискат всички действия на агресивност ,то кучето няма да бъде добър пазач и няма да може да нападне човек при нужда т.е. кучето вече няма да е никакво куче а просто аларма която лае на хора.

иначе го храня когато мога от ръка,пробвал съм подавам му храна и му казвам НЕ и не я взима а изчаква да му дам разрешаващ сигнал.Когато му оставя храна,понякога оставам до него и той се храни,няма проблеми,но като се отдалеча и се опитам да се приближа не дава.
Отбелязвам че кучето в друг случай не проявява агресивност без нужда.Например не дава някой да ме потупа по-силно по рамото веднага почва да лае и скача,но това мисля че е нормално да ме пази

#1152 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 13 May 2011 - 11:18 AM

определено си е притеснително да те ръмжи,а камо ли да се зъби.Пробва те и щом минава в някоймомент може и да опита да те ухапе.Куче се учи да хапе само със специалист!!!
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1153 Потребителят е офлайн   Ариел Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 May 2011 - 02:07 PM

Защо да не напада други кучета и котки ли?Защото така ще реши,че той е цар и господар,ще нападне някое домашно животно от тези родове и ще си имате после неприятности.Защото наистин то трябва да е обучено кога и кого,а не просто да си напада.
User's Signature

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....

#1154 Потребителят е офлайн   icemenn Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 01 June 2011 - 08:57 PM

Така.Пиша за втори път в тази тема./през 2поста/Отговориха ми хора които разбират от нещата само на теория.Проблема продължава,беше отшумял за 10 дни ,но днес се задълбочихме още повече.До към вчера ми даваше да го галя и да бъркам в паницата докато се храни,но днес дори ми ръмжеше когато бях на 1 метър от паницата му,и когато се опитах да му сложа още хляб в паницата се опита да ме захапе или предупреди незнам,следтова последва бой с пръчка докато я счупя по него и не му взема храната!Кучето се храни редовно 2 пъти на ден!Когато дори нищо няма покрай него той ръмжи и се върти,хапе си краката до рани и опашката.Просто е превъзбуден дори когато яде сух хляб. (кучето не показва никаква агресия,доминантност през останалото време,даже хората казват как така е толкова послушен този ротвайлер,бъркам му в устата когато си играме ,взимам му играчките без борба,идва повсяко време когато го повикам)
ОЧАКВАМ СЪВЕТ ДАЛИ ИЗОБЩО ДА СЕ ОПИТВАМ ДА КОРИГИРАМ ТОВА ПЪРВИЧНО ЧУВСТВО У НЕГО И АКО ДА КАК?
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ
(доста упорит Ротвайлера на 1.5г, близо 5мин. се бихме)

#1155 Потребителят е офлайн   kino Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2011 - 09:29 PM

Показване на мнениетоViera, в 04 April 2011 - 12:16 AM, написа:

Днес кучето ми ме ухапа.

Ауу, да се смея ли или да плача? Не очаквах да "срещна" и друг шматко тук /простете/.Моят като е супер- мега- яко -алфа на квадрат глупендер :ab_041: и кряска като луд, ама ако ви срещна всички вас,едрите другари, ауууууу, само да не е на Витоша и да сте се разсеяли по птичките, че край! Майтапът настрана, моят е добричък, лае ,но от желание да се хвърли да целува и обича - но,истината е, че и това е нежелателно. Това с повода също го има, но НЕ като агресия, само лай до бога.

Ако Сийзър Милан по някакъв начин ви е интересен и не сте против методите му, за много неща е прав, особено при дребните породи и най-вече - всякаквите там териери. Възпитанието започва от люлката - както за децата, така и за кучетата. И като сме допуснали пълно лигавене при тези сладки дребосъци йоркита, накрая случва се да прекалят.Обучението е във всеки един момент, във всяка секунда, факт, че много от нас се съгласяват, ама не го правят.Или просто е трудно, ами то си е :ab_041:

Може и да е моментно, а може и някой /предверително моля за извинение/ да го е ударил във ваше отсъствие /или повече от веднъж/ и той така да реагира.Помислете, може да не е нарочно.Или пък нещо се е стреснал от това потупване.Много често такива реакции не са "просто ей така" и имат конкретна причина, за която не знаете или не допускате. по-скоро ми се струва да е целуфанест като моя и гушкан нон-стоп и ето ни грешката. :xc_049:

#1156 Потребителят е офлайн   kino Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2011 - 09:39 PM

Показване на мнениетоicemenn, в 01 June 2011 - 08:57 PM, написа:

Така.Пиша за втори път в тази тема./през 2поста/Отговориха ми хора които разбират от нещата само на теория.Проблема продължава,беше отшумял за 10 дни ,но днес се задълбочихме още повече.До към вчера ми даваше да го галя и да бъркам в паницата докато се храни,но днес дори ми ръмжеше когато бях на 1 метър от паницата му,и когато се опитах да му сложа още хляб в паницата се опита да ме захапе или предупреди незнам,следтова последва бой с пръчка докато я счупя по него и не му взема храната!Кучето се храни редовно 2 пъти на ден!Когато дори нищо няма покрай него той ръмжи и се върти,хапе си краката до рани и опашката.Просто е превъзбуден дори когато яде сух хляб. (кучето не показва никаква агресия,доминантност през останалото време,даже хората казват как така е толкова послушен този ротвайлер,бъркам му в устата когато си играме ,взимам му играчките без борба,идва повсяко време когато го повикам)
ОЧАКВАМ СЪВЕТ ДАЛИ ИЗОБЩО ДА СЕ ОПИТВАМ ДА КОРИГИРАМ ТОВА ПЪРВИЧНО ЧУВСТВО У НЕГО И АКО ДА КАК?
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ
(доста упорит Ротвайлера на 1.5г, близо 5мин. се бихме)

БИЕТЕ ГО ?? :ud_009: И ТОЙ СИ ХАПЕ ОПАШКАТА ???? :ea_103: ОТГОВОРЪТ НА ВЪПРОСА ВИ Е ИЗПИСАН С ЯРКО ЧЕРВЕНИ БУКВИ

Различавате ли изобщо всички качества, които описвате по-горе?В играта често има доминантност, която стопаните наричат именно ИГРА.„„

Защо сте си взели РОТ въобще? Не ми отговаряйте, напишете си отговора на листче , за вас лично.

Моят съвет : проведете вашата игра пред специалист, той ще ви покаже ключовите моменти в играта, които излизат от границите, но вие не забелязвате и ги причислявате просто към играта.върху тези моменти после се работи.

Това, че ви позволява да му бъркате в устата не означава, че е"послушен" ?!
Замислете се дали това куче е за вас и дали сте един за друг въобще, докато още не е късно.

#1157 Потребителят е офлайн   icemenn Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 June 2011 - 12:33 AM

Искам да добавя,Кучето е абсолютно спокойно,послушно,изпълнява всичко и е напълно контролируем почтви във всяка ситуация,но когато се храни само се превъзбужда,дори мен да ме няма там,той ПОЛУДЯВА/във всички аспекти на думата/ Когато храната му свърши е пак същия,мил послушен и т.н.Кучето не оставяно никога гладно?

/а това дали си пасваме?Ако момиче с такъв харакер намеря директно се женя!Това естествено е в кръга на шегата Благодаря на колегата от предния пост за откровеността и отделеното време

#1158 Потребителят е офлайн   kino Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2011 - 07:47 AM

Показване на мнениетоicemenn, в 03 June 2011 - 12:33 AM, написа:

Искам да добавя,Кучето е абсолютно спокойно,послушно,изпълнява всичко и е напълно контролируем почтви във всяка ситуация,но когато се храни само се превъзбужда,дори мен да ме няма там,той ПОЛУДЯВА/във всички аспекти на думата/ Когато храната му свърши е пак същия,мил послушен и т.н.Кучето не оставяно никога гладно?

/а това дали си пасваме?Ако момиче с такъв харакер намеря директно се женя!Това естествено е в кръга на шегата Благодаря на колегата от предния пост за откровеността и отделеното време

Дерзайте!

Имах предвид не дали конкретното куче е за вас, а конкретната порода.Което ме подсеща, че тук има много подходящи теми, в които можете да влезете и да намерите отговор на въпроса си Лично моят опит е не от ротвайлер, а от овчарка, смятам, че с търпение /много/ и с любов, дисциплина и много упоритост, нещата се случват. Желая ви успех!

#1159 Потребителят е офлайн   evgeniy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:German Shepherd,Car Detailing

Публикувано: 03 June 2011 - 04:19 PM

Здавейте на всички! Имам голям проблем с моето НОК и търся специалист, който да ми помогне. Кучето ми е мъжко, на 7 месеца, доста едро за възрастта си и проявява агресивно поведение. Всичко, което е в дома ни и всеки, който влезе в него се превръща в негова собственост, която се “пази”. Става невъзможно съжителството с него, разходките навън са кошмар, защото всеки, който доближи е потенциална заплаха за него и той се спуска да хапе. Проблема е и в това, че на мен ми се наложи да замина в чужбина, а бях основния, който се занимаваше с него и сега близките ми не могат да го контролират. Решихме, че ни трябва специалист, но сме от Ямбол, а там такъв не намерихме. Обръщам се към всеки, който може да се ангажира с обучението на кучето, с евентуални предложения как може да стане и съответно колко би ни струвало. Пишете ми на e-mail: viper2441evo@yahoo.com или на skype: riddick_evo. На всеки, който прояви интерес ще разкажа в по-големи подробности. Благодаря на всеки, който се отзове, проблема е сериозен и спешен, кучето става опасно за околните.

#1160 Потребителят е офлайн   gigimar Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 11 June 2011 - 08:50 AM

Здравейте,дали има професионалисти за обучаване на кучета в района на В.Търново?Моля,пратете ми инфо!Предварително благодаря!Качена снимка

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни