Dog.bg Форуми : Ченс е невероятен!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Ченс е невероятен! Измъкнат от Сеславци

#41 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом
Публикувано: 25 January 2010 - 11:19 AM

ДИРОФИЛАРИОЗА ПРИ КУЧЕТАТА

Дирофилариозата е заболяване широко разпространено в световен мащаб. Заразяват се видовете куче, котка, пор, лисица, вълк, тюлен, кон. Човекът може много рядко да бъде случаен гостоприемник в който Dirofilaria immitis не може да завърши цикъла си на развитие до възрастен паразит. Разпространението зависи от популацията на резервоарен гостоприемник (обикновено куче), в който завършва жизнения цикъл на паразита и се получава микрофиларемия, и от популацията на комарите, в които се развиват ранните ларвни стадии. Дирофилариозата при кучето е заболяване, считано за рядко за България.
Заболяването се причинява от Dirofilaria immitis. Възрастните червеи с дължина от 17-27 см нормално паразитират в пулмонарните артерии и дясното предсърдие. Микрофилариите (дълги около 315 сm) се намират в кръвния ток и живеят 1-3 години. Микрофилариите се поглъщат от комари по време на храненето им. В комарите те узряват до ларви трета степен (L 3) за 8-28 дни в зависимост от външните температури. След това комарите могат да заразят чрез ухапване друго животно. Един комар може да пренесе 10-12 инвазиоспособни ларви. Теоретично бълхите също могат да бъдат преносители. В заразеното куче за около 6 месеца L 3 зреят до L 4 и L 5 и се превръщат във възрастни паразити. L 5 ларвите са дълги 1-2 см и могат да предизвикат клинично проявено заболяване при придвижването си в най-дисталните краища на пулмонарните артерии, където те зреят. Кучета с голям брой мигриращи L 5 могат да започнат да кашлят 2-3 месеца преди да има микрофиларемия или антигени в кръвта. Диагнозата в такива случаи е трудна. 6-7 месеца след инвазирането кучето развива микрофиларемия, ако има възрастни червеи и от двата пола. При около 10 % от случаите микрофиларемията предизвиква мощна имунна реакция, която унищожава микрофилариите. Възрастните червеи в сърцето живеят 3-5 години. Докато са живи те рядко превизвикват ендартерит и емболизация. Те обаче предизвикват нарушаване на хемодинамиката, повишаване на кръвното налягане, хипертрофия на дясната камера и дясностранна сърдечна недостатъчност. Тези промени са по-силни при физически активни кучета. При спортни кучета и кучета за работа може да се получи тежка патология, дори и при малък брой паразити.

Клинични признаци. Много кучета с дирофилариоза са асимптоматични. Видимо болните животни се уморяват лесно, отслабват, развиват задух, особено след физическо натоварване, кашлят, често с кръв в изхрачения секрет. Кашлицата е основен клиничен признак. Основен фактор в заболяването са възрастните паразити, които се намират в пулмонарните артерии и дясната част на сърцето. В някои случаи, обаче, отделни паразити могат да предизвикат емболия на артерии в мозъка, окото и други органи, което води до съответните органни заболявания.
При механично запушване на трикуспидалната клапа или поради развитието на cor pulmonale се развиват признаци на дясностранна сърдечна недостатъчност. При аускултация се чуват ненормални белодробни шумове (най-често влажни хрипове), по-силен и често разцепен втори сърдечен тон, сърдечен шум, свързан с трикуспидалната клапа, сърдечни аритмии. Може да се наблюдава асцит, хепатомегалия, иктерус, чернодробна и бъбречна дисфункция. При запушване на vena cava от паразити, което се получава при повече от 60 възрастни червея, много често се развива разширяване на югуларните вени и пулсации на югуларните вени (ретрограден венозен пулс), дисиминирана вътресъдова коагулация и смърт до 24-72 часа, вследствие на кардиогенен шок. Това състояние се нарича синдром на vena cava (caval syndrom). Синдромът на vena cava трябва да се отдиференцира от тежката форма на заболяването без обструкция,за да се прецени дали е необходимо или не хирургическо лечение. Запушването на vena cava се доказва най-точно с ехография.

Рентгенографски признаци. Най-ясно забележимите изменения са: увеличаване на дясната част на сърцето, каудалните лобарни артерии на DV-проекция са с увеличен диаметър. Нормално при здрави животни те не са по-дебели от диаметъра на 9-то ребро. На Lat-проекция дясната краниална лобарна артерия не трябва да е по-широка от 4-то ребро. Увеличаването на размера на лобарните артерии без увеличаване на размера на съответните вени, насочва към диагноза дирофилариоза. В белодробната тъкан се виждат петна, говорещи за интерстициални или алвеоларни инфилтрати, оток, пневмония, фиброза. Наблюдават се типични периваскуларни инфилтрати.

ЕКГ. Обикновено е нормална като изключим синдром на vena cava.

Кръвни изследвания. Те са без особени промени. При някои животни има еозинофилия, базофилия и/или моноцитоза. При по-тежките случаи има регенеративна анемия, дължаща се на хемолиза. Може да има азотемия, хипербилирубинемия, повишаване на серумните чернодробни ензими.

Данните от клиничните и параклиничните изследвания се използват за класифициране тежестта на заболяването в следните групи:
І-ва лека степен никакви клинични признаци или понякога кашлица и лесна умора, без рентгенографски изменения.
ІІ-ра умерена степен рядко кашлица, лесна умора, леко до умерено отслабване. Рентгенографски дилатация на дясната камера на сърцето и/или леко увеличение на пулмонарните артерии. Умерени периваскуларни и смесени (алвеоларни и интерстициални) уплътнения. Лека анемия, хематокрит 20-30 %. Понякога протеинурия 2 + на тестова лента.
ІІІ-та тежка степен общо отслабване до кахексия, умора дори от леки натоварвания, честа кашлица и/или задух, и/или дясностранна сърдечна недостатъчност. Рентгенографски: дилатация на дясна камера и предсърдие, силно увеличени пулмонарни артерии, обширни белодробни уплътнения особено в каудалните лобове. Значителна анемия, хематокрит под 20 %, протеинурия повече от 2 +.
ІV-та много тежка степен синдром на vena cava. Анорексия, депресия, задух, чернодробна и бъбречна дисфункция, хепатомегалия, асцит, иктерус, сърдечна недостатъчност. Рентгенографски също като третата степен, но в по-тежка форма. Анемия, увеличени урея, креатинин, билирубин, трансаминази; понижен брой тромбоцити под 100х109/L; изменения в кръвосъсирването, в зависимост от развитието на синдром на вътресъдовата коагулация.

Прогноза . За I-ва и II ра степен добра прогноза при адекватно лечение. За III-та степен съмнителна въпреки лечението. За IV та степен - лоша прогноза - 100% смъртност без хирургическо лечение, а след него като III-та степен.
Библиография:
1. 2002 Guidelines for the Diagnosis, Prevention and Management of Heartworm (Dirofilaria immitis) Infection in Dogs. David H. Knight, American Heartworm Society;
2. Textbook of Veterinary Internal Medicine,1989,Stephen J. Ettinger;
3. The Merck Veterinary Manual,VIII edition 1998;
4. The North AmericanVeterinary Conference,Veterinary Proceedings Volume 12, Complications of Heartworm Disease, Clarke Atkins

User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#42 Потребителят е офлайн   blueocean Икона

• Терористка
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 11:32 AM

Дирофилариозата е толкова страшна болест. А съм чувала, че лечението е изключително болезнено. Както са ми казвали - кучето минава през Ада. Дано при Ченс да е успешно. Но също така е скъпо, така че и аз да помоля, ако някой може да отдели трохички за момчето.
User's Signature

Качена снимка

#43 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 26 January 2010 - 11:07 AM

Цитат(blueocean @ Jan 25 2010, 09:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Дирофилариозата е толкова страшна болест. Както са ми казвали - кучето минава през Ада.

Прекланям се пред избора на Конярска да поеме отговорността да лекува дирофилариозата на Ченс.Това е труден избор и много отговорен избор - предвид драстичното лечение ,мъките и парите .Но най вече е шанс за кучето.Единственият му шанс.
Аз ,като човек минал през лечение на кучето си от дирофилариоза, я покрепям напълно и знам колко е трудно .Когато преди години бях изправена пред избора - да го оставя да гасне или да рискувам ужасното лечение, но да дам шанс - избрах второто, макар че прогнозите бяха под фифти.Не съжалявам ,не просто защото ние с черния имахме добрия изход ,а защото обичам да имам избор и вярвам, че късмета е на страната на смелите.
Затова искам да ви помоля ,приятели ,да подкрепим Ченс и неговата добра фея ,това момиче Конярска - морално най вече ,пък и ако можем с трохички за лечението .
User's Signature

#44 Потребителят е офлайн   albena Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 January 2010 - 09:18 AM

и аз се присъединявам към молбата за трохички за момчето, нека му дадем шанс!
аз ще поема част от лечението, но в момента не ми е възможно да поема цялата сума.

#45 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 January 2010 - 03:30 PM

Зарибих и един близък и той изпрати 40 трохички за момчето.

Стискаме много палци!!!
User's Signature

Качена снимка

#46 Потребителят е офлайн   Гатофила Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 January 2010 - 05:08 PM

Конярскааа, ама много ти е страшен илюстративният материал в подписа! Като се излекува Ченс, ще го махнеш ли?
Някакси не ти е реклама, нито пък е свързан с качествата ти.
Скромно мнение на слабонервен четящ, нищо лично.

#47 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 27 January 2010 - 06:57 PM

Цитат(Гатофила @ Jan 27 2010, 03:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Конярскааа, ама много ти е страшен илюстративният материал в подписа!
Някакси не ти е реклама, нито пък е свързан с качествата ти.
Скромно мнение на слабонервен четящ, нищо лично.

Май ставаше въпрос за нечий кучешки живот.Не за Вашите нерви.
Пък момичето няма нужда от реклама - имайте ми доверие.
А последното, за което тук си чешем мераците са нечии "Качества".
User's Signature

#48 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 27 January 2010 - 07:12 PM

Съжалявам, че и аз разводнявам темата, но също не мисля, че картинката е ок за подпис. Дори във ветфорума молим подобни неща да са линкове. Човек може да ги погледне ако поиска, а не да изскачат ей така.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#49 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 28 January 2010 - 10:27 AM

Определно не ми е реклама и не ми е най готиното да рекламирам тази чудовищна болест.Снимката е премахната,за да запазя нервите на хората.Извинявам се,че предизвиках такъв фурор, божеееее,ми като я махнах ,тя болестта изчезна.И в крайна сметка става за въпрос за живота на кучето,не за моите,или за нечий нерви.Моля от тук насетне,който не желае да пише по темата,да не гледа и да не маже.Благодаря на всички за разбирането!
User's Signature

#50 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 30 January 2010 - 04:21 PM

Ченс праща мокри и снежни целувки на всички свои благодетели и благодари за паричките,които ще му помогнат да се пребори с коварната болест.Сутринта се разходихме,по точно той ни разходи,това момче все едно е на състезание,дърпа яко,бе живее му се на момъка ab_041.gif ,на края като се умори започва да ходи по спокойно,с твърда ръка,това лесно се коригира,но тъй като го виждаме един път в седмица го поглезихме подобаващо.От тази седмица започваме лечението нека се помолим за него!В понеделник ще сканирам касовата бележка и ще я кача тук.
User's Signature

#51 Потребителят е офлайн   albena Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 January 2010 - 09:35 PM

Младежът успя да ме събори, но пък за сметка на това, какво по-гот от това да си по гръб на снега и една ухилена кучешка муцуна да те гледа, отблизо ab_041.gif . Ченс наистина е невероятен, тича му се на детето. Като тъгнем и походката е тип "заешки подскок с превъртане", потичах с него, но както и си знаех не съм му в категорията....Куч е невероятно добро куче, пък и красавец.
Стискайте му палци на момъка и си мислете готини неща за него от утре сутрин за 72 часа. Кураж момченце!

#52 Потребителят е офлайн   nikita_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 30 January 2010 - 10:34 PM

Стискам му палци на Ченс, дано по бързо да се оправи сладура.
User's Signature

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!!!

Качена снимка

Save-darina.org - Спаси, дари на...

#53 Потребителят е офлайн   Anuk Икона

• северен вятър
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 January 2010 - 08:17 PM

стискаме лапи и палци на момчето ae_085.gif

#54 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 01 February 2010 - 10:56 AM

Сега говорих с докторите, започва първия етап на лечение,направо сърцето ми се е свило,има риск разбира се,но дано момчето се справи.Довечера ще имам резултати как е понесло серума.Прилагам и касовите бележки от миналата и тази седмица за платените разходи по хотела и лечението.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

#55 Потребителят е офлайн   фех Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2010 - 11:02 AM

Стискаме палци и лапи и ние!
User's Signature

Качена снимка

#56 Потребителят е офлайн   чери Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 February 2010 - 11:13 AM

Стискам палци със всичка сила.Дано се оттърве успешно момчето от тая гадост.
User's Signature

Качена снимка

Чери живее в сърцето ми ......и не спира да боли.........

http://www.youtube.c...h?v=3j3Zyu69lpA

#57 Потребителят е офлайн   nushcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Животни, архитектура, изкуство, рисуване, фотография, история, музика, пътуване, забавление:)))
Публикувано: 01 February 2010 - 02:54 PM

Цитат(jani4ka @ Jan 25 2010, 11:07 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Каква е точно тази болест? Нямам никаква представа?

Мисля че са някакви гадни червеи в сърцето или нещо подобно, абе паразити :((( Поне от това което съм гледала по Анимал планет - Зоополицаите.Там постоянно се борят с тази болест.
Моля ако греша да ме поправите smile.gif

Едит - Опс извинявам се не видях, че има писано след този пост
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка

#58 Потребителят е офлайн   koniarska Икона

• Advanced Member
  • Икона
Публикувано: 01 February 2010 - 07:05 PM

Сега говорих с лекаря,първа фаза на лечението за сега е успешна.Кучето е спокойно ,всичко е наред,дай Боже всичко да мине добре.Втора фаза е в сряда,до тогава опасността все още не е преминала, а до тогава сигурна аз ще предам Богу дух. wa_048.gif
User's Signature

#59 Потребителят е офлайн   dmm Икона

• Rott Group
  • Икона

Публикувано: 01 February 2010 - 08:12 PM

Не се предавай! Момчето разчита на твоя позитивизъм. smile.gif
Успех на красавеца!
Стискам палци да се развият положително нещата! ba_025.gif
User's Signature

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро