Dog.bg Форуми : Как се създава легитимен развъдник ??

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Как се създава легитимен развъдник ?? Оцени темата: ***-- 1 Гласове

#21 Потребителят е офлайн   charity Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
Публикувано: 23 January 2010 - 01:27 PM

Цитат
Мисля, че не сте обърнали внимание на заключителните разпоредби, където е описано под кое название какво се разбира.

Цитат
Допълнителна разпоредба
....................................................
"Обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия" са зоомагазини и развъдници, като:
1. зоомагазин е обект за временно пребиваване на животни с цел продажба;
2. развъдник е обект за отглеждане и развъждане на домашни любимци с цел търговия.

Да това не съм го изтълкувала правилно. Мислех, че щом продадеш куче от своя равъдник и вземеш пари за тава се нарича търговия. Радвам се, че съм разбрала погрешно. А въпросите ми бяха продиктувани от това, че когато чуя думата "развъдник" , визуализирам място с кучовци и исках да разбера при какви условия могат да се отглеждат. Мога ли в дома си да ги гледам или не. Някои /повечето/ от нещата ми се изясниха. За което благодаря на всички отговорили!

#22 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 January 2010 - 07:55 PM

Някой може ли да каже какви точно документи се подават, за регистрацията на името, освен бланката за регистриране на име в FCI, която е изложена на сайта на БРФК? И в съответния клуб по порода ли трябва да се подадат, и от там да бъдат предвижени, или направо в канцеларията на БРФК? И колко време горе-долу отнема цялата процедура?

П.П. Подминал съм отговора на единия си въпрос....

Цитат
Първо ставаш член на клуба, който отговаря за отглежданата от теб порода. Представяш своите родословни кучета там и минаваш нужните оценки, тестове, изпити, изследвания за развъдна дейност на кучетата. Подаваш една молба в клуба с три избрани имена за развъдник, подредени по предпочитанията ти (от които това с по-малък номер което е незаето от друг получаваш)

Значи бланката, с трите варианта за име + молба към клуба. Това ли са необходимите документи?

#23 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 January 2010 - 10:55 PM

Цитат(tok4ev @ Jan 28 2010, 07:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Значи бланката, с трите варианта за име + молба към клуба. Това ли са необходимите документи?

Като изтеглиш самата бланка от сайта и я попълниш, вашият отговорник по развъдна дейност я представя в БРФК. На него плащаш и сумата по разноските. Той би трябвало да предаде парите в БРФК. В различните клубове се искат различни пари, в някои дори се плаща и ..."лиценз/право да развъждаш тази порода" (каквото и да значи това dry.gif за мен е тъпо). До миналата година сумата беше 35 лева към федерацията. После чакаш средно около 3 месеца, но според ситуацията може да стане и по-бързо. Просто отговорника по развъдна дейност се занимава с тези неща. Няма други документи, това е.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#24 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2010 - 08:01 PM

Мерси за отговора!

#25 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 02:53 AM

Това може да се свърши направо в офиса на БРФК.До колкото ми е известно не е нужно да си член на клуб или киноложко дружество,дори не е нужно да имаш куче за да си запазиш име във FCI smile.gif

#26 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 10:37 AM

Цитат(kara and cveti @ Jan 30 2010, 01:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Това може да се свърши направо в офиса на БРФК.До колкото ми е известно не е нужно да си член на клуб или киноложко дружество,дори не е нужно да имаш куче за да си запазиш име във FCI smile.gif

Да, това, че не е нужно да имам куче, за да си запазя име го знам. А това, че може направо в офиса на БРФК ми стана доста интересно, тъй като това е много добре, ако човек цели да си спести излишно размотаване. А мястото на бланката за подпис на ОРД, може ли да остане празно? Въпреки, че не е проблем да се мине през ОРД на клуба и тогава да се занесе в БРФК. Не ми се връзва това, че не е нужно дори да си член на клуб или киноложко дружество.

#27 Потребителят е офлайн   kara and cveti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2010 - 12:00 PM

За да не те подвеждам с невярна информация (защото не съм сигурна на сто процента)
защо не се обадиш по телефона в БРФК тел: 02 / 422 4135 и 02 / 422 4136
Мисля.че така ще получиш най точната информация smile.gif

#28 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 31 January 2010 - 02:30 PM

Цитат(kara and cveti @ Jan 30 2010, 02:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Куче не е нужно да имаш, за да си запазиш име. Но е задължително да си член на клуб за порода или киноложко дружество.

#29 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2010 - 10:46 AM

Благодаря за отговорите!

#30 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 11:25 AM

Съвсем наскоро (през декември) го изпълнявах това упражнение та мисля, че ми е свежо-задължително през клуба по породата или киноложкото дружество, по точно съответния отговорник по развъдна дейност, ако в клуба са регламентирани някакви такси си ги плащаш и от там бланката в БРФК +35лв. След около две-три седмици ставаш горд собственик на суфикс, префикс или каквото там си си запазил. Успех!

#31 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2010 - 11:41 AM

Картината ми се изясни напълно. Само още един въпрос имам - какво се разбира в случая под суфикс и префикс? Виждам, че превода на думите е граматически "наставка" и "представка". Предполагам едното е когато името на развъдника се пише след името на кучето, а другото е когато се пише преди името. Правилна ли ми е логиката? И трябва ли да го отбележа по някакъв начин в бланката за регистрация на име?

#32 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 11:50 AM

На самата бланка, там където си пишеш трите варианта след всеки от тях трябва да подчертаеш-префикс ли е или суфикс, т.е. дали ще е примерно името на развъдника и след него името на конкретното куче или ще е името на кучето и след него сътветно името на развъдника като са възможни вариации с или без предлог (von, from, de, от т.н.)

#33 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2010 - 02:13 PM

Благодаря и за това уточнение. А предлога трябва ли да се пише в бланката? Защото виждам на сайта на FCI, че за някои развъдници го има регистриран и него, в скоби след името. Други пък, които ползват такъв не са го регистрирали. Според мен не е важен и може да не се регистрира, а после да се ползва какъвто ни харесва такъв. Но все пак ми е интересно, ако се регистрира как трябва да се отбележи в бланката.

#34 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 02:34 PM

В разговорната реч може да си ги наричаш, както искаш, но на родословията ще ти пише това, което е в регистрацията.

#35 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2010 - 02:49 PM

А как се отбелязва това "von" да речем, в бланката? Това исках да попитам. За името знам, че дори и да са две думите в името се пишат слято. Например не ИМЕ ИМЕ, а ИМЕИМЕ. Тогава как се отбелязва "von"? VONИМЕИМЕ или ИМЕИМЕ (von). И двата варианта ги виждам, като регистрации на сайта на FCI. Още на сайта на FCI видях доста развъдници, които използват предлог, а не са го регистрирали. Има я и тая работа, че винаги предлога може да се разглежда като част от самото име на кучето, а не като част от суфикса (името на развъдника), който се добавя за да се получи цялото име както ще е по родословие. smile.gif

#36 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 03:05 PM

По принцип са възможни различни вариации. Аз бих го написал така, както искам да ми излизат родословията, т.е. написал съм го. И доколкото развъдникът все пак е български съм пропуснал чуждиците from, von, из и т.н.
Префикс "Бяла лястовица"-просто и ясно.

#37 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 03 February 2010 - 03:15 PM

А трябва ли да регистрираме развъдника като животновъден обект по чл.137 от Закон за ветеринаро медицинската дейност ? Трябва ли да се плаща такса към държавата за откриването на развъдник, защото има и такава ...

Чл. 137. (1) Собствениците на животновъдни обекти подават заявление за регистрация по образец до директора на РВМС, към което прилагат документ за платена такса в размер, определен в тарифата по чл. 14, ал. 2.

dh_188.gif

#38 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 February 2010 - 06:02 PM

Аз доколкото разбрах се плаща такава такса за животновъден обект само ако не си член на някой клуб към БРФК. И от там идвало объркването за такса притежание на куче. Нали има две такси - едната за притежание на куче, която не се плаща от инвалиди, ловци и т.н., а другата е ако развъждаш, която не се плаща само от хората занимаващи се с чистопородно развъждане към БРФК.

#39 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 07:47 PM

Честно казано в момента нямам закона при себе си, но си мисля, че в него някъде трябва да има дефиниция на понятието"животновъден обект". Иначе и аз съм с впечатлението, че такса се плаща само за притежание, а при клубно развъждане май сме освободени. Каша...Те май и самите общинари не са съвсем наясно. Аз тези дни мисля да събера сили и да отида до общината да ги питам. Проблемът е, че таксата притежание ни я събират по Закона за местните данъци, а тази за развъждане май трябва да е по този за ВМДейност. Няма ли юристи тук?

#40 Потребителят е офлайн   Ники Колев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 03 February 2010 - 08:02 PM

Всъщност в наредбата за отглеждане на животни-компаньони развъдник се дефира като "обект за отглеждане и развъждане на домашни любимци с цел търговия". Кой и как определя каква е целта на развъждането не е много ясно. Според мен не си струва да задълбаваме толкова.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни