Днес ми се обади Светла, една от жените. Плачеше по телефона, едва разбрах какво говори. В крайна сметка стана ясно, че престъпникът отново е стрелял по животните. Най-едрата и най-добра бездомничка е пострадала сериозно. Намерили са я тази сутрин, ранена и умираща... Изглежда след като е стреляно по нея, кучицата едва се е добрала до една шахта, където се е свила да умре. Не знам как две жени, всяка под 50 кг са изнесли на ръце и пеша 50-60 кг куче за 2 автобусни спирки разстояние. Куче, което изпитва ужасни болки, скимти от ужас и постоянно трепери. Куче, което са отгледали от бебе и са опазили досега. Не знам как са намерили физически и емоционални сили, знам, че аз не бих могла...
Както и да е, по същество: благодарение на усилията на Светла, невероятната помощ и светкавичната реакция на Дора и помощта на Димитър, кучицата е преместена от кварталния вет в денонощна клиника, където минава през цялостен преглед и рентген. Резултатът: 7 сачми, 3 входни рани на различни места, включително около врата (вероятно някои от сачмите са стари), една сачма се е забила съвсем близо до гръбначния стълб и е довела до парализа на задните лапи. Не може да се движи, изпуска се и не може да се контролира, в ужасни болки. Лекарите са скептични за шансовете на животината: най-вероятно ще преживее операция, но ако/докато проходи, ще мине много време и ще са необходими сериозни грижи, търпение, финанси и вяра. Предните лапи не са засегнати, но има много слаба реакция на задните лапи.

А кучето е невероятно добро: докато непознати за нея хора я пренасят, обръщат по прегледи и снимки, тестват реакции, тя само лежи безпомощна, без да изръмжи, обели зъби, посегне да охапе. Нито веднъж. Само гледа с огромни, пълни с отчаяние и примирение добри очи.

Можем ли да й помогнем? Правилно ли е като знаем, че шансовете са минимални да удължим мъките й докато търсим мнение за операцията и постоперативния период? Редно ли е да създадем надежди и очаквания на жените и на нас?
Моля ви, ако имате мнение и още повече, ако сте се сблъсквали с подобна история, споделете къде може да се направи операция за отстраняване на съчмата от гръбначния стълб (мога да предоставя допълнителна информация). Ще досаждам на terra1, за да науча подробности относно прегледите на Беба, ситуацията е много сходна.
ПС
Редактирах поста, за да добавя снимки. Благодарности на Вероника за помощта!