Хранене
Публикувано: 23 January 2005 - 02:06 PM
Ако искаш да добавиш снимка в галерия, тя трябва да е под 30 kb. Ако искаш да създадеш нова галерия, пиши лична бележка на dog.bg, той ще ти даде e-mail, на който да я изпратиш и ще я публикува.
Ако искаш да добавиш аватар (снимка, която да излиза под името ти вляво от всеки твой постинг), отиди в Контролен панел (най-горе вдясно на екрана) -> Редактирай аватара си. Прочети изискванията за аватар (има ограничения в размера). Следвай инструкциите. Аватар можеш да качиш и от твоя хард диск. Внимавай с правилните пропорции, за да не излезе снимката деформирана.
Успех.
П.С. Не разбирам какво имаш предвид под "компресирах снимките". Форматът jpg е компресиран поначало. Трябва да използваш графичен редактор, за да редактираш снимка (да намалиш размер, да изрежеш излишни области, да подобриш контраст или яркост). Най-добре Adobe Photo Shop. Най-простият е вграденият графичен редактор Paint на Windows, обикновено можеш да го намериш в Start->Programs->Accessories->Paint.
Публикувано: 23 January 2005 - 03:18 PM
Относно въпроса ти - кучето може да яде цаца - даже не е нужно да е варена: попарена под течаща гореща вода - спокойно й го давай. Избягва се само сладководната риба, заради паразитите които не винаги може да да се изчистят ако даваш сурова-полусурова риба. Ако даваш ориз варен - не забравяй дадобавяш супена лъжица зехтин (не олио) за дане се запече. как е малката? Проблемът който имахте не е опасен, надявам се?

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 23 January 2005 - 09:40 PM
П.С. Ето вече я има на аватара ми,а снимки за конкурса съм пратила на Дог.бг.(нещо ми стана с латиницата пък сега a) a) )

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 10 February 2005 - 04:40 PM
Беше писал,че не трябва да даваме никаква храна на кучката 24 часа след раждане.Би ли казал защо?Трябва да роди тези дни и не знам как да постъпя-да я оставя ли наистина гладна или да си я храня както казват повечето ветеринари bl)
Публикувано: 11 February 2005 - 01:02 PM
Качеството на млякото е различно от първите часове и дни и следващите.Природата се е погрижила за това млякото да е по състав отговарящ на дните на растеж на мъниците,както и с факта,че при раждане и веднага след това,майката надали ще е в състояние да си търси храна.
Допълнителното хранене,освен плацентата в първите часове само излишно натоварва организъма на кучката със задачата да преработи и тази храна.Така или иначе в повечето случаи се наблюдава разтройство при изхождане на кучката,именно заради това прехранване.Излишно натоварваме организъма и.
Разбира се,оставя се винаги прясна вода до нея,за да пие колкото иска.
Всичко което пиша е проверено и консултирано с различни специалисти,независимо от темата.
В случая,с моите ветеринари.
Считам че хранене през първите 24 часа е излишно и по скоро вредно,отколкото полезно.
След това- колкото и както иска,на корем. b)

Marten BG
Публикувано: 11 February 2005 - 01:25 PM
Публикувано: 11 February 2005 - 04:21 PM
По принцип взаимодействието е пряко, т.е. всичко е взаимосвързано: плацентата съдържа какво ли не; поглъщането й предизвиква а) усилване на контракциите и б) приток на мляко (един вид естествено регулиране на раждането) Всяка следваща погълната плацента поддържа раждането в ход, с други думи... Е, да, плацентите ПРЕДИЗВИКВАТ разстройство и оцветяват изпражненията в черно-зелено, но наблюдавайки многобройни раждания, не съм видяла някаква разлика в това дали са се родили примерно 2 кученца и мама е изяла 2 плаценти или 8 кученца и 8 плаценти: кучката или е с разстройство, или не е; явно по-скоро е въпрос на "смяна на храната" и това как възприема стомахът това странно "вкусно" нещо.
Лично аз присъствам от началото до края (и след края) на ражданията и активно участвам в тях, като помагам на майката, вързвам пъпове и т.н. - с една дума, аз съм от "бъркащия" се тип притеснителен собственик, който е 90% убеден, че кучката няма да се справи, зарязана сама в някой тъмен ъгъл. В повечето случаи се справят сами, разбира се, и имат нужда само от окуражаване, почесване зад ушето и подобни b) В началото, на първите 4-5-6 раждания, се опитвах да се преборвам с кучките и да им ограничавам плацентите, с твърде променлив успех, впрочем... После се отказах, след като порових за мнения по въпроса и не открих нищо КОНКРЕТНО за или против изяждането на плацентите, което да не може да бъде оборено. Според мен единственото, до което води подобна практика, е силно притеснение у кучката, на която й "отнемат" нещо важно, буквално й го вадят от устата и го скриват някъде... Вълнуват се почти толкова, колкото и когато изчезва мъртвородено кученце.
Всъщност май най-смисленото мнение за плацентите, което открих, е че нито са полезни, нито вредни - просто кучката по инстинкт почиства леговището, за това и ги яде... Като се замисли човек, това си е разумно. Доколко е вярно, е друг въпрос.
--
Що се отнася до храненето след раждане, според мен това пак зависи от самата женска. По принцип по време на самото раждане се препоръчва даването на течности (хладко, но не студено мляко или чай примерно) и след раждането даването на течности продължава: пилешки бульон, да речем... Самите кучки рядко желаят да се хранят веднага след раждането, вода и други течности пият охотно - и има защо. Постепенно течността се заменя с течна храна (попарка с малко месце да речем...) и на следващия ден пак постепенно се преминава към нормално хранене "като за световно". Има обаче и женски, които и непосредствено преди, и по време на, и след раждането лапат та се късат. Има и такива, които дори и повече от 24 часа след раждането не желаят да куснат абсолютно нищо...
---
Всъщност, както и при човека, при кучето нито едно раждане не е сходно с друго и не бива да се свежда под един общ знаменател, поне според мен. Собственикът се "придържа към правилата", но решава в зависимост от ситуацията...

Публикувано: 11 February 2005 - 07:16 PM
Как е бъдещата мама,колко остава?

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 12 February 2005 - 01:05 PM
Та, Сара я храня с гранули NUTRA NUGGETS Maintenance for dogs пише за 10 килограмово куче 150 грама, аз ги разделям на 50 сутрин и 100 вечр. Освен нея давам витамини trixie drops те са различни шоколадови, млечни и т.н. освен тях давам на Pedigri някакви бисквити уж с костен мозък. Въпроса ми е трябва ли да й давам нещо още допълнително??
Мерси, предварително :)

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 12 February 2005 - 06:22 PM
mil_ Благодаря все пак :)

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 15 February 2005 - 08:31 AM
Публикувано: 15 February 2005 - 08:52 AM
Може би има нещо в стомаха, което се мъчи да извади - треска, пластмаса, кокалче. Мисля така само от наблюдения върху моето куче (т.е. нямам много опит) - тя повръща винаги, когато е погълнала нещо дето не е за ядене.
Задължително се консултирай и с Ита_Вет.
Публикувано: 15 February 2005 - 09:53 AM
Цитат
mil_ Благодаря все пак :)
Ами тук коментирахме това надълго и широко. Можеш да и даваш малко сурово непочистено шкембе, за да не прави това. Съдържа ензими, необходими на храносмилателната система, много кучета го правят. И да я наказваш, тя няма да разбере защо.
Цитат
Бенджи, Мини е права. Друга причина може да е евентуално гастрит. Добре е да се направят кръвни изследвания, наистина се обърни кам Ита Вет във Ветеринарен форум. Не е нормално кучето да повръща толкова често. Ако даваш кости, спри ги. Кръвните изследвания не са травмиращи, добре е да се правят профилактично всяка година.
Публикувано: 16 February 2005 - 09:26 AM
Цитат
Та, Сара я храня с гранули NUTRA NUGGETS Maintenance for dogs пише за 10 килограмово куче 150 грама, аз ги разделям на 50 сутрин и 100 вечр. Освен нея давам витамини trixie drops те са различни шоколадови, млечни и т.н. освен тях давам на Pedigri някакви бисквити уж с костен мозък. Въпроса ми е трябва ли да й давам нещо още допълнително??
Мерси, предварително :)
Здравей.
Каква порода е кучето ти и колко е голямо.
Много от храните пишат на чувалите килограмите на кучето, които трябва да достигне в зряла възраст и вече в зависимост от възрастта на кучето се дава грамажа.
Пример:
Голден Ретривър трябва в зряла възраст да е около 30-35 кг. Значи се дават на 9 месеца да речем около 400гр. храна на ден, независимо, че кучето в момента е 17-20 кг.
Именно за това те питам каква е породата. Ако е кокер да речем - 150 гр. храна е ОК, но ако е по едра порода ми се струва доста малко.
Публикувано: 17 March 2005 - 09:09 AM
Публикувано: 17 March 2005 - 05:21 PM
Здравей, ако ще си храниш кучето с гранулирана храна - не е вредно, но е добре да е от класа премиум или супер-премиум, храня моето чау с роял-канин, по-скъпо е, вярно, но е и по-качествена храна, шар-пеите и чау имат сходен метаболизъм, така че повечето им здравословни проблеми си приличат, за това смея да се нагърбя с отговорност да ти препоръчвам тази марка. вярно че е по-скъпа, но си струва, от както минахме на тази храна моето куче се изчисти от обриви, приченени от хранителни алергии.

Публикувано: 17 March 2005 - 05:24 PM
P.S. дай и някаква снимка на твоето шар-пейче, тук сините езици сме малко)