Dog.bg Форуми : Бяла пелена?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бяла пелена? Каква е причината?

#1 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 January 2010 - 11:05 AM

Здравейте, от близо месец имам аквариум и не мога да се справя с един проблем.
Проблема се състои в това че седмица и половина след като съм извадила и измила всичко в аквариума водата става мътна и с едня бяла пелена сякаш, а стъклото отвътре се покрива с бели петънца. Зная че бързото замърсяване на аквариума може да се дължи на прекалено количество храна но за това специално внимавам, дори на всяка седмица гледам да подменяма една малка част от водата с нова. Каква може да е причината според вас. Онзи ден сложих един океански рапан, много внимателно го изимх на течаща вода и на другия ден пелената вече беше на лице. dry.gif

#2 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 12:02 PM

Филтър?Какви риби имаш?А растения?Осветление?И за какво ти е рапан в сладководен аквариум?Ако е наистина сладководен,както си мисля,защото не си споменал/а?
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#3 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 12:17 PM

Ами сладководен е ............. сол не съм добавяла, а рибките са Колиза Лалия, Златист Трихогастер, Сомчета, от всеки вид по 2. Осветлението е неоново, наподобяващо бяла светлина, но не е UV. Ротационна помпа имам, 30л. аквариум, нагревател, 3 броя растения чиито имена сега не мога да се сетя. Помпата мисля че е малка..... за тези литри.
Точно чета за болестите по аквариума, но такива беил петна не срещнах никъде.

#4 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 12:37 PM

Хмм... Не знам дали говорим за същия проблем ,но все пак...Имам 160 л аквариум,в който по едно време на повърхността на водата се образува нещо като бяла ципа,която погледната от определен ъгъл,имаше цветовете на дъгата :).Сменях вода всяка седмица.Почнах да сменям повече вода.Не става и не става.Имах малко риби,хубав филтър,та не изглеждаше да е нещо като замърсяване от обитателите.Охлюви нямах,за щастие.Проблема се разреши след като рестартирах аквариума:оставих съвсееем малко вода,измих растенията,грунда,филтъра и нагревателя(филтъра ,обаче,не се мие с гореща вода) и ципата не се появи повече.Така и не разбрах какво е.Пробвай и ти .

User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#5 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 12:52 PM

Да, интересно наистина, при теб по-скоро може нещо което си поставила във водата да ти е отлагало CaCo, но не съм на 100% сигурна. При мен не е ципа по повърхността на водата ами имам малки бели налепи + бели точици по стените на аквариума отвътре, както и в самата вода също плуват бели прашинки.

#6 Потребителят е офлайн   Vasko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 01:52 PM

В общи аквариуми почти никога не трябва да се вади всичко и да се измива. Прави се веднъж на 1-2 години, нарича се рестартиране. Тези бели петънца, поне според мен, са признак на неработещ азотен цикъл в аквариума. Опитай се да сменяш десетина литра вода седмично, като сифонираш дъното и изчистваш петънцата от вътрешната трана на стъклото. До 3-4 седмици би трябвало да спрат да се появяват.
Бактериалната ципа се получава когато повърхността на водата няма достатъчно движение. Хубава въздушна струя от аераторна помпа решава този проблем.
Съжалявам за това кратко описание за решението на проблемите в кореспонденстски стил, но съм страшно зает тези дни.

#7 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 02:39 PM

Цитат(Vasko @ Jan 19 2010, 11:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
В общи аквариуми почти никога не трябва да се вади всичко и да се измива. Прави се веднъж на 1-2 години, нарича се рестартиране. Тези бели петънца, поне според мен, са признак на неработещ азотен цикъл в аквариума. Опитай се да сменяш десетина литра вода седмично, като сифонираш дъното и изчистваш петънцата от вътрешната трана на стъклото. До 3-4 седмици би трябвало да спрат да се появяват.
Бактериалната ципа се получава когато повърхността на водата няма достатъчно движение. Хубава въздушна струя от аераторна помпа решава този проблем.
Съжалявам за това кратко описание за решението на проблемите в кореспонденстски стил, но съм страшно зает тези дни.

Да, много ти благодаря за краткия но изчерпателен отговор, само исках да те питам с какво да почистя белите петна? Механично ли, и как след като има вода в аквариума?

#8 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 02:50 PM

Замърсителите по стъклото аз почиствам със специална гъбичка на желязна тръба,достатъчно дълга,за да стигам навсякъде.Продават се по магазините,не са много скъпи.От едната страна е дунапрен,от другата-доста по-груба материя.Дъното,както вече каза Васко-със сифон.При теб обаче ще свърши работа по-тънка тръбичка,защото при този малък литраж докато обереш дъното със сифона и ще източиш цялата вода в аквариума.
Между другото какъв е дебита на филтъра ти?
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 02:56 PM

Цитат(kitana @ Jan 19 2010, 12:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Замърсителите по стъклото аз почиствам със специална гъбичка на желязна тръба,достатъчно дълга,за да стигам навсякъде.Продават се по магазините,не са много скъпи.От едната страна е дунапрен,от другата-доста по-груба материя.Дъното,както вече каза Васко-със сифон.При теб обаче ще свърши работа по-тънка тръбичка,защото при този малък литраж докато обереш дъното със сифона и ще източиш цялата вода в аквариума.
Между другото какъв е дебита на филтъра ти?

Да и аз сифонирам но наистина бързо дърпам водата такаче махам единия цилиндър на сифона, иначе за дебитомера на филтъра не знам защото на кутията надписите са на китайски :(((( а от магазина ми казаха че е слабичък но ще ми върши работа, такаче не мога да отговоря на този въпрос :( Ще потърся такава гъбичка за чистене........

#10 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2010 - 03:02 PM

Ще е хубаво да си вземеш друг филтър,съобразен с литража на аквариума ти.По-добре ще е .Аз от три години ползвам филтър и нагревател на Сера и съм много доволна.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 11:29 AM

Сега бялата пелена се махна ....(купих си гъба за почистване на стъклата)....... но пък водата потъмня...... четох че водата минава през етап на потъмняване, и че това било нормално........ исках да попитам след колко време се избистря водата, защото сега тя има тъмен кафяво-зеленикав цвят? Рибите се чувстват иначе добре, няма признаци за болести.

#12 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 01:16 PM

Сменяй малко от водата два пъти в седмица.Предполагам,че ако няма друг проблем,ще се избистри много скоро.
User's Signature

#13 Потребителят е офлайн   Malcho Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 08:06 PM

Ами, тесвах Ph-то на водата и се оказа че е 6,5, капнах и Toxivec на Sera, и сега малко се избистри.....но утре ще сменя една трета от нея.........на едно място четох че от 6,5 до 7,5 е нормално Ph, а на друго пък пишеше че е ухбаво да е 5,5, и сега не знам какво да мисля.

#14 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 09:00 PM

Всеки вид риба има собствени изисквания към пх-то на водата.Растенията също.Има много претенциозни риби,има и такива,които не са.
Потърси информация за рибите,които отглеждаш и изискванията им към пх-то .Аз доооста отдавна четох за това и съм позабравила много неща.Виж в Българска Аквариумна Енциклопедия.
User's Signature

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни