Dog.bg Форуми : Генетиката и белите родословия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Генетиката и белите родословия отделено от 'Какво знаете за бялото родословие?' Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 22 January 2010 - 05:50 PM

Цитат(dog.bg @ Jan 22 2010, 05:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Изключителния породен екземпляр съвсем не означава добър разплодник. Липсата на проверка на поколенията би поставила огромен риск пред работата с такива кучета и да, все пак - би трябвало да се даде и мотивацията - защо се прави.

Доколкото до пет класата, не е така. Съвсем обикновенни кучета, оприличени от някои като пет класа, могат да дадат чудесни поколения и обратно - големи шоу звезди да дадат напълно посредствено кучило. Не се заплождат кучета с породни дефекти и дисклалифициращи пороци, всичко останало е решение на развъдчика и неговото мислене, естествено съобразено с правилата за развъждане и не е никакъв проблем да се заплодят и породни екзмепляри само с експертна оценка или оценки.

За здравите кучета - напълно здрави кучета дават поколения, в които има проблеми. Напълно. В момента в Англия заплождат и чрез ДНК тестове и резултата е същия, пак има кучета с проблеми. Казвал съм го и пак ще го кажа - ние не сме богове и не е хубаво да си играем на такива. Няма размножаване без брак, ако някой не го е разбрал, такова нещо не съществува нито при животните, нито при хората ... за наше съжаление. При кучетата познаваме над 300 наследствени болести, някои от тях общи, други специфични за отделните породи. При хората са над 3 000.

Кинологията дава широк избор на работа на всеки един. В крайна сметка, никой никога не е иска - има поле за работа и изява, днес се формират нови породи, мога да дам не един пример с такива в последните години.

Чакай-чакай-чакай малко. Не е ли логично и правилно кучетата с пороци, недостатъци и по преценка на развъдчика брак по здраве/екстериор да се предлагат изключително и само като pet-класа? Тогава за какво потомство получено от тях можем да говорим? Друг въпрос е че сега какво ли не можеш да купиш, без да имаш ясна цел защо ти е кучето и така в развъждането се допускат абсолютно посредствени и безинтересни екземпляри без кой знае каква породна ценност. Ако едно куче се купува с цел развъждане, то стопанина го взима с ясна цел с получаване по-нататъшно поколение. И трябва да знае че най-звездните женски понякога не дават точно шоу-звезди, но децата им напълно възможно да послужат като брийд-екземпляри, стига собственика да е наясно накъде е тръгнал и какво ще развъжда. Само че това няма нищо общо с пет-класа, брийд и шоу кучета са също толкова щастливи домашни любимци в ръцете на отговорен стопанин, който сериозно и отговорно подхожда към развъждането, колкото и моят пет-класа крокодил, закупен с ясната цел "компаньон в условията на големия град".

Пол Оденкирхен от канадския развъдник Ми-Пао обаче не мисли така и ги приспива своите кучета към 9 годишна възраст, поне това е записано от думите му през 99-та, като с породата ни се занимава от 1957-ма. Ето кой се прави на бог, а не хората които категорично не искат да работят с некачествени екземпляри с неизвестен произход.
Още повече че всеки един стопанин на родословна женска брийд и/или шоу, като гради развъдническата си дейност върху женски екземпляр, много повече е загрижен за здравето, скачките и раждането на кучето си. И всяко раждане за него много по-голямо изпитание, отколкото на стопанина на мъжкия, та с лека ръка да я пусне на нещо си там с експертна оценка. Ми няма да го направи.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#22 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 07:03 PM

За некачествените екземпляри с неизвестен произход си напълно права!Не ги използвайте в развъждането!!!Да изключваме от разплод обаче КАЧЕСТВЕНИТЕ екземплари с недоказан произход, само заради това, че в гените им има вероятност да се крият "неизвестни фактори", според мен е неразумно.

#23 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 22 January 2010 - 07:24 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 22 2010, 07:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
За некачествените екземпляри с неизвестен произход си напълно права!Не ги използвайте в развъждането!!!Да изключваме от разплод обаче КАЧЕСТВЕНИТЕ екземплари с недоказан произход, само заради това, че в гените им има вероятност да се крият "неизвестни фактори", според мен е неразумно.

Но като не знаем какво стои зад производителите на който и да е качествен екземпляр, как можем да гарантираме че потомците на използвано в развъдна дейност куче не носят у себе си сериозни недостатъци не само в здравето и екстериора, но и в психиката и работните качества (ако става дума за служебно куче)?
Тогава трябва да прилагаме много сериозна отбраковка на кутрета във всяко едно кучило от подобна скачка и по работни и по екстериорни качества.
Това важи, впрочем, и за родословни кучета с документи дълги като списък от тук и екватора.
Сега в днешните условия развъдчик - отговорен, разбира се - има достъп до цели електронни бази данни на всички водещи развъдници. Той в условията на България не виждам как и защо да събере ВСИЧКИ кръвни линии, поради простата причина че някои от тях ще избягва, ако те не съвпадат с неговото виждане за породата, нали?
Не виждам изобщо защо да заплождам женската си (когато я имам) с мъжки от България или съседната държава, ако съм харесала доказан производител от Германия, примерно. А и осеменяване със замразена сперма вече става все по-разпостранена практика. Защо ми е неизвестен екземпляр с бяло родословие, за когото не знам какво ще ми донесе, щом имам много по-перспективна алтернатива? Вярно, че ще е по-скъпа, ама развъждането не е евтино удоволствие, поне така го виждам.
User's Signature

#24 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 22 January 2010 - 07:42 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 22 2010, 05:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Представям се специално за Dessy D.:)))Аз съм ветеринарен лекар и в курса си на обучение съм държал изпит по генетика, и съм изучавал проблемите при развъждането на различни видове животни в дисциплината "Частно животновъдство".Заставам изцяло зад това,което съм написал.Когато се изключват от разплод животни носещи определен ген в генома си,то този ген ИЗЧЕЗВА.Който иска нека се консултира с генетик дали това е така.
Отдалечаваме се от темата за белите родословия и навлизаме в дебрите на науката.:)))))))Извинете ме за това, но за мен е интересно и ще се постарая да пиша на разбираем за всички език.:)))
Дисплазията и крипторхизма са заболявания с генетична предразположеност,но при тях не е локализиран един ген,който да е отговорен за появата им, за това не можем да се справим с тях по начина,който съм използвал за пример.
Относно устойчивоста на желаните белези в поколенията-"неизвестните фактори" няма как да бъдат избегнати,можем единствено да не включваме в разплод приплодите с нежелани белези.
Относно това,че в по "развитите" държави въпросът с белите родословия е решен и там такива НЯМА, Dessy D е абсолютно права.Вижте обаче до къде доведе това.Бум на генетични заболявания-дисплазия,хиляди алергии,сърдечни пороци,глаукома,различни видове анемии,недостатъчни състояния на имунната система и ред други заболявания с генетична предразположеност.Стигнало се е до там, че представителите на породи създадени като работни,вече са неспособни да работят.Типичен пример е Немското овчарско куче.Друг пример е Пудела-порода създадена като ловна,днес е пълна с генетични заболявания.Примери могат да се дават много, но всеки знае че всяка порода си има цял списък от характерни за нея заболявания с генетична предразположеност.До това е довело чисто математическото изключване на "неизвестните фактори".

Ами с това изказване, просто подкрепяш моята позиция! Щом си лекар знаеш, че има малко болести, за които е отговорен само един ген, а неговото проявление зависи от ред други фактори, т.е. твоят опростен пример не може да бъде приложен на практика. Мисля, че затова говорим.
Аз мога да ти дам само един пример за проблем възникнал точно от използването на кучета с неизяснен произход в породата, с която се занимавам - родезийските риджбеци. Преди известно време "някой" с подобно на твоето мислене е използвал такъв екземпляр в Германия. Резултатът е, че сега, в наши дни, все още на цялата популация се прави задължително изследване на ген за сив цвят, защото въпросният екземпляр е имал за прапрародител ваймаранер. Доста кучила са били бракувани и всичко е стартирало наново. Според теб малко ли проблеми имаме в БГ, че да си навличаме и подобна история?!? При положение, че "масата от кучкари" (защото това е точното ни определение, за съжаление, а не кинолози) и хабер си няма от подобни тестове, нито е отговорна към потомството, нито възприема това занятие за достатъчно сериозно начинание, считайки, че след като се създават кучета, а не хора - няма смисъл от толкова "нАука у главата" , ти искаш да сме позитивно настроени към подобна възможност? Да, преди доста време и аз съм си мислела такива неща, но след всичко, което видях - определено съм против, нищо, че федерацията ни дава тази възможност. Аз имам и приятели, които са се възползвали от нея и са разбрали още на първата генерация колко е безсмислено. Тук идва и онази част, за която говорех - проследяването на поколението. Погледнете собствената ни система на допускане до развъждане! Единици са клубовете, които не разчитат само на екстериорни оценки при допускането до разплод и в които се прави анализ на поколенията. Това е една от причините да съм против клубната система в БГ, защото от една страна имаме сравнително малка популация, а от друга разполагаме с минимален брой развъдчици с опит и те са ограничени в няколко породи. Затова се допуска и намесата на личния фактор в повече взаимоотношения и се счита, че клуба е място където трябва да пляскаме с ръце и да се обичаме. Кажи ми при тази ситуация доколко обосновано и необходимо е да се допускат кучета с такива родословия до развъдния процес - предполагам, че вече ще защитаваме една позиция. Не става въпрос за потенциала на този метод, а доколко той е приложим в нашите условия.
Не може да се разчита на човешкия фактор по презумция, особено на тази географска ширина. За да взема разумни решения този фактор трябва да бъде поставян пред ясни постановки и практически примери. Трябва да бъде пределно ясно и добре обяснено, че подобно "развъждане" е лишено от смисъл, защото е минало времето когато този метод е можел да влезе в употреба. Докато нямаме разбирането, че НЯМА СМИСЪЛ ВСЯКО КУЧЕ С РОДОСЛОВИЕ ДА БЪДЕ РАЗВЪЖДАНО, няма как да се изкажа положително за нещо, което изисква още по-голяма отговорност и осмисляне като допускане в развъждане на безродословен екземпляр.
Друг е въпроса, че съм с две ръце "ЗА" - за хора с такива любимци да се намери адекватен начин за приобщаване към идеята за опазване на породата, в това число и чрез намиране на начин за участие на наши изложби. Винаги съм се чудила кое му е лошото да се организира специален ринг за такива кучета? С какво те пречат на останалите? Достатъчно е да поставиш условие за регистрация в клуб/дружество и забрана за развъждане - нищо повече. Но това си е съвсем отделна тема и се досещам какви са мотивите против.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#25 Потребителят е офлайн   Konan03 Икона

• OWNER-IW KENNEL "PHILIPOPOLIS"
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:dog&quot;s

Публикувано: 22 January 2010 - 08:58 PM

Има ли порода или клуб,който вече е заплодил куче с бяло родословие и да чакат на татък,,,,,както е редно поколение включено я развъждане?
User's Signature

www.irishwolfdog.com FILIPOPOLIS KENNEL , IRISH WOLFHOUND

#26 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 09:43 PM

OFF//
Винаги ми е било чудно словосъчетанието "клубна развъдна програма" или "развъдната програма на клуба". За мен такова нещо не съществува и звучи адски смешно. Клуба няма и не може да изземва и обобщава тези функции, които са на развъдниците. Поне не и в белите държави. Тук клубовете май се натоварват с много измислени права и задължения, което води единствено до конфликти на интереси.....
Иначе няма нищо лошо да се включват качествени екземпляри с т.н. бяло родословие в развъждането. Мога да дам десетки примери при Доберманите например в Русия през 80-те и 90-те години, та дори и в Италия. Явно практиката и в "белите" киноложки държави съществува отдавна.
Но тук в България всичко се преекспонира и криворазбира. Нормално.... Кинолозите се впускат в измислени спорове и престорен, подръжаван и криво разбран перфекционизъм... и накрая... нищо!

#27 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 09:50 PM

Цитат(tok4ev @ Jan 22 2010, 09:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
OFF//
Винаги ми е бил чудно словосъчетанието "клубна развъдна програма" или "развъдната програма на клуба". За мен това нещо не съществува. Клуба няма и не може да изземва и обобщава тези функции, които са на развъдниците. Поне не в белите държави. А иначе няма нищо лошо да се включват качествени екземпляри с т.н. бяло родословие в развъждането. мога да дам десетки примери при Доберманите в Русия през 80-те и 90-те години, та дори и в Италия. Явно практиката и в "белите" киноложки държави съществува отдавна.
Но тук в България всичко се преекспонира. Нормално.... Кинолозите се впускат в измислени спорове и престорен, подръжаван и криво разбран перфекционизъм...

През 80-те години в Русия имаше ДОСААФ и са използвали активно източни-европейки с бели (при тях нулеви) родословия в развъдната си дейност, само че тогава картината е била съвсем друга. Нека не бъркаме тогавошно положение на нещата в различните породи със сегашното, което е по-сериозно и по-сложно и в Русия и в България.
В условията на ДОСААФ, разпаднал се през 1991-ва, е било къде по-трудно да се сдобие гражданина с породисто куче (че и служебна порода) и имаше къде по-голям контрол върху развъждането.
Тогава нещата са се ръководила от къде по-грамотни хора, моите познати с източно-европейки сами са признавали че имало с бели родословия, но не са го правили те от воле, а с помощта на кинолози с опит.
Има разлика.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 09:57 PM

Dessy D ,в моя пост,който си цитирала има огромна научна неточност, за което се извинявам!Редактирал съм публикацията си своевременно.Цитирала си ме прекалено бързо!!?!:)))))))))))))))Гени наистина не изчезват,изчезва само генетичен материал,когато чрез развъждане, заместваме рецесивните алели с доминантни.Длъжен бях да направя това уточнение!!!:)))Сега нямам време,но на сутринта ще се включа отново.Чао за сега!:)

#29 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 10:02 PM

Dessy D , в моя пост,който си цитирала има огромна научна грешка, за която се извинявам и която съм редактирал своевремвнно.Цитирала си ме много бързо!!!:)))))))))))))))Гени наистина не изчезват,изчезва само генетичен материал ,който губим,заменяйки рецесивните гени с доминантни.Длъжен съм да направя това уточнение!:)))))))))))))
Сега да избягаме от науката и да се върнем към развъждането!Риск при използването на кучета с недоказан произход ИМА,при това огромен.Трябва ли обаче да се отнема възможноста да бъде поеман такъв риск от този, който е готов да го поеме?Държа на мнението си,че по този начин развъждането се ограничава и затваря.Презумцията на екстериорните изложби, според мен е малко по различна от тази,която ти посочваш.На тях се оценят екстериорните качества на кучетата, прави се преценка на потомството им, ако на изложбата са представени и потомци на дадено куче,преценя се характера му, доколкото е възможно,според държането му в ринга.Накрая се отличават с титли тези които най- много се доближават до изискванията за всяка порода и за тях се смята,че са най подходящи за развъждане.

П.П.
Този пост мислех,че съм го изтрил.:))))))))))))))))))))Той е малко по подробен.Побликувам и него и наистина изчезвам.:)))))))))))))))Чао пак!!!:)))

#30 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 22 January 2010 - 10:03 PM

Цитат
Винаги ми е било чудно словосъчетанието "клубна развъдна програма" или "развъдната програма на клуба". За мен такова нещо не съществува и звучи адски смешно. Клуба няма и не може да изземва и обобщава тези функции, които са на развъдниците. Поне не и в белите държави. Тук клубовете май се натоварват с много измислени права и задължения, което води единствено до конфликти на интереси.....

И аз съм се чудила над този "термин". ab_041.gif Такова нещо не може да има. Един клуб може да подпомогне развъдната работа чрез поставянето на определени условия, поставящи всички развъдчици в еднаква позиция. Но за да се разработи такава система трябва да има достатъчна популация в страна и достатъчно на брой конкуриращи се развъдници (като под конкуренция не разбирам да се изпотрепват, това надявам се е ясно, ама да си го кажа ab_041.gif ) . Всъщност, помощта на клуба трябва да се изразява единствено в контрола и създаването на различни механизми за отчитане и анализ на развъдния процес.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#31 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 10:03 PM

Да бе да..... кинолози с опит.... а сега са на изчезване, така ли....! При положение, че живеем в информационната ера и понякога знанието на неопитния означава много повече от опита на незнаещия. Но това само добре информираните хора могат да го оценят правилно. Тук клубовете са се превърнали в частни фирми..... Не визирам нашия клуб по порода въпреки че е имало моменти когато и той е бил такъв....
"клубна развъдна програма..." ud_009.gif Винаги ще ми става смешно като го чуя, прочета или помисля дори.... ab_041.gif
Няма да пиша повече, че се отплесвам, Каквото исках да кажа го казах.... Радвам се, че имам възможноста да реша, къде да развъждам след време (Сърбия, Унгария или България) когато и ако реша да го правя....

#32 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 10:04 PM

двоен пост. изтрито smile.gif

#33 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 22 January 2010 - 10:09 PM

Да, Токчев, сега да намериш кинолог при тях, който не се ръководи от кинти, а в интересите на породата е също толкова трудно, колкото и да намериш свестен развъдчик, който не си пуска кучето на сульо-пульо щото е с родословие, а подхожда отговорно към селекцията и не се улисва по комерчески окраски (примерно) и други тям прелести. Не виждам нищо странно в това - добри специалисти, които не правят компромис с качество никога не са били много. Не виждам никакво противоречие с това, което пиша аз - използване на бяло родословие е възможно само от много грамотен развъдчик с голям опит, който е наясно с това, което прави.
User's Signature

#34 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 22 January 2010 - 10:52 PM

Аз лично смятам, че включването на екземпляр без доказан произход може да бъде само експеримент. От друга страна всяко едно заплождане, също се явява експеримент. Въпросът е какво именно се цели с този прословут екземпляр, който хем няма произход, хем е толкова хубав, хем ... никой още не го е ниждал. Аз не виждам с какво такъв екземпляр би могъл да допринесе за нещо търсено от даден развъдчик. Дори визирайки генетичните болести и "затварянето на генофондовете" аз от къде ще зам дали това куче без произход няма да ми донесе пролеми. Нищо не ти гарантира, че то не притежава тези рецесивни гени, от които се стремим да избягаме в хомозиготно състояние. Нима не може да ги носи, носейки кръвта и белезите на същата порода?
В породата, с която се занимавам съм виждала много кръстоски, които на пръв поглед изглеждат чистопородни и са достойни дори за отлична оценка по екстериор. Също така добре знам какво поколение са давали много от тях в F1 и F2 например. Жесток разпад на породни белези. Видала съм с очите си куче с баща хъски и майка улично куче, което на външен вид е като чистопородно хъски, с достатъчно добър екстериор, че да засенчи някои от тези с известен произход. Позволявам си да кажа това и от страната на специалист - съдия. Аз лично, като съм видяла тези неща с очите си, не желая да поемам такива рискове, защото това обезсмисля породното развъждане. От друга страна това куче също може да е хетерозиготно по гените, които аз се стремя да избегна като рецесивни.
И пак ще повторя, че развъждането винаги носи рискове. Доказано здрави и идеални кучета, не съм убедена, че някй може да предложи с гаранция. Различните линии имат различни проблеми. Работата на развъдчиците е да се стараят да ги избегнат. Но как това да стане, след като по тези въпроси съществува едно огромно ледено мълчание между развъдчиците и хората, които взимат кучета от тях? Вместо да се дава гласност на проблемите и кучетата, които ги носят, повечето развъдчици се стараят да крият това, за да не им излезе лошо име. Преди време четох много хубава статия, точно за това мълчание. Иначе в същност, само който не е развъждал, само той не е имал кучета с проблеми и само той не е имал "брак". Не можем да ги избегнем, колкото и внимателно да ги премисляме и изчисляваме. Имам и личен опит с включването в развъждане на куче с "дупки" в произхода и резултата никак не мога да нарека положителен. Получаваш едно за сметка на друго ... Случайно или не, аз не бих повторила това. Работя с малко на брой животни, развъждането ми е доста ограничено и искам да сведа известните рискове до минимум. Не искам да получавам "бонуси" за които да се чудя от къде са се взели. Има хора, които работят с много животни, от много неща не им пука, при тях брака е нещо нормално, селектират и се "отървават" от него. Всеки постъпва по съвест, хора всякакви. Аз не идеализирам никак развъдчиците като група и малко предпазливост с такива никак не е излишна. Мисля че "те" са отговорни за повечето проблеми в породите с компромисите, които правят или с незнанието и безотговорността си. А човек, който е решил да развъжда неволно става един от тях.
тук има интересен материал за крипторхизма на английски.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#35 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 January 2010 - 12:37 AM

Цитат(Huskypower @ Jan 22 2010, 10:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
.................. Въпросът е какво именно се цели с този прословут екземпляр, който хем няма произход, хем е толкова хубав, хем ... никой още не го е ниждал.

Ами това е като чудовището от Лох Нес - всички са чували за него, но никой не го виждал. Същото е - суперекземпляра, ама един такъв безродствен! Такъв тип оценка е винаги строго субективна, затова още в първия си пост зададох въпрос - кой ще определи, че този екземпляр е "изключителен" ?!? Изкушавам се да цитирам една моя любима поетеса - Емили Дикинсън:

"Ако моженето беше равно на желанието -
критерият би бил неважен.
Върховното в езика е -
безсилието да изкаже."

Безсилна съм да обясня, че тези категории "изключителен", "красив", "прекрасен" са винаги и само субективни. Вземането на решения при развъждането също е строго субективен процес. Рисковете при развъждането също са индивидуални, защото зависят точно от субективните ни решения. Затова отговорността за нивото и качеството на популацията не е клубна, а на развъдчиците. Напълно съм съгласна с Huskypower - който не се е занимавал с развъждане, само той няма брак. Проблемът е точно както писа тя, че развъдчиците избягват да коментират гласно този преблем заради риска от "лошото име", а статистиката е важен фактор при синтеза и анализа на проблемите в един такъв процес като селекцията. Това не е само наш проблем - има го навсякъде. За мен решенията винаги са свеждани до това да се ограничи риска от получаването на този брак, така би било възможно да се ограничи и количеството му. При екземпляри с неясен произход това съвсем не може да се предвиди, а нали всички призоваваме към хуманно отношение и отговорност в този процес , защото всяко от тези кучета би трябвало да намери своя любящ дом?!? Другото е варианта с онзи канадски развъдчик на Furia_S - евтаназия на лошите резултати в експеримента. Аз, лично, не съм от тези хора, които с лека ръка могат да си играят с тези неща. За мен развъждането и селекцията се намират по средата между двете крайности - чистата идея и шизофреничните отклонения - обикновено се започва с романтичния идеал за създаване на суперекземпляр, но по пътя някои хора достигат до "разговора с Тангра" и играта на Господ. Целта е да не попадаш в крайностите при вземането на решения, защото резултата не се отразява само на теб, а на още доста хора. Мисля, че чисто емпирично резултатите от използването на такива екземпляри са показали повече загуби отколкото успехи. Не мога да се сетя дори за един пример, който да обори тази теза.

п.п. - Dimo Yotov, видях, че си поправил поста си. ae_085.gif Радвам се, защото малко ме смути с тези твърдения "изречени от устата" на доктор. Поне се разбрахме. Колкото до това:
Цитат
Презумцията на екстериорните изложби, според мен е малко по различна от тази,която ти посочваш.На тях се оценят екстериорните качества на кучетата, прави се преценка на потомството им, ако на изложбата са представени и потомци на дадено куче,преценя се характера му, доколкото е възможно,според държането му в ринга.Накрая се отличават с титли тези които най- много се доближават до изискванията за всяка порода и за тях се смята,че са най подходящи за развъждане.

Сме на различни позиции. На изложба се оценяват само екстериорни качества. За характер много трудно може да говорим, по-скоро за наличие или липса на социализация или обучение, но не и за характер, точно както си писал "доколкото е възможно". Тази оценка пак е строго субективна. В този смисъл коментирам оценката на линии и родословия - всеки съдия има свое виждане за дадена порода и е нормално да избира екземпляри, отговарящи на тази представа. Логично е да преобладават екземпляри от определена линия. Затова съм против използването само на тикива оценки за допускане до развъждане. Когато към един клуб/дружество се създаде комисия, която да организира "изпит за допускане до развъждане" с необходимите критерии, тогава може да се говори за анализ на развъдния процес. Този метод е "отигран" на няколко места и дава, според мен, по-добри резултати отколкото субективните оценки от екстериорни изложби. Причината да го намирам за по-полезен и по-ефективен метод е факта, че там няма съревнование за първо място, а попълване на показатели - толкова зъби, такава захапка, такъв и такъв индекс ..... максимално детайлно. Накрая "ДА/НЕ" - това е. Избора на развъдчика - лична отговорност. Клубната отговорност - само осъществяването на този тип контрол и събиране на статистически данни за наличие на определени недостатъци или дефекти в популацията. Ако се подхожда отговорно, това би трябвало да е от полза на всички развъдчици. Проблемът е само в това условно наклонение, нали? ab_041.gif
User's Signature

#36 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 January 2010 - 08:57 AM

Изчетох всичко,което сте писали.:)))Гаранция ви давам,че с подобно развъждане,каквото има в момента в кинологията(навсякаде)в недалечно бъдеще при всички стари породи ще се появят още десетки генетично обословени заболявания!Защо при работните породи се получи така, че постепенно започнаха да се предпочитат породи, които не са развъждани абсолютно стриктно от гледна точка на родословията,а развъдната дейност се е ръководила от показаните качества на отделните индивиди?Пример в това отношение е изместването на Германското(немското) овчарско куче от малиноите.Не е тайна,че малиноите вече се предпочитат пред немските овчарки,когато става въпрос за работа.Моля не се хващайте за примера и да правим кавги около тези две породи!!!!Всеки пример,който използвам е просто за по-голяма яснота.:))
Мисля,че предоверяването на генетичните изследвания,и пренебрегването на реалните качества на индивида ще изиграе лоша шега на развъдчиците.Против абсолютната забрана на бели родословия съм!!!Не бива да се губят възможности за инициатива и опити по принцип! Когато развъждаме само кучета от доказали се линии от водещи развъдници, не мисля че провеждаме кой знае колко велика развъдна дейност.По-скоро демонстрираме финансова възможност да си закупим скъпи кучета.

#37 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 January 2010 - 10:26 AM

Побликувам няколко снимки на мъжко куче с недоказан произход и на първото му поколение.Женската от тази връзка също е с недоказан произход.Мъжкаря сега е на 2 год.и 6 месеца,живее в България и няма да бъде използвано (най-вероятно) за разплод в "официалната" кинология.Вие преценете дали това не е загуба.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#38 Потребителят е офлайн   mikivt Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 10:53 AM

"Ами това е като чудовището от Лох Нес - всички са чували за него, но никой не го виждал. Същото е - суперекземпляра, ама един такъв безродствен! Такъв тип оценка е винаги строго субективна, затова още в първия си пост зададох въпрос - кой ще определи, че този екземпляр е "изключителен" ?!?"
Ще определи този,който е селектирал всички породи-Човекът или по-точно Развъдчикът.Породите не са създадени от Господ,не са създадени и за един ден.Те са били и сега са в постоянна динамика.Само че промените трябва да тръгват от водещите развъдчици в световен мащаб,най-често от родината на всяка порода.А това нас май не ни касае.

#39 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 23 January 2010 - 11:38 AM

Dimo Yotov, промени в характеристиките на породите ще има и трябва да има най-малко защото много отдавна не се прехранваме от лов и също така от доста време охраната на домовете ни е завзета от електрониката. Само не ми казвай, че някой разчита на кучето си да го пази, защото е смешно. Промяната в среда променя и характеристиките, промяната в храната променя физиологичните параметни. Какво лошо има в това?!? За 40 000 години хората сме еволюирали до съвременното си състояние (за зло или добро) и пак сме си същия вид! Кое му е лошото на всичко това?! Защо ние имаме право да се променяме като вид, а кучетата не? Какво лошо има, че едни породи ще изместят други в работата?! В съвременния свят гледаме кучета не за да ни бъдат помощници в лова и прехраната, а преди всичко като компаньони (използвам названието за да обобщя функцията, а не визирам конкретна порода). В бъдеще тази функция ще се засилва, защото начините ни за прехрана се разнообразяват. Разликата е в това, че инстинктите на тези същества винащи ще си остават в тях. Не можем да ги изтрием, можем да ги приспим но не и да ги премахнем (и слава Богу).
Подозирам, че смесвате отношението си към т. нар. работни породи и функциите на кучето изобщо. Не мога да разбера защо е това вманиачване на тема "работни качества"?!? Както вече се разбрахме, няма как да им изтрием гените, следователно, дори и да ги "приспим" те си съществуват и единствено регламентираното развъждане на кучета с ясен произход запазва този генофонд. Дори и да изчезне дадена порода, това само показва, че тя е изчерпала предназначението си на даден етап и не е могла да се адаптира към новите условия. Това е нормален процес в развитието на всяка система. Колко хора днес използват хъскитата си по предназначение - много малко и в повечето случаи за забавление, но пробвайте да впрегнете което и да хъски, без значение от годините, дори и да не е било впрягано никога досега, то ще се справи защото това качество е търсено когато се е създавала и формирала породата. Няма да ви давам примери с ловни кучета, защото ще направя цял ферман - такива, които са гледани като домашни любимци и нямат проблем с инстинктите си извън тази среда. Това е целта на развъждането. Не е нужно да си правиш експерименти до безкрай. Има достатъчно "материал" и близкото родство не е главния демон, който трябва да се прогонва от "храма". Бъдете сигурен в това! Това, което пречи е мързелът, безхаберието, безотговорността и нежеланието да се използва онова, което ни е дал Господ в главите по предназначение. Не близкото родство е основния фактор в прамяната на характеристиките на породите, а развитието и промяната в средата, в която те също се развиват и хората около тях. Това, че всеки втори си играе на "развъдчик" и се усланя само на това дали кучето е известно или от известни линии не променя работата на развъдчика по смисъл. Тези, които са се задържали до днес като селекционери не избират двойките си по този начин, те знаят, че титлата не прави кучето подходящо за развъждане.

Колкото до показания самоед - според мен, не е голяма загуба, че няма да участва в развъдния процес. Нека не си създаваме излишни илюзии. Кучето е красиво и само толкова. Познавам още такива като него и това определено не ги прави "изключителни" екземпляри.
User's Signature

#40 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 January 2010 - 12:15 PM

Цитат(DessyD @ Jan 23 2010, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Това, че всеки втори си играе на "развъдчик" и се усланя само на това дали кучето е известно или от известни линии не променя работата на развъдчика по смисъл. Тези, които са се задържали до днес като селекционери не избират двойките си по този начин, те знаят, че титлата не прави кучето подходящо за развъждане.

Аз пак ще се намеся малко вън от темата.
При породата Доберман например, която аз изучавам интензивно от четири години насам (разбирайте, че през 80% от свободното си време само това правя), и посещавайки из Европа най-важните събития за породата, смея да твърдя, че най-добрите кучета са се раждали и се раждат от връзки, които включват най-големите шампиони.... Шампион от шампиона и така поколения наред. Много рядко има изключения. Проучвам родословия и кръвни линии ежедневно и много рядко съм попадал на такива изключения.
Разбира се при тази порода не се ценят оценките и титлите от ЦАЦ и ЦАЦИБ изложби и това трябва да е ясно на всички. Този тип пизложби се ползват единствено като забавление, тренировка, представяне на дадения екземпляр пред широката публика и трупане на допълнителен имидж. Един развъдчик, който уважава работата си никога не се ръководи от тези титли. Има други много по-важни.
Аз разсъждавам по този начин - едно непреценено заплождане е равно на минимум една година труд на вятъра. А развъдчика трябва да има правото на 100% да решава, коя връзка е целесъобразна и коя не. Клубовете и техните ръководства не трябва да се месят по никакъв начин в този процес освен да го регистрират. Така е при нашата порода в цял свят освен в Германия, където тестовете за селективна годност (ZTP) са задължителни. Задължителни - ЕДИНСТВЕНО в Германия. И те по-скоро са превърнати в бизнес за съдиите и обучаващите кучета отколкото имат реален ефект. За никой запознат с материята не е тайна, че 99% от Добемраните ще покрият този тест с малко предварителна подготовка/обучение. Аз самия не съм против и ще явявам кучетата си на оригиналния германски изпит (ZTP), въпреки многото средства, които ще ми струва това и въпреки, че с планираните по едно поколение на женско куче, едва ли ще избия само тези разходи, какво остава за другите. Но ще го правя повече за имидж отколкото да разбера, доколко кучетата ми са годни за разплод и какви са техните плюсове и минуси.
А най-добрите екземпляри отдавна не са в Германия. Може би тепърва ще се завръщат там.

• (6 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни