Dog.bg Форуми : За тазобедрената дисплазия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За тазобедрената дисплазия Обективна информация за заболяването

#1 Потребителят е офлайн   surgeon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 November 2009 - 11:37 PM

Здрвейте,

Бих искал да споделя с вас малко информация относно една доста злободневна тема, а именно тази за ТАЗОБЕДРДЕНАТА ДИСПЛАЗИЯ при кучетата. Причината да започна темата е честотата на срещане на проблема и ОГРОМНАТА неяснота , която съществува относно него. В българското интернет пространство и форуми се ширят най-разнообразни и противоречиви мнения, доста объркващи за стопаните на животни с ТД. Въпреки сложността на заболяването ми прави впечатление, че много стопани на кучета или развъдчици уверено дават неверни мнения по въпроса, граничещи с градския фолклор. За съжаление не мога да кажа че ветеринарната колегия няма известна вина по въпроса, но целта на темата не е да засегна, който и да било или да влизам в безполезни спорове. Целта ми е подобряване на информираността по проблема.

За да не стане твърде дълъг поста, който има интерес за обективните факти около ТД може да се информира тук:
http://www.animobg.c...o...9&Itemid=15

Държа да подчертая , че представената информация не е мое собствено мнение, а са най-новите и СВЕТОВНИ стандарти в диагностиката и лечението на дисплазията при кучетата. За съжаление те доста се различават от много от изказаните мнения във форума.

А ето и някои от често споменаваните мнения които бих искал да оборя:

"Дисплазията се диагностицира само с рентгенова снимка след 18 месечна възраст, по ранното диагностициране е неточно". Бих казал че диагностиката е много по-лесна при куче с развит артрит вследствие ТД , което се очаква на тази възраст. Но положението е като "след дъжд качулка"- вече е късно за някои от мерките прилагани при консервативната терапия-тегло, активност, както и за хирургично лечение с техники като симфизиодеза (до 4 месеца!!!),тройна остеотомия и дартроплстика. Опциите на тази възраст са: симтоматично лечение с противовъзпалителни средства (може да се наложи почти непрекъсната употреба при тежки форми), резекция на главата на бедрената кост (с не особено добри резултати при кучета над 25 килограма) и ендопротезиране с изкуствена става. Последното упорито се твърди , че не се прави в България. Така че препоръчваната "късна" диагностика е лесен метод за поставяне на диагнозата-когато има явен артрит, всичко е ясно, но има значение само за развъдни програми- дали да се позволи на животното да има поколение или не, и по никакъв начин не отразява най-добрия начин да се помогне в клиничен случай на тазобедрена дисплазия, предвид неприложимостта на някои опции за терапия след 12 мес възраст.

"В България е невъзможно ендопротезиране с изкуствена става, прави се само в чужбина"- истина е ,че тази операция не с е прави РУТИННО в БГ. Причината е липса на доверие в българските лекари и съответно цената, която наистина е висока за стандарти ни- хиляди левове. Техническото изпълнение въобще не е невъзможно. Познавам поне 4-5 лекари в България, които имат самочувствие и познание за извършването на операцията.

"От дисплазия в България разбират само 1 или 2 конкретни лекари и никой друг"- съгласен съм ,че много от новите факти за дисплазията не са познати на всички общопрактикуващи лекари в БГ. Но има поне 5 хирурга с опит, прилагащи адекватна хирургична терапия за заболяването. Поне толкова познавам аз.

"Поствянето на диагноза дисплазия на четиримесено куче е немислимо и смешно"- постваянето на диагноза на тази възраст може да е трудно, поради все още непроявените клинични признаци, но това не означава, че 4 месечните кучета нямат НИКАКВИ признаци.На тази възраст първи признак обикновенно е повишена халтавост на ставата, без наличие на артрит и съответно болка. Именно обаче халтавостта на тазоб. става е една от причните за развитие на артрит и дегенеративни промени в по-късна възраст. Има и отделни случаи, когато степента на ТД е тежка и се проявява дори на 4 месеца. В някои развити страни има скринингови програми за ранно диагностициране на ТД при застрашени породи. Това е във връзка със най-новта техника за хирургично лечение: Juvenile pubic symphysiodesis, която е слабо инвазивна и има многообещаващи резултати при леките и средно тежки форми. Важното е , че техниката се нуждае от наличие на растежен потенциал, който е налице само да 4 мес възраст. Между другото на тази възраст са много по- важни клиничните проби (тест на Ортолани) , откриващи повишената подвижност в ТС. Рентгеногарфските промени обинковенно не са добре развити все още.

"Лекарят е шарлатанин и нищо не разбира щом иска да оперира кученце с ТД на 4-5 месеца"- у нас все още не е позната операцията симфизиодеза ( Juvenile pubic symphysiodesis). Както се спомена при кученца с повишена халтавост или липса на добро покритие в тазобедрената става има нова техника, която изисква растежен потенциал и затова е смислена само до 4 месечна възраст.
Ето линкове в чужди сайтове:
http://cal.vet.upenn...e/jhd/jhd08.htm
http://www.medvet-cv..._JPS_Review.pdf
http://www.petopia.t...ppylgbreed.html
Последния дава и сравнение в цената на операциите в САЩ.

"Операцията тройна остеотомия е безрезултатна и излишна, ветеринарният лекар иска само да ви вземе парите"- тази техника е с едни от най-добрите клинични резултати заедно с подмяната с изкуствена става. Характерно е обаче , че за извършването и има тесен времеви прозорец (обикновенно до 10-11 месеца) и кандидатите за нея трябва да отговарят на определени критерии. Наличие на сериозни дегенеративни промени (след 12-14 месеца обикновенно) водят до незадоволителни резултати. Така че подборът на пациентие съществен за успеха.

"Колкото повече мнения толкова по-добре"- бих казал колкото по-професионално мнение толкова по-добре. И мнението на съседката от 6 -ия етаж си е мнение, но обикновенно с минимална стойност за любимеца ви. Липсата на доверие е огромен проблем за вет. медицина в Бг. Проблем освен на лекарите и на пациентите.Иначе всеки има право на избор.

Искрено се надявам написантото да даде повече обективна информация на стопаните на едри породи Кч , страдащи от ТД. За най-недоверчивите може да е добър повод за справка в чужди сайтове, предвид масовото недоверие в българските ветеринарни специалсти. Предполагам, че ще има и абсолютно неубедени членове на форума. Всеки има право да избира откъде да черпи информация. Важно е обективно да се търси истината, а не да повтаряме едни и същи недостоверни твърдения.

Поздрави.

Д-р Владислав Златинов
Ветеринарна клиника АНИМО
http://www.animobg.com/

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 30 November 2009 - 02:02 AM

Цитат(surgeon @ Nov 29 2009, 11:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това е във връзка със най-новта техника за хирургично лечение: Juvenile pubic symphysiodesis, която е слабо инвазивна и има многообещаващи резултати при леките и средно тежки форми.

Цитат от линка даден от вас:

This is purported to be a prophylactic procedure, but at this time there are no evidence based studies to indicate that this procedure prevents, decreases or helps hip DJD. The procedure must be performed by 16 weeks of age. Patients typically are not clinical for the disease at this time, and are chosen only on palpable hip laxity and a PennHIP score. Therefore, some patients are being operated on without any idea if they will become clinical for their hip laxity.

Явно тепърва ще се изучава ефекта на тази техника.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 30 November 2009 - 10:33 AM

Браво на колегата за представените материали. Ще са от голяма полза за много колеги и стопани.
Juvenile pubic symphysiodesis се прави успешно и с доста добри резултати ( ТУ, Университетска клиника).
Последната такава операция беше извършена даже преди 2 седмици...
Аз лично горещо я препоръчвам при ясна диагноза.
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#4 Потребителят е офлайн   surgeon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 December 2009 - 03:37 PM

Ето малко повече за кои кандидати е подходяща JPS:

"Juvenile Pubic Symphysiodesis
JPS is performed at an early age and the most favourable results are achieved in 3.5-4-month-old puppies. Indications for JPS are signs that predict the future development of CHD: a positive Ortolani sign with an angle of reduction of 20-40 degrees, an angle of subluxation of 0-15 degrees, DI from 0.4 to 0.8 and DAR angles of 7-12 degrees. The procedure is not effective in puppies with more severe signs or with established osteoarthritis and clinical signs; the degenerative process cannot be stopped by a slow-effect procedure such as JPS. While the acetabular roofs are slowly moving ventrally, the femoral heads slip laterally along the sloped and rounded lateral acetabular border, leading to further erosion of this area. In contrast, when performed in selected cases with the appropriate indications and postoperative restriction of physical activity (limiting playing and jumping, promoting swimming), JPS is effective in improving joint congruity and preventing or limiting the development of osteoarthritis.

Селекцията
на пациентите за хирургично лечение на ТД е съществено за изхода:

Contraindications for Prophylactic Treatment

The disadvantages of preventive surgeries are related to incorrect case selection, such as performing TPO or JPS in dogs with osteoarthritis. These techniques are contraindicated in such cases because they will not prevent the progression of osteoarthritis. In these cases, palliative surgeries such as dorsal acetabular rim plasty (DARthroplasty) or elective surgeries such as total hip replacement should be suggested instead. In severe early CHD, cementless total hip replacement like the 'Zurich' model can be applied successfully in patients as young as 5 months. JPS is a surgical procedure that modifies the canine phenotype without leaving radiographic evidence of the operation. For this reason, JPS has a strong ethical implication that must be discussed thoroughly with puppy owners to gain their understanding and compliance. We strongly recommended that puppies undergoing JPS be neutered at the same time. We believe that the lifelong benefits provided by successful JPS would justify this procedure, provided that the ethical aspects are well understood.

1. Badertscher RR. The half-axial position: improved radiographic visualization of subluxation in canine hip dysplasia. MS Thesis, Athens, Georgia, 1977.

2. Dueland RT, Adams WM, et al. Effect of pubic symphysiodesis in dysplastic puppies. Veterinary Surgery 2001; 30: 201-217.

3. Mathews KG, Stover SM, Kass PH. Effect of pubic symphysiodesis on acetebular rotation and pelvic development in guinea pigs. American Journal of Veterinary Research 1996; S7: 1427-1433.

4. Slocum B, Devine Slocum T. Pelvic osteotomy. In: Bojrab, MJ; Ellison, GW; Slocum, B. eds. Current Techniques in Small Animal Surgery (fourth edition). Baltimore: Williams & Wilkins, 1998; 1159-1165

5. Smith GK, Biery DN, Gregor TP. New concepts of coxofemoral joint stability and the development of a clinical stress-radiographic method for quantitating hip joint laxity in the dog. Journal of the American Veterinary Medical Association 1990; 196: 59-70.

#5 Guest_vet_voychev_*

• Група: Гости

Публикувано: 15 December 2009 - 11:51 PM

Интересно :)

#6 Потребителят е офлайн   kristalina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2011 - 02:46 PM

Вдигам тази тема от праха на първо място,за да благодаря на д-р Златинов за предоставената от него много точна и обективна информация.Всичко,казано от него ми беше от полза през последните 4 месеца ходене по мъките,след като се оказах очи в очи със заболяването....
...и сега малко хронология и данни:ротвайлерчето ми,което в момента е на почти 10 месеца,беше много енергично,слънчево,игриво и сравнително здраво бебе...до около шестия си месец.В един момент обаче,след по-щура и буйна игра с приятелчетата си от поляната,кучо започна да накуцва със задното си дясно краче.Отначало не беше много видимо и драстично,по-скоро като,че му омекваше лапичката и не стъпваше стабилно на нея,но от ден на ден нещата започнаха да се влошават.Мисля,че тук е мястото да вметна,че всички останали стопани бяха единодушни,че е рахит и се надпреварваха да ми дават съвети какви храни и други изпитани средства да му давам за справяне с проблема.Знам,че искаха да помогнат и не ги виня,но предпочетох да послушам шестото си чувство и горчивият си опит-11 годишният ми ротвайлер имаше рахит като бебе,но симптоматиката беше съвсем различна,спрямо настоящата.
Заведох Марк при д-р Венци Тодоров,който си му е JP :} от бебе и на когото имам 100% -тово доверие.След доста подробен преглед докторът беше наясно,че това е ТБД и веднага ни изпрати в Обединена вет.клиника,за да направят рен.снимка на кучо.Бях чувала и знаех за болестта от обща култура,но конкретиката около нея ми се изясни именно от тази и подобни теми във форума.Бях ужасена!Молех се да е рахит или каквото и да е друго.....,но не би....
Много се увлякох в писане,най-вероятно Ви отегчих,а мислех да съм кратка.....извинете за което....само да кажа,че Марк е седмица след операция,а именно резекция на бедрена глава,за сега се чувства добре и дори и без обезболяващи не плаче,както преди хирургичната намеса.Знам,че е твърде рано да се радвам и,че ни предстои дълъг и тежък възстановителен период,но се надявам да се преборим и оцелеем.....за пореден път.
Безкрайно благодарна съм на д-р Светослав Христов,който извърши операцията и на целият му екип,които не се отказаха да се борят за кучо,въпрек и възникналите в последствие доста тежки усложнения.Също така благодаря на доцент Паскалев,който изказвайки се доста ласкаво за професионалните умения на д-р Христов ме насочи именно към него,за да не ни се налага да пътуваме до Ст.Загора......,а можеше той да вземе едни пари...,но не го направи,защото е много свестен и скромен Човек...-така го прецених от телефонния разговор,който проведох с него.Страхотни ХОРА!!!!Бъдете живи,здрави и все така загрижени!БЛАГОДАРЯ!

С уважение:Крис
User's Signature

Дори и най-гордите птици слизат на земята,за да пият вода!

#7 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 28 January 2011 - 02:53 PM

Венци и Христов са едни от докторите на които аз се доверявам.Добри професионалисти!!!Като Христов е може би най-добрия ортопед!!!Спаси крака на кучето ми като останалите лекари предлагаха ампутация.Факт вече на 11 год няма проблем с този крак изобщо.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#8 Потребителят е офлайн   kristalina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2011 - 04:47 PM

Радвам се,мила,че всичко при вас е минало благополучно.Да ти е жив и здрав кучо и да те радва още 11 години!Желая ти го от сърце!Доволна съм,че и ние попаднахме на правилните хора,а бях толкова предубедена към лекарите в ОВК-Варна,въз основа на задочни мнения и коментари...
Да!Най-страшното е,че има и такива лекари,които явно са на принципа:"Няма крак-няма проблем!"Потресаващо и шокиращо е,но е факт!Дано Господ не ни среща с тях!
User's Signature

Дори и най-гордите птици слизат на земята,за да пият вода!

#9 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 28 January 2011 - 06:38 PM

не мога да кажа същото обаче за някой други лекари от ОВК там си е късмет да попаднеш на свестен тъй като всеки ден е раличен доктор.Ще ти дам темата за варненските ветеринари може там да преместим разговора.
ето и линка към темата:
http://forum.dog.bg/...80%d0%bd%d0%b0/
Пусни някоя снимчица на ротчо да го видим,даже като се пооправи може да ги запознаем и с нашия рот на годинка :)
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#10 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2011 - 10:59 AM

Показване на мнениетоkristalina, в 28 January 2011 - 01:51 PM, написа:

Вдигам тази тема от праха на първо място,за да благодаря на д-р Златинов за предоставената от него много точна и обективна информация.Всичко,казано от него ми беше от полза през последните 4 месеца ходене по мъките,след като се оказах очи в очи със заболяването....

Истински съжалявам за нещата, които трябва да преживеете. Стискам палци да кучето да оцелее и да водите поне някакъв сносен живот, съпроводен от търпима болка. Още повече съжалявам, че трябва да кажа и това: ако не бяхте наливали пари (пък и подарък да е било животинчето, все тая) в джобовете на търговците ... или какъвто и да е там случаят, вероятността това да се беше случило, щеше да е минимална. От двадесет години не спрях да го повтарям и въпреки това случаи като Вашия не спират. Нека поне служи за поука на бъдещи лековерни купувачи на "евтинкото" ...

:ea_103: :ea_103: :ea_103: НИКОГА НЕ КУПУВАЙТЕ КУЧЕТА ОТ ПРЕКУПВАЧИ И ТЪРГОВЦИ!
:ea_103: :ea_103: :ea_103:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни