Някъде да искам "да се оправи"? Говоря за резултативно лечение, а също така за насочване към определено лечение, именно към такова, което би имало ефект. Добре, нека да го кажа по лекарски: което е с доказани добри резултати. Никой не говори за вълшебства.
Но да насочиш, да убеждаваш пациента да предприеме най-доброто за себе си - това изисква време, изисква усилия, исисква упоритост. А не на последно място - твърда убеденост в диагнозата. Аз пък съм убедена, че ако доктори (ветеринари включително) подхождат по този начин, макар и по-бавен, поне 60-70% от пациентите ще ги послушат - ако не веднага, то във времето. Защото, ако аз като пациент изслушам една лекция на място за възможни странични действия и бъдещи най-лоши последствия от даден препарат, но не мога, да кажем,да си позволя лечение за 160 лв (което пък ми е разяснено като най-ефективно и възможно най-безпроблемно), аз (говоря условно) ще се върна вкъщи и за разлика от доктора, който ще е забравил вече за моя случай, защото е имал след мен още поне 4-5 човека да убеждава, но аз ще бъда в мислите си изцяло в думите му. Нещо повече, ще продължавам да обмислям врианта дни наред, в безсънни нощи и след много обсъждания с познати. Именно познатите пък довършват обикновено работата на доктора, като най-често некомпетентният човек констатира: Е, скъпо е, но нали здравето не струва пари...
И най-бедният ще намери пари,повярвайте, стига да знае, че си струва да ги даде! Нещо повече - ето тогава вече ще има истински завоювано доверие между лекар и пациент - когато пациентът разбере, че се мисли само в насока за неговата полза и се прилагат усилия да убедят него,непросветени и стрснатия. Моят случай с Вивавет беше точно такъв - въпреки, че от самото начало ми казаха, че нямат как да ми помогнат, хората подходиха с цялото внимание и ме информираха най-подробно кое, как и защо и какви проценти, вероятности. Имам доверие в тях. А в доктора, който след прегледа каза: "Микроспория е най-вероятно, мажете се с това и елате след 2 дена да ви видя." - сори, ама вече след такава констатация излизам и директно се мушкам в съседен кабинет. Доверие се гради, то не е по презумпция.