Както забелязвам от повечето коментари в различните теми, оставам с впечатлението, че въпреки че както тук беше споменато, че хората тук във форума не подкрепят кварталните скачки, повечето кучета не са с родословие, а само се говори за тях и хората не търсят много често кучета с родословие. Пишат така: "Търся си чистокръвно немско овчарско куче.Развъдниците ги продават скъпо. Знаете ли от къде мога да си намеря чистокръвно НОК.Клубно или развъждано от стопанина но да е чистокръвно. "
Това не го разбирам: "Знам случаи на заплодени НОК (в развъдници) без направени изследвания за дисплазия. Знам и за издадени документи без направен преглед на кучето."
и още един подобен случай, описан във форума:
"В първата си тема "Едно Гневно Писмо" ,която изтрихте по причина която така и не разбрах ,исках да информирам повече хора ,че при покупката на НОК има опасност да те излъжат без свян.Че има хора които виждат обикновенните стопани като пачка пари и ги заливат с куп глупости само и само за да си продадат нискокачествените кученца.
Преди да си взема моето НОК никога не бях предполагала, че има толкова безчуствени хора.Исках просто едно хубаво куче което от време на време да водя на изложби и да се гордея с него, нищо повече.Резултата от това, че не се поинтересувах от развъдниците в България е следният -
болно куче от тазобедрена дисплазия 3-та степен открита на 6 месеца, констатирана лично от доктор Паскалев.Кучето е и с един тестис, за което развъдчика и до ден днешен твърди че ще паднел до 1,5 г
.Родословието което ми даде е с грешна дата на раждане и с неверни родители но развъдчика твърди че нямало да има проблем след като кучето навърши 1.5г никой намало да разбере на изложбите
(за тези които не вярват мога да го сканирам ако поискат).Да не говорим за това че първото родословие което се опита да ми пробута беше на женско куче поправено с коректор(а моето е мъжко).Хайде сега ми кажете как да не го плюя тоя човек?Вие ако бяхте на мое място нямаше ли да постъпите по същия начин???.Именно поради тези причини подкрепям всички които се опитват да направят нещо всичко това да се сведе до минимум.И вместо всички да обединят услия всички мълчат и не правят нищо.
Явно повечето хора занимаващи се с развъдната дейност на НОК в България не ги е грижа въобще за кучетата.Гледат само да си прибират паричките и нищо повече.Уважаеми Админ, знаете ли колко ми беше тежко като разбрах че кучето ми е с дисплазия?Наистина не ви пожелавам да имате куче болно от тази коварна болест.Зная че няма да се преборим с нея пишейки в този или който и да е форум, но поне така част от хората решили да си купят НОК четейки страниците му ще знаят, че има и некоректни развъдници.Оставете хората да си пишет свободно, защо всеки път триете постове тези които се чувстват засегнати нека опровергаят написаното за тях с факти, а не да мълчат!
П.С. За да не кажете, че мнението ми не е по темата ще ви кажа защо според мен
в България има дисплазия - защото никой не контролира дейността на развъдниците у нас."
От цитатите, които съм дала си правя лошия извод, че почти няма развъдник в БГ, който работи по изискванията и спазва всички изискуеми процедури, което за мен е много тъжно. И в крайна сметка явно от "кварталните скачки" в един момент ще излязат по-здрави кучета, просто ще бъдат без т. нар. от тези псевдо развъдници "родословие", което "родословие" няма нищо общо с реалността. Не виджам защо хората трябява да плащат за един "документ", в който няма нищо истинско по отношение на родителите и в последствие кучето ще се окаже болно от какво ли не и така собствениците ще разберат, че въпреки доверието си в "развъдниците", са си купили куче, което е нискокачествено.
Всичката ни е такава...МНОГО ЖАЛКО!!!!