Докато, включването на нови(с нов,неизвестен генетичен материал) индивиди в развъждането, среща такъв решителен отпор, бъдете сигуни,че това ще се прави и се прави "НЕЛЕГАЛНО", именно от водещите развъдчици.Това е една от превърналите се в обществени тайни.
Нека си изясним нещо - това, че "някой", който ти е известен не е коректен или безотговорен, не може да компрометира всички развъдчици като цяло. Аз не познавам такива развъдчици в моята порода (разбира се, това не значи, че няма). Това го уточнявам защото се обвиняват водещи развъдчици като цяло. На този принцип, би трябвало да приемем и за азбучна истина изказването на местен "кинолог", коментирано в една тема преди време, че било практика документално да се подменят родителите на кученцата от две или три кучила според качеството или търсенето. Дали е цитиран правилно или не, не можем да знаем, но е факт, че това беше коментирано. Това, че евентуално този "кинолог" е попаднал на точно такъв безотговорен ментор и че на самия него му е липсвала личната бариера за да не го приема за нещо ненормално, си е съвсем отделен въпрос. Както ти самия спомена в един от постовете "безотговорни хора и търгаши винаги ще има". Е, те ли трябва да са ми ориентир? Чрез тях ли трябва да възприемам останалите? Мисля, че заради това преди около 5 години в някои от водещите федерации в рамките на FCI се въведе задължителен ДНК-тест. Това, че ние се движим със скоростта на костенурка си е наш проблем, локален, но това не отменя принципа на действие и смисъла от едно правило.
Цитат
.Инбрийдинг брат/сестра е също нещо недопустимо,но както се вижда е довело до прекрасен резултат, защо тогава включването на нов индивид с нов генетичен материал да е такова "светотатство"?
Инбридинга брат/сестра не е нещо недопустимо, но трябва да има смисъл от него, а не просто да се пробва, защото резултата не винаги е "прекрасен" и този тип инбридинг също така не е приет радушно, както си мислиш. Правилата изискват това да се прави след изрично разрешение на клуба и проследяване на поколението, а че има хора, които го практикуват безконтролно - това също е вярно, но те го практикуват точно защото съответния контролен орган им е осигурил този комфорт, а не защото се приема радушно. Освен това, за да има шанс да има полза от тази история, tok4ev е обяснил добре какво се прави след такава връзка (защото и това е установено чрез опита).
А по повод на това защо "включването на нов индивид с нов генетичен материал се приема за "светотатство" ще се опитам да обясня така. Първо "не става въпрос за нов, а за неизвестен като произход материал", а после - след като го има приет като възможност, значи не може да се счита за "светотатство", но много пъти съм обяснявала, че има едно превратно тълкуване на много от възможностите, които са дадени от правилниците на международната федерация. Тези правилници са обобщаващи, те не визират конкретно състояние на породното развъждане. Те се отнасят до всички членове на международната федерация. Тя е приела този начин за действие защото няма федерация, която да не се опитва да създаде национална порода и дори не една. Освен това, в част от страните се осъществява "признаване на породност", но това касае друг тип процес, а не просто "обогатяване на генофонда". Този процес е свързан с организиране на местни федерации или описване на определена, вече проследена документално, популация. А метода среща отпор, защото ако се замислиш при създаването на породите се е тръгнало от общото към конкретното, а този метод ни връща по обратния път, да не кажа, че ни дезориентира. Да, знам, че понякога е добре да направиш крачка назад за да продължиш, но пак опираме до дължината на аршина, с който измерваме крачката назад. И още нещо, нали всички говорим за това да уважаваме труда на хората, създали породата? Ами това, според мен, да не си правим безсмислени експерименти е добър начин за проява на уважение, защото пак опираме до основния въпрос, на който никой от нас не може да даде конкретен отговор - кой ще се наеме с отговорността да допусне това? Кой е с тази точна преценка и опит?
п.п. - tok4ev, изложба не може да бъде критерий за допускане до развъждане (поне за мен), най-малкото защото фактора е строго субективен. Даже и на специалка няма как да се избегне този момент. Има много точни показатели, по които едно куче може да бъде допуснато до развъждане и не е задължително да отиде на изложба, достатъчно е съответния клуб/дружество да създаде необходимата организация и регламент. Между другото, нашата федерация също дава възможност всеки клуб или дружество сами да вземат решение за водене на такъв регистър за бели родословия. Няма проблем да признаят принадлежност към порода, но дали ако има клуб на тази порода, от там ще се съгласят да допуснат кучето до развъждане - това си е отделна работа.