Агресия, доминантно поведение
Публикувано: 27 August 2010 - 09:52 AM
едната сутрешна разходка е 1 час или 2 а привечер я разхождам по 3 час през които през целото време е с кучета после 1 час седя в моя приятел където продължава да се бори с неговата голдaнка
не преовеличавам, кучкарите вече и викат бълха , защото само скача и хапе .... а когато я нападне някое по-малко куче дори не и прави впечатление ... рядко си дава сила да отвръща ....
а за голдaнката наистиина я беше здавила .... сега има белег на нoслето от нея ....моя приятел ми се сърди че неговото куче е добро и я хапе само символично а мойта и прави дyпки и я подлудява
понякога умишлено я пyскам с кучета които няма да и простят, с идеята че като я скастрят с една по-силна захапка ще се стресне и ще се сети че така не се прави ....но уви тя почва да се дави и става в.ргал
какви са цените на такова убyчение ?
и на каква възрастр трябва да е кучето ?
на мойта мацка баба и е полuцейско куче (изненадващо защото все пак е американски буллдог)
(сужелявам за начина по които пиша от абв преводача е)
Публикувано: 27 August 2010 - 11:15 AM
сега сyтринта моята видя 1 гUлUб и почна да го дебне 1 съседка вика дръж GUлUба ,хвани го ...аз се изхилих защото знам колко е флегматична ... но по 1 време се скри от погледа ми и се забави отидох да я видя какво прави .....е беше хванала гUлUба (беше го притиснала с 2-те лапи)и my дърпаче перата на опашката ... много се изненадах и стреснах (те носят много болести) и веднага я дръпнах ...незнаех дали е редно да и се карам имаше команда дръж ....(е не беше подадена от мен) ....
Публикувано: 27 August 2010 - 03:21 PM
Nicholay Atanassov, в 12 January 2006 - 09:52 PM, написа:
Ловната страст е коренно различна емоция от агресивността. Проявява се в други ситуации и с други изразни средства. Кучето, което преследва дивеча не проявява към него агресивност. Всички етологически проучвания върху вълци, преследващи едър дивеч са идентични - макар интензивността на емоциите в дадения момент да е много висока, преди нападението не се наблюдава никакъв признак на агресивно поведение. В моментите на най-напрегната съсредоточеност, характерна за ловното поведение, при самоуверените животни се наблюдават връзки с елементи на игрово поведение.
При наши наблюдения сме констатирали сблъсък между ловна страст и страх. Такова е поведението на кучета от неловни породи (в нашия случай - немски овчарски кучета), които нямат опит при сбивания с котки. Този сблъсък между ловна страст и страх се проявява в момента, когато преследваната котка не е в състояние да избяга и заема отбранителна позиция. Вътрешният конфликт в изразните средства се отразява по различен начин от конфликта между агресивност и стах. И в двата случая изразяването на страх е еднакво, но ловната страст се проявява чрез напрегната съсредоточеност и опит за нападение, които се нарушават от отбранителните дайствия на котката. Нито един от наблюдаваните от нас изрази при кучето не може да се сравни с признаците на агресивност, които сме разгледали по-горе.
Фигурантът, работещ със служебно куче трябва да знае, че щом животното показва зъбите си, ръмжи и наежва космената си покривка, не е добър отбранител. Кучето, което е добър пазач винаги потиска страстите си. Лае, понякога може да издава пищящи звуци, но никога на набръчква горната си устна, не се наежва и не ръмжи. При наши наблюдения (1989, 1990, 1994, 1996) по време на изпитания на немски овчарски кучета сме констатирали, че преди нападение голяма част от тях размахват опашка. По този начин чрез нея те се успокояват разтоварващо. Напрегнатото куче стои неподвижно, следейки фигуранта. При най-малко движение то е готово да го нападне. Не се наблюдава никаква проява на злоба. Ако фигурантът помръдне, кучето напада без да е демонстрирало предварително признаци на заплаха. При куче с изразена злоба в процеса на обучението се натрупва много напрежение. Това изисква прилагането на енергични методи на дресировка, за да се прекрати безпричинното нападение върху фигуранта.
kogato ku4eto ne proqvqva agresiq kum hora i jenski ku4eta, a samo kum mujki ( lae gi, ska4a im) tova agresiq li e ili lovna strast i izob6to kakvo e?

Публикувано: 27 August 2010 - 03:26 PM
П.П.
Моля, пиши на кирилица
MyDuality, караш се, коригираш и т.н... когато има команда и не е подадена от теб. Хубаво е на момента, ако мислиш, че кучето ще послуша другия човек да дадеш забранителна команда, ако все пак изпълни чуждото нареждане=> корекция.
Публикувано: 27 August 2010 - 03:32 PM
no_brain, в 27 August 2010 - 10:01 AM, написа:
Което е всъщност забрана на кучето да играе със себеподобни, и ако това продължи достатъчно дълъг период от време кучето накрая ще спре да си играе с други кучета и да им обръща внимание!
Щом видите, че се превъзбуди и стане по- грубичка я викнете при вас и сложете повода докато се успокои, като стане това отново я пуснете да играе, но не казваите НЕ по време на игра освен ако не искате да прекъснете целия процес ИГРА. Кучето го възприема така, то не забелязва превъзбудеността си и си няма на идея какво всъщност вие имате напредвид като казвате НЕ! За него това значи "Спри да играеш, забранявам!"
Публикувано: 27 August 2010 - 03:37 PM
Публикувано: 04 September 2010 - 12:59 PM
Публикувано: 04 September 2010 - 02:25 PM
това че е плашливо, надали се дължи на това че my крещиш ...
не се притеснявай за това ....сигyрно има причина да е плашливо но според мен причината не е тази !
някои кучета ги шляпат и не са плашливи
може специално от тези хора да е била притесняна ...ако са ти говорили на по-силен тон ,или са се заяждали с теб тя да се е оплашила или е възможно ти да си била притесняна и да се е пренесло на кучето
давай го по-уверено ...за да го усеща кучето ти ...
нз как но тези гадинки всичко усещат (най-вероятно от адреналина )
Публикувано: 04 September 2010 - 03:03 PM
Колкото по- човешки се отнасяш с него - толкова по зло става .
Хапе и ръмжи за най малкото , Хапе главно по ръцете , и краката , но гледа сда докопа и бузите където най - боли.
Пробвал съм не смее само да ме ухапе по ухото , просто ако и това стане , ше му изпия кръвта с водка , на коктейл Блъди Пеки ..
Чак тогава ще пишат =- Куче на което дзверски са му изпили кръвта със сламка , + водка .
Ии Сийзър милан да дойде , предполагам ше избяга от него като пенсионерка от питбул ....

Публикувано: 21 September 2010 - 10:45 AM
emilvr, в 04 September 2010 - 03:08 PM, написа:
Хапе и ръмжи за най малкото , Хапе главно по ръцете , и краката , но гледа сда докопа и бузите където най - боли.
Пробвал съм не смее само да ме ухапе по ухото , просто ако и това стане , ше му изпия кръвта с водка , на коктейл Блъди Пеки ..
Чак тогава ще пишат =- Куче на което дзверски са му изпили кръвта със сламка , + водка .
Ии Сийзър милан да дойде , предполагам ше избяга от него като пенсионерка от питбул ....

Стига бе.. Колко е голямо кучето ( и на години и на размери). Пробвай да играете и като започне да те хапе го затисни докато не се успокои. Колкоот се може по-често. Тъй ще му покажеш,че ти си главатаря на глутницата, по-силен си и трябва да те слуша

Публикувано: 05 October 2010 - 04:07 PM
От едно известно време, забелязвам че нашата Нора <4,5 месеца, микс от майка лабрадор и баща питбул> От време на време, САМО при разходки абсолютно без причина <от моя гледна точка, разбира се. За нея сигурно причината е повече от основателна> ,почва да ръмжи, ама както си трябва едно такова гърлено- на злоба, показва бялото на очите. Захапва повода и почва да се дърпа и да обикаля около нас и продължава да ръмжи. ама все едно наистина се "гняви". Следва спиране, отнемане на повода - къде насила <с тръшване на земята, стискане на врата или на ушите>, къде просто сама си го пуска <като я погледна лошо :) > и тръгваме. След 10-на метра пак така. Вчера така като заръмжа и една лелка направо си се уплаши и доста пъргав старт направи :) И това 2-3 пъти на разходка още в началото и това е. С дърпането на повода, спирането и тръгването когато и както тя си поиска се справяме някак си. В смисъл, започна вече за се води горе-долу на повод, ама с това ме изненадва много... Не тръгва да ми скача на бой и да лае, само ръмжи силно. Все едно е истерясала :)
В къщи няма такъв проблем. В къщи е самата невинност. Е, донякъде де :)
Къде бъркам и какво може да се направи за корекция.
П.П. Казваше ми Апсо, да не се занимавам с миксове, ама аз.... :)

По-лесно е да получиш прошка отколкото разрешение
Този,който живее със “защо”, може да се справи с почти всяко “как”
Публикувано: 13 October 2010 - 02:08 PM
Публикувано: 13 October 2010 - 02:39 PM

We make a Living by what we get... We make a Life by what we give...
Публикувано: 15 October 2010 - 03:49 PM
emilvr, в 04 September 2010 - 01:08 PM, написа:

Кучетата са кучета и когато се отнасяме с тях "по човешки", реагират "по кучешки" - това обяснява на сядане и на ставане Сизар Милан. Кучето ти смята, че е водачът на семейната глутница, а ти си последователят. Водачът в кучешкия свят раздава справедливост и хапе, за да въвежда ред. Ти явно не реагираш правилно "по кучешки", и то не те възприема като водач - затова те хапе.
Или втора възможност - да се страхува и да хапе за отбрана - ако например, му въвираш лицето си в неговото - кучетата възприемат втренчен поглед в тях с приближаване като непосредствена заплаха.
Вместо да се каниш какво ще направиш, ако те ухапе на едно конкретно място - вземи да му покажеш кой кара влака в семейната глутница и ще миряса. И моето ме погризваше, като беше малко, ама още тогава сложихме приоритетите - че сега е 23 килограмов пес...
bgvan, кучето ти вероятно все още изпитва стрес от последиците на заболяването. Дай му време да се оправи и да дойде на себе си - и през това време си поддържай правилата и упражненията за затвърждаване на материала кой кой е в семейната глутница. Навън засега бих я държал на повод, ако трябва - и по-дълъг - не за друго, а за да имаш възможност за корекция на нежеланото поведение.
Публикувано: 26 October 2010 - 07:09 PM

Благодаря предварително на всички отзовали се!

Публикувано: 27 October 2010 - 10:14 AM
Kateto_87, в 26 October 2010 - 07:14 PM, написа:

Здравейте! Имам същия проблем. Гледам Аляски маламут. Много е мил и дружелюбен, но спрямо мен е агресивен. Към мъжът ми обаче не е. Когато ме види почва да ме хапе по краката, по ръцете. Само бисквитките помагаха за определен период. В момента сме процес на възпитание. Когато започне да ме хапе, хващам го и го притискан към земята. В началото се стървеше още повече. Вероятно мислеше че си играем, но почнах да го притискам по-грубо и той като че ли се стресна. Незнам дали постъпвам правилно, но като че ли дава резултат.
Поздрави
Публикувано: 27 October 2010 - 04:10 PM

Публикувано: 28 October 2010 - 01:12 AM
Kateto_87, в 26 October 2010 - 05:14 PM, написа:

В очите на кучето ти то е водачът на глутницата - а ти си подчиненият. Водачите "действат" подчинените и им казват какво да правят - като си служат и с хапане. Каквито и техники да прилагаш, докато не заемеш лидерското място, ще имаш проблеми с кучето.
Не казваш ти какво правиш, като скочи и те ухапе, както си седиш? Може би се опитва да те накара да направиш нещо - например да го изведеш или нахраниш или да му дадеш бисквитка - и понеже няма последователна реакция, която да го насочва, продължава да пробва. С водата е добра идея, общо взето, ако ти правиш така - ще бъдеш пръскан с вода! Ако успяваш да го пръснеш веднага след като захапе, добре. Но кучето явно е усетило, че ако нямаш бутилка, няма как да има последствия...
Затова работи по общо послушание - да изпълнява команди, да слуша. Това, че се нахъсва като го слагаш на земята, означава, че се бори за лидерството. Всъщност, добре е не да го "притискаш" към земята, а да го "заставиш" да легне, като е ухапал. Моето куче също си служеше със зъбки, като беше по-малък, но положихме усилия да го накараме да разбере, че когато ухапе, следва нещо неприятно. Отначало се спираше играта - защото хапеше, като се увлече в игра. После, мъжът ми, който беше безспорния лидер на глутницата, го наказваше да легне настрани всеки път, когато ме ухапеше - тогава вече него не го хапеше, само мен погризваше - бореше се за мястото на № 2 в семейната глутница.
Обаче изграждането на лидерство на хората над кучето е система от последователно прилагани действия, чрез които на кучето се показва непрекъснато, че хората са на първо място, а неговото място е след всички хора - яде след всички, след разрешение, не минава първо през врати и тесни пространства, разхожда се по команда, ходи до тоалетна по команда - изобщо хората решават какво и кога да се прави. Ако кучето почне да казва какво да се прави и хората слушат - значи ги е дресирало добре - вместо да е обратното.