Цените на сухите храни - обосновани ли са ?
Публикувано: 11 January 2010 - 02:41 PM
Гранулите просто са удобство, качествена храна като пари излиза колкото качествена натурална такава. Сега след като моя вагабонт си доизяде чувала ще го върна отново към BARF системата, с нея бил отгледан, нея пак ще му я въвеждам. Единствен тънък момент при нас е да внимаваме с белтъка, да не прекалим че с неговите кожни проблеми си е жива мъка. Но на натуралната храна лъщеше та чак сияеше, определено бе в по-добра форма.
Но си е грижа - да го разфасоваш по торби за замразяване, да бъркаш-джуркаш, витамини и рибе масло под ръка да държиш, да внимаваш за грамажа - отнема доста време. Че и с нашите алергии непрекъснато да си нащрек като въвеждаш нов продукт...

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 11 January 2010 - 02:41 PM
Да, стана ясно. Радващо е, че всъщност сме на едно мнение за качествените гранулирани храни.

Примерно за Orijen и Genеsis гласувам с две ръце. Ако имах трета и нея щях да вдигна

Публикувано: 11 January 2010 - 02:42 PM
Пример: бебешки матрак в COMO цена 35 лв., кучешки със същия размер - поне 100 лв. отгоре.

Простете за офтопика, ама установих, че и храната е по-ефтина...14 килограма Intestinal На Риял Канин и то ако си ги купиш в мол, насипно ( не цял пакет, неотварян) излизат с около 50 лева по-ефтино... Че и над... Това за мен е нечовешки огромна разлика!
Роял Канина при вас и в Украйна е по-евтин, защото тези държави имат собствени заводи за производство на място, докато в България се внасят от производителя.

Публикувано: 11 January 2010 - 02:43 PM
Шедоу, за по-малко куче от твоето всъщност няма да е по-скъпо натуралното хранене. Ама кат си решила да гледаш слон, ше плащаш като за слон

Публикувано: 11 January 2010 - 02:46 PM

Иначе- в процес на търсене на близка кланица съм.

Публикувано: 11 January 2010 - 02:59 PM
Извинявайте, но ... да вярвам на реклами, а не на собствените си сетива и на сетивата на кучето ми е лудост някаква ... да дадеш 15 лева за заместители и да вярваш, че там пишело че има месо, пред това да му дам вкусна, прекрасна пържола - има ли място за сравнение въобще кое е по добро за него ?

Публикувано: 11 January 2010 - 03:01 PM
Само че цена за 120-130лв за 12кг, че дори и за 15кг си е висока цена, въпреки високите качества и всякакви неща който се обявават за храни. (до колко са верни е друг въпрос)
Публикувано: 11 January 2010 - 03:05 PM
Извинявайте, но ... да вярвам на реклами, а не на собствените си сетива и на сетивата на кучето ми е лудост някаква ... да дадеш 15 лева за заместители и да вярваш, че там пишело че има месо, пред това да му дам вкусна, прекрасна пържола - има ли място за сравнение въобще кое е по добро за него ?

15 лева са ти два килограма шкембе варено, почистено и накълцано, какво говориш? От месарница непочистено такова - което е за предпочитане поради ензимите - вече по-малко. Но пък свинско не се дава на кучета, на моят крокодил му е забранено всичко мазно и е алергичен към пилешкото, което се блъска с хормони за да тежи повечко. Значи остава постно говеждо, гръкляни, хрущяли, сърца телешки, сухожилия и шкембето. От обрезките винаги махам сланина, при нас тя трябва да се дава повече от умерено. Кисели млека и извари само обезмаслени. С кашите не прекалявам. Ей ти го - излиза колкото Роял канин чувала като пари като сметнеш и добавките - витамини, зехтин, рибено масло.

Публикувано: 11 January 2010 - 03:08 PM
http://www.youtube.c...feature=related
http://www.youtube.c...h?v=NHadGUXCf7I
не за слаби нерви!!!!!

видеоматериали от кучешка индустрия....

Furia_S: Може, и аз така си мислих. Все пак ми стана интересно и ще отскоча днес до магазина да направя сравнение и за другите храни. Като се замисля, все пак тук леглата за кучешките дечковци са по-ефтини от тези за човешките

Но пък... като се замисля, за нещастие ... Едно пиле замразено или два чифта пилешки гърди... са около 10 лева тук :( (Варира 17/20 Леи). Това е равно на... няма и едно кило месо

Публикувано: 11 January 2010 - 03:19 PM

Примерно за Orijen и Genеsis гласувам с две ръце. Ако имах трета и нея щях да вдигна

За тези и аз съм ЗА, към тях мога да прибавя и италианската Trainer, заедно с холистичния й вариант, нищо че се води среден клас.
От така наречените "премиум" марки, особено "диетичните" варианти, за мен са не само необосновано, но и направо безумно скъпи. А никой не може да ме убеди, че цена от 180 лева за 14 кг отговаря на себестойността на "диетичната" храна и 20 процента законна надценка. При положение, че при тези храни в повечето случаи се налага минимално вложение на месни продукти, не виждам на какво отгоре е тази цена. За половината от тези пари ще осигуря на кучето си същия тип диета, но чрез пресни продукти плюс съответните прибавки. Веднага уточнявам, че не говоря за единични клинични случаи, за които просто няма готова храна. В момента си имам точно такъв случай у дома и там нещата са различни.
Освен това, тази история с пътните разходи и други такива не е точно същата, защото съответните дистрибутори си ползват и преференциалните цени, най-малко заради тези разходи. То бива да е по-висока цената, ама чак толкова .... те да не би да докарват само три чувала от съответната храна, че да си калкулират такъв тип разходи?!? Нека не се заблуждаваме.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 11 January 2010 - 03:26 PM
Не забравяй, че в месото има 80% вода, в сухите храни - 10%
3 кг прясно месо се равняват на ~0.6 кг суха храна, ако махнеш водата от тях.
Публикувано: 11 January 2010 - 03:35 PM

Furia_S: Може, и аз така си мислих. Все пак ми стана интересно и ще отскоча днес до магазина да направя сравнение и за другите храни. Като се замисля, все пак тук леглата за кучешките дечковци са по-ефтини от тези за човешките

Но пък... като се замисля, за нещастие ... Едно пиле замразено или два чифта пилешки гърди... са около 10 лева тук :( (Варира 17/20 Леи). Това е равно на... няма и едно кило месо

При хранене по БАРФ системата не варя нищо, максимум попарвам с вряла вода месото и рибата. Куче което се храни по този начин има нужда от 2-3% процента от теглото си, тоест моят крокодил когато тежеше 20 кг, през деня получаваше около 400-600 грама храна. Например, ако сутринта е ял 200 -250 грама месо, то вечерта след разходката кофичка кисело мляко с извара и суров жълтък плюс витаминните добавки. Сега поддържаме тегло около 23 кг, ако надебелява то почва да се разкривява целия - то с неговите болежки няма как. Мога да му давам този грамаж, защото той се извежда активно и пълноценно - по един час сутрин и вечер в непрекъснато движение, не киснем по пейките а вървим в негово темпо. Плюс през деня мога да го взема с мен като излизам в района.

Публикувано: 11 January 2010 - 03:40 PM
Лично мнение - цената на високочествена гранулирана суха храна би трябвало да е около килограм хубаво месо - това са 5 до 7 лева. Всяка цена нагоре за мен е необоснована и нелогична, а пред избора с какво да ги храним - кучето само си отговаря, то е месояден хищник, целия му организъм е приспособен именно и само за това - да разкъсва и яде месо, а не ... гранули.
Ами 7 лева е телешка пържола ! Агнешкото е 6 - 6,50 ! Рибата е 4 -5 лева килограма живо тегло !
Лично мнение все пак - цени над тези цени за килограм гранула са необосновани и високи.
Публикувано: 11 January 2010 - 03:52 PM
Ами 7 лева е телешка пържола ! Агнешкото е 6 - 6,50 ! Рибата е 4 -5 лева килограма живо тегло !
Лично мнение все пак - цени над тези цени за килограм гранула са необосновани и високи.
Индустрия.
Урбанизираното ни общество веднага приема това удобство като сухата храна. Силна реклама, набиване на шаблони в главите на хората. Не е луд този, който яде баницата, нали знаеш. Така че докато ние като потребители ще купуваме предлаганото от търговци, те ще гледат да изкарат повече пари, ясна работа.
7 лв е парче телешко, когато купувам шол - то е за един месец напред приблизително. Преди време заради Лео единия рафт в камерата бе затрупан само с негови порционизирани неща.
Пак ще дойдем на същото деридже, ко да са прай.

Публикувано: 11 January 2010 - 04:01 PM
В крайна сметка всеки сам избира кое е най-удобно и изгодно за него и кучето му. Слава богу в днешни дни разнообразие на стоки и информация има достатъчно, ако някой се интересува ще прочете, ще сметне и ще си вземе това, което му е харесало.
И може би наистина трябва да се уточни срещу кои цени се протестира, защото не може всички храни да се сложат под един знаменател си мисля....

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 11 January 2010 - 04:03 PM
Като пари излиза същото в сравнение с качествени сухи храни.

Публикувано: 11 January 2010 - 04:09 PM
Лично мнение - цената на високочествена гранулирана суха храна би трябвало да е около килограм хубаво месо - това са 5 до 7 лева. Всяка цена нагоре за мен е необоснована и нелогична, а пред избора с какво да ги храним - кучето само си отговаря, то е месояден хищник, целия му организъм е приспособен именно и само за това - да разкъсва и яде месо, а не ... гранули.
И аз съм на мнение, че цените са високи. Вярно че всеки има право да си определя цените, но както казваш накрая всеки гледа това което на него му е изгодно. Аз храна с клуба серия на (няма казвам марката, все тая) и цената за 20кг е добра и ме устройва, но в момента в който цента станане прекалено висока и аз ще спра да си я купувам. През последна година и половина цената и се вдигна 4 пъти(сега до март месец ще се вдигне още веднъж). Освен стандартните вдигания на всеки 6 месеца имаше вдигане заради цените на петрола и незнам още какво си. Цените на петрола паднаха отдавана но храната освен че не намали цената, тя си я увеличи.
Истината е че вносителите, леко се самозабравят с цените който предлагат:) но затова са кризите да им удря по един шамар, а пък те да си правят изводите :)
Публикувано: 11 January 2010 - 06:14 PM
1 Яйце - 20 ст.
350 гр. кайма - 1.70лв (грубо)
малко зеленчуци - 80ст (грубо)
малко корнфлейкс - 50 ст. (грубо)
слагам и витамини но и те са някакви стотинки излизат на ден и горе долу всичко излиза 3.50 лв максимум . А и като вземеш нещо на промоция в маркета ми излиза средно по 2.50 на ден (поне при моя маркет има често храни на промоция) . Да не говорим че ако се поразтърся на сам на там мога да сведа дори храната до 2 лв без да намалявам качеството или количеството .
Като сметнеш на месец си спестяваш доста % . . .
Публикувано: 11 January 2010 - 06:16 PM

Къде я купуваш тая златна Юкануба?
Публикувано: 11 January 2010 - 06:18 PM

Къде я купуваш тая златна Юкануба?
в зоомагазините и ветовете в квартала и не само гледам на всякъде е средно 9 лв на килограм . Педигрито излиза за килограм 5.30 лв .
Наистина тая еукануба ми излиза златна . (сигурно има хормони в нея :) ) Ама не съм проверил на едно , две места . Проверявал съм и по сайтове и там е същото . Кажете магазин в София по-евтин и да ходя там . . .