Кучето само у дома
Публикувано: 09 October 2008 - 04:51 PM

Публикувано: 25 October 2008 - 01:27 PM
Линда, като цяло е послушно куче, не е проблемна. Гледаме я на двора. Излизаме по 2-4 пъти на разходка(извън къщи) и я пускаме в двора по-често. Тя си има клетка, в която прекарва вечерта и част от деня си, докато не е на разходка или няма с нея, някой на двора. Сама, пусната свободно не стой. Пробвал съм няколко пъти да я оставям сама, но винаги, като излезна отвън да я видя какво прави, винаги има някаква беля. Най-често и най-големия ни проблем е изкуствената ни трева и риенето в цветята. Тревата е на чимове и тя я вади много лесно, а баща ми това най-много го дразни. Пари са все пак. За мен, ако е - нека я вади, но не аз съм давал парите и не аз съм се грижил за да е хубаво в къщи :rolleyes:
Дайте идея, моля ви. Двора ни е голям, има мноого място и ми е мъчно да стой в клетката, но ако е сама - ПРАВИ БЕЛИ! А баща ми това не може да го проумее, че тя белите ще ги прави временно(предполагам)и после ще свикне с това, че може вместо да щурува 3-4 часа до като ни няма, да си спи спокойно и после, като дойдем, не да сме намусени, че има бели, а да се радваме на игри.
МОЛЯ ВИ да измислим нещо,
да измислим нещо за нея>
...така го написах, че все едно Линда е нещастна с това, което има, но не е така ;D Просто е малко глупаво(според мен) да разполагаме с голямо пространство, а тя да стой в "клетка", заради това, че не мога да се справя с това, да не прави бели....

Публикувано: 26 November 2008 - 06:08 PM
Публикувано: 19 December 2008 - 07:29 PM
Публикувано: 19 December 2008 - 09:40 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 23 December 2008 - 12:57 PM
Публикувано: 17 January 2009 - 09:53 AM
и аз имам същия проблем. Живеем в къща, имам доберманка на 8 месеца, в гаража сме й устроили леговище, храна и вода и има вратичка, през която излиза свободно в двора по всяко време. Извеждаме я 3 пъти на ден извън двора, вечер когато се прибера от работа я качвам с мене в къщата и стоим заедно докато си легнем, а много често остава да спи и в хола. През ноща не прави никакви бели, но денем ... просто ужас -двора заприлича на клетката на лъвовете в зоопарка - тревата и храстите са нагазени, клоните на дърветата са изгризани до където достига, външната врата е цялата в кал - непрекъснато се опитва да отвори вратата, въпреки че не се получава... :'(
има играчки - някой изкарват 1 седмица, други по един ден...
Иска непрекъснато да играе и да е навън, но това не е възможно. Другите кучета на съседите си стоят спокойно, а тя е като луда..
Моля Ви някой да помогне със съвет или поне да кажете дали като порасне малко ще се успокои или пък е въпрос на характер :sos: :sos: :sos:

tmilka@abv.bg
Публикувано: 19 January 2009 - 01:51 AM
Ние имаме бордър коли, което е с подобен проблем. Гризането не ме притеснява, защото си има играчки, които гризе. Навън дъвче клони и дървета, ама да е жив и здрав... Само камъни се старая да не му разрешавам да дъвче, ама... ТОку намирам по някой на килима :rolleyes: Така и не разбрахме кога си е сменил зъбите - ветката каза, че може и да ги е изял млечните ;D
Обаче с ровенето ми е много трудно. Имаме трева, която съсипа, въпреки че му е разрешено да рови отзад зад бараката, там е само пръст и засега няма нищо ценно посадено. Уж се караме, като рови на тревата, но на практика се получава, че когато е на двора, все някой трябва да го наблюдава непрекъснато, защото както си играе с играчките, мята ги и ги гони или препуска и бори голямата си топка, така и изведнъж почва да рови тревата и докато се усетиш, вече е намацал някоя голяма дупка... :( Питам се, не греша ли, като му даваме да рови отзад, а не му даваме на тревата? По моята логика, би трябвало да прави разлика между тревата, на която му е забранено и пръстта зад бараката, на която е разрешено, ама рекох да се допитам до по-знаещи. Предварително благодаря за помощта.
Публикувано: 23 January 2009 - 08:48 PM
Публикувано: 23 January 2009 - 09:07 PM
Цитат
Цитат
Ние имаме бордър коли

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 24 January 2009 - 12:49 AM
Публикувано: 24 January 2009 - 01:30 AM
А с елуредите внимавайте, освен поражението по тях, по-опасно е, че може да го хване ток. Ограничавайте достъпа му до опасни стаи и предмети.
Все пак е в дивата възраст, би трябвало да кротне, като порастне.

Публикувано: 24 January 2009 - 01:36 AM
Цитат
Цитат
Абсолютно си прав, работата е, че кучето живее при нас вече 5 месеца и така ще бъде. Изборът да е бордър коли не е изцяло наш, някакси така се получи, смятам, че това куче ни е дадено. Ние правим каквото можем по силите си - две дълги разходки, отделно доста търчане по брега на морето, игра с други кучета и т.н., в които той изразходва доста енергия, но тогава се получава друго- ляга и спи като заклан. Като се събуди, ни ръчка да си играем - с топка, на дърпане (което ние не правим, но той продължава да пристига с играчката и да те бута, или да ти я пуска в скута, докато не го пратиш на мястото му).
Напоследък почнахме да го разхождаме с велосипед - така човекът изразходва по-малко енергия, а той- повече. Периодически "забягва" да гони в несвяст чайките и другите птици покрай брега и търчи с километри, забравя и стопанин, и всичко... по някое време се опомня и почва да те търси. Абсолютно е невъзможно да му привлечеш вниманието, ако си го изпуснал - нещо прещраква в инстинкта му да "събира овцете", че ти някакси изчезваш от полезрението му.
Обмисляме вариант да го запишем на аджилити курс, ама трябва да ходи някой с него, а ние и двамата работим на смени, няма събота, няма неделя, така че идеята някакси не се получава на практика...
Надяваме се с времето нещата малко да поулегнат, защото иначе е доста добър, слуша, изпълнява командите, които сме намерили време да го научим. Обаче това с градината ме притеснява, защото има дни, в които просто е невъзможно да бъде изведен на много дълги разходки неколкократно - тук времето често е лошо, много често има бури, при които вятърът е бурен, просто те бута и не ти дава да вървиш, отделно, че ако не си облечен със специални дрехи, с каквито сме се снабдили, прогизваш буквално за минута. Та в такива дни просто е невъзможно да му се осигури много движение по метеорологични причини, затова го пускаме в градината да търчи и да си играе с неговите топки и играчки, да ги бори и да ги гони. Обаче, почва да рови тревата - тя не е много, но все пак я има засега. Питам се, дали е възможно да го научим, че точно там не може да се рови, както и в цветята - но той не налита на тях, налита на празните места, където е само почва и на тревата. И я яде...
Колкото до гризането на кабели, отдавна не посяга на тях, но има достатъчно играчки за гризане, които му са по-вкусни, явно. В началото се опита на кабелите, но с много внимаване и веднага заместване с играчка, се научи.
Но за ровенето в градината ще съм благодарна за всякакви съвети.
Публикувано: 24 January 2009 - 01:46 AM

Публикувано: 01 February 2009 - 04:28 PM
Публикувано: 26 March 2009 - 10:55 PM
Публикувано: 29 March 2009 - 05:36 PM
Джоко, в Mar 26 2009, 09:55 PM, написа:
Възрастта няма значение, има значение дали кучето ви приема за водачите на глутницата, т.е. по принцип изпълнява, както и да бъде тренирано в подобна ситуация - първо под контрол.
Публикувано: 18 April 2009 - 08:19 PM
Незнам дали има страх от раздяла, но прави следното:
Като стана да ходя на някъде тя тръгва след мене.Ако аз си седя и тръгне брат ми примерно до кухнята тя тръгва след него.Ако се прибират наще от работа тя ги посреща на врата и аз ако я викам не ми обръща внимание трябва да и се скарам или да викна по силно: Чара ела тук , за да дойде(това се случва само когато някой се прибира в къщи и тя му се радва)
Общо взето ходи по всичко движещо се и го следва неуморно и непрестанно.
Понякога я затварям на балкона докато се изпишка и изака и аз седя в стаята и тя ме вижда през прозореца и явно усеща и почва да скача по дограмата и да пищи.
Не съм забелязал обаче да има някакви проблеми , като остава само в къщи.По-скоро като е сама и няма кво да прави си лежи или спи.
Какво мислите?