Кой тва? От бездом са свикнали, ако истерясваха заради това да са в лудницата вече.
Очи на четири лапи Кучета - водачи
Публикувано: 12 April 2010 - 10:39 AM
Кой тва? От бездом са свикнали, ако истерясваха заради това да са в лудницата вече.
не, не са.
Особено от това което чета.
айде да не го отплесваме тук, моля?
Спокойно наричам моя пес "помияр", когато ме ядосва. Помияр помияров, другаря шариков и кожух с очи. какъв ли не го наричам, чудовище и идиотище, но айде ся няма нужда да ми се говори че помияр-бълхар не било възприемано обида във форума.
След като прочетох че чистопородно развъждане е престъпление вече на нищо не се учудвам.
shifter
Благодаря:-)

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 12 April 2010 - 10:54 AM
Искам да ми се посочи с цитат кой е истерясал, тогава ще мирясам.
Принципно аз лично не уважавам хората, които имат в речника си тази дума, но това е друг въпрос, сега искам да видя кой бил истерясал.
Публикувано: 12 April 2010 - 10:58 AM
Искам да ми се посочи с цитат кой е истерясал, тогава ще мирясам.
Принципно аз лично не уважавам хората, които имат в речника си тази дума, но това е друг въпрос, сега искам да видя кой бил истерясал.
моля? Ами отплесвай го, щом си го решила.
Напълно ми стигат чаршафите на високо-духовния спам в вече отделената тема.
тук да седна да вадя цитати и примери?
Не искам, мерси:-)))не защото не мога, а защото не искам. Защото знам че е безсмислено, защото пак ще се почне отново, а аз това съм го виждала, все едно имам дежавю, и съм пак 2004-та на К-9, четейки активистите от ПиК, от които вредата за самата идея беше в повече, в пъти повече, отколкото полза. И заради това за някои кучета е било твърде късно...
Мерси. Не ща да го отпочвам пак.
Толкова по офф-топа.

Публикувано: 12 April 2010 - 11:11 AM
Породата голдън ретривър, както и лабрадор дават имат процентно най висока успеваемост като брой успели кучета за най кратко време с висока повтаряемост на тези характеристики в кучилата. Това е основното, което прави използването на тези породи за тази дейност, а не смесените породи.
А на края на повода от другата страна чака човек, който е в нужда ... за това фактора време е толкова важен, бих казал приоритетен в случая и няма как и защо да се правят експерименти.
Публикувано: 12 April 2010 - 11:11 AM
Това не е К-9.
Благодаря, край и от мен.
dog.bg, ни най-малко не съм спорила по въпроса коя порода е най-подходяща за водач на сляп човек. Хвърлят се някакви арогантни изречения относно потребители, исках да изясним за какво точно става дума, защото съм един от тях.
Публикувано: 12 April 2010 - 11:32 AM
Има си хас, аз също не бих контактувала с хора, наричащи селекция и моята работа върху порода с какви ли не епитети.
dog.bg
важен е човека на другия край на повода. За мен е само така, не иначе. Гледах едно от интервютата на стопанин с бял бастун, на който му бе предадена сестра на моята възпитаничка и се размазвах от кеф: свободата, както каза Шифтер, да.

Публикувано: 12 April 2010 - 11:45 AM
Дали е така и ми е интересен критериите за това кой човек в нужда може да има куче водач и как се оценява "пасването" между двамата, ако мога така да се изразя ...
Ако знае някой, ще е интересно да сподели ...
Публикувано: 12 April 2010 - 11:46 AM
И доколкото виждам активно работиш по задълбаването на конфликта. А понеже аз от много време хвърлям усилия в обратното, не мога да подмина с безразличие арогантните ти изцепки.
По принцип темите за водачи на слепи хора, кучета терапевти, помощници на инвалиди и подобни са доста добро поле за ликвидиране на пропастите между всякакви видове кучкари.
Публикувано: 12 April 2010 - 11:51 AM
И доколкото виждам активно работиш по задълбаването на конфликта. А понеже аз от много време хвърлям усилия в обратното, не мога да подмина с безразличие арогантните ти изцепки.
По принцип темите за водачи на слепи хора, кучета терапевти, помощници на инвалиди и подобни са доста добро поле за ликвидиране на пропастите между всякакви видове кучкари.
Ха, добре че се сети, че не обичам двойните стандарти.
Предпочитам да върша нещо - да кастрирам бездомни, да убеждавам съседите да не заплождат "за здраве", а не да лепвам етикети на кинолози, и да упреквам хората в задълбаването - с това без мен някои се справят божествено. Уви.
По темата: моята възпитаничка все още не е предадена на никой. Жалко.

Публикувано: 12 April 2010 - 12:16 PM
Тц, не съм се сещала за подобно нещо.
Публикувано: 12 April 2010 - 12:29 PM
А аз пак по темата, ще прощаваш.
Едната за кандидатките за моята възпитаничка бе жена-адвокат, с опит в отглеждане на кучета.
Отказа се, обяснявайки че е забранено влизане с кучето в съда.
Сега... аз съм склонна да й вярвам, знаете ли. Наистина я разбирам. Де-Факто по закон ИМА право да влиза навсякъде с кучето-водач, но ако усеща неодобрение от страната на околните... Много, много хора още от приемните семейства са се сблъсквали с това, какво ли да говорим за в пъти по-безпомощен човек от нас?

Публикувано: 12 April 2010 - 02:00 PM
Не е до "усещане на неодобрение от страна на околните".
До НЕВЪЗМОЖНОСТ да те пуснат някъде с кучето-водач е.
Ненапразно по-горе казах за свободата да се ползват навсякъде кучетата-водачи. По закон никой няма право да спре човек и куче-водач. Все едно къде са решили да отидат.
На практика ползването на кучето-водач в НАШЕТО общество е силно ограничено. До степен на... да се налага да бъдат убеждавани охрани на всякакви обществени сгради, че човекът има право да вкара кучето там. До степен на... да трябва да се вика полиция и/или телевизия (или и двете), за да пуснат човека с кучето вътре. До степен на... да трябва да се пускат петиции от хората с кучета-водачи, с надежда обществото, дето им е дало пишман-свободата, да се надигне и да им я и спазва. Такива работи.
Нещо, което така и не свършихме с Ели: трябваше да се организира група за "десант" в "Билла" и "Метро". В "Европа" категорично не я пускаха, там също предстоеше десант. В смисъл: няколко човека с кучета-водачи, няколко зрящи за подкрепа, ако се стигне до юмручни обяснения и блъскане, телевизия за подкрепа...
Факти: В Мола досега не беше ходила, защото няма какво да прави там конкретно, а не й се влизаше в спорове с охраната. В банков клон, който често посещава, нов охранител за малко да не ни пусне един ден - добре, че служителите я познават. Съвсем наскоро в централата на Глобул, където охраната на входа БЕШЕ предупредена за нея, отказаха да я пуснат и трябваше да се въртят телефони... А какво се случва най-редовно в градския транспорт, а леле... (Факт е, между другото, че все по-често и по-често хората по улиците разпознават кучето-водач като такова и оказват нужното уважение, дори обясняват на децата си... или децата на възрастните с тях, както падне... това поне се променя, при това много бързо)
Хич, ама хич не ме учудва, че на Furia_S на възпитаничката кандидатката за собственичка се отказа. Познавам жената и много се радвах, че точно това ми познато куче, изгледано от друга моя позната

Та затова една уважавана незряща гражданка, активна общественичка и действаща адвокатка с много богата практика, не се сдоби с очи с лапи, а едно отлично куче-водач не се сдоби с подходящ за темперамента му деен начин на живот... Такива ми ти работи.
ЕТО ТОВА е нещото, дето би трябвало да се разнищва в тема като тази - не разни "разбирачи" да се дърпат, че развъждането на училището било такова и инакво и, леле господи, как ли се грижат стопаните за кучетата си, и леле господи, ма с какво кучето-водач помага на слепия си собственик и т.н. и т.п.
Кучето-водач е ОЧИ за стопанина си и действа извънредно адекватно като такова. Факт е, работят тия кучета, дори развъдените и обучените в България, при все възможността да се изкопаят каквито си иска човек недостатъци в системата, която ги "произвежда" и предлага на услугите на незрящите им стопани. Тези ОЧИ на четири лапи обаче трябва да могат да съпровождат безпроблемно хората си навсякъде, за да им осигуряват адекватно услугата, която им предлагат. Докато това не се случва у нас в България... ми, аз лично предлагам навсякъде, където кучета-водачи не биват допускани въпреки казаното изрично в закона, и на зрящите посетители да им се слагат плътни превръзки и да се пускат да пасат навътре в сградата. Щом на посетителите им вадят очите на входа, така де...

Публикувано: 12 April 2010 - 02:27 PM
Публикувано: 12 April 2010 - 02:54 PM
Подкрепям напълно.
За моя жалост и тъга самото общество като че ли не е готово да приеме кучета-водачи навсякъде. Трябваше ли едва ли не с шутове и ритници да обясняваш в метрото или пощите че ИМАТ право да влизат, днес сме ние на другия край на повода, но утре? И да не дава Господ стане нещо с очите ни - нали утре ще опрем до тях?
Точно този въпрос задавах на съскащи служители и баби в транспорта, утешаваше ме мисълта че добрите хора въпреки всичко са повече - заобикаляха малката, уморена от тренировки, да не я настъпи някой.
Все пак добрите хора са повече.
поне така ми се иска да мисля.
shifter
Ако знаеш как се вкиснах, когато разбрах че няма да се получи... те щяха да са страхотен тандем. Дано провърви на моето Мастилено Петно на нов стопанин, да случи на човек.

Публикувано: 13 April 2010 - 11:23 AM
Публикувано: 13 April 2010 - 11:38 AM

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.
Публикувано: 13 April 2010 - 11:52 AM
Няма смисъл, не се ядосвай - няма да ни чуят, хората просто не четат че става дума за жена, действаща адвокатка, лишена от зрение и на нея й трябва куче-водач. Домашни любимци си има/имаше, доколкото знам над 20 години имало кучета при тях в качеството на компаньони.
Не, не е гавра, това е най-тъжното в цялата история. То да беше гавра, някак си по-щях да разбера.
Ц-ц-ц-ц...

Публикувано: 13 April 2010 - 01:13 PM
За куче компаньон говорех, при условие, че няма такова. Да вземе бездомно. Защото това е друг проблем на заспалото ни общество.
Разбрах, че е имала/има. Чудесно.
И къде видяхте гавра?
Само в мозъците на хора, винаги готови да нападат, без дори да могат спокойно и аргументирано да изкажат и защитят своята позиция, без дори да вникват във въпросите и да дават адекватни отговори
(пример: въпрос -
Например - паркирани коли на тротоара, има място да мине кучето, но не и човека. Може ли кучето да съобрази това и да заобиколи? Ако да - как се научава кучето да възприема човека, когото води като нещо, неразривно свързано със самото него?
Защото другото - да спира пред стъпала, бордюр на тротоар - това е все пак рутинно.
Но ако трябва да се съобразява?
отговор
Не спахме нощем, учихме ги, треперихме им. Такива бяхме... командата от приемните семейства.
Аз не виждам връзка между двете.
Още един доуточняващ въпрос:
Кучо трябва да има наистина железни нерви, за да не издивее в ненормалната обстановка, в която се социализира. Приемните му стопани - също.
Навярно не всички "изплуват", успяват сигурно най-упоритите.
Интересно какво става след това - при специализираното обучение
И още един изчерпателен отговор
Публикувано: 13 April 2010 - 01:24 PM
Ако авторката на въпросите има претенции към отговорите ми - ще й отговоря с удоволствие.
Айде да не прехвърляте темата към новото извезване на чаршафите по екрана и оценки на това кой кого бил нападал:-))
Не сте вие дето ги задавахте въпросите, така че...
:-))
Цитат
На мен например ми е интересно - как се научава такова куче-водач, докато води човека към целта по маршрута - да съобразява и заобикаля по пътя не само препятствията, които са такива за него, но и тези, които са препятствия за човека, когото води?
Например - паркирани коли на тротоара, има място да мине кучето, но не и човека. Може ли кучето да съобрази това и да заобиколи? Ако да - как се научава кучето да възприема човека, когото води като нещо, неразривно свързано със самото него?
Защото другото - да спира пред стъпала, бордюр на тротоар - това е все пак рутинно.
Но ако трябва да се съобразява?
На този въпрос КАК точно - трябва да отговори ИНСТРУКТОР: приемните семейства не го правят подобно упражнение. Моята възпитаничка - вече в училището, предадена на инструктора - спираше в такива случаи, също така пред стърчащо желязо, в което може да се спъне дори зрящ човек, изчаквайки човека да вземе решение. като ситуация беше такава - от нейната страна нямаше препятствие, но от страната на човека - стърчеше желязо, не много на високо - но достатъчно.
Относно това кое става по-нататък - ами по-нататък живота си тече, по-лесен за един човек. КАКВО трябваше да стане?