Dog.bg Форуми : Генетиката и белите родословия

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Генетиката и белите родословия отделено от 'Какво знаете за бялото родословие?' Оцени темата: -----

#101 Потребителят е офлайн   lozev_1976 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 27 January 2010 - 01:52 PM

Здравейте на всички, много ми хареса темата и е интересно четиво лично за мен !
Понеже ако човек отсее публикуваните постове може да получи интересна информация.Мислех само да чета без да пиша, но като видях този пост и разгледах снимките разбрах че съм виждал този самоед на изложбата в Димиттровград!

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 23 2010, 08:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Побликувам няколко снимки на мъжко куче с недоказан произход и на първото му поколение.Женската от тази връзка също е с недоказан произход.Мъжкаря сега е на 2 год.и 6 месеца,живее в България и няма да бъде използвано (най-вероятно) за разплод в "официалната" кинология.Вие преценете дали това не е загуба.

Г-н Dimo Yotov самоедът го видях на живо, виждал съм доста самоеди и не мисля че "неизползването" му ще бъде загуба за кинологията /разбира се това е мое мнение- малко нисък ми се видя/!

Напълно подкрепям мнението, че неродословните представители на дадена порода не могат да представляват свежа кръв за кинологията.

#102 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2010 - 12:05 AM

Цитат(Dimo Yotov @ Jan 26 2010, 11:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ей, обещавам ви,че в най-скоро време ще има доберман с IPO!:)))Първо обаче ще е със ZTP:))

Извън темата е, но до колкото знам има такъв доберман от преди няколко (може би около 4) години.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#103 Потребителят е офлайн   Ch1L1K@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 April 2010 - 02:40 PM

Имам един въпрос.Признават ли се белите родословия от БРКС в БРФК?
User's Signature

Качена снимка

#104 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 08 April 2010 - 02:58 PM

Цитат(Ch1L1K@ @ Apr 8 2010, 02:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Не. БРФК не признава никакви други родословия, освен FCI и признатите от нея киноложки организации, пък да не говорим за "бели" такива, издадени от организации, признаващи всякакви породи и издаващи всякакви "родословия" на животни без такива, стига да има стопанин, който да си плати.

#105 Потребителят е офлайн   Ch1L1K@ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 April 2010 - 09:19 PM

Цитат(dog.bg @ Apr 8 2010, 03:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Ch1L1K@ @ Apr 8 2010, 02:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>

Не. БРФК не признава никакви други родословия, освен FCI и признатите от нея киноложки организации, пък да не говорим за "бели" такива, издадени от организации, признаващи всякакви породи и издаващи всякакви "родословия" на животни без такива, стига да има стопанин, който да си плати.

Мерси за отговора.

User's Signature

Качена снимка

#106 Потребителят е офлайн   Пьотр Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2010 - 10:22 AM

Здравейте,до сега само четях форумите и не участвах с мнения ,но т.к. генетиката ми е слабост реших да изкажа първото си мнение тук.Мисля ,че съвременното екстериорно селекциониране води до натрупване на много ненужни хомозиготни алелни комбинаций.Какво имам в предвид.Една работна порода определено не се нуждае от селектиране на второстепенни показатели ,като цвят на очите ,козината или други козметики.Изчистването на такъв белег води до трагични за генотипа последствия ,най-често свързани с обмяната и синтеза на определени протеини ,което е предиспозиция за много заболявания.Много често става въпрос за скачени гени ,и тогава се повлияват директно показатели пряко свързани със здравето и физиологията на организма.Няма по-мъдър селекционер от природата ,и ако искаме да не причиняваме вреда трябва да се съобразяваме с нейните закони.Близкородственото кръстосване е бързия път до постигане на визуален ефект.Но при него обикновенно подводната част на айсберга е най-страшната.Това че сега има много представители от една порода не е спасение ,защото те вече са ощетени и носят последствията от това.Най -ясно се забелязва ефекта при младите породи.Въпреки това мисля ,че ключа към здравето на една порода лежи в стандартите.Колкото в по-тесни граници се поддържат екстериорните белези на породата толкова по-слаба генетически е тя.Да някои вече са жертвани в името на визията ,но няма по голяма грешка от вкарването на работните кучета в екстериорния калъп.

#107 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 June 2010 - 11:29 AM

Показване на мнениетоПьотр, в 09 June 2010 - 10:27 AM, написа:

Здравейте,до сега само четях форумите и не участвах с мнения ,но т.к. генетиката ми е слабост реших да изкажа първото си мнение тук.Мисля ,че съвременното екстериорно селекциониране води до натрупване на много ненужни хомозиготни алелни комбинаций.Какво имам в предвид.Една работна порода определено не се нуждае от селектиране на второстепенни показатели ,като цвят на очите ,козината или други козметики.Изчистването на такъв белег води до трагични за генотипа последствия ,най-често свързани с обмяната и синтеза на определени протеини ,което е предиспозиция за много заболявания.Много често става въпрос за скачени гени ,и тогава се повлияват директно показатели пряко свързани със здравето и физиологията на организма.Няма по-мъдър селекционер от природата ,и ако искаме да не причиняваме вреда трябва да се съобразяваме с нейните закони.Близкородственото кръстосване е бързия път до постигане на визуален ефект.Но при него обикновенно подводната част на айсберга е най-страшната.Това че сега има много представители от една порода не е спасение ,защото те вече са ощетени и носят последствията от това.Най -ясно се забелязва ефекта при младите породи.Въпреки това мисля ,че ключа към здравето на една порода лежи в стандартите.Колкото в по-тесни граници се поддържат екстериорните белези на породата толкова по-слаба генетически е тя.Да някои вече са жертвани в името на визията ,но няма по голяма грешка от вкарването на работните кучета в екстериорния калъп.

Именно поради тази причина съвременната селекция обръща все повече внимание на работните качества на кучетата, като се въвеждат допълнителни работни изпитания за много от породите. Няма как да върви напред без работни изпитания, поне за породите които все още "работят" .

Никой не вкарва работните кучета в екстериорния "калъп". Когато човек се интересува от куче за работа, той прави или може да направи компромис, стига резултата да е положителен и да го удовлетворява. Всеки намира своя интерес, воден и от свойте желания и виждания, и от възможностите и приложенията на отделните породи.

#108 Потребителят е офлайн   Пьотр Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2010 - 12:29 PM

Надявам се ,че е така.Отдавна не съм ходил по изложби ,но въпреки това смятам че доста кучета създадени с определена работна цел се селектират основно по екстериор.Мисля че е грешно една порода да се дели на работни (където се позволяват по-големи отклонения)и екстериорни животни.Всеки има свои виждания по тези въпроси.Тук нещата опират малко до идеология.Аз лично винаги съм харесвал породите селектирани основно с някаква по-специална функция , и смятам че изпитването на тези им качества трябва да бъде част от оценяването им(респективно даването им на елитно звание).Скоро си взех уипет ,и четейки американския станадрт на породата останах изненадан за строгите изисквания за цвета на очите.Там жълтия цвят е недопустим , а пък точно жълтите очи са свързани с най-добрата нощна визия, не заради цвета им а заради свързаните гени(малко грубо се изразих.)Мисля че стана ясно какво имам в предвид.

#109 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 June 2010 - 01:07 PM

На изложби се гледа и оценява екстериор и характер, няма как да се оцени работоспособност. Има клас работен, но и там оценката пак е екстериорна.

Иначе има не една породи, за развъждането на които освен екстериорната оценка се изискват и покрити работни изпитания.

В крайна сметка никой и нищо не пречи в една порода да съществуват и работни, и екстериорни кучета. Всичко зависи от идеологията на човека, няма по по най кучета, а и породното развъждането и неговото направление зависи преди всичко от вижданията на отделния развъдчик и неговите интереси.

#110 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 June 2010 - 01:30 PM

Не само в американския стандарт, но и в много други стандарти, за почти всички породи жълтите очи не се толерират и ако прочете повече по въпроса ще ви стане ясно защо. Този цвят има отношение и към психологическата устойчивост. Нещата трябва да се разглеждат комплексно и да не се абсолютизират. Това, че има хора, залитащи само по екстериора или определена част от него, не означава, че няма също толкова развъдчици, които се стремят да спазват породния тип. Стандартът си е стандарт, той също подлежи на еволюция, точно както и качествата на отделните породи. Нашата цивилизация подлежи на еволюция, въпросът е да не се изпада в крайности нито по отношение на работните качества, нито по отношение на екстериора. Двете неща вървят заедно, защото тази комбинация е направила от породата това, което се е утвърдило като схващане за нея.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#111 Потребителят е офлайн   Пьотр Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 June 2010 - 01:51 PM

Да така е.Без да разбират от генетика ескимосите са избягвали кучетата с жълти очи(понякога и просто заради аналогията с вълците -жълтите очи са били символ за див и непокорен дух).Но това е генерален извод и не всички такива са емоционално нестабилни.(всъщност това не е правилно ,по-скоро по трудни за инпринтиране).Съгласен съм ,че стандартите трябва да еволюират.Може би използването на съвременни генетични методи биха решили много въпроси относно някои наследствени заболявания ,както и преразположението към много инфекциозни.
Всъщност ,това е само мое мнение.Не се занимавам със селекция ,интересите са ми свързани с популационната генетика на диви видове.Но и на двете места важат едни и същи закони.
Така че ,в случая с очите става въпрос за по-умела селекция , а не просто за отстраняване на признак.Има и нещо друго.Доказано е че поведенчески промени в отделни индивиди се предават генетично.С други думи ако тестването на работни качества (и по-специално характер)се използва при селекцията ,ще доведе много по-бързо до желаните резултати.Най-вероятно това се прави от някои , а и не искам да превръщам темата в спор след като всеки развъдчик насочва линията на развитие според разбиранията си.

#112 Потребителят е офлайн   irbis Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 January 2011 - 01:29 AM

Четейки темата се замислих, че се фиксират за бели родословия само кучета с неизяснен произход, приличащи на определена порода. А какво става с тези като моята Рая, които са с напълно доказуем произход, но в следствие на нерегламентирано развъждане (разбирай никой не е питал клуба може ли ) нямат издадени родословия ( за което съм съгласен, щом такива са правилата- ок не споря). Но в случая тя си е с ясен произход, с вносни родители, бащата има оценки отличен от изложби и т.н.. Защо като порастне да не може да се използва за развитието на породата след направата на необходимите здравословни тестове и т.н.? Аз лично нямам амбицията да я развъждам, дори не знам дали ще стане "изключителен" екземпляр, защото е на 3 месеца, но все пак мие е интересно, знам че не единствения случай на родословно- неродословно куче :ab_041: И все пак в тези случаи не става дума за нещо, което можеда има магара за прабаба, а за бюрократска спънка. Предполагам, че такива животни визира и Dimo Yotov като подходящи разнообразители на генофонда.
Колкото до човешката популация в Европа - в Англия например поради голямата им затвореност в миналото са с ужасно много генетични заболявавния, във всяко семейство с т 2 деца и нагоре, а това са повечето семейства има задължително по едно дете с генетични увреди, Това е и причината да се допускат и такива големи вълни на емиграция от бившите им колонии преди и от Европа сега- да си разнообразят изчерпания генофонд :smile:

:ae_085:

#113 Потребителят е офлайн   Dimo Yotov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 January 2011 - 03:14 PM

:))))))))Приятно е да видиш, че хората наясно с генетиката, мислят като теб!:)))))))))))) На останалите, препоръчвам да не се занимават с развъждане или поне да развъждат много внимателно, съветвайки се с хора, доказали компетентноста си в тази област! :rc_036:

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни