Dog.bg Форуми : Кучето само у дома

Към съдържанието

 
 
 
 • (23 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Икона
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

Кучето само у дома Оцени темата: ***** 2 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 24 January 2006 - 08:10 PM

СТРАХ ОТ РАЗДЯЛА СЪС СТОПАНИНА

Качена снимка
Всеки се нуждае от малко време насаме понякога, освен ако не е куче, страдащо от страх от раздяла. Кучетата със страх от раздяла показват проблеми в поведението когато са оставени сами. Обикновено проявяват драматично тревожна реакция за кратък период (20-45 мин.) след като стопаните им ги напуснат. Най-често срещаните прояви са:
  - копаене, гризене и дращене по вратата или прозореца в опит за бягство и присъединяване към стопанина;
  - вой, лай и скимтене в опит да се накара стопанина да се върне обратно;
  - уриниране и дефекация (дори при обучени кучета) като резултат от стреса.

Заб. mil_: Ще добавя от себе си: дъвчене и унищожаване на всякакви подръчни предмети и стайни растения, изобщо невъобразима активност (вкл. накъсване и постилане на пода с 10 ролки тоалетна хартия или обилно наторяване с пръстта от саксиите, съсипване на всякакви, по възможност опасни кабели, натрошаване на сол на стъклени предмети и поглъщане на неизвестен брой части от тях, остри пособия или медикаменти); важна забележка: с приоритет са ценните вещи и недостъпните (по наивното ви мнение) места; в тежки случаи се стига до сериозно самонараняване.

Защо кучетата страдат от страх от раздяла?
Не разбираме напълно защо някои кучета страдат от страх от раздяла, а други при същите обстоятелства - не. Но е важно да се знае, че разрушителните действия и замърсяването на дома не са опит на кучето да накаже или да отмъсти на стопанина си за това, че го е оставил само. В действителност, тези неща са част от паническа реакция.

Заб. mil_: Кучето е социално животно. Членството в глутница (общност) е свързано с инстинкта за самосъхранение. За кучето да остане само е несвойствено, в някои случаи (тези, за които говорим) - травмиращо.
Страхът от раздяла е не само индивидуален, но и породен белег. Някои породи са предразположени в по-голяма степен от други.


Често страхът от раздяла се проявява:
  - Когато куче, свикнало с постоянна човешка компания, е оставено само за първи път.
  - След дълъг интервал, като ваканция, на която кучето и стопанинът са били непрекъснато заедно.
  - След травматично (от гледна точка на кучето) събитие като престой в приют или пансион.
  - След промяна в обичайния състав на семейството (например: дете, заминаващо в колеж, местене в нов дом, нов любимец или личност в дома).

Как да разберете дали кучето ви страда от страх от раздяла?
Тъй като има много причини за поведението, свързано със страха от раздяла, важно е правилно да се определи причината за това поведение преди да се пристъпи към лечение. Ако повечето или всички от следните твърдения са верни за вашето куче, най-вероятно то страда от този проблем:

  - Подобно поведение се проявява изключително или предимно когато кучето е оставено само.
  - То ви следва от стая в стая когато сте у дома.
  - Демонстрира възторжено, неистово радостно посрещане, когато се прибирате.
  - Проблемите се появяват всеки път когато ви няма, независимо за кратък или дълъг период от време.
  - Кучето реагира с вълнение, потиснатост или тревога на подготовката ви да напуснете дома.
  - Не обича да стои навън само.

Какво да правите ако кучето ви страда от страх от раздяла
За леки форми на проблема, следните техники ще ви помогнат. За по тежки случаи те трябва да се прилагат паралелно с  процеса на понижаване на дразнимостта, описан в следващия раздел.

  - Не правете от излизането и прибирането събитие. Например, когато се приберете, игнорирайте кучето в първите няколко минути, после спокойно го погалете. Може да ви е трудно, но трябва да го направите!
  - Оставяйте на кучето някоя дреха с вашата миризма, например стара тениска, с която сте спали напоследък.
  - Установете "условен знак" - дума или действие, които използвате винаги, когато излизате за кратко, и които показват на кучето, че ще се върнете. Кучетата се научават да свързват определени знаци с кратките отсъствия на стопаните си. Например, когато изнасяте боклука, кучето ви знае, че ще се върнете скоро и не се тревожи. Тъй че, полезно е да асоциирате някакъв условен знак с кратките си отсъствия.
Примери за условен знак са: оставяне на свирещо радио или работещ телевизор, или играчка (такава, която не е с опасен пълнеж и не може да бъде разкъсана на парчета). Използвайте редовно вашия условен знак. Със сигурност не го подавайте когато излизате за период от време, по-дълъг отколкото кучето може да понесе, ако го направите, ценноста на вашия условен знак ще изчезне. Оставянето на радиото да свири, за да прави компания на кучето, не е особено полезно само по себе си, но може да върши работа, ако редовно сте го използвали като условен знак. Ако кучето често се занимава с разрушително гризане на вещи като част от своето страдание от раздяла, оставянето на предмет за дъвчене е подходящ условен знак. Добър избор са играчки от много твърда гума, пълни с наградки.

Лечение с понижаване на дразнимостта за по-тежки случаи на страх от раздяла
Основното лечение за по-тежките случаи на страх от раздяла е систематичното привикване на кучето да стои само. Трябва да го научите да остава спокойно по време на "тренировъчни" излизания и кратки отсъствия. Препоръчваме следната процедура:
  - Започнете обичайните си действия преди излизане (прибиране на ключовете, обличане на палтото), тогава седнете обратно. Повтаряйте тази стъпка докато кучето престане да показва признаци на тревога при тези действия.
  - След това извършете тези действия и отидете до вратата, отворете я и седнете обратно.
  - Още по-нататък, прекрачете извън прага, като оставяте вратата отворена, после се върнете.
  - Накрая прекрачете навън, затворете врата, след това веднага се върнете. Постепенно привикнете кучето да стои самичко при затворена врата между вас за няколко секунди.
  - Напредвайте много постепенно от стъпка към стъпка, като повтаряте всяка стъпка, докато кучето спре да показва каквито и да е признаци на тревога. Броят на повторенията може да варира в зависимост от тежестта на проблема. Ако по някое време в този процес действията ви предизвикат тревожна реакция у кучето, значи сте прибързали. Върнете се на предишната стъпка и я отработвайте, докато кучето спре да показва тревожна реакция, чак тогава преминете към следващата стъпка.
  - Когато кучето може да понася да стоите от другата страна на вратата за няколко секунди, започнете краткотрайни отсъствия. Тази стъпка включва подаване на вербален знак (например "Ще се върна"), излизане и връщане след минута. Връщането трябва да е не-емоционално. Или игнорирайте кучето, или го посрещайте спокойно и тихо. Ако не показва признаци на тревога, повторете упражнението. Ако изглежда неспокойно, почакайте докато се успокои и тогава повторете. Постепенно увеличавайте продължителността на отсъствията си.
  - Тренирайте колкото може повече отсъствия с продължителност под 10 минути. В една сесия може да правите няколко излизания, ако кучето се успокоява достатъчно между тях. Също така трябва да "разхвърляте" случайни излизания през целия ден.
  - Когато кучето може да издържа кратки отсъствия (30-90 минути), то ще може да издържи и по-дълги интервали самичко и няма да се налага да повтаряте този процес всеки път когато планирате дълго отсъствие. Най-трудното е в началото, но работата става все по-лесна нататък. Но в началото трябва да напредвате бавно. Колко време ще отнеме да привикнете кучето си към стоене само зависи от тежестта на проблема.

Седни със задържане и легни със задържане
Друга техника за понижаване на страха от раздяла е тренирането на седни и легни със задържане с използването на пложително подкрепление. Целта е да можете да излезете от полезрението на вашето куче, докато то продължава да седи или лежи. По този начин го учите, че то може да остане спокойно и щастливо на едно място, докато вие отивате на друго. За да направите това, постепенно увеличавайте дистанцията, на която се отдалечавате от кучето. По-нататък можете да правите това и по време на обичайните си ежедневни занимания. Например, ако гледате телевизия с кучето до вас и станете да си вземете нещо за хапване, кажете му да лежи и напуснете стаята. Щом се върнете, дайте му награда или го похвалете спокойно. Никога не наказвайте кучето при тези тренировъчни сесии.

Междувременни (палеативни) мерки
Тъй като лечението, описано по-горе, може да отнеме време, а куче със страх от раздяла може да нанесе сериозни поражения на себе си или дома ви, междувременно имайте предвид тези предложения, които могат да ви помогнат краткосрочно:
  - Консултирайте се с ветеринар за възможността за медикаментозно лечение. Добро средство е лекарство, което няма да седира вашето куче, а просто ще намали тревогата му докато ви няма. Подобно лекарство е временна мярка и трябва да се използва в комбинация с техники за модификация на поведението.
  - Водете кучето си в дневен пансион за кучета.
  - Оставяйте го с приятел, член на семейството ви или съсед.
  - Вземайте го на работа със себе си, дори за половин ден, ако е възможно.

Какво няма да помогне на проблема страх от раздяла
  - Наказания. Наказанието не е ефективен начин за лечение на страха от раздяла. Всъщност, ако наказвате кучето си щом се приберете, ще задълбочите проблема.
  - Вземане на нов домашен любимец за компания на вашето куче. Това обикновено няма да помогне на куче със страх от раздяла, защото тревогата му е предизвикана от раздялата с вас, а не просто от това, че е само.
  - Затваряне в клетка. И в клетката кучето ще изпитва тревога. Може да уринира, да вие или дори да се нарани в опит да избяга от клетката.
  - Оставяне на включено радио (освен ако радиото не е "условен знак", както е описано по-горе).
  - Обучение. Въпреки, че обучението винаги е добра идея, то няма директно да помогне при страх от раздяла. Страхът от раздяла не е резултат от неподчинение, той е паническа реакция.

©2002. Адаптирано по материали, развити от етолози в Dumb Friends League, Denver, Colorado. All rights reserved.

Източник: www.hsus.org
The Humane Society of the United States

#2 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 24 January 2006 - 09:29 PM

В тази тема ще ви представя още материали. Някои противоречиви. Първият е избран като най-конструктивен, според моето мнение.
Следващият ще е материал на руски специалист по поведение на кучета, според когото подобно поведение е доминантно. "Кучето изисква да сме при него". Лично аз не съм съгласна. И въпреки всичко, препоръките са сходни - понижаване на дразнимостта към самотата.
По принцип руската школа набляга на липсата на физическо и психическо натоварване, което не е засегнато в горния материал. Според мен е съществен елемент от "лечението", особено в млада възраст.
Подчертавам, че проблемът е сериозен и многостранен. Труден за решаване и индивидуален.
Не го пренебрегвайте, ако има признаци за това у кучето ви, започвайте веднага. Наслушали сме се на целодневен вой от съседния апартамент, натюхкали сме се на тревоги "какво е ставало" и имуществени загуби.
Знак ще ви даде първата нощ на малкото кученце у дома: иска ли да го гушкате и галите, скимти ли, или пък заспива спокойно без пет пари да дава.

#3 Потребителят е офлайн   dakel_fenka Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1166
 • Регистрация: 08-October 05
 • Location:София

Публикувано: 24 January 2006 - 09:57 PM

Аз ще споделя един такъв проблем...
незнам дали при нашия случей може да се каже,че е точно страх от раздяла... някои от дадените реакции съответсват,а други не...ще опиша точно поведението на моята дакелка за да прецените дали това наистина е страх от раздяла...
Значи ,когато започвам да се приготвям да излизам..да си обувам обувки..да се обличам..и т.н. тя идва при мен..застава до мен качва ми се на краката и започва да ме драска и да върти опашака....(може би си мисли,че ще я извеждам)...и също свърчи..! По принцип тя много ,ама много рядко остава съвсем сама в къщи...защото винаги баба ми е у нас,а тя рядко излиза,тъй че рядко е сама..! Но когато някой от семейството излезе ,тя се втурва към прозореца и се изправя и гледа жално как някой (от семейството) се отдалечава...! Но скрие ли се вече си тръгва от прозореца,успокоява се и си отива я в кошчет,я на някой стол...! Но в никакъв случей не мога да кажа,че е стресирана или травмирана от отсъствието на даден член освен ,когато аз или майка ми замине (към мен има по-особено мнение и към майка ми също..в смисъл ние най-много я глезим и тя най-много си ни обича..) тогава е по-обезпокоена..!
За посрещането ...аз по принцип явно првя точно обратното на инструкциите за посрещането на кучето...по-точно доста радостно! Винаги ,като се прибирам страшно въодошевено ми се радва и аз ,като се разлигава и почвам да я галя, да я целувам и тя се разтича!!! l) d)
Та проблема ми не е страшен,защото тя не го изживява толкова...само първите 10-15 минути и след това се успокоява...! d)
Ами аз не разбирам от страха от раздялата със стопанина,но вие ми кажете тя страда ли от този страх или по скоро не...!
Мил, инфото е супер..! Много неща ми се изясниха...

#4 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 24 January 2006 - 10:38 PM

Да, <dakel_fenka>, твоето куче определено има този проблем. След като не го оставяте само, очевидно не ви е нужно и няма как да го лекувате. Ако не представлява проблем за вас и съседите, няма какво да мислите. Ако представлява, просто чети преводните материали, защото рецепти няма.

Ще те помоля да зарежеш този болдван шрифт.

Забравих да спомена, че идеята за тази тема е като за справочна тема. Ще оставя тук всякакви въпроси по същество. Ще отделя в друга тема постинги от типа "ихаа, яко" или "моето куче прави това, но не и онова" "уу, пък моето да видиш, прави онова, но не и това" "еее, кво да им се тревожим, дай да им чукнем среща".

#5 Потребителят е офлайн   insult Икона

 • свободен радикал
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 3974
 • Регистрация: 04-November 05
 • Gender:Female

Публикувано: 24 January 2006 - 10:49 PM

mil,
ако искаш можеш да добавиш, че в най-тежките случаи се наблюдава обилно слюноотделяне и склонност към самонаряняване - разлизване на лапите или пък дори гризане. Също така не е рядкост кучетата с тревожност да губят контрол над физиологичните си функции (което пък да им носи бой и наказания, когато стопанинът се прибере) - т.е. те се облекчават физически, за да получат психически ефект.

Случва се кучета, които не са имали симптомите на тревожността при самота да "ги получат" след дълга отпуска или почивка на стопаните. Също така и при кучета, които са боледували и са били дълго време център на вниманието. Най-зле са кучетата, прибрани от улицата в ужаса си, когато останат сами, те унищожават всичко, което им попадне, развиват нещо като свръх-зависимост и непоносимост към самотата.
User's Signature

Качена снимка

#6 Потребителят е офлайн   Елен Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 1345
 • Регистрация: 03-August 04
 • Gender:Female
 • Location:София

Публикувано: 26 January 2006 - 12:09 PM

Не разбрах дали мога да задам въпрос тук s)
Ако не е за тази тема ще го махна.


Как бихте коментирали този случай?
Когато аз и Льова излезем без Князик, той плаче. Не го оставям сам, а с големия син или майка ми, но докато не се върнем той скимти. Когато са двамата с Льова сами в къщи, няма проблем.
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 26 January 2006 - 06:54 PM

Тук може да се задават всякакви въпроси по темата, какъвто е твоят, и да се обсъждат. Ще се трият "безогледно" оф-топици, флъд и ламерщини. За ламерщини ще считам и въпроси, зададени просто защото някой го е мързяло да прочете статиите.

Сега правя една уговорка. Следващият материал представя друга гледна точка: Че страхът от самота е доминантно поведение на кучето. Категорично не съм съгласна. Не само доминантното куче страда от страх от раздяла. Но го публикувам, за да представя и това мнение, освен това техниката за справяне с проблема, макар и същностно аналогична, е с друг нюанс - изразен контраст.

#8 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 26 January 2006 - 07:07 PM

Скучаят ли кучетата когато са сами

Тук е зададен въпрос с описание на конкретен случай, който ще добавя по-късно.

Това е един от разказите на онези стопани, които са се сблъскали с проблема страх от самота. Много хора смятат, че подобно поведение е предизвикано единствено от скука, която кучетата се опитват да прогонят по описания по-горе начин.
Ние считаме това мнение за абсолютно невярно. Ако се опитаме да си представим какво е скука, веднага възниква асоциацията със сънливост, прозяване и сън. Скуката на кучетата за нас изглежда крайно желателна. По време на отсъствието на стопаните те просто спят. Това е нормалното поведение в самота.

Каква е причината за ненормалното поведение, което по-горе нарекохме страх от самота?
Обикновено - това е доминантност. Какво е това?

Пропускам обясненията за това какво е доминантност, всичко е изяснено в темата за агресия и доминантно поведение във важни.

Обикновено водачът определя правилата и изисква тяхното спазване (доминира). Той винаги върви пръв, храни се пръв. Може да отнема храната на другите членове на глутницата. Той се явява инициатор на всички действия на глутницата, било то игра или лов. Водачът силно вие и лае, викайки своята глутница когато тя се е отдалечила, при това той доста нервничи.
Всеки, който се е сблъскал с проблема деструктивно поведение на кучето при отсъствие на стопаните, му е позволил да се държи така. Нашият опит показва, че никой от тези хора просто е нямал понятие, че кучето се счита за главно по отношение на него. Подобно поведение е заложено у кучетата от рождението им, то определя доколко жиснеспособна ще бъде тяхната глутница в естествени условия. Всяко куче се стреми да бъде водач.

Пропускам съветите за профилактика на доминантно поведение.

Проблемът с доминантността не може да се поправи като включим радиото или телевизора по време на отсъствието си. Нищо няма да се получи ако оставите играчка със записа на вашия глас. Кучето ще изисква вашето завръщане, тъй като сте му подчинен, а то, грубо казано, е ваш началник. Често дори присъствието в стаята на други животни или хора, които кучето не счита за членове на своята глутница, не може да предотврати вълнението му, лая, скачането по вратата и т.н. А ако го затваряте в една от стаите, подлагайки я на погром, какво ще спаси съседите ви от издавания шум?

За лечението на страх от самота трябва да се изпълнява следното упражнение.
Затворете кучето в стая или на балкона само и чакайте, без да влизате при него.
Ако скимти, драска или проявява друго безпокойство, игнорирайте го.
След три минути, ако не е престанало да се държи така, влезте в стаята, но така, все едно в нея няма куче. Не трябва да го пускате от стаята. Разходете се из нея, даже без да го поглеждате. Ако кучето скача, не го отблъсквайте, после излезте от стаята.
Почакайте малко. Ако кучето е млъкнало, влезте и го похвалете, дайте лакомство и пак го оставете. Ако отново скимти, влезте отново, минете, напълно игнорирайки го. Отново излезте и така, докато кучето не престане да скимти. Обикновено трябва да се повтори 5 до 12 пъти.
Веднага, щом престане да скимти, влизайте и хвалете. Всеки път увеличавайте времето, през което то стои спокойно. Тоест, първия път, когато престане да скимти, влезте веднага и хвалете, вторият път - след 10-15 секунди, после след минута и т.н.
Важно е първият път, когато правите упражнението, кучето да не скимти поне 3-4 пъти подред. За това може да потрябват 2-3 часа. Ако започва да скимти и дълго не престава, влизайте и игнорирайте.
Целта на това упражнение е да намали удоволствието на кучето от воя и безпокойството, тъй като ние преставаме да го хвалим за това. Напротив, хвалим го за спокойно поведение. В крайна сметка кучето разбира, че в самотата няма нищо страшно, а стопанинът, когато си дойде, хвали за това, че то е спокойно, а пък съвсем не го забелязва ако "хулиганства". За кучетата да не ги забелязват и да ги игнорират е много по-обидно от всяко друго наказание (викове, ругатни, бой и т.н.)

Освен от доминантност, страхът от самота може да се предизвика от това, че кучето просто не е свикнало да остава у дома само. Това става когато хората вземат кутре и постоянно стоят с него у дома, без нито веднъж да го оставят само. После обстоятелствата се променят и кучето няма с кого да остава. Много кучета, независимо от породата, не са в състояние да понесат такива резки промени.
Щом вземете кученцето трябва обезателно да го оставяте само. Като начало в стаята, като правите гореописаното упражнение. След това можете да излизате от дома за кратко, като постепенно увеличавате времето на отсъствие.
В резултат, смятаме, че всяка порода куче може спокойно да понася отсъствието на стопаните, ако, от момента на придобиване на кутрето, то се оставя само и с него се занимават по описания начин. Тоест, няма някакви свъх-породи кучета, при които напълно отсъства страх от самота. Опитът показва, че породи, считани за апартаментни, като ангрийски булдог, йоркшир териер, той териер, лабрадор, също могат да страдат от страх от самота. Той се явява по-скоро следствие от неправилно общуване с кучето и грешки във възпитанието, а не породна особеност.
Кучета, които нямат страх от самотата, могат да се оставят у познати, роднини. Те леко ще понасят това. С други думи, просто ще скучаят и ще спят.
Съществува мнение, че има породи, при които отглеждането в апартамент уврежда психиката. Това е заблуда. Има активни породи. С тях, като правило, трябва много да се разхождате. Затова на много хора им се струва, че те не могат да се гледат в апартамент. Мислим, че ако на кучето се осигури разходка, достатъчна за удовлетворяване на активността му, породата няма значение. Психиката може да се увреди по-скоро не от отглеждането в апартамент, а от неправилно общуване и грешки във възпитанието.

Надежда Хрипунова (кинолог, специалист в областта на поведение на кучетата)
www.dog-training.ru
Откъде го прочетох: http://www.ridge.ru/...e&pid=47&page=1

#9 Потребителят е офлайн   sNaYpErA Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 166
 • Регистрация: 11-January 06

Публикувано: 27 January 2006 - 12:32 AM

Може ли да ми помогнете моляви наистина,кучето ми е АСТ на 7 месеца,купих го на 6,5 месеца и е гледано в апартамет постоянно с хора и с майка си,и сега немога да го оставя сам постоянно скимти като е сам,той е в коридора и като отида в стаята и почва да скимти отивам карам му се сяда и млъква но като тръгна след 10-20 сек пак почва и така 4-8 пъти докато млъкне и леге,и вечер като тръгна да лягам пак така кажете ми какво да правя направо ми се наду главата

#10 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 27 January 2006 - 11:05 AM

Цитат

Може ли да ми помогнете моляви наистина,кучето ми е АСТ на 7 месеца,купих го на 6,5 месеца и е гледано в апартамет постоянно с хора и с майка си,и сега немога да го оставя сам постоянно скимти като е сам,той е в коридора и като отида в стаята и почва да скимти отивам карам му се сяда и млъква но като тръгна след 10-20 сек пак почва и така 4-8 пъти докато млъкне и леге,и вечер като тръгна да лягам пак така кажете ми какво да правя направо ми се наду главата

Това, което става в главата на кучето е:
"Ето, ние сме заедно. О, тя излиза! Сега ще надам малко глас! Ауууу! Готово, тя се върна! l) Е, малко се кара, ама нали е при мен. А, пак тръгна да излиза, ама аз вече знам номера - Аууууу! - ето върна се!"
И така до безкрайност. Това е основната грешка - НИКОГА не се връщай да успокояваш кучето, когато си тръгнала да излизаш. Не се връщай и да му се караш - какво правиш за него няма значение, за него е важно, че е намерило начин да те връща при себе си КОГАТО СИ ПОИСКА.
За всичко останало - чети статията горе - има какво да се научи.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 27 January 2006 - 11:12 AM

Правиш най-неправилното нещо.
Това е сигурен начин да задълбочиш проблема.
Вече сме го коментирали Тук

Снайпера, караш ме да мисля, че не си чел статиите. Там пише какво да правиш, като към втората казах, имам известни резерви.

#12 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

 • No brain - No pain
 • PipPipPip
 • Група: Модератори
 • Мнения: 27930
 • Регистрация: 19-May 05
 • Gender:Not Telling
 • Location:Макондо

Публикувано: 27 January 2006 - 01:22 PM

Цитат

Чел съм ги затова искам дда ви кажа:Кучето като почне да лае спира като му се скарам поне 7 пъти а, като го оставя неспира да лае затова ми кажете точно какво да направя моляви наистина.Багодаря  r)

Колко пъти си го оставял да лае "до припадък" или нервите ти или притеснението от съседите не ти позволява подобно действие?
За кратко у нас имаше кокер - сменил многократно собствениците си - лаеше нон-стоп, щом остане сам в продължение на 6 дена! След този период започна малко по малко да се успокоява. В момента има нови собстеници и не лае, когато остава сам. А в началото изглеждаше безнадежден случай!
За това питам - ти колко време си го оставял да лае?
Оставяш ли му играчки, за да има занимавка, когато излизаш? Използвал ли си коридора, в който искаш кучето да седи мирно, като място за наказания?
Когато всички в къщи излязат - пак ли лае и скимти? Ако не - значи просто "ви работи" - знае, че когато сте там - това е неговия начин да ви извика при себе си.
Проста рецепта няма да получиш - има много начини - трудни и постепенни - които се изпълняват бавно, внимателно и с упоритост, които могат евентуално да решат проблема.
Те са описани много подробно в горната статия!
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#13 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 27 January 2006 - 05:10 PM

Оставянето изведнъж "да лае до припадък" няма да свърши работа. Който живее в панелен блок се е наслушал на целодневни изпълнения.
Връщането да се накаже кучето само ще влоши нещата и ще затвърди проблема.

Единственият начин са серии планирани отставяния - от секунди, та накрая до часове.

#14 Потребителят е офлайн   sNaYpErA Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 166
 • Регистрация: 11-January 06

Публикувано: 28 January 2006 - 10:00 PM

Да ве питам значи кучето като го оставя в коридора почва да скимти и му се скарвам 4-8 пъти-като отивам на всеки път и му викам или го удрям леко.И като разбере че няма да го вадя навън ляга и заспива и след 20 мин-6 часа почва да скимти как да разбера дали скимти за мин или че му се ходи до тоалетна дано сте ме разбрали

#15 Потребителят е офлайн   choko_an Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 331
 • Регистрация: 05-November 05

Публикувано: 17 February 2006 - 03:26 PM

super Това е много интересна и важна за мен тема!Благодаря на Мil_че се е сетил/а за това и ни даде малко теми за размисъл-как да съжителстваме с кучето без да има жертви-емоционални и от двете страни!За мен тези отговори идват малко късно ,защото моя пинчер е на 2.5 год и до сега не сме се разделяли нито за ден!По принцип нямам проблеми през деня когато излизам-...е то поглежда жално и се гушка в мен само и само да го взема, но когато го оставя ляга и не мърда-само спи!Работата става по-сериозна когато го оставя вечер-наблюдавала съм го започва да става неспокойно обикаля стаята,не може да си намери място и започва да пишка там където нетрябва и през цялото време стои на щрек и това ако си е в къщи!Ако е на друго място без мен започва да трепери неистово и се налага да го връщам незабавно в къщи!И така заради него съм се отказала от доста неща -вечер !
Страхувам се да го оставя сам вечер и не защото ще ми прави бели,ами защото ме е страх да не му стане лошо от чуството че е сам и изоставен!
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   deni03 Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 53
 • Регистрация: 23-March 06

Публикувано: 23 March 2006 - 08:59 AM

Здравейте,от два -три дни имаме куче,дакел,но имаме и голям проблем.Кучето не иска да остава само в стаята да не говорим за в къщата изобщо не иска и само да го оставим лае ли лае,съседите ще полудеят.Проблем е и,че не знаем много за кучето,защото наши роднини са го намерили преди седмица,търсили са стопаните,но никои не се е обадил може да е изоставено ,защото е старичко и някак си стресирано.Те решили да го изхвърлят, а ние пък решихме да го вземем защото ни хареса кученцето а и детето много се радваше,но сега незнаем как да го научим да не се скъсва да лае докато отсъстваме.Моля ако може помогнете ни.Благодаря ви предварително. worthy

#17 Потребителят е офлайн   deni03 Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 53
 • Регистрация: 23-March 06

Публикувано: 23 March 2006 - 11:04 AM

Благодаря много!Бих искала да знам колко време ще му трябва горе-долу за да свикне?Моля, въпросите без снимки. Това е форум, а не фотогалерия !

#18 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

 • Advanced Member
 • Икона
 • Покажи галерията
 • Група: Без дом
 • Мнения: 11311
 • Регистрация: 04-October 04
 • Gender:Male
 • Location:София, Борово

Публикувано: 23 March 2006 - 12:37 PM

Цитат

Но в началото трябва да напредвате бавно. Колко време ще отнеме да привикнете кучето си към стоене само зависи от тежестта на проблема.

Добавям: зависи и от теб.
Цитатът е от първата статия, хора, четете внимателно. Тези статии не са за да ги прочетеш като обикновен постинг и да забравиш.
deni03, поздравления за решението да задържите кучето. Вашият случай е типичен: смяна на стопаните=травма. Ако е само това, може да отшуми лесно, но вероятно не е привиквано да стои само. В такъв случай не мога да ви обещая бърз резултат, трябва да се въоръжите с настоятелност в отработката и с търпение.

#19 Потребителят е офлайн   gladness_ Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 48
 • Регистрация: 25-March 06

Публикувано: 26 March 2006 - 04:18 PM

моето куче когато излизам без него винаги прав бели вчера ми е саборила едно цвете и го е разпръснала из цялата тераса нищо не е оставила от него.или скимти и блъска вратата в целия блок се чува акато се врна голямо щтастие става неможе да ми се нарадва victoryVVV

#20 Потребителят е офлайн   karelka Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 490
 • Регистрация: 25-October 05

Публикувано: 26 March 2006 - 04:18 PM

И аз имам проблем ,моя е обратния кучето ми постоянно лае-за разходка,за храна ,за абсолютно всичко.Мога ли да го отуча от навика му.
User's Signature

Качена снимкаВсеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят![br]

 • (23 Страници) +
 • 1
 • 2
 • 3
 • Последна »
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни