Dog.bg Форуми : Агресия, доминантно поведение

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (93 Страници) +
  • « Първа
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Агресия, доминантно поведение Оцени темата: ***** 4 Гласове

#1461 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 05 February 2013 - 10:01 AM

Е, купата е реално моя, защото аз съм я купила нали? Защо пък малкото диване ще реши да ме ръмжи когато искам да отида до нея.. хайде бе! Купата си е моя и когато демонстрирам това, то разбира, че купата се споделя независимо дали иска или не това.. обяснение на казаното от мен по-горе.
Мил как ще ми се противопостави ако взема купата в ръцете си? Ще скочи отгоре ми и ще ме захапе? - Не вярвам. Ще има недоволство сигурно ( това зависи изцяло и само от стопанина и отношението му към кучето )
Клипа, показан от Printon си е много верен. Кой му купува играчките на кучето? От какъв зор ще ме ръмжи когато искам да си я взема обратно??? Същата логика, друг пример..

П.С. Има много начини да се поправи определено поведение при кучето. Всеки сам си избира кое е най-правилно..
Да не говорим, че възрастта на животното също е от значение. При възрастно куче виж, и аз бих постъпила както Мил примерно. Куче с изградени навици, силно и с ясната мисъл, че може да ме "надвие" ..т.н.
Но малко диване на 6 месеца, .. повече от достатъчно е да му покажа кой е шефа в къщата!

#1462 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 February 2013 - 10:39 AM

Няма да споря с вас.
Представям моята гледна точка. Спокойно можете да представите своята, а момичето да си избира. За съжаление има сблъсък между две концепции в световен мащаб и всяка тема, всеки поведенчески проблем ще се превръща в спор, не е много гот за желаещите да се учат, за мен е изтощително и досадно, но нямам представа как да се избегне.
Целта е кучето да приема спокойно всякаква намеса по време на хранене - вземане на паницата, докосване, бъркане в паницата и т.н. Дотук съм обяснила само началото, другото - по-нататък.
Няколко линка с повече обяснения и видеа, няма смисъл да пиша надълго:
Статия 1: http://abrionline.or...icle.php?id=254
Статия 2: http://3lostdogs.com...ood-aggression/
Статия 3: http://chrisshaughne...ood-aggression/
Видео 1: http://championdogtr...icker-training/
Видео 2: http://www.ehow.com/...ng-zdb1rb1kgxe/

#1463 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 February 2013 - 10:47 AM

Но аз не споря.. ?! Просто изказвам мнение. Не го налагам.
Ще кача клип с моето куче..

#1464 Потребителят е офлайн   NeLy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 12:15 PM

Допада ми много идеята на Mil :) За това смятам да опитам с нея, снощи пробвах, но той настървено си взима пуснатото парченце и си продължава да помрънква и похапва.
Днес ще увелича броя на опитите на едно хранене!
Благодаря за идеите и съветите :)

#1465 Потребителят е офлайн   jujkavn Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 February 2013 - 12:21 PM

успех ;)

#1466 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 05 February 2013 - 12:21 PM

Само не му пускай парченца докато ръмжи. Прави го от разстояние, на което не ръмжи.

#1467 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 February 2013 - 02:19 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 05 February 2013 - 02:41 AM, написа:

Защото от ръмженето лесно може да се стигне и до ухапване.Утре детето ми ще мине покрай кучето и ще бръкне вътре и какво ще стане?

Така… И как кучето, което сте научили да не ръмжи на Вас, когато посягате на това, което е негово и е свързано с инстинкта за съхранение, ще разбере, че ако утре и детето Ви мине покрай него, също ще трябва покорно да го изчака да посяга на това, което е жизненоважно за него.

Да, не е нормално кучето да ръмжи, ако е социализирано добре и Ви има пълно доверие, което е достигнало до степен да самоподтиска естествените си рефлекси и инстинкти. В потивен случай е абсолютно нормално кучето да защитава по някакъв начин това, което е негово. То няма абстрактно мислене, за да проумее, че ако сега Вие посягате на храната му, то трябва да се примири, защото Вие непременно след малко ще му позволите да яде.

Колкото до гоненето на котки, това е присъщо за всички породи със запазен ловен инстинкт, защото преследването е елемент от ловното им поведение. И нещата пак опират до правилна социализация със съответните прийоми, които ще ангажират кучето с нещо друго, а не с преследването на движеща се „жертва”.

#1468 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 05 February 2013 - 03:46 PM

Съгласна съм с казаното от Вас,но аз говоря за животни с вече изградени навици и привички,т.е изградено нежелано поведение.По някакви причини периода за социализация е бил изпуснат.
Говоря изцяло от личния ми опит.
Имам корги на 13,5год взехме го на 3 месеца от малък е социализиран с животни и хора,не гони кучета,котки и др.Никога не е ръмжал за храна,защото от пале е научен,че това не трябва да прави.
2 Нок със силно изразен ловен инстинкт живяли на улицата-ох как гонят котки и др кучета.При мен идват с такова поведение,т.е аз трябва да го туширам по някакъв начин.Същото и с храната.Отначало ръмжаха-сега не.
Ротвайлера от 3 месец ръмжеше за храна-отучихме го постепенно-по горе описания начин.Определено време не е живял при нас и сега след като отново е при нас започна да проявява пазене на храната с опити за ухапване.Там където е живял отначало започнал да проръмжава,казвали му'' да,да добре твоя си е храната'-поощрение на това поведение и отдъпване от него в момента в,който започнел да ръмжи.Т.е ръмжа им махат ми се от главата.Бърз опреснителен курс на кое може и кое не.И сега всичко си е пак ОК.
Относно за детето,бабата,мамата и който и да е друг член на семейството кучето няма право да ръмжи.Всеки един може да бърка и взема каквото и когато пожелае.
Разбира се нека не оставам неразбрана и да си мислите,че сложа ли му ядене и изпитвам голям кеф да му отнемам храната когато ми кефне.Не,но искам когато ми се наложи да премина за нещо докато кучето се храни да няма хвърляне на белтъци и да се дави в плюнки и манджа.Ами ако утре намери боклук с отрова навън и искам да му го взема незабавно и почне едно ръмжене и хапане?
Просто за мен е важно кучето да разбере,че няма лошо да споделя ''плячката'' си и че никой няма да му я отнеме,да бъде спокойно и да има доверие на хората си,че те не са заплаха за него и за храната му.
:ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1469 Потребителят е офлайн   kalinka_in Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 11:09 AM

Присъединявам се към проблема с агресията и доминантното поведение.
Моята Рони, на 5 месеца, щвейцарска овчарка, също ми ръмжи докато се храни. Има няколко варианта. Сега ще разкажа.
Храня я с гранули. Обикновенно докато се храни, обичам да я галя. Започваше да ми ръмжи. Виждам, че колкото съм по-близо до главата й, толкова е по - склонна да ме ухапе. Казвам строго НЕ, докато продължавам да я галя. Тя спира да ръмжи, но виждам как ме следи с поглед и пак е готова да напада. И яде по бързо. После като се нахрани и искам да й вдигна купата, отново става проблем. Започва да опитва да ме хапе, като види, че посягам да я взема. Нужно е да я хвана с едната ръка за нашийника, а с другата да се пресегна да взема празната купичка, докато Рони се сърди. Сега е още около 15-16 кг, но като порасне още малко няма да мога с една ръка да я държа настрани, ако не отстраним този проблем.
От време на време й купувам паучове - обожава ги. Вчера й сипвам от тях да яде и започва едно лапане. Пак карам по схемата и започвам да я галя. Така ми се разръмжа, сякаш много повече от когато се храни само с гранули. Пак й повтарям НЕ, тя започва да лапа още по бързо и гладно. Помислих си да я хвана за нашийника и да й взема купата, както тук съветвате, но не посмях, защото нямах ръкавици, а и се страхувам, че ще ме ухапе не на шега.
Имахме случаи и на вън, единия път си намери глава от риба. Едвам я хванах, започнах да й отварям устата на сила, остави рибата, но ме хапеше през цялото време, докато се борех да я хвана за муцуната. Едвам я откъснах от там. Втория път захапа някаква салфетка на улицата, явно беше гладна, защото настървено се опитваше да я изяде, но този път не успях да я накарам да я пусне, вече я беше сдъвкала, не можа да я изплюе.
Когато се касае за храна е готова да ме хапе. Това го разбирам, но защо за празната купа да напада?
Също като се доближа до къщата й става неспокойна и ако се опитам нещо да правя пак започва да ме погризва.
Приемам всякакви съвети, критики, мнения.
Като цяло кучето се държи някак своенравно. Само преди да й дам купата с храната вниманието е приковано в мен и изпълнява команди с удоволствие и нетърпение.
Не връща играчките като й ги хвърлям, взима ги и се отнася нанякъде, или като я извикам, уж тръгва да идва, но минава покрай мен и отива някъде назад, обикаля или ляга да си я гризе на разстояние.

#1470 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 11:21 AM

Показване на мнениетоkalinka_in, в 12 February 2013 - 12:09 PM, написа:

докато се храни, обичам да я галя. Започваше да ми ръмжи.

Аз искам да Ви питам нещо. Хубаво си помислете над думите ми и ако можете да ги вникнете, ще си отговорите сама на въпросите.

Ако Вие сте гладна, дали са Ви да ядете и някой в този момент Ви досажда, как ще реагирате ?!

#1471 Потребителят е офлайн   kalinka_in Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 12:51 PM

Ще го игнорирам, разбира се! И ще продължа да се храня!

#1472 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 12:53 PM

Показване на мнениетоkalinka_in, в 12 February 2013 - 01:51 PM, написа:

Ще го игнорирам, разбира се! И ще продължа да се храня!

Е, а защо очаквате нещо друго от кучето си. Още повече, че то не разсъждава като човек.

#1473 Потребителят е офлайн   kalinka_in Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 01:03 PM

Очаквам точно това от кучето си - безразличие! А не ръмжене и заплашване, че ще ме нападне!
Надявам се, че ви изясних какво очаквам и разговора е приключен.

#1474 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 01:12 PM

Показване на мнениетоkalinka_in, в 12 February 2013 - 02:03 PM, написа:

Очаквам точно това от кучето си - безразличие! А не ръмжене и заплашване, че ще ме нападне!
Надявам се, че ви изясних какво очаквам и разговора е приключен.

Вие може да очаквате, но това е пречупено през Вашето, в случая лаишко разбиране.

Не може да очакваш от куче да реагира като човек. Явно не сте разбрала какво съм имал предвид с въпроса, който ви зададох.

И с ръмженето кучето не Ви заплашва, а Ви предупреждава !

#1475 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 12 February 2013 - 01:28 PM

Опитайте както го е обяснила Мил,ако искате ще Ви дам и клипчета.
Лаишкото ми мнение,че кучето колкото и да му е присъщо да ръмжи когато някой му досажда не бива и трябва да бъде отучено да го прави вкъщи с вас.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#1476 Потребителят е офлайн   Cene79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 01:30 PM

Показване на мнениетоPrinton, в 12 February 2013 - 11:21 AM, написа:

Показване на мнениетоkalinka_in, в 12 February 2013 - 12:09 PM, написа:

докато се храни, обичам да я галя. Започваше да ми ръмжи.

Аз искам да Ви питам нещо. Хубаво си помислете над думите ми и ако можете да ги вникнете, ще си отговорите сама на въпросите.

Ако Вие сте гладна, дали са Ви да ядете и някой в този момент Ви досажда, как ще реагирате ?!

Е няма да искам да ухапя със сигурност!Ако са ми дали да ям значи имат право да си вземат храната когато пожелаят и аз като възпитан човек ще отстъпя!Това сравнение беше смешно!
Няма такива положения,когато кучето се държи по този начин значи нещата не отиват на добре.Връзката ви куца много,не е изяснено кой какъв е,но хубавото е,че е още малка и може да се поправи лесно,обаче деиставаи бързо.Повечето кучета се опитват да го правят(това с ръмженето при хранене),аз също имах такъв проблем,но се изяснихме бързо.Сега е на 6 мес.и дори котките успяват да похапват от купичката му :ab_041: ,единствената му реакция е опит да им спука тъпанчетата с лай в нечие ухо :ab_041: !
Мога да твърдя,че имам опит с кучета от доминантни породи(а твоето не може да се каже,че е от тях,ШО са лоялни с много благ характер) и съвета който ще ти дам е от личен опит,аз така съм успял да се справям.
Кучето ти не е разбрало кой командва и взема нещата в свой "ръце",игнорира те,ръмжи когато му бараш храната,приближаваш "неговото място" и т.н,това са все реакций на ВОДАЧ,в техния свят само той може да го прави.След като си допуснал това да стане първото нещо което трябва да направиш е да си върнеш контрола(иначе с течение на времето може да стане много грозно).Трябва да разбере,че ти даваш храната и можеш да му я отнемеш когато пожелаеш.Трябва да го направиш интелигентно,не да се бориш с нея защото това я мотивира още повече.Също така не спомена как сте е командите за общо послушание,ти казваш НЕ,но тя знае ли какво значи това.Аз постъпих така:слагам храна в купата и я държа в ръце,кучето гледа паницата,привличам вниманието му към себе си(трябва да гледа теб а не храната),когато това стане давам храната без да пускам паницата(просто я слагам на земята),има 2 варианта,или започва да лапа лакомо ръмжейки или чака аз да пусна.Целта е да започне да се храни спокойно(докато държа паницата),докато не го направи не пускам паничката а при всяка нежелана реакция вдигам нагоре(не на страни,и не дърпам кучето) и отнемам,след което пак привличам вниманието и пак слагам храната до получаване на ЕФЕКТ.По този начин то разбира,че ти определяш правилата,даваш и отнемаш когато пожелаеш и тя трябва да е съгласна с това а не да си я пази агресивно.При следващото хранене то може пак да пробва номерата си,но ако отстояваш позицията си ще имаш резултати и това ще доведе до голяма промяна и в общото му държание към вас,гарантирам.Извеждаи на разходка с дълъг повод(не свободно) и контролирай държанието му,командите "ела тук",'не" и каквото се сетиш.Когато започне да прави това което искаш за награда го пусни и повтори командите в свободно състояние.В никакъв случаи не гони кучето за да му извадиш нещо от устата или за да го хванеш,привлечи вниманието му с нещо което харесва та дори и с лакомство,целта е то да дойде при теб а не ти при него.
Има много трикове и мога да ги споделя,но в момента моя хубостник ме подсеща,че е време за разходка :ab_041: !Успех!

#1477 Потребителят е офлайн   Printon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 01:34 PM

Показване на мнениетоShiBumi_GirL, в 12 February 2013 - 02:28 PM, написа:

кучето колкото и да му е присъщо да ръмжи когато някой му досажда не бива и ...

А защо да не бива, при условие, че се нарушава териториалната му неприкосновеност и приема действията като опит да бъде лишено от нещо, което е свързано с неговото оцеляване.

Това, да се досажда на кучето по време на хранене е нищо повече от комплекс на собственика да се докаже, че е нещо повече от животното.

А ако социализацията е преминала правилно, ако кученцето е научено, че за него стопанина не е заплаха (в случая да му отнеме храната) то просто няма да ръмжи.

А когато ръмжи, просто се игнорира. Храната на кучето е негова храна и то има правото да я отстоява.

#1478 Потребителят е офлайн   owl Икона

• Adopt! - Don't buy!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 12 February 2013 - 01:59 PM

Някаква идея как да стопирам желанието на кучето ми (женско на 1г и 3м) да тероризира кучета бебета и дребни породи?

Обикновено, когато нападне я хващам и я карам да стои на място, но тя подивява още повече, когато стопаните тръгнат да си прибират мъника...

Не мога да проследя закономерност в поведението й.
Това, което мога да дам като примери:
Респект към 2 по-възрастни от нея пекинезки и неутрално отношение към цвергшнауцер с които се вижда от време на време, от друга страна в момента в който види един шпиц (мъжки) го напада.
Снощи нападна бебе Дажк ръсел.
И още много случаи, но без закономерност...

Това мнение е редактирано от owl: 12 February 2013 - 02:20 PM

User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

#1479 Потребителят е офлайн   kalinka_in Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 03:27 PM

Благодаря за съветите Cene79. Задължително ще пробвам както ми казваш - да не пускам купата докато яде от нея.
С общите команди не знам как сме. Преди да започна да я извеждам (преди да направи 3 месеца) я възпитавах в двора, знаеше седни, легни, дай лапа. И то пусната. Откакто я извеждам на каишка нямам никакъв контрол над нея. Забелязвам, че като е пусната и сме сами по - добре се разбираме. Идва като я извикам, вече и пуска разни хартийки или шишета, като викна "Не" (не винаги, разбира се). Но "седни" и "легни" навън, в присъствието на други кучета или хора, не изпълнява. В краен случай, ако покажа наградата, сяда по собствено желание.
Направо се отчайвам. Не знам къде бъркам. Вярно, че нямам много време да я възпитавам, но поне това дето знаеше да е затвърдено.
ShiBumi_GirL, покажи клипчета, но ако има и на български, че на английски не ги разбирам напълно.

#1480 Потребителят е офлайн   Cene79 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 February 2013 - 04:45 PM

Показване на мнениетоkalinka_in, в 12 February 2013 - 03:27 PM, написа:

Благодаря за съветите Cene79. Задължително ще пробвам както ми казваш - да не пускам купата докато яде от нея.
С общите команди не знам как сме. Преди да започна да я извеждам (преди да направи 3 месеца) я възпитавах в двора, знаеше седни, легни, дай лапа. И то пусната. Откакто я извеждам на каишка нямам никакъв контрол над нея. Забелязвам, че като е пусната и сме сами по - добре се разбираме. Идва като я извикам, вече и пуска разни хартийки или шишета, като викна "Не" (не винаги, разбира се). Но "седни" и "легни" навън, в присъствието на други кучета или хора, не изпълнява. В краен случай, ако покажа наградата, сяда по собствено желание.
Направо се отчайвам. Не знам къде бъркам. Вярно, че нямам много време да я възпитавам, но поне това дето знаеше да е затвърдено.
ShiBumi_GirL, покажи клипчета, но ако има и на български, че на английски не ги разбирам напълно.

За нищо!Общите команди ги отработвайте първоначално в къщи а навън на дълъг повод(целта му е кучето да усеща,че има контрол и няма мърдане докато не изпълни каквото се иска от него),в по-късен етап ще видиш,че и пусната ще изпълнява.Това,че се разсейва на вън е напълно нормално,всички подрастващи са така.Не се отчайвай нито за миг,стига да имаш желание всичко ще се оправи,нужни са само адекватни действия.Не е нужно много време за да обучиш кучето си,аз също не разполагам с много,15-20 мин. на ден са достатъчни на тази възраст(изключвам разходките).
Съветите по-горе,че кучето има право да си отстоява храната и "леговището" направо ги забрави! :ea_103: Това явно са хора дето грам не отбират от кучета!Представи си,че оставиш нещата така,кучето порасне с "мисълта",че трябва да пази всичко от теб и неволно се приближиш когато се храни.....?
Имам познат който така жестоко беше нахапан от собственото си куче(кокер шпаньол) докато лежейки на дивана отпуснал ръката си а долу кучето си ръфало кокала(той дори не предполагал,че то е там),понеже и той беше на мнение,че кучето има право да прави каквото си иска,само,че до този момент!
Ами ако в семейството има деца,възрастни хора или други животни как си представят драгите съветващи положението?Пълни глупости!

• (93 Страници) +
  • « Първа
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 потребители четат тази тема
0 потребители, 2 гости, 0 анонимни