Тъмната страна на ветеринарните лекари ... Моля, ако мястото на темата не е тук, моля, модераторът да я премести.
Публикувано: 12 January 2010 - 11:01 AM
Тази сутрин пътувах в тролейбус №5 към центъра и почти на колелото на четвърти километър, дочух откъслечни фрази на говорещия до мен по GSM-а си мъж: "... кучето им пречело ... трудно се работи с тях ... аз мога да ги свържа с Екоравновесие, но ви казвам, че няма да свършат работа ... да, разбирам, ... но, като разберат, че кучето е ловно и се услушват ... аз мога да помогна ... да, мога да дам телефоните на Екоравновесие, ... да, добре, ще взема стрелички и ще го приспя ...
След като разговорът приключи, съзнавайки че поведението ми не отговаря на никакви норми за добро поведение в обществото, го заговарям: "Горкото куче!" Мъжът ме поглежда и се извръща към прозореца. Аз пак: "Горкото куче!"
Тогава мъжът грубо ми излайва в лицето: "Вие какво!? Да не сте от природозащитниците?"
Аз:"Не! Но имам куче!"
Той: "София е станала кучкарник! Аз съм ветеринар! И вие няма да ми казвате какво да правя."
Пак аз: "На мен кучетата не ми пречат. Плаша се от хората в София ..." /Май ме разбра, че визирам него./ "... Бездомните кучетата са много, защото не се прилагат рестриктивни мерки към хората, които развъждат безконтролно или неволно кучета - домашни, клубни, от складове и строежи. Ами изхвърлените на починали хора? И вие явно сте един от хората, отговорен за това!"
Той: "Вие знаете ли как се взима куче в Европа?"
Аз: "Кастрирано!"
Той - явно изненадан: "Да!"
Аз: "За това ви говоря. Не си вършите работата. Тези по улиците не са виновни, че са там. Убийството им не решава проблема."
Той продължи нещо да говори, но аз вече слизах.
Въпросният господин - арогантен "ветеринарен лекар" дори не осъзнаваше, че хапе ръката, която го храни.
Знам, че ще провокирам различни мнения. Моето горе-долу се подразбира от спора: Строг контрол на домашните кучета, независимо какъв е произходът им и къде живеят - апартамент, двор, склад, строеж и задължителна кастрация на женските. На изключенията /например: клубни кучета, нежелание на собственика или здравословен проблем/ - да се налага много висок данък, а кастрираните да се освобождават. Бездомните да се кастрират. Нараняването, жестокото отношение и убийството им - да се наказва. Регистрацията в общината да не е всяка година, а само един път - при придобиването на кучето. Отписването да става при доказване с документ за: смърт, продажба и т.н. Ако това се направи сега, без дори да ги избиваме, след 10 години няма да има бездомни кучета. Явно, в интерес на отговорните институции е да има бездомни кучета. Много! Особено през студените месеци!
Само ще добавя, че никога не бих поверила здравето и живота на мое животно на този дипломиран ветеринарен лекар с външен вид на Боби Цанков.
Подозирам тъмната страна и на ветеринарите, при които ходя.
Тъжно!
Публикувано: 12 January 2010 - 11:22 AM
Много хора се изживяват като големи хуманисти но аз лични се дразня, когато някой прави опит за вмешателство в лични неща на съвсем непознати хора. Да, жестоко е да умъртвиш домашният си любимец, но без да е запознат човек с причините довели до това решение не може да се съди. Въобще, невероятно много се дразня от хора, който осъждат с лека ръка решенията на други. На колко години си, защото ако си с по-малко от 30 лазарника житейски опит в живота ти е малко това, което ти е казал човека. Аз бих реагирал доста по по-друг начин за такова нагло и арогантно поведение от непознат към мен в атобуса.
Хайде, почвайте да хулите сега.
Публикувано: 12 January 2010 - 11:30 AM
И аз така чета и се чудя. Не ми е известно да се извършва евтаназия със стреличка. Става дума да се свърши нещо вместо Екоравновесие, пък те нямат право да убиват по този начин ...
Публикувано: 12 January 2010 - 11:35 AM
Ако иска да отглежда прасета да ходи на село, това е форум за домашни любимци.
Публикувано: 12 January 2010 - 11:47 AM
Не може всички ветеринарни лекари да се слагат под общ знаменател. Някои приспиват с лека ръка, други се борят за добруването на животните до последно. Заглавието е некоректно!

Не са ме е хапали кучета, ... само хора! - М. Монро
Публикувано: 12 January 2010 - 12:16 PM
Не се наемам да гадая, дали ловното куче е в съседния двор или е пуснато свободно да потича или се е загубило и се е завъртяло там или е изоставеното куче на бившите наематели на постройката и т.н. и т.н.
Реакцията, тонът и езикът на "ветеринаря" говореха достатъчно за мисленето му и моралността на начинанието му.
Това ме впечатли най-много.
Твърде отдавна съм разбрала, че в зоомагазини и вет. лечебници работят хора, които ни най-малкото не обичат животни, а се изхранват от чувствата и хобитата на такива като мен. Хубавото е, че се срещат и изключения.
Колкото до това, че коментирах чужд разговор ... Вече казах, че съм наясно, че не е редно.
От друга страна, воденето на такива разговори на обществено място също не е признак за добро поведение.
От трета страна, нашето мълчание, незаинтересованост и ненамеса е характерно при наблюдавани кражба, побой и т.н., което също не говори добре за нас. Докато се случи и на нас.
Благодаря, че коментирахте!
Нищо ново не търсех и не очаквах от вас.
Споделих нещо, което мен ме притесни.
Благодаря!
Публикувано: 12 January 2010 - 12:34 PM
Но съвсем същото се среща при "хорските" доктори - някои наистина помагат на хората, някои наистина правят само пари и изобщо не им пука кой страда. Същото важи и да учителите и за другите сфери на "социалното обслужване", където ти трябва да се влага сърце в работата ... а това не се заплаща с пари, а с любовта на пациентите. Вземи нашата докторка Ох Бобадова и чуй какво говорят за нея двукраки и четирикраки, или ветовете от Бест Вет - истински фенове на животинките и страхотни професионалисти.
И на фона на тях някой жалък измекяр, който за пет кинта отгоре си продава душата барабар със сфинкстера.

Must Love Dogs. Must Care. Must Share.

Публикувано: 12 January 2010 - 01:57 PM
В това изречение кратко и точно описа онзи "ветеринар".
Дочутото и последвалия разговор само затвърди съмнението, че се готви убийство. Чувствах се омърсена от краткия си контакт с онзи мъж. Вбеси ме безсилието да знам и да не мога да помогна на някакво си куче. През главата ми преминаха спомени. Чух виенето на стопаните на изтровените в продължение на 3 дни над 15 домашни кучета в моя район /и само 4 бездомни/. Какви ли разговори тогава са се водили и каква подготовка е имало? А застреляните домашни и бездомни направо от прозорците?
Грахче, един път да нямаме различия.
Д-р Бобарова нямам честта да познавам.
Но! За лекарите от "Бест Вет" имам страхотни впечатления. На тях им дължа много, много благодарностти. Когато пишех за "тъмната страна" на ветовете, точно за тях си мислех да не засегна.
Публикувано: 06 May 2010 - 10:23 PM
Публикувано: 06 May 2010 - 10:28 PM

Вход

Горе
Цитиране +