Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 14 November 2012 - 07:32 PM
Salida, в 11 November 2012 - 01:51 PM, написа:
Имам лабрадорка на 8 месеца. От време на време просто "превключва", започва да беснее, да ме бута, дърпа, хапе (на игра, но все пак не е приятно) и нищо не е в състояние да я спре. Опитвала съм всичко, да я държа по гръб докато се успокои, да я затварям в друга стая. Всеки път е едно и също - колкото и да я държа, щом я пусна - беснеенето се възражда. И това неконтролирумемо повдение ме вбесява. Моля за съвет!
Привет :)
Първо, кученцето е малко и е нормално да прави някоя - друга пакост, играе му се, дивее му се :)
И второ - играйте с него повече навън, занимавайте се - това изгражда връзка между Вас и кучето. Ще дам един пример - не приемайте, че се отнася конкретно за Вас, просто давам по-краен пример, за да разберете какво казвам. Човек е цял ден на работа, прибира се и кучето му - цял ден останало само - е пълно с енергия, иска да полудува. Човекът го трае 5 мин и след това го затваря в стая или го удря, или нещо подобно.
Наскоро имах забавна среща с един човек. Гледаше 15-на кучета, ловджийски, развъждач уж. Кучета му не лаеха изобщо, ама хич. Питам го - какво правиш? И пичът ми вика - значи, изходът е само един - ей оная пръчка виждаш ли я? Начи - като лае - бой докато спре да мърда, друг начин няма.
Какво да говорим....? И тоя човек развъжда кучета.
Приемрът е краен, но надявам се разбираш какво имам предвид.
Поздрави :)
Публикувано: 15 November 2012 - 06:56 PM
Salida, в 11 November 2012 - 01:51 PM, написа:
Имам лабрадорка на 8 месеца. От време на време просто "превключва", започва да беснее, да ме бута, дърпа, хапе (на игра, но все пак не е приятно) и нищо не е в състояние да я спре. Опитвала съм всичко, да я държа по гръб докато се успокои, да я затварям в друга стая. Всеки път е едно и също - колкото и да я държа, щом я пусна - беснеенето се възражда. И това неконтролирумемо повдение ме вбесява. Моля за съвет!
Здравейте Salida,
искате ли преди да Ви отговоря,Вие да кажете на какво се дължи това поведение? Според Вас какво кара кучето да е толкова неудържимо и защо не можете да реагирате адекватно?

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 16 November 2012 - 10:38 PM
Публикувано: 18 November 2012 - 11:48 AM
Публикувано: 18 November 2012 - 01:05 PM

Публикувано: 18 November 2012 - 01:20 PM
starrkopf, в 18 November 2012 - 01:05 PM, написа:
Да, и аз това искам да попитам.

Публикувано: 19 November 2012 - 01:36 PM
Колкото до това "кога и как" да си биеме кучето....аз го шляпвам само по веднъж, с доста голяма сила, случайте са редки защото ми става тъжно като се сетя как съм го бил а той не отвръща, при положение че може с едно захапване да ми счупи ръката животинката си изтрайва боя мирно и тихо...та дори и много ядосан се опитвам да избегна шамарите но понякога не издържам... Ако след 2-3 пъти повторена забранителна команда пак продължава действията си ставам и тръгвам към него (това обикновенно веднага го разубеждава) ако не помохне и това, малко стречинг на гласните струни и чак тогава идва ред на най-страшното - шамари и пълен игнор. Но както вече казах, след няколко пъти изпитване на гнева ми кучето знае, че някой действия се наказват.
Не ми е ясно как хората които твърдят че куче не трябва да се удря успяват да го накарат да спре да върши нещо което не трябва? В случайте когато кучето е без повод разбира се?
Публикувано: 19 November 2012 - 01:56 PM
VGAlexandrov, в 19 November 2012 - 01:36 PM, написа:
Колкото до това "кога и как" да си биеме кучето....аз го шляпвам само по веднъж, с доста голяма сила, случайте са редки защото ми става тъжно като се сетя как съм го бил а той не отвръща, при положение че може с едно захапване да ми счупи ръката животинката си изтрайва боя мирно и тихо...та дори и много ядосан се опитвам да избегна шамарите но понякога не издържам... Ако след 2-3 пъти повторена забранителна команда пак продължава действията си ставам и тръгвам към него (това обикновенно веднага го разубеждава) ако не помохне и това, малко стречинг на гласните струни и чак тогава идва ред на най-страшното - шамари и пълен игнор. Но както вече казах, след няколко пъти изпитване на гнева ми кучето знае, че някой действия се наказват.
Не ми е ясно как хората които твърдят че куче не трябва да се удря успяват да го накарат да спре да върши нещо което не трябва? В случайте когато кучето е без повод разбира се?
Признавам,темата е прекрасна,затова (ако желаете) да продължим.В кои случаи (лично при Вас) кучето Ви се качва на главата и защо?Нали все от някъде трябва да се тръгне щом ще говорим за "престъпление инаказание"...

Публикувано: 19 November 2012 - 03:17 PM
mikivt, в 19 November 2012 - 02:39 PM, написа:
Само при агресия според мен боят не е ефективен. Агресията поражда агресия. Давам личен пример, единственият ми проблем с кучето ми, който ме тормози много защото не мога да го реша.
Беше още малък, около 5-6 месечен. Беше го страх от водата, но въпреки явният му ужас от вода аз реших да го изкъпя. Когато животното го е страх и го притиснеш до стената (аз това направих), то се защитава, моето куче ме ухапа, от страх, леко, но достатъчно че да ми палне фитила, пребих го и резултата сега е следният - аз влизам в банята, той седи на входа, ако го вкарам вътре трепери от страх и ако реша да го насиля по някакъв начин ръмжи. Идеята ми е, че аз с моята агресия подхраних страха му от банята и сега той е основателен, докато преди не беше, за това трябва да се внимава със силовите методи.
Старкопф, на мен не ми се качва на главата защото вече сме се разбрали кое къде кога и как трябва да става. Вече хаова шамари само ако не ме послуша при "не"
Просто като беше малък доста го шляпах и сега само като чуе "не" преустановява всякаква дейност. Не казвам че подхода ми в началото беше правилен, но с кучето се разбираме идеално и не го е страх от мен както хората казват "ако го биеш ще го е страх"
Публикувано: 19 November 2012 - 04:14 PM
Salida, в 18 November 2012 - 01:20 PM, написа:
А чели ли сте темата от първа страница? Цитирам Сиделников от първа страница на тази тема:
" ... ако кучето излиза от контрол, ако ви заплашва, ако е неуправляемо и вследствие на това - социално опасно, то проблемът с доминантността трябва да се реши незабавно... "
А кучето излиза от контрол, когато неговият стопанин е пропуснал нещо в неговото възпитание и/или не си говорят на един език. В такива случаи се търси "преводач":)
Шамарът/наказанието може да възпре кучето какво не трябва да прави, но не може да го научи какво искаме от него да прави. Вместо с наказания/насилие, пробвайте да измисляте различни начини да стимулирате и поощрите добро и желано поведение. Напр., в случая с влизането в банята без страх и принуда, ползвайте поощрение с лакомство, любима играчка или дори приятелче, друго себеподобно, куче, от което да "откопира" желание.
Казват, че опитните треньори/бихейвъристи никога не им се налага да упражняват насилие, за да обучат и корегират доминантни кучета. И защо е необходимо да се стига до бой, като същото е можело да се постигне с изненадващо енергично докосване (стига да се знае къде по тялото да е това въздействие), т.е. разсейване на моментното нежелано поведение и последваща забранителна команда. Но това е необходимо да се отработи с повтарящи се упражнения, като се симулират ситуации.
Публикувано: 19 November 2012 - 04:38 PM
Публикувано: 19 November 2012 - 05:06 PM

"оня глупак сизър милан и той така разправя, ама ако ръгнеш куче с пръст в ребрата, особено чуждо - най-много да останеш без ръка."
Глупака в случая си ти... гледал ли си изобщо някога предаването му ? Познаваш ли методите му за да го обиждаш така? Естествено че не всеки може да прави това и онова с чужди кучета но това не означава, че няма такива хора. Писнало ми е от хора които клеветят останалите за щяло и не щяло , щом има славата , феновете, предаването и успява да ги задържи за толкова дълго време значи все пак не е всезнаещ глупак за какъвто го мислят някои хора . Ако почнеш да биеш куче от по "опасна" порода най-много да почне да хапе всеки срещнат на улицата.
Публикувано: 19 November 2012 - 05:35 PM
Сега някой да отговори как точно кучето възприема светът около себе си?Сигурен съм,че този който го направи веднага ще се извини за вече написаното.А що се отнася до доминирането : не споря,че между кучетата не съществува йерархия,но тя в никакъв случай не се причислява ( и сравнява с агресия) към всяка ситуация.Това кой ще е по-високо се определя от редица фактори като възраст,придобит опит, физическа активност и др.

Публикувано: 19 November 2012 - 05:47 PM
starrkopf, в 19 November 2012 - 05:35 PM, написа:
Сега някой да отговори как точно кучето възприема светът около себе си?Сигурен съм,че този който го направи веднага ще се извини за вече написаното.А що се отнася до доминирането : не споря,че между кучетата не съществува йерархия,но тя в никакъв случай не се причислява ( и сравнява с агресия) към всяка ситуация.Това кой ще е по-високо се определя от редица фактори като възраст,придобит опит, физическа активност и др.
Абе starrkopf,
Тия като не разбират и пишат глупост след глупост, покажи им поне къде да четат, ако нещеш да им обясниш.
Сизър милан е най-големия мошеник, навредил на хиляди и хиляди кучета, които се е наложило след неговите методи на обучение да бъдает приспани, демек - убити. Интернет пространството е пълно с информация по темата, а и ти знаеш къде да ги насочиш.
Аки милън е успял и успява то е щото има по целия свят такива наивници като тук да му се връзват и възхищават.
А да си решаваш проблемите на кучето като му биеш шамари, значи да си хептен незнаещ нищо са поведението и психологията на кучето.
те хората с шамари не могат оправят, вие тука кучетата решихте че ще оправите. и то хора дето сега прохождат въобще в темата.