Dog.bg Форуми : Проверяват за регистрация на домашните кучета

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (25 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Проверяват за регистрация на домашните кучета До месец стартира акция на Столична община Оцени темата: -----

#361 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 18 May 2010 - 02:08 PM

Такааа... след консултация с юрист, ми се изясниха някои неща.
В законите има йерархия- Закона за местните данъци и такси е над ЗЗЖ и над ЗВМД. ЗМДТ е главният закон, определящ данъците и таксите. Така че това че чл. 39 от ЗЗЖ освобождава чипираните кучета от такса за първата година от тяхната регистрация, е просто несъответствие със ЗМДТ, за което може да се пуснат жалби. Ако не си платите таксата по ЗМДТ, имат право да ви глобят. Амин
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#362 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 May 2010 - 02:14 PM

Само че в ЗМДТ не се изброява кой е освободен, а е уредено чрез препратка към ЗВД.
И ся, кой е по-висш - ЗВД или ЗЗЖ? Като се има предвид, че ЗЗЖ е по-нов.
И как така юристите на някои общини са успели да вкарат чл. 39 в наредбата си за МДТ, а Столична - не?

#363 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2010 - 03:01 PM

Показване на мнениетоmil_, в 18 May 2010 - 02:19 PM, написа:

Само че в ЗМДТ не се изброява кой е освободен, а е уредено чрез препратка към ЗВД.
И ся, кой е по-висш - ЗВД или ЗЗЖ? Като се има предвид, че ЗЗЖ е по-нов.
И как така юристите на някои общини са успели да вкарат чл. 39 в наредбата си за МДТ, а Столична - не?

Наредбата е за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от съответната община и не може да противоречи на Закона за местните данъци и такси. Не знам как това се случва в някои общини. Дай пример?
И какво значение има, че в ЗМДТ не е изброено с отдедни точки кой е освобен, а е чрез препратка към ЗВД, където е изброено? Информацията е една и съща, така или иначе.
User's Signature

Качена снимка

#364 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 May 2010 - 03:18 PM

Разбира се, че има значение, че е препратка, поне според казаното от теб щом ще се мерят по приоритет отделните закони. Тази техника се използва, за да се вземат предвид разпоредбите на специализирания закон и да може всяко изменение в специализирания автоматично да се отразява и на ЗМДТ,а не всеки път да се внасят изменения.
Наредбата за МДТ не може да противоречи на никой закон, бил той ЗМДТ или ЗЗЖ.
Към наредбата на община Русе съм пускала и линк, и извадка. Сега не ми се рови пак. Чисто и просто тя Е синхронизирана със ЗЗЖ,а Столичната не е (което се отнася и до други членове освен 39).
Пловдив - според това тук също вземат предвид чл. 39 ЗЗЖ.
Бозата е от несинхронизирано законодателство и хората трябва да искат да се спази разпоредбата на ЗЗЖ. Между ЗЗЖ и ЗВД аналогичната материя би трябвало да се уреди също с препратки, иначе ето какви каши стават.

#365 Потребителят е офлайн   lidiya Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2010 - 03:21 PM

Кашата е пълна. Май ще дойде добре, че в повечето общини работят некомпетентни и като им размахаш няколко закона им цитираш няколко члена и се насмитат и те оставят на мира. :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

Отмъщението е най-сладко, когато не влагаш чуства и е като доброто вино, поднася се добре отлежало и добре изстудено.

#366 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 18 May 2010 - 03:35 PM

Показване на мнениетоmil_, в 18 May 2010 - 03:23 PM, написа:

Бозата е от несинхронизирано законодателство и хората трябва да искат да се спази разпоредбата на ЗЗЖ. Между ЗЗЖ и ЗВД аналогичната материя би трябвало да се уреди също с препратки, иначе ето какви каши стават.

Аха. Но докато това стане( а то ще стане, ако има сигнали и жалби за тези противоречия), трябва с приоритет да се изпълняват задълженията по ЗМДТ. А това, че в ЗМДТ освобождаването от данък е уредено чрез препратка към друг закон вече е тотална обърквация. Честно казано, уморих се да чета, да сравнявам, че и до консултации с юрист стигнах. :ud_009: Аман вече, ей!
User's Signature

Качена снимка

#367 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 December 2010 - 08:17 PM

Показване на мнениетоRinusha, в 15 February 2010 - 03:01 PM, написа:

За съжаление утре не мога,но току що пуснах следната жалба във виртуалното деловодство към СО,може да ти послужи като образец.Сега смятам да пусна една и от името на майка ми,дано се задвижат:
<b>Имах проблем при регистрацията на кучето си в община Средец.На кучето ми е поставен чип месец януари 2010г.Според Закона за защита на животните Чл. 39. Не се заплаща такса по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.В декларацията по чл.117 от ЗМДТ,която служителките от деловодството ми дадохада попълня, няма подобно основание за освобождаване от такса и служителките ме увериха,че нямам право да го допиша.В резултат на това,кучето ми е регистрирано,но такса не съм платила,т.к. смятам,че съм в правото си.Освен това никъде не намерих изнесен списък от необходими документи за прилагане-на мен не ми поискаха дори паспорт на кучето,ако е кастрирано,с какво се удостоверява-служебна бележка или паспорт.Мисля,че трябва да запознаете служителите си със съответните закони,да се поправи бланката на декларацията по чл.117,като се обхване и чл.39 от ЗЗЖ,да се изнесе на видно място документите,които трябва да се приложат към декларацията за всеки отделен случай,за да знае и данъкоплатеца какво да носи и служителите Ви - какво да изискват,защото останах с впечатлението,че не са наясно със законите.</b>

Забравила съм да пиша тук,но след като изчаках няколко месеца и нямах отговор на горната жалба,пуснах втора за да разбера защо нямам отговор и тя се оказа причината да ми отговорят писмено.Получих писмо,което звучеше горе-долу така:Служителките ни са компетентни,разбират си от работата,а Вие не сте приложили необходимите документи,за да бъде освободено кучето ви от такса по чл.39 от ЗЗЖ.Отидете,приложете копие от паспорта и всичко ще е о.к. :ab_041:
User's Signature

Може да си разочарован ако не успееш,но си обречен ако не опиташ

#368 Потребителят е офлайн   Viktoria Petrova Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 December 2010 - 02:22 PM

Показване на мнениетоRinusha, в 17 December 2010 - 07:22 PM, написа:

Показване на мнениетоRinusha, в 15 February 2010 - 03:01 PM, написа:

За съжаление утре не мога,но току що пуснах следната жалба във виртуалното деловодство към СО,може да ти послужи като образец.Сега смятам да пусна една и от името на майка ми,дано се задвижат:
<b>Имах проблем при регистрацията на кучето си в община Средец.На кучето ми е поставен чип месец януари 2010г.Според Закона за защита на животните Чл. 39. Не се заплаща такса по чл. 175, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране.В декларацията по чл.117 от ЗМДТ,която служителките от деловодството ми дадохада попълня, няма подобно основание за освобождаване от такса и служителките ме увериха,че нямам право да го допиша.В резултат на това,кучето ми е регистрирано,но такса не съм платила,т.к. смятам,че съм в правото си.Освен това никъде не намерих изнесен списък от необходими документи за прилагане-на мен не ми поискаха дори паспорт на кучето,ако е кастрирано,с какво се удостоверява-служебна бележка или паспорт.Мисля,че трябва да запознаете служителите си със съответните закони,да се поправи бланката на декларацията по чл.117,като се обхване и чл.39 от ЗЗЖ,да се изнесе на видно място документите,които трябва да се приложат към декларацията за всеки отделен случай,за да знае и данъкоплатеца какво да носи и служителите Ви - какво да изискват,защото останах с впечатлението,че не са наясно със законите.</b>

Забравила съм да пиша тук,но след като изчаках няколко месеца и нямах отговор на горната жалба,пуснах втора за да разбера защо нямам отговор и тя се оказа причината да ми отговорят писмено.Получих писмо,което звучеше горе-долу така:Служителките ни са компетентни,разбират си от работата,а Вие не сте приложили необходимите документи,за да бъде освободено кучето ви от такса по чл.39 от ЗЗЖ.Отидете,приложете копие от паспорта и всичко ще е о.к. :ab_041:

На моето куче му е поставен чип началото на 2010г.защото в община Лозенец ни казаха че иначе не може да бъде регистрирано,но за освобождаване от такса никой не е споменавал,а и докато открия служителката която само ги записва в една изпокъсана тедрадка ми отне 2 седмици/нищо че работи 2 пъти по 2 часа седмично/не говорим изобщо за арогантното и поведение когато попитах кои кучета са освободени от такса.Преди години и пенсионерите над 65години също не плащаха.А и защо искат чип при положение че системата не функционира,за всяко пишкане цяла папка с документи.Присъствах на проверка в Борисовата градина -защо искат моята лична карта при положение че този чип дава всичката информация която е необходима?Съгласна съм с Вас че служителите не са наясно със законите.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#369 Потребителят е офлайн   Viktoria Petrova Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 December 2010 - 02:27 PM

Желая на всички весели празници и щастлива и успешна нова година!!!Прикачена снимка

#370 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 March 2011 - 09:50 AM

В събота (02.04.2011г.) ще има хайки от Столичен инспекторат за проверка на кучета. За сега съм сигурна единствено за община Средец (свекърва ми работи там), но може би се отнася за целия град. Носете документите на кучетата докато се разхождате :ae_085:

#371 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 March 2011 - 09:42 PM

Освен 02, на 10, 16 и 21 април ще има проверка на неизрядни стопани на домашни кучета.

#372 Потребителят е офлайн   (archy) Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 09:10 AM

Искам да попитам могат ли проверяващи да глобят дете (под 18), че разхожда кучето си само, защото май имаше накаква забрана? Кучо има всички документи.

#373 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 09:33 AM

Мисля,че забраната е само за едри кучета :mg_062:
User's Signature

#374 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 10:20 AM

Това все още мисля, че не е прието, но не съм сигурна.

#375 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 31 March 2011 - 01:05 PM

Много хубаво, че ще проверяват от район Средец, но ето ви парадокс:

едното ми куче е регистрирано миналата година и цяла година сме се легитимирали с квитанцията за такса куче (което е несериозно...).
Другото ми куче е кастрирано и не дължим такса куче, съответно няма да получим квитанция. Това последното ми го потвърди г-жа Христова, отдел "Екология", Средец, като също така ме увери, че ще регистрира при нея кастрираното ми куче, но документ не издават (това си го знам от мин.година). Е?!

#376 Потребителят е офлайн   Jarrita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 01:15 PM

В община Младост за кастрирано куче дават ксерокопие от декларацията, с която е регистрирано там. На мен ми се наложи да попълвам нова декларация, тъй като старата вече била в архива.

#377 Потребителят е офлайн   Хърс Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 01:45 PM

В Подуяне дават едно малко листче (с големината на визитка) без значение дали дължиш такса или не. Моите са освободени защото са на името на инвалид с издаден пожизнен ТЕЛК. На самото листче пише че са регистрирани по чл. 117 от ЗМДТ - ТЕЛК.

#378 Потребителят е офлайн   Rinusha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 March 2011 - 03:23 PM

Показване на мнениетоIna Gencheva, в 31 March 2011 - 02:05 PM, написа:

Много хубаво, че ще проверяват от район Средец, но ето ви парадокс:

едното ми куче е регистрирано миналата година и цяла година сме се легитимирали с квитанцията за такса куче (което е несериозно...).
Другото ми куче е кастрирано и не дължим такса куче, съответно няма да получим квитанция. Това последното ми го потвърди г-жа Христова, отдел "Екология", Средец, като също така ме увери, че ще регистрира при нея кастрираното ми куче, но документ не издават (това си го знам от мин.година). Е?!

Точно в район средец ми дахоха хартийка с размер на визитка,като регистрирах кучетата си миналата година,без да съм плащала,т.е. не е квитанция
User's Signature

#379 Потребителят е офлайн   sin_zaek Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 April 2011 - 08:53 AM

Mиналата година в община слатина за кастрирано куче (освободено от данък, регистрирано там) ми издадоха листче с номер и печат, каквото дават при платен данък (за кола дават същото листче, не мога да разбера по какво се различава номера)
User's Signature

Качена снимка

#380 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 April 2011 - 10:12 PM

Девет души с кучета бяха проверени в София от инспектората
В първия ден от разпоредените от Столичната община проверки на собствениците на домашни кучета са били проверени девет души. Проверяващият екип, съставен от служители на общината, областната агенция за безопасност на храните, общинската полиция и инспектората, са били в Борисовата градина и в тази до Народния театър.
В Борисовата градина са били проверени пет собственика на кучета, като трима от тях не са представили исканите документи за животните. Съставени са им предписания те да се представят в районния инспекторат по местоживеене.
Други четирима собственици са били проверени в градинката пред Народния театър, като един от тях не е представил исканите документи.
Проверките в парковете продължават и утре, както и през следващите почивни дни. Те обхващат редовността на документите на животното, както и дали домашният любимец се разхожда на повод, на определените за това места и дали собственикът почиства след него.

Дневник

Цели ДЕВЕТ? :ud_009:
Ами то тия проверяващи са се изкривили днес от бачкане, милите...
:ab_041:

• (25 Страници) +
  • « Първа
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема