Може би и в България трябва да се направи списък с така наречените "опасни породи" и ако човек иска да гледа куче от такава порода да минава някакъв разяснителен курс относно характерните особености на съответната порода и начините по които трябва да се възпитава подобно куче и евентуалните рискове или нещо подобно. И когато се случи някой инцидент да няма оправдания от рода на аз незнаех, ама то беше добро и никога не нападаше хора и кучета.
Проблемите ще са два - кой ще изготви подобен списък и кои точно породи ще влязат в него и кой да провежда подобен инструктаж на бъдещите собственици. Може би второто могат да го правят клубовете по породи, киноложките дружества и развъдчиците - защото те най-добре знаят (или поне би трябвало да знаят) за какво става дума.
Не знам, но постоянно четем за подобни инциденти и наистина нещо трябва да се направи.
Отсега знам кои ще са първите породи,които аз бих сложила в този хубав списък: пинчери, болонки ,чихуахуа
Ако говорим за трудни(за някои трудно ,за други лесно,за трети изисква само малко повече усилие) за обучение кучета,това е друга бира.
Опасни породи няма.Има породи,които често попадат в ръцете на хора-идиоти.
Нали има треньори със сертификат.Не могат ли те да провеждат инструктажите,да обучат други тренери,да оценяват кучетата(характера им)....?Не ми се струва толкова трудно изпълнимо.
Не искам да стане като в някои щати на хАмериката-там хората не са се постарали да помислят за компромисно решение,ами направо са отрязали главата на петела до кръста:забранили са отглеждането на определени породи.Заради някои Сульовци страдат и отговорните хора-не могат да отглеждат любимата си порода вкъщи.....
не знам какви породи отглеждате,но се поинтересувайте от мнението на хора,които са гледали не едно случайно взето или подарено им питбулче,говорителката по нова телевизия или някое нищо не разбиращо журналистче

а хора които се занимават с породата с поколения и ще разберете истината,а пък по лесно е да послушате хиенчо!Има разбира се и други породи за които се отнася това,но за питбула се говори най много защото е най-популярен...та моя прост пример[като за вас

]е....представете си човек,които си взима лъвче в къщи и започва да го гледа с огромна любов,гали го спи му в леглото и го нарича с мили думи....но след годинка лъвчето разкъсва всички кучета в квартала,а той изненадан се пита къде е сгрешил!Ами никъде не е съгрешил,просто е глупак,който очаква от лъв да се държи като домашна котка....та така,и при пит була трудно се подтискат инстинкти насърчавани стотици години,не при всички се появяват,но трябва да се очакват....много зависи и средата и опита на човека,които го гледа но за обикновен любител е трудна работа да овладее ненадейно появила с агресия.Даже за мен е погрешно да се наричча агресия или злоба....все едно да кажеш злобен вълк или агресивен тигър........това им е в кръвта

за агресията спрямо хора е друг въпрос,но от това не са застраховани повечето породи,хаха...освен породата Ландзер за която четох че не проявявя агресиа изобщо,хихиии.ама дали е вярно не знам