Dog.bg Форуми : Очна инфекция...Помощ!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Очна инфекция...Помощ!

#1 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Икона за мнението  Публикувано: 26 March 2010 - 02:13 PM

Почти 2 седмици откакто се появи малка пъпчица уж на левия клепач на кучето ми/померанче на 5г./, първо помислихме, че е ечемик, след ден обаче окото се зачерви и поду сериозно. Завдохме го на лекар и предписаха антибиотик/очна инфекция било, но каква така и не разбрахме/....На следващия ден и на другото оче се подуха клепачите-освен подуване имаше и нещо като малки ранички, които на следващия ден прокървиха. Отидохме при друг лекар-изписа още един антибиотик и мехлем за мазане.И той както и първия каза, че очите са чисти и проблема е само в клепачите. В начлото явно го болеше и не даваше да го приближим и да почистим очите, но няколко дни след това стоеше и явно го сърбеше вече, защотото ми позволяваше да го пипам по клепачите и мажа с мехлема без проблеми. Първите 3-4 дни бе омърлушен, но си ядеше и пиеше много вода. Мислехме си, че е време да се подобрява-пооживи се, играе и лае отново, днес му дадох последния антиобитик, но току що пак видях кръв на едното оче , ще видим как е сутринта и може би пак на лекар ще го заведем. Рових из нета и четох за какви ли не болести, но точно такива очета не видях. Ще сложа и снимка/не е приятна гледка да предупредя само/...Може би някой от вас се е сблъсквал с подобни проблеми ...
Ще съм благодарна за всякаква информация

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#2 Потребителят е офлайн   ast3333 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2010 - 02:15 PM

има ли ново развитие? антибиотиците повлияха ли изобщо заболяването?

#3 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 April 2010 - 07:42 AM

Показване на мнениетоast3333, в 03 April 2010 - 04:20 AM, написа:

има ли ново развитие? антибиотиците повлияха ли изобщо заболяването?

след няколко посещения на лекаря ....спряхме капките и кремчето и продължихме 1 седмица по 2 таблетки Кортизон...след това на 1 намалихме за около 10-на дни и определено имаше подобрение-лекаря бе казал,че след това трябва да продължим да даваме по 1 таблетка през ден ....последно в събота и понеделник прескочихме лекарствата и ...... вчера отново нова раничка с кръв и подуване се появи на единич клепач :( ....сега пак давам по таблетка всеки ден ...Чудя се вече къде да го заведа и какво да правя :( ....Кучето е жизнено, яде и пие доста вода/казаха, че е заради лекарствата/, но поотслабна и имам чувството, че му е топло...диша учестено и все гледа да легне на плочките или някъде по на хладно, нослето му е сухо ... Пристеснява ме и това, че кучето никога не е взимало лекарства и сега повече от месец пие всеки ден :(((
Ако някой има идея какво може да е ....Ще съм благодарна за всякакви предположения

Ето го как изглежда неунил и без "каска" ...

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#4 Потребителят е офлайн   katia n Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2010 - 10:42 PM

Смятам, че тези ранички може да говорят за друг проблем, а не само такъв с очите. Не съм лекар, но мисля, че лечението трябва да се промени. Направете пълни изследвания на кръвта, може да има проблеми с кръвта, бъбреците или сърцето. Не оставяйте обаче открит този въпрос.

#5 Потребителят е офлайн   dilyana staeva Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 01:38 AM

аз мисля че моя пинчер има същия проблем.първо имаше по малко и на двете очички,сега е само на едното и то на долния клепач.горният е по добре.и аз четох в интернет за какви ли не болести,но никъде няма описано точно това.според мен най много се доближава до ечемик,но без температура.кутрето също е доста жизнено,но мисля че малко отслабна,може би заради топлото време.но окото му изглежда така както е на вашата снимка.моля ако вече е по добре да ми кажете кое е беше най ефикасното лечение.

#6 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2010 - 02:07 AM

Здравей /мога да говоря на ти?!/...за съжаление след повече от 2 месеца не мога да кажаа, че Макси е излекуван ...всички лекари при които отидохме ме успокоиха, че не е сериозно заболяване, просо имунната му система била отслабнала и това било вследствието. От първото отиване при ветеринаря/първият-сменихме 3/ до сега Макси взима кортизон, пи тетрациклин и ниацинамид ... По едно време всичко бе изчезнало и лекарят каза да намалим дозата на кортизона .... след 2 дни клепачето му пак се поду :( ...тогава отидохме при очен лекар-прегледа го и каза, че очите са му добре и няма проблеми и пак същото-срив във имунната му система...Странното за мен бе че само очният лекар направи някакъв тест, останалите просто го преглеждаха и казваха какво мислят, питах ги какво ли не-за алергия, за чери ай, за конюктивит /не било нищо от предходните казаха/, за някакви кръвни тестове, дори за биопсия...казаха ми, че не е нужно и да не се притеснявам че кучо може да пие дълго време кортизон. Четейки обаче за последиците от този кортиозн, ми настръхва косата .....живея извън България /почти всички кучовци в Америка били на кортизонми казаха :ud_009: /и мира не ми дава, че може да навредим на животинката ....Последно намерих познат българин ветеринар-пак преглед и отново същото каза-взимайте кортизона и не се притеснявайте/дозата била минимална/....Макси е жизнен, хапва, дивее и няма проблеми видими сега ....взима 5мг кортизон 2 дни и 1 ден пропуска...скоро ще опитам да намаля на 1хапче през ден ...дано да няма повече подути клепачета. На 5г и това е първият му проблем, и подобно на твойто кученце се появи след една изморителна разходка около едно езеро-може и това да е причината, кой знае :( ....
Ако някой има идея как бих могла да му подсиля имунната система ...ще съм Благодарна за всякакви идеи и предложения :ba_025:

#7 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2010 - 02:29 AM

И още нещо с което май трябваше да започна ... Заведи кученцето си на лекар-може да е същото, но може и нещо друго да е ...щом има тези ранички, няма начин да не опитва да се почеше...това може и да е опасно и да си разрани очичките, затова ще трябва да му сложат 'каска'...Успех и сподели какво се случва със вас :ae_085:

#8 Потребителят е офлайн   dilyana staeva Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 30 May 2010 - 02:48 AM

благодаря много за съвета.може ли да ми кажеш в коя държава живеете защото и ние сме извън България ние сме в Италия

#9 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 May 2010 - 03:01 AM

В САЩ съм аз, лекари много-тарифите им високи, но не смеят да се ангажират особено-с такова впечатление останах.

#10 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 01 June 2010 - 02:44 PM

Бобка,нека се опитам да ти дам един отговор по нета от България.
1.Потърси инфо в Гугъл за хронично възпаление на клепачните жлези/Мейбомит/
2.Ако са поставили някаква диагноза,напиши я тук.

#11 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 June 2010 - 05:24 PM

Благодаря за отговора Аксел, прочетох в Интернет и за Мейбомит-доколкото разбрах е много подобно на ечемика и има изтичане на гной от раничките по клепачите, в нашия случай е кръв-в началото имаше нещо като гнойни гурели, но самите ранички се разкървавяват...Прегледах документите от прегледите му и очният лекар е поставил следната диагноза Blepharitis-suspect immune mediated...Чета в нета и на много места пише, че може да е хронично и да се наложи да взима лекарства доста дълго време или дори постоянно :dh_188: ...Обясни ми, че имунната му система е рухнала и това била причината, затова и се ровя и чудя как да му подсиля имунната система избягвайки лекарствата ....в момента е на 5 мг Prednisone -два дни взимаме хапче и един ден пропускаме /той еоколо 7, 5 кг/... чувства се добре, но ми се иска да намалявам още и да спираме с лекарствата....единият от лекарите ми каза буквално да опитвам и да варирам ако се наложи ....да намаля дозата и чакам да видя какво ще стане....преди повече от седмица опитах да мина на 1 хапче през ден-резултата бе отново подути клепки ...затова се върнах на сегашната доза-и той пак е добре... :dog:
Стигаме до имунната му система, от какво би могла да се наруши-яде гранулирана храна, понякога купувам и сурова/неконсврвирана/, обича и зеленчуци/морковите особено/, получава кокалчета понякога... всеки ден има 2 разходки, минимум по 45-1час, ако имаме възможност и повече, вкъщи има стълби и редовно 'тренира' и там ... дори опитах и нови храни без ориз, пшеница или други зърнени съставки ... опитваме всичко :be_107:

#12 Потребителят е офлайн   dilyana staeva Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 12:49 AM

Здървеи пак.водихме кучето на лекар и ни попита дали сме го разхождали във висока трева,казахме да.и тя ни каза че било(незнам точно на български как се казва),конюктивит от алергия от тревичките.предписа ни едно мехлемче ОВТАЛВЕТ.и другата седмица пак трябва да го заведем,за да видим какъв е резултата.почняхме го днес и разликата от вчера е че окото му е напълно нотворено,докато преди беше присвито.ако има резултат пак ще ти пиша.

#13 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2010 - 08:42 AM

Твърде е възможно,Бобка наистина да има имуномедииран блефарит,в такъв случай мисля,че преднизолона е решението,но поне според мене схемата е малко странна.Бих препоръчал да се назначи прием през 12ч. без почивен ден,имайки предвид времето през което това лекарство поддържа ефективна концентрация в организма на животното,като тогава може да се опита с по-ниска обща доза примерно по 2.5мг два пъти дневно.Другото нещо ,което следва да се направи кучето да се изследва дали няма т.нар. клепачна демодекоза/едни малки кърлежчета които могат да са причина за този блефарит/,това може да стане като вет.лекар вземе материал от клепачите и го изследва за наличие на кърлежи.

#14 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2010 - 11:11 PM

Благодаря за отговора Аксел :ae_085:
след пропусната доза онзи ден пак му се поду клепачето, консултирах се с лекаря и той каза същото което и Вие...отново сме на 5 мг. всеки ден /искаше ми се да намаляваме, а не увеличаваме дози :( /, но ефект има ... клепачетата се прибират и кучо е добре. Колко дълго може да продължи вземането на тези лекарства и има ли вариант за замяна с нещо по леко и безвредно?!? По време на прегледа при очния лекар, той му направи някакъв тест, гледа го с някакви уреди -попитах го дали трябва да се взима проба и да се изследва-той каза, че не е необходимо. Лекарят ни предупреди, че ще пие и яде повече-това добре, но не каза нищо за поведението на кучето :dog: По принцип е много игрив, не е най-послушното куче, полайва си като повечето от породата....но последния месец на моменти имам чувството, че лудва :ud_009: - възможно ли е и това да е реакция от лекарствата или просто ни усеща, че сме притеснени и използва момента да си прави каквото си поиска

#15 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2010 - 11:22 PM

Показване на мнениетоdilyana staeva, в 03 June 2010 - 02:54 PM, написа:

Здървеи пак.водихме кучето на лекар и ни попита дали сме го разхождали във висока трева,казахме да.и тя ни каза че било(незнам точно на български как се казва),конюктивит от алергия от тревичките.предписа ни едно мехлемче ОВТАЛВЕТ.и другата седмица пак трябва да го заведем,за да видим какъв е резултата.почняхме го днес и разликата от вчера е че окото му е напълно нотворено,докато преди беше присвито.ако има резултат пак ще ти пиша.

Явно е различно от нашия случай ....Стискам палци всичко да е наред и мъника да няма повече проблеми :ba_025:

#16 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 June 2010 - 12:53 PM

Кортикостероидите,Бобка,са едно от най-употребяваните лечебни с-ва за борба с т.нар. автоимунни заболявания.Във вашият случай най-вероятно се касае за такова заболяване.Могат да се приемат дълго време/с години/,сравнително безопасно,но трябва да се спазват определени правила.Важното е да се намери най-малката поддържаща доза,при която заболяването не се проявява клинично.Това трябва да става постепенно.Поздрави.

#17 Потребителят е офлайн   Bobka Икона

• Member
  • PipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 June 2010 - 09:57 AM

Благодаря за вниманието и времето което ни отделихте :rc_036: .... От около седмица намалихме дозата на 2.5 мг/дневно и за сега /пу-пу/ кучо се държи много добре и няма подуване на клепките ....след около 20-на дни ще опитам да прескочим хапче и дано да няма реакция ....и бавно бавнооо надявам се да ги спрем :dog: .... Възможно ли е с храна или някакви допълнителни добавки да засилим имунната система?!?! Напоследък се храни с това http://www.bluebuff....uppy-lamb.shtml ...като му гледам съставките и аз май трябва да почна да похапвам гранули :md_064:

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни