Има го в ЗЗЖ - чл.39 , така че следва да се отнася за всички общини.
Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община
Публикувано: 22 January 2010 - 03:47 PM
Има го в ЗЗЖ - чл.39 , така че следва да се отнася за всички общини.
Публикувано: 22 January 2010 - 04:52 PM
такса притежание на куче НЕ се плаща за първата година от поставянето му .
Отнася се за всички кучета /некастрираните в това число/
Удостоверява се с датата, която ветеринарният лекар вписва под стикера на микрочипа в медицинския паспорт. Така че , ако не носите в себе си паспорта поне имайте копие на страницата .
Да, обаче в Декларацията няма къде да се отбележи това основание за освобождаване от данък.

Така че в данъчното се ходи с разпечатан Закона за защита на животните, освен всичко останало.

Публикувано: 22 January 2010 - 06:15 PM

Много хора казват, че обичат кучето си, а само му се любуват отстрани. Да обичаш е отговорност, която не тежи. Да обичаш кучето си значи да му осигуриш нормален живот, достатъчно любов и време и да си готов да поемеш цялата любов, с която ще ти отвърне, а тя е безкрайна. Аз обичам моето куче, а вие?

Публикувано: 22 January 2010 - 10:01 PM

www.streletz.eu
Публикувано: 22 January 2010 - 10:04 PM
ето това трябва да е заявлението за регистрация на дом. животно за Варна, и по-точно район Приморски.
П.П. аз наистина мисля да нося с мен разпечатан ЗЗЖ, то да ти гръмне главата от информация...
Публикувано: 22 January 2010 - 11:57 PM
Подлежим на обща регистрация в общината, чипирането също е задължително.
Отговора е - да, трябва.
И плащаме данък "куче".

Публикувано: 23 January 2010 - 12:15 AM
Аз по принцип винаги ама винаги ходя с празни джобове на разходка с дребосъка. Най-много телефон и ключове да нося особенно лятото когато нямам нито един джоб по дрехите. Любопитно ми е какво става ако утре ни спрат за проверка а аз не нося "хартийките" в мен. Ще ми кажат дай 50лв ли?

Публикувано: 23 January 2010 - 01:28 AM
Отговора е - да, трябва.
И плащаме данък "куче".

До колкото знам,членуващите във БРФК развъдници не плащат данък за кучетата си!

www.streletz.eu
Публикувано: 23 January 2010 - 01:33 AM
Отговора е - да, трябва.
И плащаме данък "куче".

До колкото знам,членуващите във БРФК развъдници не плащат данък за кучетата си!
Не плащаме таксата за развъждането им, която изобщо не е 24 лева, а доста повече доколокото си спомням. Другата общинска такса си я плащаме като всички останали и се регистрираме по общия ред в общината.

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 23 January 2010 - 10:15 AM
Съгласно ЗЗЖ и ЗВД който отглежда кучета с цел развъждане, трябва да регистрира животновъден обект по определен в ЗВД ред. За регистрация на такъв обект също има разни такси, не съм ги проучвала. Ако си регистрирал такъв обект, кучетата вече ще попаднат в друга категория, не в компаньони, и тогава би трябвало да си плащаш друга такса (трета за тази дискусия), а не тази за домашно куче. Също така да имаш счетоводство приходи/разходи и данъци.
Обаче допускам, че никой не е регистрирал такъв обект, затова трябва да се плаща таксата на общо основание.
Публикувано: 23 January 2010 - 10:45 AM
Тогава развъдника ще трябва да се регистрира по търговския закон, като частна фирма,което може би няма да е съвместимо с киноложките принципи!

www.streletz.eu
Публикувано: 23 January 2010 - 10:58 AM
Не знам защо държите да оборвате поста ми, това пише в законите, не съм си го измислила, спорете със ЗЗЖ.
Приютите и хотелите за кучета също са животновъдни обекти.
Всеки, който реализира печалба, е длъжен да плаща данъци, независимо дали е кинолог или Бог. Не знам дали трябва да е юридическо лице, но приходите от продажба на куче са си приходи и трябва да се декларират в една нормална държава.
Съвсем друг е въпросът, че никой не може да докаже, че отглеждаш животно с цел развъждане. Мисълта ми беше по-скоро, че ако отглеждаш 10 кучета може дори да ти е от полза регистрацията на такъв обект, вместо да платиш такса за 10 компаньона, но пък ще трябва да посрещнеш и други изисквания.
Публикувано: 24 January 2010 - 05:48 PM
Вярно е и, че много хора, които имат по повече от един домашен любимец няма да могат да си позволят плащането на подобен данък, какво тогава на улицата ли да си изхвърлят кучетата?!!
Не съм против данъка и даването на пари, а че щом плащаш данъци за нещо, властите в замяна трябва да предоставят определени услуги, които аз лично не виждам!
Публикувано: 24 January 2010 - 09:02 PM

1.ot kade se vzema tazi deklaraciq za tova 4e pritejavam ku4e i kade se podava,tai kato predi godina kogato pitah veternarq si za 4ipirane toi mi kaza otiva6 v ob6tinata pla6ta6 danaka - 10lv i idva6 tuk s belejkata 4e si platila,no ot tam ne mi dadoha takava deklaraciq i dori mi se izsmqha kato ima kazah 4e iskam da si platq taksata za tova 4e pritejavam ku4e!!!
2.trqbva li i v dana4noto da hodq da deklariram 4e imam ku4e i edin den kogato po4ine kakvo???- da hodq da go otpisvam li????
3.i v kraina smetka osven 10lv taksa koqto pla6tam 4e go priejava trqtam o6te 24 lv da pla6tam li???
i da dobavq samo 4e kato q 4ipirah pitah veterinarq sega trqbva li da pravq ne6to a toi mi otvarna ne ot tuk natatak nie se opravqme s registraciqta mu...... .
Ta pitam az sega kakvo trqbva da pravq,izob6to trqbva li da pravq ne6to ?????

Публикувано: 24 January 2010 - 09:49 PM

извинявам се , дори не сам обърнала внимание че не пиша на кирилица,защото си мислех че съм на ясно ,а то се оказа съвсем обратното
Публикувано: 25 January 2010 - 10:33 AM
---
Чл.53 в” в сила от 01.01.2007г., със следния текст:
(1)За притежаване на куче собственикът заплаща годишна такса в размер на 10 лева, а за пенсионери с доход под 200 лева – 5 лева.
(2) /изм. с реш. № 160/17.04.08г./ Освобождават се от такса собствениците на кучета по чл. 175, ал. 2 от ЗВМД. Не се заплаща такса за куче, с поставен микрочип за първата година на неговото регистриране.
(3)В тримесечен срок от датата на придобиването на куче собственикът подава декларация в отдел ООС” към Община Русе по постоянният му адрес/седалище.
(4)Таксата се заплаща до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване на кучето, когато то е придобито след 31 март. За кучета придобити през текущата година, таксата се дължи в размер една дванадесета от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително за месеца на придобиването.
(5) /нова с реш. № 160/17.04.08г./ Собственикът на животно-компаньон, който го отглежда с цел развъждане, регистриран по чл.137 от ЗВД, заплаща ежегодно такса в размер на 500 лв.
(6) /отм. и се създава нова с реш. № 160/17.04.08г./ Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.
(7) /нова с реш. № 160/17.04.08г./ Приходите от събраните такси по ал.1 и ал. 5 се използват за мероприятия, свързани с намаляване популацията и броя на безстопанствените кучета.
---
За разлика от София, декларацията се подава в отдел ООС, предполагам значи Опазване на околната среда. Декларацията се подава еднократно и когато има промяна (например кучето почине), това се декларира. Точно така, "отписваш" го. Бланка на декларацията ще ти дадат там, на място.