Хранене
Публикувано: 11 November 2005 - 06:07 PM

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 11 November 2005 - 06:27 PM
Надявам се,не гранулираните храни!!!!
Гранулираната храна съдържа МЕСО,ОРИЗ,ЗЕЛЕНЧУЦИ и ДОБАВКИ(витамини и минерали) в СУХ вид(като сушените сливи,например)!
Гранулираната храна НЕ Е ИЗКУСТВЕНА,а ДЕХИДРАТИРАНА! Надявам се,че правите разликата...
Изключително погрешно е да се сменя вида храна на кучето! По никакъв начин не е полезно за него да му се правят периоди на гранули и на готвена храна-само можете да си докарате стомашно разстройство.
П.П. Дано не мислите,че месото в магазина не е обработено химически,или зеленчуците са без нитрати.Не ги давайте на кучетата си-вредите им!
П.П. Да уточня-не съм част от системата(и ветеринар не съм!)-купувам си гранулите най-коректно от магазина...Просто имам кучета отдавна и сравнявам състоянието на кучетата ми ,гледани с "естествена" храна(преди години нямаше гранули) и сега на Сара,която вече цяла година яде само гранули и е в перфектна форма и здраве!

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!
Публикувано: 11 November 2005 - 07:35 PM
Пък и вече май доста е обсъждана - погледнете, както се казва, в архива на Къщата.
Като цяло споровете "за" и "против" и "посредата" се водят в цял свят (не сме само ние). В зависимост от това коя кауза подкрепя даден човек, може да се чуят какви ли не мнения, включително, че:
- гранулираната храна уврежда далак, черен дроб, бъбреци... кой каквото си избере
- "естествената" храна е вредна за кучето
- кучето е хищник и трябва да не яде зеленчуци
- ... и какво ли още не
Всъщност "суровите факти" са следните:
- диетата на кучето трябва да съдържа всички необходими за него вещества. Човек може да си каже, ако му се дояде нещо (т.е. ако организмът подскаже, че има нужда от...); кучето не може - то яде това, което му дава човекът
- диетата на кучето не бива да се променя драстично на 180 градуса, защото - за разлика от нас, хората, които се водим "всеядни" - стомахът му няма да го понесе.
Тоест...
Ако кучето се храни с естествена храна - месо, зърнени продукти, зеленчуци и витаминни добавки - то човек трябва да седне с тетрадка и калкулатор и да смята от какво по колко. Е, може би малко преувеличавам... но на практика създаването на балансирано хранене с естествена храна е сериозен и сложен проблем: шансът животното ВСЪЩНОСТ да не получава някоя ценна и нужна му съставка, не е малък. При това в храната наложително се добавят "изкуствени" неща от рода на витаминни комбинации, препарати за козина, масла... какво ли не.
Ако кучето се храни с гранулирана храна, тя трябва да е КАЧЕСТВЕНА, не "куча марка шарени топчета"; и дозировката да се спазва точно. Тук вече не преувеличавам - първо, защото "кучата марка" е действително шарени топчета без особена хранителна стойност и с неясен състав и второ, защото прехранването с гранули може да доведе бързо до затлъстяване. Хубавото е, че гранулата съдържа ВСИЧКО, от което кучето има нужда... ако е правилно подбрана.
Примерно: домашно куче, което по цял ден спи на килимчето и ходи на разходка за по 10 минути, НЕ СЕ нуждае от високоенергийна храна за спортни животни, която е с лесна усвояемост, но силно хранителна и съдържа разни полезни (примерно) за ставите, костите и мускулите вещества; ако яде от нея кучето явно ще гълта много повече от нужните му витамини и ще се тъпче с неща, които ама изобщо не му трябват. Все едно да не си културист, а да пиеш протеини за културисти... И обратното: активно ловуващо куче няма да се наяде и да бъде в добра форма с храна примерно за затлъстели, неактивни животни.
---
Аз лично предпочитам гранули НЕ защото имам много кучета и са ми по-удобни или излизат по-евтино (а те ИЗЛИЗАТ по-евтино от естественото хранене), а защото знам, че кучетата ми получават това, което им е необходимо, за да се чувстват добре, хранят се пълноценно и, следователно, са в добра форма.
В интерес на истината, давам и "готвено" като допълнение, десерт - така да се каже - тъй като не съм и краен привърженик на теорията, че смесването на едното и другото хранене вреди. Точно обратното. Но НЕ БИВА рязко да се сменя марката гранула; или един ден да се дава гранула, на другия - готвено... стомахът на кучето НЕ Е същият като при човека. Хилядолетия наред вълците са яли САМО убитите от тях животни (т.е. месо, кости, кожа... и съдържанието на стомаха на тревопасното) и са замезвали с някоя и друга тревичка. Което любимците ни правят и до днес. За разлика от маймуните, които пък похапват разнообразна храна, хищникът е пригоден да храносмила едно и също и "разнообразяването" му бърка в здравето (буквално). Както се казва, бактериите, които живеят в червата, изпадат в тих шок.

Публикувано: 11 November 2005 - 07:57 PM
w) d) w)

прочети правилата за подписите
Публикувано: 11 November 2005 - 10:07 PM
Съгласна съм че са малки манипулатори нашата знае при кого ще мине номера и при кого не има страх само от съпруга ми като и каже НЕ и се подчинява . b) b) b)
Публикувано: 12 November 2005 - 10:49 AM

"Благородният дух има прекрасното качество да се вдъхновява за достойни неща!" Сенека
Публикувано: 12 November 2005 - 10:51 AM

Публикувано: 13 November 2005 - 05:09 PM
Публикувано: 13 November 2005 - 05:46 PM
Къде тая възможност за всеки гледач на кучета?!?? Затова единственото нещо, което ни остава е да следим развитието на кучето, как му понася храната и от това ще си правим изводите дали тя е добра за него или не!
Ако греша, поправете ме, но това е моето мнение! То и човешката храна вече пет пари не струва! a)

Публикувано: 13 November 2005 - 07:27 PM
Цитат
Има държави в които контрола към производителите на храни за животни е в някои отношения по-голям от контрола за храните за хора.
В USA има една организация ,която се занимава с контрола на храните за животни AAFKO.
Аз лично съм бил в офиса на тази организация 1999г. и направо бях смаян от това което видях и чух.
Всички храни и нови формули се тестват и се проверяват за опасни елементи.
Освен това ако някоя фирма желае да пусне нова формула то тя няма право да я пусне веднага на пазара докато не се установи дали тя няма да навреди на домашните любимци.
След като се тества /2години/тази формула чак тогава тя навлиза на пазара,но въпреки това формулата няма да носи печата на AAFKO.
Печата на AAFKO го има на чувалите на формули ,които са тествани и 7-8 години и е доказано че определената формула е безвредна и полезна.
Тук не говорим за това дали анализите отговарят на описанието на чувала ,това е немислимо защото глобите са огромни дори за Американските стандарти.
http://amstaf.hit.bg
Публикувано: 13 November 2005 - 08:05 PM
Публикувано: 13 November 2005 - 08:30 PM

Публикувано: 15 November 2005 - 09:58 AM

Публикувано: 15 November 2005 - 10:07 AM
Цитат
4afi, HERZ е права, само да допълня.. пастета трябва да е кучешки! В човешкия има много подправки! И бульона трябва ти да си го направиш - отново без подправки! Готовите бульончета не са никак походящи r)
Моя капризньо прояде гранули и сега си ги хрупа и на голо, така че няма страшно и твоето куче ще се научи, а и да прескочи 1-2 ядения.. нищо няма да му стане -> ще огладнее и ще си изяде цялата купа с гранули! l)
Публикувано: 15 November 2005 - 10:10 AM
П.П. май си объркал темата в която да го пуснеш b)
Публикувано: 17 November 2005 - 08:15 PM
Вече почти постигнах някакав напредак като даржа паницата в раце и го галя докато яде от нея. Но притеснявам се от това че когато паницата е на земята след като ме израмжи аз го гоня от нея с вестник и го бия по муцуната като рамжи..а тои вместо да се засрами и да се подчини тои ляга и продалжава да рамжи зло... Дали това е признак за неподчинение и дали тои го прави защото ме приема за по нисш в глутницата си от него и смята че може да се противопоставя ? Ако някои разбира моля да помогне !
Поздрави !
Публикувано: 17 November 2005 - 08:21 PM
Публикувано: 17 November 2005 - 08:23 PM