Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 15 June 2010 - 11:43 AM
възможно ли е да се прояви (непредизвиквана с нищо) агресия на женско куче към други (не толкова познати) кучета независимо от пола и големината (говорим за нападение без да е предизвикано кучето, дори другото да е заело подчинена поза), и недоверие към хора (не всички, повечето ги игнорира), ако разгонването закъснява поради фактора стрес от друго лечение на заболяване.?
Кастрацията влиае ли на фактора агресия при женските кучета.?
Ако всичко това се дължи на срив на нервната система, то социализация на ново, като единствена взета мярка ще поправи ли поведението на кучето и ако не- какво още може да се направи по въпроса?
Проблемното поведение е хванато, мисля, в зародиш, но въпреки това е в много силна степен.
Иначе кучето е добро към семейството си, изпълнително, послушно, знае си мястото в "глутницата", спазва всички правила!
Какво мисля аз;
намислила съм да се работи по социализацията отначало с Наморник, тъй като кучето е непридвидимо. Не показва по никакъв начин дали ще нападне или ще отмине животното или човека (хора до сега не е нападало, да чукна на дърво).
Не знам дали да работя на принципа само на поощрителни методи, или пък да наблягам на корекциите!?
Какъв тип наморник ми препоръчвате, като се имат впредвид жегите?
Очаквам адекватни мнения. Благодаря предварително!
Публикувано: 15 June 2010 - 12:21 PM
Кучето е на две години...
Кучето е адски изпълнително и послушно за породата си! От всяка друга гледна точка е КУЧЕ- МЕЧТА! По- малките деца ги обожава, другите (от 6 годишни нагоре) повечето пъти ги игнорира или евентуално ляга и дава стомах да я галят!
Не й липсва внимание, възпитание или послушание! От тази страна няма никакви проблеми! Знае си мястото в "глутницата", спазва всички правила наложени от алфата. Не мога да определа кое точно място заема кучето, НО... изпълнява всичко казано от Алфата, и всичко казано от другите членове на "глутницата" ако и лидера присъства! Ако Алфата го няма, на 90% кучето си прави оглушки за това, което са му казали. Има пълно доверие на Лидера, в негово присъствие позволява да й правят всичко (от лекарски основен преглед, до бъркане в устата й от непознато дете)! Не знам как е с другите членове на "глутницата", те не поемат кой знае каква роля като цяло в обгрижването на кучето, освен от финансова гледна точка.
Публикувано: 15 June 2010 - 01:42 PM
Побъркват кучетата, те дружелюбни,околните агресивни-как да реагираме?!
Публикувано: 15 June 2010 - 02:23 PM
Публикувано: 17 June 2010 - 09:30 AM
Играйте двамата,това си е от голямо значение,няма смисъл,да се чудиш,сега дали ще се сбият и тем подобни.Повярвай с тази игра,кучето така се вглъбява в теб ,че нищо и никой не го интересува,а на тебе ще ти е мирна главата

Публикувано: 17 June 2010 - 10:17 AM
Ще пробваме сега да си играем само двамата. Сега и без това почти няма други кучета по площадките. Но той не е свикнал да играе с мен и изобщо не ме отразява. Аз си хвърлям топка, фризби, пръчка и сама си ги гоня. Той си души и ме игнорира. Дори и на лакомства не ми обръща внимание след втория, третия път. Грешката си е в мен и ще трябва да поработим доста.
Публикувано: 17 June 2010 - 08:36 PM
.. Така имам голям проблем. Имам куче което е кръстоска между кавказка овчарка и каракачанка. На пет месеца е някаде, а от няколко седмици проявява голяма агресия. Знам че това са кучета пазачи, но аз не искам злобно куче. Преди беше много дружалюбна със всички. Гледам я на двора. Но понеже започна да прави бели взех да я варзвам. Не съм много опитна, не знам как се дресират кучета. Но пак моята(женска е) не поддава на никави команди. Прост пример - качва си лапите варху мен аз и се карам да се махне, но тя все едно нищо не и казвам.
Но това не ми е големия проблем. Преди няколко месеца взе да ме стряска. Започна да рамжи на различни хора, не на всички, но като трагне срещу някой е страшно озлубена. Добре че е още малка и не е захапала никого. Много взех да се плаша че като порасне тази агресия ще стане още по-голяма. Баща ми се опита да и всее страх, удря я леко по муцуната като не го слуша. Резулатат беше, че почна да рамжи на него(а той я храни). Идваа ми на гости една приятелка (кучето я познава) и и дава да яде от рацете и, това куче както беше спокойно и си ядеше от нея и изведнъж и се нахвърли.
Незнам какво да правя объркана съм.Възможно ли е да се е озлобила заради сенджира? Знам че майката напада само цигани и никой друг. За бащата не съм питала.Може би ще ме обвините, че сама съм си виновна, но и аз затова ви пиша. Смятам, че е още малка и нещата са поправими, просто незнам как да подходя. Аз искам просто куче което да тича из двора. И искам да съм спокойна,че няма да нападне някой гост или дори човек от семейството. А тези кучета не веднъж или два пъти са го правили. Мой познат си уби кучето понеже като стана на година кучето нападна и него и сина му.. а те бяха тези които се грижеха за него. Моля ви ... ПРОСВЕТЛЕТЕ МЕ КАКВИ МЕРКИ ДА ВЗИМАМ?
Публикувано: 17 June 2010 - 09:08 PM
1. Не е важно кой храни кучето, ами кой е лидера на "глутницата"!? Аз мисля, че във вашата "глутница" това е кучето.
2. Няма никаква връзка между човека и кучето! Градете връзка!
3. Прочетете началото на темите "Агресия, доминантно поведение", "Курс обучение на малкото куче"... Търсете и четете... или по- добре баща ви, ако мислите, че ще се справи по- добре.
Кучето е сериозна работа, още повече щом е смесица между кавказка овчарка и каракачанка... и най- много защото е женско. При тях като се появи агресия... то тя е с дълбоки корени (това го научих последните дни).
Четете и се учете, информацията, която ви трябва и съветите са твърде много и ще излезе дълго за писане, а и като се замисля темата е неизчерпаема. Поне аз нямам излишно време и нерви да ви обясна всичко подробно, кое, как, защо... Може би ако бяхме очи в очи щеше да ми е къде къде по- лесно, но за писане- абсурд...!
Прочетете водещите теми в раздел "Възпитание, обучение, спорт" и сама ще видите откъде идва проблема.
Успех и поздрави!
Публикувано: 18 June 2010 - 07:20 PM
Публикувано: 19 June 2010 - 12:36 AM
Aneliqq, в 18 June 2010 - 05:25 PM, написа:
Не е много ясно дали кучето ти е агресивно или просто доминантно. Разлика има, ама трябва четене...
Може, всичко може - ама иска четене и работа. С писане по форуми не става. Става с четене. Споменах ли, че трябва четене?

Публикувано: 19 June 2010 - 05:28 PM
Aneliqq, в 17 June 2010 - 08:41 PM, написа:
.. Така имам голям проблем. Имам куче което е кръстоска между кавказка овчарка и каракачанка. На пет месеца е някаде, а от няколко седмици проявява голяма агресия. Знам че това са кучета пазачи, но аз не искам злобно куче. Преди беше много дружалюбна със всички. Гледам я на двора. Но понеже започна да прави бели взех да я варзвам. Не съм много опитна, не знам как се дресират кучета. Но пак моята(женска е) не поддава на никави команди. Прост пример - качва си лапите варху мен аз и се карам да се махне, но тя все едно нищо не и казвам.
Но това не ми е големия проблем. Преди няколко месеца взе да ме стряска. Започна да рамжи на различни хора, не на всички, но като трагне срещу някой е страшно озлубена. Добре че е още малка и не е захапала никого. Много взех да се плаша че като порасне тази агресия ще стане още по-голяма. Баща ми се опита да и всее страх, удря я леко по муцуната като не го слуша. Резулатат беше, че почна да рамжи на него(а той я храни). Идваа ми на гости една приятелка (кучето я познава) и и дава да яде от рацете и, това куче както беше спокойно и си ядеше от нея и изведнъж и се нахвърли.
Незнам какво да правя объркана съм.Възможно ли е да се е озлобила заради сенджира? Знам че майката напада само цигани и никой друг. За бащата не съм питала.Може би ще ме обвините, че сама съм си виновна, но и аз затова ви пиша. Смятам, че е още малка и нещата са поправими, просто незнам как да подходя. Аз искам просто куче което да тича из двора. И искам да съм спокойна,че няма да нападне някой гост или дори човек от семейството. А тези кучета не веднъж или два пъти са го правили. Мой познат си уби кучето понеже като стана на година кучето нападна и него и сина му.. а те бяха тези които се грижеха за него. Моля ви ... ПРОСВЕТЛЕТЕ МЕ КАКВИ МЕРКИ ДА ВЗИМАМ?
Така-това,което ти е казала Тали-задължително!Малко конкретни съвети от мен.Как така си мислите,че имате куче за двор,бодвате го там и чакате да му дойде свише какво да прави и как да се държи?Като ще карате кола,не четете ли преди това законите,не минавате ли на изпити за книжка?До тук с конското.Никога,ама НИКОГА не удряйте куче с ръка,не го ритайте.Един ден ще получите зъбен отпечатък на това,с което сте го ударили.Не му давайте храна преди да е изпълнил поне една команда-"легни" или "седни" примерно.Какво значи синджир?Колко метра има движение като е вързан,колко време му е разходката извън двора на ден?И има ли изобщо такава?Събирал ли се е с други кучета да си играе,да се разминава по улиците с тях и с хора?Имате потенциален неуправляем танк и почвайте да учите теория за каране безопасно на подобна тежка и опасна "машина".Кучето има на първо място нужди-вие дали му ги задоволявате?Има нужда от ЛИДЕР.Трябва да слуша шефа си,ако не види такъв,почва себе си да слуша и вие сте вече в трета глуха.Има нужда всеки ден поне по час разходка извън двора-да души,да се запознава със света,хора,кучета,котки,птици.Иначе наистина ще се озлоби от досада,скука и липса на занимание за мозъка,за носа му.Има нужда от занимания-игра с вас,обучение на команди.Това,че скача по вас и не слуша на команда "Не",означава,че просто ви доминира.Следващия опит да скочи по вас го парирайте със свито коляно,което да пресрещне гърдите му,и команда "Не" категорично.Много е важен тонът,когато го обучавате или изисквате нещо от него.След наказание(не бой)-не го галете.Тогава се обезсмисля наказанието и поуката от него.Това засега никак не е малко като начало.Имате много работа и четене,за да не се наложи и това куче да бъде....не ми се пише дори!

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Публикувано: 19 June 2010 - 08:52 PM

Публикувано: 19 June 2010 - 10:12 PM
Та заради това стигнах до извода, че ги различават...
Публикувано: 19 June 2010 - 11:48 PM

Кажете правилно ли съм реагирал.Винаги,когато изръмжи го скастрям.
Публикувано: 20 June 2010 - 08:35 PM

Публикувано: 21 June 2010 - 11:20 AM
LG9, в 19 June 2010 - 11:53 PM, написа:

Кажете правилно ли съм реагирал.Винаги,когато изръмжи го скастрям.
И аз така постъпвам винаги като искам да покажа, че нещо не е желано. Мисля си че е правилно. "Захапвам" го, тръшвам, строго НЕ и марш на място. Но той стои пет, десет секунди на мястото си, докато измисли каква друга пакост да сътвори. И започва напук да краде чехли, да ръфа килима или каквото там му роди главата. Винаги го хващам, карам се, намясто. И така няколко пъти и накрая го връзвам пак на мястото му с каишката за десетина минути. След това го пускам и е спокоен. Ама той май възприема цялата гонитба като игра и се забавлява. А аз го имам като възпитание. Май греша някъде.

Публикувано: 21 June 2010 - 01:33 PM
Трябва да можеш да вземеш от устата му всичко,което поискаш.Не трябва да се обърква характера на кучето с агресия,но това аз не го знам добре,дано някой драсне нещо.
Публикувано: 22 June 2010 - 03:38 PM
no_brain, в 20 June 2010 - 08:40 PM, написа:

Ако те,при влизане у вас,започнат да му се радват,дори да му говорят само,то неминуемо отреагира с възбуда.Знае кой го обича,радва му се,глези го или дори лигави и изпада в еуфория,че е пристигнал.Ако те влезнат през вратата и се направят,че той не съществува,или поне в началото са спокойни и по някое време му кажат нещо благо или го погалят,то тогава тяхното поведение ще рефлектира аналогично върху кучето.Арес лежи и не отреагира,когато аз или каката се прибираме.Само с периферията чака кога ще минем покрай него през коридора и веднага вдига заден крак,за да почем да го чешем по корема.Или ни посреща със снишена глава,прибрани назад уши и свалена опаша,която размахва от радост.Идва ми първо да го нацелувам и намачкам,но си налагам да се съблека,събуя,пооправя малко и тогава чак да му обърна внимание и той чинно си чака реда.Но това се постига и с време-младите и незрели още кучета са по-емоционални.

Публикувано: 22 June 2010 - 03:38 PM
no_brain, в 20 June 2010 - 08:40 PM, написа:

Ако те,при влизане у вас,започнат да му се радват,дори да му говорят само,то неминуемо отреагира с възбуда.Знае кой го обича,радва му се,глези го или дори лигави и изпада в еуфория,че е пристигнал.Ако те влезнат през вратата и се направят,че той не съществува,или поне в началото са спокойни и по някое време му кажат нещо благо или го погалят,то тогава тяхното поведение ще рефлектира аналогично върху кучето.Арес лежи и не отреагира,когато аз или каката се прибираме.Само с периферията чака кога ще минем покрай него през коридора и веднага вдига заден крак,за да почем да го чешем по корема.Или ни посреща със снишена глава,прибрани назад уши и свалена опаша,която размахва от радост.Идва ми първо да го нацелувам и намачкам,но си налагам да се съблека,събуя,пооправя малко и тогава чак да му обърна внимание и той чинно си чака реда.Но това се постига и с време-младите и незрели още кучета са по-емоционални.