Dog.bg Форуми : Генетиката и белите родословия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Генетиката и белите родословия отделено от 'Какво знаете за бялото родословие?' Оцени темата: -----

#61 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 January 2010 - 06:18 PM

Всъщност темата не е за проблеми в клубовете , а аз воден от мисълта за такива в клубове на поне две породи, които се сещам, проблеми, които са широко дискутирани и във този форум, взех да им ги решавам тук... Съжалявам! wa_048.gif
По-важното е, че във клубовете на породите, които най-много харесвам, нещата са ОК. Пожелавам го на всички! Дотук с тази тема.

А иначе аз пак да си се върна на мойто. Ето един много интересен линк към сайта на Български Шнауцер Клуб. Много добре е обяснено това, което аз се опитах да кажа... за кръвните линии и т.н.
http://www.schnauzer...i...9&Itemid=45 wb_052.gif

Димо, абсолютно съгласен съм, че качествен нов генетичен материал е абсолютно необходим за всяка една селекция. ba_025.gif
А за белите родословия, да ги има или не, мисля, че зависи най-вече от качеството на популацията на дадената порода тук в България. Решенията може би трябва да се вземат поотделно за всяка една порода и всеки конкретен случай. Сложна работа ми се вижда това да се случи. А може би се е случвало в някои клубове, случва се.Незнам.

А иначе и Големите развъдници, които следват строго линии, които самите те са създали, и с които са допринесли за развитието на породата винаги ползват качествена външна кръв, след което при следващото поколение, отново се завръщат към най-доброто от своите линии. И така всичко се повтаря в определен ред. Всъщност там е магията на развъждането.

Много ми е интересна и темата с проявата на рецесивните гени! Виждам, че има добра обща теория и признавам си още не мога да я вникна съвсем, но може би нещата да трябва да се разглеждат и конкретно за всяка една порода.

#62 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 January 2010 - 06:55 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 24 2010, 05:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Докато, включването на нови(с нов,неизвестен генетичен материал) индивиди в развъждането, среща такъв решителен отпор, бъдете сигуни,че това ще се прави и се прави "НЕЛЕГАЛНО", именно от водещите развъдчици.Това е една от превърналите се в обществени тайни.

Нека си изясним нещо - това, че "някой", който ти е известен не е коректен или безотговорен, не може да компрометира всички развъдчици като цяло. Аз не познавам такива развъдчици в моята порода (разбира се, това не значи, че няма). Това го уточнявам защото се обвиняват водещи развъдчици като цяло. На този принцип, би трябвало да приемем и за азбучна истина изказването на местен "кинолог", коментирано в една тема преди време, че било практика документално да се подменят родителите на кученцата от две или три кучила според качеството или търсенето. Дали е цитиран правилно или не, не можем да знаем, но е факт, че това беше коментирано. Това, че евентуално този "кинолог" е попаднал на точно такъв безотговорен ментор и че на самия него му е липсвала личната бариера за да не го приема за нещо ненормално, си е съвсем отделен въпрос. Както ти самия спомена в един от постовете "безотговорни хора и търгаши винаги ще има". Е, те ли трябва да са ми ориентир? Чрез тях ли трябва да възприемам останалите? Мисля, че заради това преди около 5 години в някои от водещите федерации в рамките на FCI се въведе задължителен ДНК-тест. Това, че ние се движим със скоростта на костенурка си е наш проблем, локален, но това не отменя принципа на действие и смисъла от едно правило.

Цитат
.Инбрийдинг брат/сестра е също нещо недопустимо,но както се вижда е довело до прекрасен резултат, защо тогава включването на нов индивид с нов генетичен материал да е такова "светотатство"?

Инбридинга брат/сестра не е нещо недопустимо, но трябва да има смисъл от него, а не просто да се пробва, защото резултата не винаги е "прекрасен" и този тип инбридинг също така не е приет радушно, както си мислиш. Правилата изискват това да се прави след изрично разрешение на клуба и проследяване на поколението, а че има хора, които го практикуват безконтролно - това също е вярно, но те го практикуват точно защото съответния контролен орган им е осигурил този комфорт, а не защото се приема радушно. Освен това, за да има шанс да има полза от тази история, tok4ev е обяснил добре какво се прави след такава връзка (защото и това е установено чрез опита).
А по повод на това защо "включването на нов индивид с нов генетичен материал се приема за "светотатство" ще се опитам да обясня така. Първо "не става въпрос за нов, а за неизвестен като произход материал", а после - след като го има приет като възможност, значи не може да се счита за "светотатство", но много пъти съм обяснявала, че има едно превратно тълкуване на много от възможностите, които са дадени от правилниците на международната федерация. Тези правилници са обобщаващи, те не визират конкретно състояние на породното развъждане. Те се отнасят до всички членове на международната федерация. Тя е приела този начин за действие защото няма федерация, която да не се опитва да създаде национална порода и дори не една. Освен това, в част от страните се осъществява "признаване на породност", но това касае друг тип процес, а не просто "обогатяване на генофонда". Този процес е свързан с организиране на местни федерации или описване на определена, вече проследена документално, популация. А метода среща отпор, защото ако се замислиш при създаването на породите се е тръгнало от общото към конкретното, а този метод ни връща по обратния път, да не кажа, че ни дезориентира. Да, знам, че понякога е добре да направиш крачка назад за да продължиш, но пак опираме до дължината на аршина, с който измерваме крачката назад. И още нещо, нали всички говорим за това да уважаваме труда на хората, създали породата? Ами това, според мен, да не си правим безсмислени експерименти е добър начин за проява на уважение, защото пак опираме до основния въпрос, на който никой от нас не може да даде конкретен отговор - кой ще се наеме с отговорността да допусне това? Кой е с тази точна преценка и опит?

п.п. - tok4ev, изложба не може да бъде критерий за допускане до развъждане (поне за мен), най-малкото защото фактора е строго субективен. Даже и на специалка няма как да се избегне този момент. Има много точни показатели, по които едно куче може да бъде допуснато до развъждане и не е задължително да отиде на изложба, достатъчно е съответния клуб/дружество да създаде необходимата организация и регламент. Между другото, нашата федерация също дава възможност всеки клуб или дружество сами да вземат решение за водене на такъв регистър за бели родословия. Няма проблем да признаят принадлежност към порода, но дали ако има клуб на тази порода, от там ще се съгласят да допуснат кучето до развъждане - това си е отделна работа.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#63 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 January 2010 - 07:21 PM

Ето с DEssy D започваме да се доближаваме до момента, в който може би ще достигнем до разбирателство ab_041.gif Високостепенния инбрийдинг е допустим но само в редки случаи и не е приет радушно от всички.Използването на кучета с бели родословия също е допустимо в редки случаи и също не е прието радушно от всички.НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ЗАБРАНЯВАМЕ едното или другото? smile.gif

#64 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 January 2010 - 07:53 PM

"Много ми е интересна и темата с проявата на рецесивните гени! Виждам, че има добра обща теория и признавам си още не мога да я вникна съвсем, но може би нещата да трябва да се разглеждат и конкретно за всяка една порода. "
tok4ev

Като теория, рецесивните гени се проявяват ,когато се стигне до хомозиготно състояние по отношение на рецесивния ген.
Ако "А" е доминантен ген,а "а" рецесивен то в генома на един индивид са възможни следните комбинации: "Аа"(хетерозиготно състояние);"АА"(хомозиготно състояние по отношение на доминантния ген) и "аа"(хомозиготно състояние по отношение на рецесивния ген).Генетичната информация от ген "а" ще се прояви само когато той е в хомозиготно състоание т.е. "аа",защото ако е налице информация от ген"А", във външни белези и качества се изявява тя .
Двойките гени в генома на индивида се образуват,като единия ген идва от бащата, а другия от майката.
Надявам се да съм ти полезен с тази информация, ако искаш задавай по-конкретни въпроси и ако мога ще отговарям.

#65 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 24 January 2010 - 08:05 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 24 2010, 07:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ето с DEssy D започваме да се доближаваме до момента, в който може би ще достигнем до разбирателство ab_041.gif Високостепенния инбрийдинг е допустим но само в редки случаи и не е приет радушно от всички.Използването на кучета с бели родословия също е допустимо в редки случаи и също не е прието радушно от всички.НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА ЗАБРАНЯВАМЕ едното или другото? smile.gif

А къде е написано, че е забранено!!!! (погледни по-добре предните ми постове, моля)Писах дори, че имам познати, които са се възползвали от това обстоятелство и още на първото поколение са се отказали, но нали се сещате, че тези хайванчета трябва да живеят в дом и да бъдат обгрижвани от някого, пък и някой трябва да отговаря за това да не бъдат размножавани. Къде тогава е ползата?
Няколко пъти съм писала, че има такава възможност, но никой не може да задължи който и да е развъдчик да я приеме, още по-малко клуб!!! Говоря за това, че при утвърдените породи със значителна популация, този метод е анахронизъм и допринася за повече вреда, отколкото полза. Затова моята позиция е против употребата на този метод.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#66 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 24 January 2010 - 08:34 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 24 2010, 05:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Докато, включването на нови(с нов,неизвестен генетичен материал) индивиди в развъждането, среща такъв решителен отпор, бъдете сигуни,че това ще се прави и се прави "НЕЛЕГАЛНО", именно от водещите развъдчици.Това е една от превърналите се в обществени тайни.Инбрийдинг брат/сестра е също нещо недопустимо,но както се вижда е довело до прекрасен резултат, защо тогава включването на нов индивид с нов генетичен материал да е такова "светотатство"?
Да се върнем на по-широката тема,която се вмъкна в дискусията ни с Dessy D.Примера с индианците и австралийските аборигени смятах да използвам и аз smile.gif Именно с изчезването им, генофонда на хората е обеднял, а защо са изчезнали за никой не е тайна, използва се една много показателна и разбираема за всички думичка-геноцид т.е. недопускане до размножаване. Говорейки за еволюция, трябва да отбележим,че основен движещ фактор на еволюционния процес в днешно време е АНТРОПОГЕННИЯ (човешкия).В резултат на влиянието ни обебднява генофонда не само при отделните видове-куче,човек,тигър,хипопотам, и т.н.,а и генофонда на биосферата като цало.Изчезват цели животински и растителни видове, без да се появяват нови.
Ако развъдчиците работят само с известен, но ограничен генетичен материал, след много кратък период от време те просто няма да има какво да правят, защото няма да има какво да избират (т.е. да правят изкуствен отбор).Всички индивиди ще бъдат с еднакъв или почти еднакъв генетичен материал,а от тук и с еднакви или почти еднакви белези и качества. wb_052.gif

Вие или не го разбирате, или се правите, че не го разбирате ... ab_041.gif
Кучето на снимката, което сте дали като пример, а и всички останали такива кучета, приличащи на дадена порода, но без документи - те не са от "неизвестен" за породата генетичен материал, те са кучета, произлезнали от тази порода, от чистопородни кучета, но отпаднали по една или друга причина от породно развъждане. Защо - баща/дядо без топки, майка с заболяване на очите, прадядо лайка или прапрапрабаба бяла немска овчарка - това никой не знае, но ... то е "изключително" според собствениците си и те решават, че проблема са клубовете за чистопородно развъждане и ние ставаме виновни, че "не искаме".

За да ви стане по ясно - кучето, което ще дам на снимката е неизвестно за породата, чист абориген - снимките са от експедиция на ББС през 2008 година в руската тундра по повод изследване на запазването на традиционния начин на живот на малките народи. Евентуално такова куче би отговаряло на целите, които цитирате - обогатяване на генетичния фонд, но дори и за него и такива като него трябва да има фактора "време" за проверка на поколенията. Другото си е просто експеримент с известен край, който няма смисъл да бъде воден, за да задоволи егото на собственика за "чистопородно развъждане".

Надявам се да правите разликата и да я разбирате. А относно въпроса и темата - по мое мнение към настоящия момент в България биха могли да се стимулират развъждания с бели родословия единствено и само за българските порода кучета, поради факта, че все още имаме големи аборигенни популации. С такива кучета би било хубаво да се работи, било то гончета, бараци или овчарски кучета, но линиите в тези породи все още се развиват, не са завършени и би имало смисъл. За всичко останало - не само че няма нужда, а и би било престъпление да ги размножаваме с цел "чистопородно развъждане" и да лъжем себе си и останалите хора, по добре да има внос на нови линии, с които да се работи, линии, които са проверени и са изключителни, защото са издържали проверката на времето.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#67 Потребителят е офлайн   tok4ev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 January 2010 - 11:51 PM

DessyD да разбирам, че няма забрана от страна на FCI относно белите родословия? И ако тези решения са оставени в компетенцията на федерациите, а оттам и на клубовете на теория излиза, че има начин да се разглежда такъв въпрос. Значи всичко опира до политиката на клубовете. Но наистина кой развъдчик ще се наеме с такава отговорност и заслужава ли си? Ами най-доброто, което може да направи един собственик на куче без доказан произход е да стане член на клуба по порода, както всички останали, които се занимават легитимно, да покаже интерес щом мисли за родословие, и после да успее да убеди отвътре хората в клуба, че неговото куче заслужава да бъде допуснато в разплод.

А иначе темата като "обогатяване на генофонда при породите" звучи много добре. Това е много важно нещо. Обикновено такива са случаите когато се ражда изключитлен екземпляр от връзка между представители на различни кръвни линии и този екземпляр се окаже, че предава отлично качествата си. Така се създават нови линии и се обогатява генофонда.

Димо всичко, което казваш за генетиката е факт. Факт е и че стесняването на генофонда е проблем и то проблем вече не на индивида, а на цяла една порода. В такъв случай имаш право когато обръщаш внимание на това, че всички развъдчици в света следват няколко основни кръвни линии и това в един момент може да доведе до проблеми. Попадал съм на такива дискусии и друг път в чужди форуми.
А за гените и рецесивните по-точно, как се придават и т.н., също е много важно това, което казваш, че почти при никоя порода няма добра генетична карта, за да си вадим изводите. И какво знаем и доколко можем да контролираме процеса на съчетаване на гените? И ако можем, какви са механизмите? Такива едни въпроси ми се въртят.
А генното инженерство колкото се е развило няма да се учудя ако някои развъдчици разполагат и с такава информация поне за кучетата в своите кръвни линии.

Това, което знам аз е, че при качественото развъждане, инбридинга и ауткроса вървят ръка за ръка. Инбридинга е опасен, но при много високо качество на родителите често се ражда потомство с още по-високо качество, което после предава много доминантно качествата си пък върху своето потомство. Такива кучета става идеален вариант за вливане на нова кръв във някои други линии, раждат се отново кросови екземпляри, които впечатляват и така нататък..... човек трябва да познава много добре една порода, за да развъжда качествено.

П.П. И добре де... темата за генетиката ли е или за белите родословия? Нещо не ми се връзва x_194.gif

#68 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 06:48 AM

doq.bg,прекрасно разбирам мисълта ти! Според мен обаче доста голяма част от индивидите в една порода,които са извън породното развъждане, не са отпаднали от развъждането,а просто никога не са били включвани в него.

#69 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 07:29 AM

tok4ev, да инбрийдинга и аутокроса вървят ръка за ръка и са изпитан метод водещ до добри резултати, но не може да се използва много дълго време,защото въпреки включването на генетичен материал от други линии, основната линия ще започне да изпада в хомозиготни състояния по отношение на много гени и ще се появят проблеми.
Генетиката все повече напредва и са локализирани доста гени, отговорни за конкретни белези,качества или заболявания, за пълна генетична карта обаче при бозайниците още е рано да се говори.Такава до сега има само за дрозофилата(вид винена мушица) и то защото се използва най-много в генетичните изследвания за опити.Известна е и голяма част от генетичния материал на мишката поради същата причина smile.gif За всички останали видове,включително и за кучето се знае много малко.
Можем да задълбаем още по-надълбоко и тогава ще трябва да заговорим и за тази част от гените в която има информация, която е в инхибирано (неактивно,подтиснато) състояние.Тази генетична информация не се изявява по никакъв начин и хората засега нямат идея, каква точно е нейната роля.Ето заради това ми се иска да няма загуба на генетичен материал и да се запази богат и разнообразен генофонд за всяка порода.Това обаче е невъзможно поради самото естество на развъдната дейност-доближаване до това, което сме приели като идеал ab_041.gif ...,виждате,че изход няма ab_041.gif .Генофонда така или иначе ще обеднява, но нека поне сами не ускоряваме този процес. rc_036.gif

П.П.
ab_041.gif Темата е за белите родословия-дали да се използват кучета с такива при развъждането.Аз задълбах в генетиката, понеже трябваше да се аргументирам защо съм ЗА.

#70 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 09:09 AM

Цитат(Huskypower @ Jan 24 2010, 12:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Принципно хомозиготно или хетерозиготно състояние на гени не е непременно нещо лошо. Дори и да става въпрос за рецесивни такива.

Хомозиготното състояние на рецесивни гени трябва да се избягва, защото точно тогава се проявяват наследствените заболявания и нежеланите белези.Рецесивните гени обаче не бива и да се губят,защото носят и друга информация.

#71 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 January 2010 - 09:38 AM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 07:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Можем да задълбаем още по-надълбоко и тогава ще трябва да заговорим и за тази част от гените в която има информация, която е в инхибирано (неактивно,подтиснато) състояние.Тази генетична информация не се изявява по никакъв начин и хората засега нямат идея, каква точно е нейната роля.Ето заради това ми се иска да няма загуба на генетичен материал и да се запази богат и разнообразен генофонд за всяка порода.Това обаче е невъзможно поради самото естество на развъдната дейност-доближаване до това, което сме приели като идеал ab_041.gif ...,виждате,че изход няма ab_041.gif .Генофонда така или иначе ще обеднява, но нека поне сами не ускоряваме този процес. rc_036.gif

Аз друго не мога да разбера, защо постоянно говориш за обедняване на генофонд и загуба на генофонд. Това става само ако изчезват екзмепляри, а не като се размножават. Генофонда е такъв, какъвто са го ограничили при създавенето на дадена порода. Няма загуба, няма обедняване има повтаряемост на определена комбинация от гени и времева изява на други, съпътстващи тази повтаряема комбинация, а възможностите на другите клонят към "плюс безкрайност". Ние не сме изчерпали половината от тях, а ти искаш да внасяш още, защото ти е малко!!!
Финикийците са изчезнали като етнос и затова техния генофонд го няма, но части от него е запазен в 20% от жителите на източното Средиземноморие. Както виждаш с "вливане" на нови линии, не са оцелели. За какво изчезване говорим докато го има вида и той се размножава, а не редуцира!!! Да оставим настрана факта, че точно защото генетиката е сред най-бързо развиващите се науки, да "изгубим" генетичен материал означава да вземем решение да изтребим дадена порода. Мисля, че си говорим за хорър-фантастика в момента.
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 09:40 AM

"Обикновено такива са случаите когато се ражда изключитлен екземпляр от връзка между представители на различни кръвни линии и този екземпляр се окаже, че предава отлично качествата си. Така се създават нови линии и се обогатява генофонда. "

Генофонда не може да се обогати чрез кръстосване на две използвани в развъждането линии.Техните гени са си налице и единственото,което можем да постигнем е нова комбинация между тях.Обогатяването на генофонда става единствено чрез включване в развъждането на индивиди с неизползван досега генетичен материал.В този смисъл, примера на Doq.bg с аборигенния самоед беше много добър.Аз съм убеден обаче, че голям "резервоар" от неизползван генетичен материал се крие и в кучетата принадлежащи към дадена порода, но с неустановен произход.

П.П.
Не приемайте постовете ми, като "едно си баба знай, едно си баба бай" ab_041.gif ab_041.gif Те не са това!!!Излагам неоспорими научни факти в подкрепа на своята позиция, а от вашите коментари гледам да дообогатя познанията си.

#73 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 09:49 AM

Цитат(DessyD @ Jan 25 2010, 09:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 07:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Аз друго не мога да разбера, защо постоянно говориш за обедняване на генофонд и загуба на генофонд. Това става само ако изчезват екзмепляри, а не като се размножават. Генофонда е такъв, какъвто са го ограничили при създавенето на дадена порода. Няма загуба, няма обедняване има повтаряемост на определена комбинация от гени и времева изява на други, съпътстващи тази повтаряема комбинация, а възможностите на другите клонят към "плюс безкрайност". Ние не сме изчерпали половината от тях, а ти искаш да внасяш още, защото ти е малко!!!
Финикийците са изчезнали като етнос и затова техния генофонд го няма, но части от него е запазен в 20% от жителите на източното Средиземноморие. Както виждаш с "вливане" на нови линии, не са оцелели. За какво изчезване говорим докато го има вида и той се размножава, а не редуцира!!! Да оставим настрана факта, че точно защото генетиката е сред най-бързо развиващите се науки, да "изгубим" генетичен материал означава да вземем решение да изтребим дадена порода. Мисля, че си говорим за хорър-фантастика в момента.

Dessy D, тука вече бъркаш!!!Къде отива ген "а" в Комбинацията "АА"?ИЗЧЕЗВА!!!И ако чрез развъдна дейност затвърдим хомозиготната комбинация "АА" то ген "а" ще бъде изгубен за породата.В генома непроменен остава само броя на гените не и състава им!
Повтарям, многобройна популация не означава богат генофонд!!!
А за финикийците самата ти казваш,че е запазена само част от гените им, другата част е изгубена за човечеството безвъзвратно.Човечеството се е увеличило като популация, но генофонда му е обеднял.

#74 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 January 2010 - 10:14 AM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 09:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dessy D, тука вече бъркаш!!!Къде отива ген "а" в Комбинацията "АА"?ИЗЧЕЗВА!!!И ако чрез развъдна дейност затвърдим хомозиготната комбинация "АА" то ген "а" ще бъде изгубен за породата.В генома непроменен остава само броя на гените не и състава им!

Чисто математически изглежда така, но на практика, няма как да затвърдиш тази комбинация и ти го знаеш много добре. Единственият начин е изкуствено да модифицираш гена на кучетата, които го възпроизвеждат в рецесивно състояние. Реално няма как да изгубиш този ген "а", защото популацията винаги ще го възпроизвежда в различни връзки, точно защото различните развъдници преследват постигане на различен тип кучета. Знаеш много добре, че "идеален екземпляр" е нещо строго субективно. Освен това, понятието "развъден клас" предполага използване не на най-добрите екземпляри, а тези, които не са толкова ефектни, но показват характеристики, правещи ги годни за развъждане, а не за шоу. И на практика няма как да постигнеш доминантност в генетичните комбинации на всички породни характеристики. Природата няма да ти го позволи, защото си има вътрешни механизми за спиране на такива възможности, които ние все още не познаваме. В този смисъл няма как да "унищожиш" нещо вече съществуващо като генетична комбинация, особено при многочислена популация, но пък спокойно можеш да го пратиш в "9-та глуха" при съчетание с нещо неизвестно.

п.п. - А аз ти повтарям, че знам много добре, че многочисленост не означава богат генофонд, но това означава повече възможности за неговото запазване. Финикийците са изчезнали точно защото са се СЛЕЛИ с други народи, а не са били затворена общност. Много добър пример за запазване са евреите. Те са оцелели като етнос с ясни генетични характеристики, точно защото рядко са допускали примеси от други етноси. Това ли искаш за породите - отново сливането им в един смесен вид? За какво опазване говорим тогава???
User's Signature

#75 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 10:35 AM

Не само изглежда, а е точно така и на практика има начини да се утвърди хомозиготното състояние на доминантните гени, и се прави, точно с цел при близкородствено кръстосване да не се проявяват генетичните заболявания скрити в рецесивните гени.Именно така губим тези рецесивни гени и цялата информация в тях.Мислиш ли,че упорствам толкова само от инат? ab_041.gif

#76 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 January 2010 - 10:46 AM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 10:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Не само изглежда, а е точно така и на практика има начини да се утвърди хомозиготното състояние на доминантните гени, и се прави, точно с цел при близкородствено кръстосване да не се проявяват генетичните заболявания скрити в рецесивните гени.Именно така губим тези рецесивни гени и цялата информация в тях.Мислиш ли,че упорствам толкова само от инат? ab_041.gif

Не, едва ли го правиш от инат. Мисля, че използваш само тази част от фактите, която те устройва, като умишлено пренебрегваш другите. Ще се изразя по-ясно - използваш научните факти само в математическата им достоверност, но пренебрегваш практическата действителност. Понеже го играя научен работник, знам принципа на доказване и подкрепа на една теза. smile.gif

п.п. - Няколко пъти ти казах, че не оспорвам наличието на начин за утвърждаване на хомозиготното състояние на доминантните гени, но е факт, че този начин не се прилага постоянно, което води до невъзможност да се унищожи която и да е част от генофонда на съответната порода.
User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 January 2010 - 10:49 AM

Цитат(DessyD @ Jan 25 2010, 10:14 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Dimo Yotov @ Jan 25 2010, 09:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>

Чисто математически изглежда така, но на практика, няма как да затвърдиш тази комбинация и ти го знаеш много добре. Единственият начин е изкуствено да модифицираш гена на кучетата, които го възпроизвеждат в рецесивно състояние. Реално няма как да изгубиш този ген "а", защото популацията винаги ще го възпроизвежда в различни връзки, точно защото различните развъдници преследват постигане на различен тип кучета. Знаеш много добре, че "идеален екземпляр" е нещо строго субективно. Освен това, понятието "развъден клас" предполага използване не на най-добрите екземпляри, а тези, които не са толкова ефектни, но показват характеристики, правещи ги годни за развъждане, а не за шоу. И на практика няма как да постигнеш доминантност в генетичните комбинации на всички породни характеристики. Природата няма да ти го позволи, защото си има вътрешни механизми за спиране на такива възможности, които ние все още не познаваме. В този смисъл няма как да "унищожиш" нещо вече съществуващо като генетична комбинация, особено при многочислена популация, но пък спокойно можеш да го пратиш в "9-та глуха" при съчетание с нещо неизвестно.

п.п. - А аз ти повтарям, че знам много добре, че многочисленост не означава богат генофонд, но това означава повече възможности за неговото запазване. Финикийците са изчезнали точно защото са се СЛЕЛИ с други народи, а не са били затворена общност. Много добър пример за запазване са евреите. Те са оцелели като етнос с ясни генетични характеристики, точно защото рядко са допускали примеси от други етноси. Това ли искаш за породите - отново сливането им в един смесен вид? За какво опазване говорим тогава???

Аз не искам да се кръстосват представители на различни породи.Нито белите родословия да стават масова практика.Искам да бъде запазена възможноста, определен метод в развъдната дейност да бъде използван.
Нима при евреите не е имало смесени бракове с представители на други народности???Нима не са били разпилени по целия свят?Причината за запазването им е точно това,че на са били затворена общност!
Предлагам да не продължаваме да даваме примери с хора, защото представитвли на определени етноси може да се почувстват засегнати.

#78 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 25 January 2010 - 11:12 AM

Добре де, Dimo Yotov, какво според теб означава "да бъде запазен определен метод"? Този метод не е забранен, но е забранено да налагаш на развъдчик какъвто и да метод на развъждане, без да има ясна обосновка, а такава за този метод липсва, по простата причина, че говорим за породи с многобройна популация, т.е. генофонда е достатъчно добре представен и опазен. Ти се опитваш да наложиш неговото разпадане, като се опитваш да наложиш този метод с използване на кучета с неизвестен произход. Явно отказваш да приемеш действителността, че няма как практически да намериш такова "суперкуче" с неизвестен произход, което да си заслужава да го включиш в развъждане. В развъден процес действително могат да се включат такива аборигенни кучета, представител на които е показал dog.bg и то само за породи, основани на аборигенен тип кучета, за доберманите, ротвайлерите, руските черни териери, например, съм направо суперскептична, защото те (доколкото съм запозната) не са получени от аборигенни породи. А сега ми кажи какво ще постигнеш при такива породи с вкарването на неизвестен по произход материал? Ще направиш точно мелез, нищо повече!

п.п. - Не мисля, че обиждам някой етнос, защото не съм се изказала обидно за никоя от посочените етнически групи.
User's Signature

#79 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 January 2010 - 12:36 PM

Цитат(DessyD @ Jan 25 2010, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Добре де, Dimo Yotov, какво според теб означава "да бъде запазен определен метод"? Този метод не е забранен, но е забранено да налагаш на развъдчик какъвто и да метод на развъждане, без да има ясна обосновка, а такава за този метод липсва, по простата причина, че говорим за породи с многобройна популация, т.е. генофонда е достатъчно добре представен и опазен. Ти се опитваш да наложиш неговото разпадане, като се опитваш да наложиш този метод с използване на кучета с неизвестен произход. Явно отказваш да приемеш действителността, че няма как практически да намериш такова "суперкуче" с неизвестен произход, което да си заслужава да го включиш в развъждане. В развъден процес действително могат да се включат такива аборигенни кучета, представител на които е показал dog.bg и то само за породи, основани на аборигенен тип кучета, за доберманите, ротвайлерите, руските черни териери, например, съм направо суперскептична, защото те (доколкото съм запозната) не са получени от аборигенни породи. А сега ми кажи какво ще постигнеш при такива породи с вкарването на неизвестен по произход материал? Ще направиш точно мелез, нищо повече!

п.п. - Не мисля, че обиждам някой етнос, защото не съм се изказала обидно за никоя от посочените етнически групи.

Дори да искам, не мога да наложа на който и да е развъдчик определен метод за работа, но аз и не целя това!Твърдя само,че в момента в развъждането при повечето породи се работи с доста ограничен генетичен мареиал.Кучетата с недоказан произход са "резервоар" на неизползвани гени, дори за посочените от теб породи, а те могат да бъдат използвани разумно.Бели родословия в момента не се издават и метода за който говорим не може да бъде използван по никакъв друг начин освен тайно ,а от тук и без никакъв контрол.ТОВА Е ПРОБЛЕМ.Знам,че този проблем не може да бъде разрешен от Българските киноложки организации, дискусията ни тук е чисто теоретична и не очаквам от нея никакви практически резултати.През цялото време правех точно това, ОБОСНОВАВАХ с научни аргументи, защо е необходимо, да бъде запазена възможноста за включване в развъдния процес на кучета с недоказан произход.

П.П.
Самоеда,който показах на снимките е подарък от финландско семейство, приятели на собственичката му.Той няма никакви видими екстериорни дефекти и е абсолютно здрав от медицинска гледна точка.F1 от него също не показват дефекти или заболявания.

#80 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 January 2010 - 12:47 PM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 26 2010, 12:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Кучетата с недоказан произход са "резервоар" на неизползвани гени.

Извинявайте , но това няма как да го знаете ,просто защото кучетата с недоказан произход не са паднали от небето , те са потомци на някакви кучета с доказан произход.В смисъл техният генетичен материал няма да е нов за дадена порода,той просто е неизвестен.
Надявам се говорите за породите общо като популация , а не само за ситуацията у нас?
User's Signature

Качена снимка

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема