Dog.bg Форуми : 16 и 17 Януари 2010 - 2 CACIB изложби в гр. София

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

16 и 17 Януари 2010 - 2 CACIB изложби в гр. София Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 22 December 2009 - 03:10 PM

Хубаво нещо са разсъжденията наистина smile.gif
Хората, за които плащането на един годишен членски внос е голям проблем, няма какво да се коментират тук. Те обикновено не се явяват и по изложби. Може би единствено ако развъждат през киноложка организация в друга държава биха имали някакъв интерес да се явяват по изложби в България, а да не членуват в клуба на породата към БРФК.
А и кучетата които са си произведени от БГ развъдници не могат да бъдат отписани от регистъра заради това, че собствениците им не са членове на клуба към БРФК.

#22 Потребителят е офлайн   sweety_bonbon Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 03:12 PM

Здравейте,

Бих искала да ви попитам дали е възможно на
тази изложба само да се оцени кучето. И ако да- каква е таксата ?

#23 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 22 December 2009 - 03:20 PM

Цитат(sweety_bonbon @ Dec 22 2009, 03:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте,

Бих искала да ви попитам дали е възможно на
тази изложба само да се оцени кучето. И ако да - каква е таксата ?

Има експертна оценка, колко струва - не зная. Но експертна оценка можете да получите и не само на изложба, можете да се договорите за съдия и удобно за двама ви време и в съответния клуб по порода.
Но ако куче не е с родословие, за какво му е тази експертна оценка ? Кастрирате и не развъждате, изложбите са за развъждане, елемент на развъдния процес.

#24 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 03:26 PM

Абе не е в парите проблема - проблема е в неяснотата. И аз мисля че таксата трябва да е една и не съм сигурен дали това не е нарушение на някакъв закон - щото динаджиите с две цени по морето ги гонят данъчните.
Просто трябва да има една цена и отстъпка за членове на клубове.

Казвате че не е честно аз като нечленувам и неплащам членски внос да плащам наравно с членуващите. Аз пък мисля че си е напълно резонно и едното няма нищо общо с другото. Човек членува в даден клуб защото иска да работи за развитието на дадена порода. Има много случаи, когато хора членуват в клубове, без дори да имат кучета от тази порода. Незнам защо се смесва членство в клуб с участие на изложба организирани от БРФК. Виж за клубна специалка съм съгласен, че членовете на клуба трябва да плащат по-малко.

Клубовете плащат на БРФК, затова членовете им да плащат по-малко. Ами ако членувам в 3 клуба моята такса ще бъде ли по-малка от на тези дето членуват в един. Та аз плащам значи 3 пъти на БРФК, чрез клубовете в които членувам... Някак си не се вързва.

Тази мярка ще доведе до напълване на клубовете с членове, които им е през оная работа с извинение за породата, а с в клуба само и само за да плащат по-малко на изложби.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#25 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 03:33 PM

Цитат(dog.bg @ Dec 22 2009, 03:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(vano @ Dec 22 2009, 02:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(фех @ Dec 22 2009, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Правилото винаги си е било това. Просто клубовете не даваха актуална информация за това, кои са техни членове и за това всяко записано куче с бг номер, се приемаше за собственост на член на породния клуб.
Просто от новата година с членските карти, номера няма да минава.

Ами ако членувам в един клуб, а представям куче от друга порода, каква такса ще плащам. Нещо май пак не е доизмислено. А има и друго, ако аз съм член на клуба, а кучето ми няма РК номер - по коя тарифа минава.
Трети вариант, аз съм член на куб, плащам за първо куче с РК номер, и за второ без - второто колко ще струва?

А и не ли редно точно и ясно да се публикува на сайта на БРФК - какво точно ще се промени с издаването на тея карти - до първата изложба за годината останаха 3 седмици, а яснота няма.

Членство в БРФК НЯМА за физически лица, каквито са собствениците на кучета. Членството е в съответния клуб по порода.

Тогава за какви членски карти става въпрос?!
Или си член или не! Съгласно Устава обаче членове са само юридически лица! Членски карти интерсно...Дочух и че нещо става въпрос за плащане на 10 лева такса ама не се знае за издаване или годишно ще се плащат....

User's Signature

Качена снимка

#26 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 03:36 PM

Цитат(vano @ Dec 22 2009, 03:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Абе не е в парите проблема - проблема е в неяснотата. И аз мисля че таксата трябва да е една и не съм сигурен дали това не е нарушение на някакъв закон - щото динаджиите с две цени по морето ги гонят данъчните.
Просто трябва да има една цена и отстъпка за членове на клубове.

Казвате че не е честно аз като нечленувам и неплащам членски внос да плащам наравно с членуващите. Аз пък мисля че си е напълно резонно и едното няма нищо общо с другото. Човек членува в даден клуб защото иска да работи за развитието на дадена порода. Има много случаи, когато хора членуват в клубове, без дори да имат кучета от тази порода. Незнам защо се смесва членство в клуб с участие на изложба организирани от БРФК. Виж за клубна специалка съм съгласен, че членовете на клуба трябва да плащат по-малко.

Клубовете плащат на БРФК, затова членовете им да плащат по-малко. Ами ако членувам в 3 клуба моята такса ще бъде ли по-малка от на тези дето членуват в един. Та аз плащам значи 3 пъти на БРФК, чрез клубовете в които членувам... Някак си не се вързва.

Тази мярка ще доведе до напълване на клубовете с членове, които им е през оная работа с извинение за породата, а с в клуба само и само за да плащат по-малко на изложби.

Ако не можеш да разбереш защо се обвързва членството в клуб и участието на изложби, организирани или от съответния клуб или БРФК ... никой не може да ви помогне.

Ако членувате в три клуба по порода, то това си е единствено и лично ваша работа - можете да членувате в колкото искате клубове, няма ограничения. Но ако ходите на изложби с куче, то и кучето трябва да бъде към съответния клуб. Ако и вие сте негов член, плащате нормална такса, ако не - повече. Не е толкова трудно - човека членува в съответния клуб по порода или киноложко дружество, кучето има пк номер - плащате нормална такса. Всички останали случаи - двойна или колкото е определена.

За двойните такси ... не са наше изобретение. Има ги на доста места. Няма практика да е така или иначе ... някои федерации примерно не искат пари за издаване на шампионски сертификати, други - искат пари, за да ги издадат. Въпрос на тълкувание са тези неща и тук всяка федерация решава сама за себе си.

#27 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 03:39 PM

Цитат(dog.bg @ Dec 22 2009, 02:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...изложбите са за развъждане, елемент на развъдния процес.

Не съм много съгласен. Отглеждането на куче е един вид хоби. Изложбите са един вид състезания. Най-нормалното нещо е ако човек притежава куче от дадена порода да иска да го сравни с други представители на породата. И това става именно на многопородните изложби.
За развъдния процес си има и селекционни прегледи (е в БГ никой не прави такива), има специалки, има изпитания за породите, които трябва да са издържали такива и т.н.
2 оценки на изложба и айде в развъдния процес, че е по-лесно. То затова А.Тодоров казва че голяма част от клубовете нищо не вършат, а сега за капак с това си решение БРФК ще им осигури и членска маса.

Както и да е няма каково да спорим. Щом така са го решили, ще се съобразяваме.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#28 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 03:43 PM

Цитат(ceasar @ Dec 22 2009, 03:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Dec 22 2009, 03:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(vano @ Dec 22 2009, 02:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(фех @ Dec 22 2009, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Правилото винаги си е било това. Просто клубовете не даваха актуална информация за това, кои са техни членове и за това всяко записано куче с бг номер, се приемаше за собственост на член на породния клуб.
Просто от новата година с членските карти, номера няма да минава.

Ами ако членувам в един клуб, а представям куче от друга порода, каква такса ще плащам. Нещо май пак не е доизмислено. А има и друго, ако аз съм член на клуба, а кучето ми няма РК номер - по коя тарифа минава.
Трети вариант, аз съм член на куб, плащам за първо куче с РК номер, и за второ без - второто колко ще струва?

А и не ли редно точно и ясно да се публикува на сайта на БРФК - какво точно ще се промени с издаването на тея карти - до първата изложба за годината останаха 3 седмици, а яснота няма.

Членство в БРФК НЯМА за физически лица, каквито са собствениците на кучета. Членството е в съответния клуб по порода.

Тогава за какви членски карти става въпрос?!
Или си член или не! Съгласно Устава обаче членове са само юридически лица! Членски карти интерсно...Дочух и че нещо става въпрос за плащане на 10 лева такса ама не се знае за издаване или годишно ще се плащат....

Членските карти ще се издават на съответно членовете на клубовете. Имаше такава практика и преди ... пак имаше карти и при записване се пращаше номера на картата, за да се знае колко и какви пари да ти вземат, че сега всичко е ... на доверие. За в бъдеще няма да е така, а ще се записваме и с номера на картите си. Който няма номер - ще плаща като чужденец. А по номера на членската ти карта ще може да се направи справка в кои клубове членуваш точно.

10 лева, това което аз чух, е че ще бъдат давани на клубовете, заедно с снимка и оттам ще си получим картите, а не от БРФК. БРФК просто ще направи актуална база данни, за да знае че аз примерно членувам в Северни кучета и ако се поява с бигъл, който е моя собственост и независимо дали кучето има наше педигри или експортно, щом не съм член на бигъл клуба, ще ми искат двойна такса.

#29 Потребителят е офлайн   dimo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 22 December 2009 - 03:55 PM

Цитат(dog.bg @ Dec 22 2009, 01:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dimo @ Dec 22 2009, 02:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(tok4ev @ Dec 22 2009, 01:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
А за да се издаде РК номер на куче с експортно родословие, е необходимо да бъде собственост на член на клуба на породата, а ако няма клуб на породата на друго киноложко дружество.

Считам, че това не е така. В регламентите на ФСИ няма такова изискване. Вписването на експортно родословие и съответното даване на нов ПК номер е право и задължение директно на федерацията на държавата, в която кучето отива - в случая БРФК.

Грешиш - на съответния клуб, а не на федерацията. За вписването на експортното родословие се подават документи в клуба и от клуба по служебен път отиват в федерацията за ПК номер, а не първо в федерацията, после в клуба. Ако няма клуб за порода, се ползва някое от киноложките дружества.

ea_103.gif
Виж цитата - това са правилата от Акапулко, а текста в болд допълнението от Братислава , което влиза в сила от нова година.

Article 8 - Stud Books
1.
Every member and contract partner must keep a studbook for all the breeds
recognised by the FCI. They also have to keep an appendix to the studbook.
For a dog to be eligible for entry in a studbook or appendix, its breeder / owner must
have his legal residence in the country where the dog will be registered.
The breeds recognised on a provisional basis are to be registered in the appendix. The
pedigrees issued to the dogs of breeds not recognised by the FCI cannot bear the FCI
logo or must carry the remark breed not recognised by the FCI”.
2.
The members and contract partners shall exclusively and reciprocally recognize each
other's studbooks, including the appendixes.
An updated list of the initials of the various studbooks will be published by the FCI
Secretariat General.
organisations recognised by the FCI for possible research purposes
3.
On the original pedigrees, the studbook registration number should follow the initials
of the studbook in which the dog is registered (e.g.: SHSB/LOS : n° 255 333). The official
titles of the FCI must appear on the pedigrees and the national titles awarded by FCI
members and contract partners can be recorded.
4.
In the case of dogs coming from countries which have no FCI member or contract
partner or with which no agreement exists for the recognition of pedigrees, the
members and contract partners as well as the breed clubs commissioned by them can,
notwithstanding the above provision 2, register a dog with a non-recognised pedigree
in an appendix to the studbook once this dog has been examined by a judge approved
for the breed in question; its breeding, from the fourth generation, can be entered in
the studbook. The same applies to dogs without any pedigree.
5.
Any member or contract partner can refuse to (re)-register in its studbook a dog
suffering from hereditary defects or featuring defects which go against the Article 2 of
the statutes or a dog which does not comply with the rules of selection defined by the
member or contract partner in question.
In addition, the members and contract partners are not obliged to automatically
register or re-register an imported dog in their studbook if they consider the pedigree
to have been prepared incorrectly. In that case, the member and contract partners
should clearly explain to the member which issued the certified export pedigree the
reason for their denying.
6.
In the countries where the FCI members and contract partners have breed clubs which
keep their own studbooks, it must be clearly indicated on the pedigrees that these
breed clubs are members of a national canine organisation.
7.
Pedigrees have official validity for the FCI members and contract partners.
8.
On issuing a pedigree, obvious, definitive and identifiable deviations from coat colours
specified by the breed standard are to be clearly stated. Each dog of a litter has to be
provided with only one pedigree and only one export pedigree, which must include
the name of the owner of the dog. In addition, there must be one responsible person
for the ownership of a dog. This person has to be the first in the list of owners

User's Signature

Good blood doesn't lie !
Dimanovs Kennel

#30 Потребителят е офлайн   ceasar Икона

• Лунатик
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 03:55 PM

Интересно тогава как ще стои въпроса с тези породи, които нямат клубове или пък с тези хора, които са членове на киноложко дружество, а не на клуб по порода....
User's Signature

Качена снимка

#31 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 04:02 PM

Цитат(ceasar @ Dec 22 2009, 03:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно тогава как ще стои въпроса с тези породи, които нямат клубове или пък с тези хора, които са членове на киноложко дружество, а не на клуб по порода....

Нали за това има кинолжки дружества ? Като няма клуб за порода, се членува там - и куче, и човек.
Какъв е проблема ? Ако имам куче, което има клуб по порода и куче, което няма, ще трябва да членувам в двете дружества - и в клуба по порода, и в киноложкия клуб, където ми е записано кучето, за което няма клуб за породата му.

#32 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 04:13 PM

dimo, засега е така. Мисля, че нищо няма да се промени след Нова година, то няма и как да се промени - за да се впише куче с експортно педигри, то трябва да отиде в клуба по порода, а за да отиде там, човека трябва да е негов член.

Поне така мисля, ще видим дали ще се промени нещо и ако да, как ще става.

#33 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 December 2009 - 05:24 PM

Заговорихте за експортно педигри, ако може някой да ме насочи към тема, където мога да прочета за това педигри, ако няма такава, може ли някой с две думи да каже, за какво се използва?
Ако искам да запиша кучето си на изложба, да речем в Русия, трябва ли ми експортно педигри или може и с българско от БРФК? Сигурно ви прозвуча глупаво моят въпрос tb_195.gif ab_041.gif или експортно педигри трябва само в случая ако искам да членувам в Руския (примерно! или някой друг, извън БГ ) кулб по порода?

rc_036.gif
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   neznainata Икона

• Just a dream
  • PipPipPip

Публикувано: 22 December 2009 - 08:08 PM

Експортното педигри е само за куче, което ще живее извън страната, мисля. Примерно, ти имаш кучило, продаваш кученце на чужденец, вадиш на това кученце експортно родословие, той отива с това родословие в тяхната организация и оттам му издават родословие (без думата "експортно" отпред).
User's Signature

Качена снимка
Doesn't matter.

#35 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 23 December 2009 - 01:05 AM

Цитат(neznainata @ Dec 22 2009, 08:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Експортното педигри е само за куче, което ще живее извън страната, мисля. Примерно, ти имаш кучило, продаваш кученце на чужденец, вадиш на това кученце експортно родословие, той отива с това родословие в тяхната организация и оттам му издават родословие (без думата "експортно" отпред).

Да, така е, само с едно уточнение - на кучето не се издава второ родословие от страната в която се внася, а просто на експортното се слага печат с номер от киноложката организация членуваща в ФЦИ в тази страна. smile.gif
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 25 December 2009 - 12:29 AM

Цитат(neznainata @ Dec 22 2009, 07:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
......вадиш на това кученце експортно родословие, той отива с това родословие в тяхната организация и оттам му издават родословие (без думата "експортно" отпред).

Мисля, че не е съвсем точно обяснението. Еспортното родословие се заверява в Бг (поне в Бг) с мокър печат и се издава ПК номер на базата на същото. Мога да предоставя 4 такива за пример от различни страни с крайна дестинация България. smile.gif

#37 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Икона за мнението  Публикувано: 25 December 2009 - 12:48 AM

Aко е Хлебаров пак н 10 група-----няма смисъл да ходим с Жана с хрътките пак в София ,,,,сега бяхме при него,,,не можеше ли да го разредят за нататък с други нови за 10 гр,съдии!?
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#38 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 25 December 2009 - 01:10 AM

Цитат(paloma_blanka @ Dec 22 2009, 11:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(neznainata @ Dec 22 2009, 08:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Да, така е, само с едно уточнение - на кучето не се издава второ родословие от страната в която се внася, а просто на експортното се слага печат с номер от киноложката организация членуваща в ФЦИ в тази страна. smile.gif

от Много гогини е било така:::Внасяш куче от порода ,която е със собствен създаден вече клуб у нас ,,,и с експортното педигри те приема клуба и после си взимаш пк от брфк....,ако породата е нова и няма клуб---се отнасяш към брфк за съвет директно,как да постъпиш. Пример; Ирл.вълкодав няма клуб,но е под шапката на клуб хрътки и съм там, НЕ ЗАМ ако имам Керн териер/новата ми любима порода/-как да постъпя и..........ще попитам Михаела от БРФК!!!! ....... Но, ако си купите например Мопс от Париж от реномиран зоомагазин,с родословие ,,, няма д можете да го регистрирате в куб "мопс" ,защото кучето няма да има експортно родословие ,че е внесено тук от развъдчика му,заверено в Френската кин,орг.... и,когато отидете при Светла Конова/клу мопс/--тя с право ще ви отклони.Например.....и ще можете а участвате по изложби като навреме с изтеглите и попълните заявката от БРФК за съответната изложба ,за родословно куче ,Но ще плащате и ще се явявате като ЧУЖДЕНЕЦ. пример: Ирл.вълкодав Дарон--София от Англия е с договор ,да не се изнася кръвтта на разъдника ивън Острова ...и не може да се приеме у Нас в Клуб Хрътки,,плаща като чуждо куче ....живее в Соф.Ценна кръв е!
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#39 Потребителят е офлайн   TORMENTOR Икона

• First Duke of Tormentor
  • PipPipPip

Публикувано: 25 December 2009 - 11:27 AM

Цитат(Konan03 @ Dec 25 2009, 12:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
.................................................
пример: Ирл.вълкодав Дарон--София от Англия е с договор ,да не се изнася кръвтта на разъдника ивън Острова ...
и не може да се приеме у Нас в Клуб Хрътки,,плаща като чуждо куче ....живее в Соф.Ценна кръв е!

Я обясни Гаро, щом като има договор за НЕИЗНАСЯНЕ на този вълкодав извън острова,
какво прави той тогава тука и какво би ми попречило например на мен ако имам родословна
и регистрирана в Клуб "Хрътки" вълкодавка да я покрия на него? Разбира се ако тия хора които
го гледат в България имат поне копие от родословието в тях си и на заплождането присъства клубар! tb_195.gif
User's Signature

"TORMENTOR" Kennel . 7500 Silistra (BULGARIA) . +359.887.798.427

Качена снимка

#40 Потребителят е офлайн   bulldogmen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 December 2009 - 11:37 AM

Цитат(dog.bg @ Dec 22 2009, 01:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dimo @ Dec 22 2009, 02:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(tok4ev @ Dec 22 2009, 01:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
А за да се издаде РК номер на куче с експортно родословие, е необходимо да бъде собственост на член на клуба на породата, а ако няма клуб на породата на друго киноложко дружество.

Считам, че това не е така. В регламентите на ФСИ няма такова изискване. Вписването на експортно родословие и съответното даване на нов ПК номер е право и задължение директно на федерацията на държавата, в която кучето отива - в случая БРФК.

Грешиш - на съответния клуб, а не на федерацията. За вписването на експортното родословие се подават документи в клуба и от клуба по служебен път отиват в федерацията за ПК номер, а не първо в федерацията, после в клуба. Ако няма клуб за порода, се ползва някое от киноложките дружества.

А защо да не може да си го запишеш направо във федерацията ??? Защо трябва да минава задължително ,през клуба ??? Ами ако не сме долюбвани както е в нашия случай,какво става !? В съседни нам държави има по 5 клуба на една порода и пак може да си извадиш родословие директно от федерацията,а тук не може . Името на държавата ни не трябва да е България ,а Абсурдистан ...за съжаление !!!
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА АНГЛИЙСКИ БУЛДОГ И АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР www.desirefortouch.com
Качена снимка

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни