Протеинът Статия, обясняваща протеинът като съставка в храненето.
Публикувано: 09 March 2010 - 03:36 PM
============================================================================
ПРОТЕИНЪТ
Нуждата от протеин при кучетата и котките е важен и често недостатъчно добре разбиран аспект при храненето им. "Вие сте това, което ядете". Често чувана фраза, в която вероятно има истина. Забележително е, че няма двама собственици на кучета, които да са на едно и също мнение коя храна е най-добра. Голяма част от разногласията относно най-добрата храна са често неясно аргументирани, странни, съдържащи понякога неясна информация, но въртящи се около съдържанието на протеин в нея. Нека погледнем истинските факти за важноста на протеина в храненето на кучето. Едва тогава ще можем да бъдем по-добри съдници, относно това коя храна е най-добра за кучетата ни.
Нашите приятели котките са класифицирани като истински хищници, тъй като трябва да консумират месо за да оцелеят. Тук може да видите разликите между метаболизма на кучетата и котките. Кучетата са малко по-различни от котките относно приема и усвояване на храна, нужна им за живот. Те са класифицирани като всеядни, което значи, че могат да оцеляват на диета от растителен или животински произход, стига тя да е балансирана и разнообразна. Но за да са кучетата това, което искаме да бъдат и изглеждат, а не просто да оцеляват, се нуждаят от източник на животински протеин в менюто си - МЕСО. Има голяма разлика между факта просто да оцеляваш и това да се развиваш по най-добрият начин. Природата е създала правила относно биохимията и храненето и ние смъртните нямаме власта (а и не ни е работа) да ги променяме. Поради тази причина няма адекватна вегетарианска храна за котки. По същата причина, кучетата се чувстват най-добре, когато се хранят на диета базирана на месо.
Всеки ден в практиката си попадам на кучета, които не се развиват правилно поради неспазване на правилата в храненето. Наднормено тегло, сърбежи, люспи по кожата, окапала козина, кучета с ниско ниво на енергия податливи на болести. В 95% от случаите, тези кучета бяха хранени с храни бедни на съставки от животински произход и високо съдържание на зърнено базирани такива. Макар и евтин вариант, храненето с царевично базирани храни е най-лошият вариант.
Храни от животински произход: Месни субпродукти: сърце, черен дроб, далак, черва (изпразнени от съдържанието си), кръв, бъбреци. Агеншко, говеждо, риба (сьомга, херинга), пилешко (пилета, пуйка, патица), млечни (яйца, мляко, сирене)
Храни от растителен произход: Зърно от царевица, пшеница, ориз, ечемик, соя, овес. Фибри - несмилаема целулоза, части от растения, като например фъстъчени черупки. Ядки и семена. Плодове. Зеленчуци. Бобови.
Кучетата се нуждаят от месо! Кучетата се чувстват в оптимална форма, когато биват хранени с месо. Внимание! Храненето само с месо е също опасно! Кучетата могат и усвояват също така и зърнени храни - царевица, ечемик, овес, пшеница, соя. Не забравяйте обаче, че зърнените съставки предоставят предимно въглехидрати и само ограничено количество аминокиселини (протеин). Завишеният прием на въглехидрати (което се случва често при хранене със зърнено базирани храни) е причина за допълнителното натрупване на мазнини и затлъстяване.
Дайте на това същото куче завишено количество протеин и то ще го преработи и отдели благодарение на бъбреците си, НО НЯМА да го складира като мазнина. Знаейки това, коя мислите, че е по-добрата диета за отслабване на куче с наднормено тегло? Такава с храна с основни съставки зърнени продукти или с такава богата на протеин с източник месо?
А-а-а-а-а-х... Знам какво си мислите! Толкова много протеин! Увреждане на бъбреците! Познах, нали? Най-ранните изследвания посочващи протеина като причина за увреждане на бъбреците при кучетата, дори не са били правени върху кучета а върху плъхове, хранени неестествено за гризачи със завишено количество протеин. Не се ли намесихме в природните закони с подобни "тестове"? Плъховете понасят трудно завишените нива протеин поради естетсвото на организма им. Те са основно зърнено ядящи а не месоядни. Кучетата са напълно приспособени да понасят нива над 30% протеин на база сухо тегло. Те са основно месоядни. Природата ги е създала такива! Плъховете не са. И така някои от ранните изследвания върху плъхове бяха дръзко преписани и на кучета и началото на легендата за "многото протеин увреждащ бъбреците" бе поставено. Като всяко твърдение смятано за достоверно, то съпътстваше живота на собствениците на кучета доскоро, когато бе оборено. За пример посочвам само един от многото източници, появили се наскоро, потвърждаващи липсата на данни, че намаляването на нивото на протеин в храната помага да защитим бъбреците на кучето. Kirk's Veterinary Therapy XIII, Small Animal Practice, страница 861, написана от Finco, Brown, Barsanti и Bartges: "Ограниченият прием на протеин не променя развитието на бъбчрените промени нито пък пази бъбречните функции.". Базирайки се на достигнатите изводи от изследвания, автора не препоръчва намаляване на количеството протеин в храната на кучета с бъбречна недостатъчност или намалена функция на бъбреците с цел постигане на предпазен ефект. Препоръчва се обаче, ако нивото на Blood Urea Nitrogen (BUN) достигне 75, което е много високо ниво, да бъде помислено за занижаване количеството на приеман протеин, което няма нищо общо с функционирането на бъбреците. Автора акцентира върху факта, че нивата на фосфор в кръвта играят основна роля в здравния статус на куче с бъбречни проблеми.
Малко разяснения относно нуждата от ПРОТЕИН при кучетата и котките
Най-накрая бе развенчан мита, че кучета, хранени с меню съдържащо високи нива на протеин в себе си, придобиват бъбречни проблеми. Този мит бе повтарян толкова често, че се превърна почти в даденост, в аксиома. Но най-накрая експерти в храненето на животни погребаха този мит. Просто няма нищо вярно в твърдението, че повечето протеин уврежда бъбреците. "Кучето е в състояние да приема голямо количество протеин, особенно когато е от животински произход." заключава професор доктор Dominique Grandjean на четвъртият международен ветеринарно-медицински симпозиум.
Следните цитатати са взети от книгата "Хранене на кучето и котката":
"Протеиновите изисквания за котката са значително по-високи от тези на кучето." (стр. 131)
"Няма убедителни доказателства, показващи, че приема на протеин действително допринася за развитието на бъбречна дисфункция при здрави животни." (стр. 117)
"Препоръчително е протеина в менюта на възрастните кучета да не бъде занижаван, само защото са стари." (стр. 256)
"Като цяло висококачественият протеин от животински произход осигурява много по-добър аминокиселинен баланс в сравнение със същия баланс постигнат от протеини от растителн произход" (стр. 174).
Дори и да пренебрегнем 30 годишните проучвания на д-р David S. Kronfeld, както и на много други учени, няма как да отречем, че еволюционно погледнато за развитието на едно куче са нужни протеини намиращи се в животинските тъкани. Месото (мускулната тъкан), органи като чрен дроб, бъбреци, далак, сърце са особенно богати на сложни молекули наречени аминокиселини, които завършват като протеин. Има 22 аминокиселини ангажирани с метаболизма в кучешкият организъм и храненето изисква 10 от тях да бъдат осигурявани с храната. Останалите 12 аминокиселини могат да бъдат произведени вътре в организма на кучето от черният му дроб. Зърнените храни са по-добър източник на въглехидрати, които се явяват бърз източник на енергия. Животинските продукти са по-лесно смилаеми и имат много по-пълен набор от аминокиселини отколкото зърнените такива. Месото и месните субпродукти (под субпродукти визираме кръв, тъкани, органи, но не и кожа, козина, копита, зъби) са изключително висококачествен източник на протеин за кучетата. (Точно така! Месните субпродукти са отличен източник на храна за кучетата. Субпродуктите не съдържат парчета от подовото покритие, бълхи, бензин или машинни части. Трябва да сме наистина наясно какво са всъщност субпродуктите).
"Но толкова много протеин е лошо, нали?" питате вие. Правили ли сте собствени проучвания по темата? Допитвали ли сте се до много и различни специалисти по хранене (не визирам собственика на зоомагазина до вас)? Ето какво ще откриете: Няма единно становище между специалистите по хранене касаещо какво е всъщност "прекалено много" протеин в кучешката храна. Проучванията показват, че кучетата са напълно приспособени да приемат и усвояват храни съдържащи нива много над 30% протеин на база сухо тегло. (Сухо тегло означава храна несъдържаща влага в себе си. Сухата пакетирана кучешка храна обикновенно съдържа около 10% влага в себе си а тип консерва около 74% влага.) Ако кучетата бъдат оставени на свобода, така, че сами да улавят плячката си както правят това всеки ден техните родственици дивите кучета, менюто им ще съдържа по-високи нива на протеин отколкото може да се намери в храните им произведени от нас хората.
Помислете върху това: Виждали ли сте някога куче да гризе царевица или да пасе боб в полето? Природата е създала кучето като месоядна машина и всеки ден в практиката си виждам здравословните резултати от храненето с месо. Кучета хранени неправилно изглеждат добре само в ситуациите, когато техните собственици им позволяват и "добавки" от собствената си трапеза като пилета, месо, яйца, извара и други останали от храненето им продукти. Пилешко, говеждо или риба - това трябва да бъдат първите основни съставки в която и да е кучешка храна за да може да отсъдите за нея като добра.
"Но какво се случва с кучето ако е възрастно?" може да ме попитате вие. "Винаги съм чувал, че високите нива на протеин в храната са опасни за бъбреците на възрастните кучета. Дори и ветеринарят ми го е казвал." Какви изследователски доказателства могат да бъдат дадени в подкрепа на това твърдение? При кучета, които действително имат бъбречно увреждане или бъбречна дисфункция (независимо от възрастта им) и имат ниво BUN по-голямо от 75, намалената дажба на протеин е възможно да има добри последствия, но не поради причина, че намалява неблагоприятното въздействие върху бъбреците. Тези кучета, би трябвало да приемат висококачествени протеини с източник от яйца, пилета, месо. От друга страна, високите нива на протеини в храната не могат да увредят бъбреците на здрави кучете или котки!
А как се отнася това към възрастните кучета? Отнася се в смисъл, че не трябва да ограничавате приема на протеини от висококачествени източници към възрастните кучета, само защото са вече стари. Някой изследвания даже подкрепят тезата, че възрастните кучета се нуждаят от по-високо количество протеин в напреднала възраст отколкото когато са били по-млади. Това не бива да ни изненадва, тъй като кучетата са еволюирали през вековете, като основно месоядни животни. Зърнено базираните храни дори не са присъствали като опция до седемдесетте години, когато ние хората водени от идеята за простота, печалба и масови евтини продукти сме започнали да произвеждаме сухи кучешки храни в чувал.
Извода от всичко казано до тук е, че приема на протеин не причинява увреждания на бъбреците при здрави животни, кучета или котки, независимо на каква възраст са. Така че, каквато и храна да изберете за своето куче смятайки я за най-добрата, се подсигурете, че източника на протеин в нея е от качествени животински съставки и този източник е посочен на първо място сред съставките и. Ако са с нормални бъбречни функции, вашето възрастно куче или котка ще се възползват от предимствата на протеина добит от качестевни източници. Отличен източник на информация по темата с ясно обяснени принципи на храненето е книгата "Хранене на кучето и котката" с автори Case, Carey i Hirakawa на издателство Mosby.
Протеин и хиперактивност
Много собственици на кучета са чували в един или друг момент твърдението: "Високото ниво на протеин прави кучетата хиперактивни!". Потърсих литература по темата и се консултирах с редици специалисти в храненето за да разгадая този мит, но никъде не ми бе дадена научо доказана информация, която да потвърди тази необоснована теза. Няма каквито и да било биохимични или хранителни фактори, които да направят това твърдение да изглежда достоверно. Причините за хиперактивност в кучето могат да бъдат от най-различен характер включително и генетична склонност към по-буен темперамент, но няма научно доказана обоснована връзка между по-високите нива на протеин в храната и хиперактивноста. Веднъж един кучешки "експерт" ми сподели, че храната Purina Hi Pro предизвиквала хиперактивност в кучетата и той е бил свидетел на това. С цялото ми уважение учтиво припомням, че посочената храна Purina Hi Pro въобще не е с високо количество на протеин но ... митът продължава да съществува.
Хранете кучетата си с храни богати на протеин от висококачествени източници (месо), така както природата ги е създала, и кучетата ви ще бъдат в отлична форма и здраве. Не се страхувайте от храненето с протеин.
Публикувано: 09 March 2010 - 06:54 PM
Това просто е новата рекламна стратегия, този път на производителите на грейн-фри храни, които искат да ни убедят, че 45% протеин в храната е балансирано хранене. Не, не е.
Публикувано: 09 March 2010 - 07:10 PM
Protein is processed in the liver and any waste materials are filtered and excreted by the kidneys. High quality protein does not generate large amounts of waste that needs to be removed from the body, but poor quality protein which is difficult to digest does and thus puts stress on the kidneys. The liver needs water to process protein and as a medium to carry waste products to the kidneys, where they are filtered out and most of the water is reabsorbed. The less concentrated the waste products in this primary filtrate are, the easier it is for the kidneys to do their filtering work - that's why it is unhealthy to feed dry food only and so critical that dogs eating mostly or exclusively dry food and dogs with liver disease get lots of extra water.
Това е извадка от този линк.
Това с 4г/кг протеин дневно май от НВД ти е влязло в главата. Разлика между човек и куче от небето до земята. Съответно и нуждите им от протеин, мазнини и въглехидрати е различна.
П.П. За рекламна стратегия може да се говори, ако статията е поместена в сайта на конктретна марка храна.
Публикувано: 09 March 2010 - 07:19 PM
А реклама се прави не само директно на своя сайт. Всъщност много отдавна се прави чрез "независими", но платени специалисти.Разбира се, не мога да го твърдя със сигурност за точно тази статия, но стилът й е такъв. Винаги, когато за нещо се изброяват мегаплюсове без нито един мъничък минус, нещо не е съвсем читаво.
И нищо за нуждите на кучетата не ми е влизало в главата от НВД, а от Merck. Разликата между хората и кучетата съвсем не е от небето до земята - за нас има 10 незаменими аминокиселини, за тях - 12 (пак по спомени, може да бъркам нещо, но разликата е 2, дали пък не бяха 8 и 10). Разликата между хората и горилите е значително по-голяма по отношение нуждите от протеин, защото за горилите няма незаменими аминокиселини.
ПП Разбира се, ако ми посочиш източник, който указва нужда на кучетата от протеини над 2-4 г/кг дневно, съм готова да си преразгледам написаното.
Публикувано: 09 March 2010 - 07:55 PM
Протеините са необходими на организма, за да подменя клетки и да гради органи и тъкани. Т.е, да синтезира собствените си протеини. Не може да се твърди, че кучето има нужда да гради повече собствен протеин дневно от човека в никакъв случай, еднакво е, отнесено към собствено тегло. Разлика има в зависимост от начина на живот и физическо натоварване, но тя е по-голяма от човек до човек (спортист/ленивец), отколкото от човек до куче със сходна активност.
Собственият протеин, обаче, се състои от набор от 22 ли бяха, 23 ли аминокиселини (пак има разлика 1-2 между човека и кучето). Незаменимите са онези, които организмът не може да синтезира сам, а трябва задължително да приема с храната.
И така, за да изгради 1 грам собствен протеин, организмът има нужда от целия набор аминокиселини, които ще го съставляват. Ако само една от тях липсва, този грам не може да се синтезира и дори да имаш 5 кила от останалите аминокиселини, всичко ще се изхвърли на боклука. Това означава понятието биологична стойност или усвояемост на протеина - колкото е по-близък по състав до собствения, толкова е по-усвояем. Като краен резултат ще се синтезира толкова протеин, колкото позволява най-малката по количество съставка, останалото ще се изхвърли. Т.е, важен е и балансът между аминокиселините.
Горилите могат да си синтезират сами всички необходими аминокиселини, затова набиват по 18 кила банани дневно и стават огромни. Но синтезът на аминокиселини е нещо много трудоемко за организма, ние в процеса на еволюция сме "зарязали" част от този къртовски труд, защото сме започнали да ядем месо. Някои дори твърдят, че на това се дължи възможността ни да се изправим и да се занимаваме с нещо друго, освен с тъпчене с храна и усвояване на храна.
Кучетата се нуждаят от две аминокиселини повече от нас, това е разликата, нищо друго. За котките трябда да се добави още една - таурин. Относно протеини имаме най-малка разлика помежду си. Относно въглехидрати и мазнини имаме по-големи разлики, те са алтернативни източници на енергия, но темата тук е за протеините, които не са източник на енергия, а материал за изграждане на клетки.
Публикувано: 09 March 2010 - 08:14 PM
mil_, аз само да подчертая, че съм независим (в смисъл, че нищо не зависи от мен) но за жалост и неплатен източник. Просто съм фен както казах в началото на grain free храни. Съвсем умишлено съм се въздържал да цитирам примерни представители (марки) на такъв вид храни. Но дори и да се подходи от ролята на човек, който за първи път чува, че има и храни специално за кучета, към коя мислиш ще посегне. Към тази на която на чувала чисто хипотетично пише - пилешко месо или към тази на която пише прясна хубава царевица. Първата мисловната асоция е куче -> месо а не куче -> царевица. Но твърдо държа да кажа, че ако намериш някой, който да ми плати за непреднамерена реклама на grain free храни, го пращай веднага при мен. Няма да откажа.

А и за ВМНВД може да си поговорим. Там съм в стихията си натрупал опит на собствената си гърбина както се казва през годините. И съм твърдо "за".

Публикувано: 09 March 2010 - 08:27 PM
А щом познаваш ВМНВД, не може да не стигнеш до извода, че за кучетата този режим е още по-подходящ. Те са по-пригодени да използват за енергия мазнини и от нас. Проблемът на сухите храни е в това, че технологията не позволява да се съхранят мазнините в добрия им вид, всъщност те се впръскват след това и трябва да се предпазват специално от окисляване. Няма как да се направи гранулата от мазнина. Затова в стремежа си да намалят въглехидратите, те завишават прекомерно протеините. И преди съм си писала мнението, че ако към такава формула част от дневната дажба се замени с пресни ненаситени мазнини, за да се намали процента протеини, всичко ще е идеално.
Публикувано: 09 March 2010 - 08:34 PM

А и не искам да споря с теб било то и изцяло приятелски, защото чистосърдечно си признавам, че си далеч по-подготвена от мен в тематиката. Аз просто преведох статията.

Публикувано: 09 March 2010 - 09:08 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.
Публикувано: 09 March 2010 - 09:10 PM
Отговора на това питане ми беше интересен. Съжалявам, но ме мързи да го превеждам...
Всъщност мен много ме дразнят тези органичения(4гр/кг протеин). Според мен всичко е много строго индивидуално, за да се твърди, че над 4гр./кг e опасно. Същото важи и за хората между другото. Иначе няма обяснение защо някои животни, хранени с храни с висок процент протеин, нямат завишени нива на чернодбробните ензими и креатинина, като не говоря за кучета с висока активност( което пак е относително- кое е висока активност и за кого е висока

П.П. Мил, това за горилите е много любопитно!
Публикувано: 09 March 2010 - 09:28 PM
Аз пък най-много се дразня когато нещо се абсолютизира. Ей сега нова мода - грейн-фри е фантастиката, за каквато не сте сънували!
Shadow, горилата трябва много да яде и много да усвоява, като не приема аминокиселини наготово. Кравата - още повече, тя от гола трева прави такава маса протеини, но е въоръжена с два търбуха и се занимава по цял ден с тази задача.
Публикувано: 09 March 2010 - 11:04 PM

Публикувано: 10 March 2010 - 08:46 AM

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 10 March 2010 - 10:08 AM
Конкретно нуждата от протеин не е свързана с енергийните нужди на организма. Свързана е с това дали кучето е подрастващо, израснало или старо, дали е бременна и дали е подложено на травми.
Публикувано: 10 March 2010 - 11:05 AM
Това изобщо не е вярно.Как да не е свързана.Та нали за всеки химичен и физико-химичен процес в организма е нужна или се отделя енергия.Та синтеза и усвояването на протеините,не е ли физико-химичен процес? Някой чувал ли е за това ,че трайното повишаване на енергийните запаси на организма може да доведе до стотици различни "бъгове" в организма и най вече на ендокринно ниво.А "разбуташ" ли жлезите,всичко в организма се бъгва и никой не може да предвиди последствията.Дори всеки спортист знае че за усвояването на повечето протеини е нужно по-голямо количество енергия.От там пък ако въглехидратите са бързи и бавни,то тогава количествата ензими и комбинацията им трябва да е различна.Просто факторите определящи процесите във всеки организъм са стотици а комбинациите помежду им стават милиони.Естествено че всички кучета имат някои общи характеристики,но опита да вкараме всичко в някакви граници не ми се нрави.Организма знае две и двеста,просто са му нужни условия за да се адаптира.А най-добрия вариант за адаптация е подходящата двигателна активност.Когато се движи организма се лекува,настройва си системите, балансира се,чисти се,изгражда се,той живее,ако мога да се изразя така.Нямам намерение да влизам в ненужни спорове,идеята ми е че движението и разнообразната и прясна храна са формулата която се доближава до здравословната.Постоянния стремеж към баланс е истината,не количественната сметка,защото тя е относително точна.А това относително никой не знае в каква амплитуда може да е във всеки един момент.

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."
Публикувано: 10 March 2010 - 12:44 PM
И естествено, че става дума за баланс. Учудвам се, че приписвате на твърденията ми някаква измислена закостенялост, определено мисля, че всичко си има граници, де. Дали едно нещо е лекарство, храна или отрова зависи от дозата

Публикувано: 10 March 2010 - 09:38 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.