Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#1 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 April 2010 - 07:23 PM

Цитат(Ma-ti @ Apr 8 2010, 05:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Моето мнение за развъдниците, при положение че има хиляди бездомни кучета умиращи в мизерия, е ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! Ако ще да ги селектират космонавти или балерини, все едно. Хората си ги купуват и така другите умират заради тях!
Ако зависеше от мен в Учиулището щеше да се работи само с безпородни, социални кучета.

Повече няма да отговарям на въпроси относно развъждане.

Ако иска някой да пита други неща!

Темата тръгна от форум "Без дом". От конкретен повод - собственици на голдън ретривър търсят нови стопани! Беше споменато, че не искат да го дават на фондацията, а да му намерят ново семейство.

Аз не чета другите раздели. Не познавам породите. Имам си предпочитания, да, хъски е моя мечта. Но никога не бих си взела хъски, докато по улиците скитат бездомни. За мен важно е животното.

И пак ще кажа - човек е безумен във вярата си, че трябва всичко да изопачава, експлоатира, унищожава по право само защото е най-силен. А откъде са се появили породите, замисляли ли сте се? От там, че човек е търсил определени качества, които да му СЛУЖАТ, които да ИЗПОЛЗВА за определени цели.

Знам, че повечето хора няма да разберат за какво говоря. В наши дни техниката е напреднала толкова, че човек може прекрасно да се справя с ВСИЧКО, без да използва кучета. И именно в такава техническа ера кучето трябва да си остане компаньон - да е част от семейството, да е приятел. Може би почти всички породисти кучета служат именно за това - за приятели. Само малка част от тях все още изпълняват някаква "служебна" функция.

Хора, вие като ходите по улиците, виждате ли бездомните безпородни и породни? Ако човек държи не на себе си, а на животното като животно, ако си има приятелче у дома заради топлината, а не заради "екстериора" и "интериора" (все едно се говори за мебели), то тогава как би могъл да разпложда съзнателно още животинки, които след години биха могли да се окажат на улицата. Прегледайте темите в Без дом - мога да ви систематизирам причините - забременяване, отиване в чужбина, смърт, цапане, гризане, развод ....

Ако нещата стояха другояче, ако в България нямаше толкова много бездомни, тогава нишо лошо нямаше да има в развъждането, регламентирано, естесвено.

Замисляли ли сте се защо имате куче? За да удовлетворите ВАША потребност, а не тази на кучето. Защо има породи - за да има кучето качества, които да са угодни на ХОРАТА. Това не е ли ИЗПОЛЗВАНЕ на вида, който между другото е възникнал като подвид поради ЧОВЕШКА намеса в НЕГОВА ПОЛЗА?

Както и да е, безсмислено е това, което пиша, защото ако хората бяха разумни стопани на света, в който живеят и над който по една или друга причина ГОСПОДстват, нямаше да има никаква нужда да пиша това. Просто егоизмът е заложен във всеки вид, за да оцелее. Именно на хората обаче е даден разум, за да го надскочат, но явно малцина успяват.

Ma-ti, с най-искрени чувства към теб, съжалявам, че подадох тази насока на темата за голдъна Гриф.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#2 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 April 2010 - 08:08 PM

wind,
логиката ти е леееко противоречива. Ако приемем, че гадният човек използва и експлоатира кучешкия вид, то най-логичното нещо е да се каже, че бездомните кучета са пример за подражание - тях никой за нищо не ги използва. Нещо повече - прибирайки бездомно животно у дома, ти моментално се превръщаш в експлоататор - не го прибираш само заради него, а заради собствените си емоции, за да "угодиш" на собствената си съвест и етични мерки.
Не казвам, че е справедливо, но целият свят около нас е организиран от човека - според неговите разбирания, морал, закони. Не можем да избягаме от това, защото (утрирам) ще трябва доброволно да се върнем в биоверигата и пак доброволно да позволим да бъдем нечия плячка. Ако се откажем да бъдем ловци, разбира се... (Не говоря за онзи лов, който днес наричат спорт и който лично аз не приемам.)
Аз търся у кучето си компаньона - топлия нос, милия поглед, бутването на муцуната по ръката ни. Но харесвам определни породи. Заради екстериора - нали когато си харесваш партньор, първото, което те движи е симпатията, впечатлението от екстериора. След което неизменно търсиш качествата на характера... Е, породата максимално ти гарантира определени качества на характера. Тоест - търсила съм определена порода куче - защото изглежда по начин, който ме е пленил и има онзи характер, който е паснал на моя.
Да се вменява вина на всички, които търсят себе си (онова, което им допада, което ги стопля) в порода куче - ох, даже ми е трудно да охарактеризирам такива идеи... Просто - пътят към Ада е постлан с добри намерени...

Един въпрос - ако човекът спре да използваме всичко живо и кучетата в частност - как виждаш мястото (живота, битието) на едно "свободно куче"? А на човека?
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#3 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 08 April 2010 - 09:53 PM

wind.Не бъркаш ли експлоатацията /не че я няма/със симбиозата?Това ,което ми дават моите кучета е несравнимо.Това което аз, им давам също.Връзката е двустранна.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#4 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 08 April 2010 - 10:58 PM

По-горе някъде споменах, че ако естествената среда на кучето беше гората, никога нямаше да си взема куче у дома. По същата логика не искам папагали, канарчета, рибки, хамстери, порчета и др., въпреки обичта ми към всички животни. В момента имаме 5 кучета, всичките прибрани заради това да не са бездомни, но с удоволствие бих предпочела да имам само едно, примерно хъски, защото е най-близо до дивото (при положение, че все пак съществуват кучетата като вид, т.е. одомашнени. Иначе не бих си взела диво животно само заради това да му се радвам и да изявявам любовта си към него).

Но тъй като вълкът е одомашнен и се е превърнал в куче, то вече мястото му не е навън, а при хората. Също така съм писала, че за мен в момента кучето би трябвало да има една единствена функция - да е приятел на човека, да е част от семейството му. Да не се експлоатира под различни форми. Като пиша това, имам предвид всички онези, които не са никак малко, които връзват кучета на верига да пазят кокошки, прасенца, да обаждат, когато някой влезе. Всички онези, които ползват кучето за лов, а през останалото време е на верига. Всички онези, които са гледали куче в апартамент или къща и които при определени обстоятелства го изритват на улицата. Всички онези, които гледат кучета в бурета и подобни с единствената цел да раждат. Всички онези, които "гледат" кучета, за да участват в боеве... Мислите ли, че броят на тези хора е малък?

А кучетата на улицата не са в естествената среда на животните. А някога замисляли ли сте се колко от естествените обитания на животните сме им оставили, а тези, които са останали все пак, колко чисти и сравнително необезпокоявани са? Излизали ли сте в гори и планини, да видите как всички поляни, пътеки са осеяни с гилзи от ловджийски патрони? Улиците не са гора. В гората животното си търси прехраната, оцелява, може да има опасности, но опасностите на улицата са хилядократно повече. Повечето от тях, естествено, от човека. И не малка част от тях садистични - заливане с киселина, изхвърляне от балкони, рязане на крачета, бесене на бебенца-кученца, връзване на муцунката, впиване на въже във врата - прегледайте Без дом и ще намерите още други примери.

За мен човекът би могъл да съществува в хармония с всичко останало - или така наречената "симбиоза". При симбиозата единият не наранява другия. Вие вземате за пример вас самите. Но това не е показателно, поне за България. Да поговорим ли за това как се отглеждат кокошки, телета, прасета в големи комбинати, как се колят? Не знам къде е симбиозата в подобни случаи.

Но това е просто път, по който човечеството трябва да измине. Навремето е имало робство, определена част от хората са се третирали по-зле и от животни, но вече е минало. Тоест разсъдъкът започва да взема превес. Убедена съм, че ако не отрежем клона, на който седим, т.е. не се самоунищожим скоро, жестокото ни отношение към всичко заобикалящо ни също ще е само лош спомен.

Мога много да изпиша, например как същите тези технологии, които са ни изолирали от природата, затворили са ни в бетонни клетки, превърнали са ни в консуматори на продукти, вещи, услуги, биха могли да помогнат отново да се върнем към природата, но ... няма нужда да казвам, че всичко опира до пари и власт, т.е. егоизъм.

Пак казвам, че е излишно това, което пиша. Утопия. Все едно да искам ученик от пети клас да прескочи всички останали класове и да влезе в университета. Не, че няма вундеркиндчета. Но човечеството като цяло има още много път да извърви, въпросът е дали междувременно няма да се самоунищожи, за да даде шанс на друга цивилизация да се развие.

И тъй като темата беше за кучета водачи, ето че пак в името на човека по един или друг начин увеличаваме броя на нещастните животинки. Бях дала примера, че ако от едно кучило, развъдено за да се обучават кучета за водачи, отпаднат само 4 животинки, тези 4 кучета ще трябва да бъдат задомени. Намирайки семейства на тези 4 породисти кучета, се отнема шанса на 4 бездомни кучета евентуално да бъдат задомени от тези семейства. Или казано по друг начин - семейство, което е одобрено за стопанин на кученце, отпаднало от обучението за водач, в повечето от случаите би предпочело да осинови породисто кученце, отколкото да си прибере непородисто от улицата или от хора, които са го прибрали и са го обгрижили.

Да ви кажа например какво ми сподели приятелка, която живее от доста години в Холандия. Породистите кучета там стрували много скъпо. Хора, които просто искат да си имат другарче, си купували безпородно кученце от страни като нашата - Румъния, Испания, България, Гърция ..., като такова кученце струвало много евтино в сравнение с породистите. И си го обичали и обгрижвали точно по същия начин, както биха правили с породисто. И нямало нищо срамно и позорно в това.

Ако някой го е грижа не за себе си, а за животните, в частност кучетата, не би развъждал в България, докато не се овладее популацията на бездомните. И би предпочел безпородно, отколкото породисто. Но ... ако го е грижа за животните, разбира се, а не за себе си. Ако е готов да превъзмогне своите очаквания за нрав, своите представи за красота. Ако е готов да посрещне предизвикателството да не знае какъв ще е нравът на безпородното кученце. Между другото, има много литература по въпроса за обучението, така че при желание и упорит труд безпородното кученце може да придобие желания от човека нрав. Но дали човек е готов да направи всичко това за едно куче без порода? Или освен егоизма се намесва и ленивост и нежелание да се учим да възпитаваме?
User's Signature

#5 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 09:54 AM

wind, много хубаво написано, откровено...., но си сбъркала "врага". Лошите не са развъдниците и развъдчиците, защото техни кучета не мизерстват по улиците, нито се развъждат безконтролно, та да отправяш морални призиви да не развъждат?! ud_009.gif
Изместваш проблема - идеята е да се спре безконтролното и нерегламентирано развъждане. Не виждам какво лошо видя в това да сме заобиколени само от здрави и красиви кучета, прекрасни представители на своите породи, които си имат грижовни стопани?! В пълно недоумение съм?!
Част от хората в "Без дом", които също са впрегнали сили, време и пари за каузата са и развъдчици и това не ги прави лоши хора. Убедена съм, че и ти си на това мнение.

#6 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 09 April 2010 - 10:10 AM

Хех, за мен враг няма. Просто реалност. Надали хората, които си размножават кучетата било за здраве, било поради изпускане и т.н., са задължителнсо лоши и врагове. Просто или не се интересуват от животните като животни, или и през ум не им минава, че тяхната малка, единична постъпка, води до още нещастничета по улиците. Дори и да си раздадат, продадат поколението, дори и да следят до край дали животът им е щастлив, защото така отнемат шанса, па било то дори и на едно куче от улицата, да бъде задомено. Ако някой вземе улично и безпородно, в повечето от случаите това е за да го върже някъде, съответно ако е женско да ражда, да се избиват или изхвърлят малките и ето един непрекъснат поток на бездомни.

Просто искам да кажа, че за да се овладее проблема с бездомните, ВСИЧКИ хора трябва да помогнат по един или друг начин. Включително и развъдчиците в България. Защо развъждат - за поддържане на породата? Надали породата ще изчезне, ако за определени години в България не се развъждат кучета. За препитание? В такъв случай пак опираме до егоизъм.

Но тъй като съзнанието ни не е на нужното ниво, затова идват законите. Те би трябвало да регулират чрез наказания. Имаме си закони. Чудесно. Само че след като не се налагат наказания, все едно нямаме никакви.

Дали на запад развъждат така безконтролно? Надали. Поне там, където нямат проблем с бездомните. Защото за да отгледаш кучило, трябва да се регистрираш като развъдчик, да платиш такси и т.н.

А тук как да стигнем техния стандарт в това отношение? Никак. Законите не действат, съзнанието го няма, кучета се раждат, изхвърлят, убиват ...
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   Hela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 10:32 AM

Цитат(wind @ Apr 9 2010, 07:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Защо развъждат - за поддържане на породата? Надали породата ще изчезне, ако за определени години в България не се развъждат кучета. За препитание? В такъв случай пак опираме до егоизъм.

Е, не! Много некомпетентно! angry.gif
wind, изместваш темата. Ами например защото за кучета- водачи са подходящи определени породи, което се каза вече няколко пъти. Въртим се в кръг. Какъв егоизъм?! ud_009.gif

#8 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 09 April 2010 - 10:34 AM

Както писах вече, малко хора ще разберат какво имам предвид.

За това е нужно да излезеш от себе си, да надраснеш частното и да погледнеш мащабно, глобално. Тогава и взаимовръзките ще проличат ясно.

Писала съм каква е връзката, но ако човек не може да се отдалечи и да погледне цялата картина и по хиляда начина да се пише за едно нещо, винаги ще вижда само една част от картината, а не цялата.

А да добавя и за "хуманността". В нашата хуманност стигаме вече до там, че не само да селектираме определени качества, а и да се набъркваме в гените \ГМО\ . И технологията на атомната бомба също е била развита поради хуманни цели.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 10:52 AM

Цитат(wind @ Apr 8 2010, 11:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ако някой го е грижа не за себе си, а за животните, в частност кучетата, не би развъждал в България, докато не се овладее популацията на бездомните. И би предпочел безпородно, отколкото породисто. Но ... ако го е грижа за животните, разбира се, а не за себе си. Ако е готов да превъзмогне своите очаквания за нрав, своите представи за красота. Ако е готов да посрещне предизвикателството да не знае какъв ще е нравът на безпородното кученце. Между другото, има много литература по въпроса за обучението, така че при желание и упорит труд безпородното кученце може да придобие желания от човека нрав. Но дали човек е готов да направи всичко това за едно куче без порода? Или освен егоизма се намесва и ленивост и нежелание да се учим да възпитаваме?

Грешката в това разсъждение е именно, че е утопично. Невъзможно е да се случи това с всички хора и никога няма да се случи, в никоя държава.
Винаги ще има търсене на порода и повечето от хората, които са сигурни, че искат дадена порода, изобщо не са и никога не са били потенциални осиновители на безпородно. Това е обективната реалност.
Вземайки я предвид е хиляди пъти по-добре тези хора да отидат в развъдник, да станат членове на клуб и да научат всички безкрайни отговорности, свързани с чистопородното развъждане, отколкото да попаднат в зоомагазин. Затова идеята да се ликвидира чистопородното развъждане в България не само не би довела до никакво подобряване, а е дори вредна, защото ще стимулира търговията с псевдопородисти животни в неимоверен размер. То всъщност, ако ме питате, една от бедите в България е недостатъчната сила на кинологията ни. В България се развъждат нищожен брой кучета по правилата на кинологията.
В доказателство ще кажа, че проучвах именно в държавите, където няма свръхпопулация, как стои въпросът с чистопородното развъждане. Ами, точно там, кинологията е най-силна и популярна, в т.ч. в Холандия.
По този начин всичко се урежда прекрасно. Който се интересува от кинология и САМО той, отива в развъдника. Който иска приятелче, осиновява безпородно. Средният вариант - зоомагазин - не съществува. По този начин развъждането изобщо е вкарано в много силна регулация, вместо да има безконтролно размножителство като при нас.
Въпреки, че аз самата по съображения, сходни с тези на Wind, избрах да не занимавам с развъждане в този живот и това стана в мига, в който видях снимката на представител на любимата ми порода в изолатор, никога няма да се съглася, че чистопородното развъждане е престъпление, никога. То е част от човешката култура. Съвсем друг е въпросът колко от хората действително имат нужда от порода, и колко просто не осъзнават, че породата не е задължителна, за да са щастливи, но това е по-друга тема как да се насочат тези хора правилно. Също така как безпородните кучета да станат желани и полезни там, където може, а сферите са много.

#10 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 09 April 2010 - 11:10 AM

А аз да попитам как в Холандия са спрели продажбата на живи животни в зоомагазините?И защо при нас това не може да се случи.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 11:18 AM

Не мога да отговоря дали е спряна законово или просто няма търсене, Холандия е държава с много либерални закони. За Белгия знам със сигурност, че е забранена. Вероятно излагането на живи животни е забранено навсякъде, но аз говоря за забрана на търговията изобщо.
Принцип в кинологията е, че ако си търговец, те изключват от клуба, т.е., не можеш да бъдеш развъдчик. Под търговец се има предвид човек, който продава неразвъдени от него животни. Не виждам никакви пречки да се забрани търговията с животни-компаньони в България и това е нещо, за което трябва да се борим - и защитници на бездомните, и кинолози.

#12 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 11:21 AM

Какво трябва да се промени в такъв случай закон и как,подписка ли трябва?Това си е един много преуспяващ бизнес и предполагам ще да е доста трудно да се случи.Но мисля че отчасти това би намалило популацията доста.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#13 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 09 April 2010 - 11:34 AM

Цитат(wind @ Apr 9 2010, 10:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Както писах вече, малко хора ще разберат какво имам предвид.

За това е нужно да излезеш от себе си, да надраснеш частното и да погледнеш мащабно, глобално. Тогава и взаимовръзките ще проличат ясно.

Писала съм каква е връзката, но ако човек не може да се отдалечи и да погледне цялата картина и по хиляда начина да се пише за едно нещо, винаги ще вижда само една част от картината, а не цялата.

А да добавя и за "хуманността". В нашата хуманност стигаме вече до там, че не само да селектираме определени качества, а и да се набъркваме в гените \ГМО\ . И технологията на атомната бомба също е била развита поради хуманни цели.

Както и в предишните ви мнения, абсолютно нищо по същество, не се изненадвам. Каво общо имат водачите с ГМО, атомни бомби?
Чистопородно развъждане е труд, знания, усилия. Хайде да не витаем в облаците, представяйки си пасторална гледка от рода на "колко хубаво би било вместо породисти кучета с работата да се заемат безпородни от улицата". Да спрем с тези фантазии, предлагам аз, защото нямат нищо общо с действителността.
Тук вече е написано че кучета с неизвестен произход и от изолатор едно такова са отпаднали от програмата.

В крайна сметка целта е сляп човек да получи помощник и приятел, за да стане по-мобилен, по-независим, по-интегриран в обществото ни, а не да наливаме бюджета на фондация или полицейски училища барабар с човешките у усилия в безпородни само защото тази идея е красива и звучи добре.

В предната тема писах за център по канис-терапия, работят с породисти кучета, които освен всичко са и изложбени. хората от личен опит са се спряли единствено на голдъни за работа с деца аутисти и тези със синдрома на Даун.
И не смятам тяхната дейност за престъпление.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 11:50 AM

Цитат(ShiBumi_GirL @ Apr 9 2010, 11:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Какво трябва да се промени в такъв случай закон и как,подписка ли трябва?Това си е един много преуспяващ бизнес и предполагам ще да е доста трудно да се случи.Но мисля че отчасти това би намалило популацията доста.

Ами поне като начало трябва да започне да се говори за това. Стотици дебати съм изгледала и изчела за свръхпопулацията и никой никога не говори за търговията. Донякъде има мерки в ЗЗЖ, отново няма никакъв контрол. Подложи ги на контрол, спукай ги от проверки, направи добър пиар на осиновяването и на кинологията, и много от търговците ще се откажат сами.

#15 Потребителят е офлайн   rodegunda Икона

• планински вир
  • Икона

Публикувано: 09 April 2010 - 11:52 AM

Цитат(mil_ @ Apr 9 2010, 11:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ами поне като начало трябва да започне да се говори за това. Стотици дебати съм изгледала и изчела за свръхпопулацията и никой никога не говори за търговията.

Мил, dog постоянно говори само за това - да се спре търговията и внос на килограм :))

#16 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 12:13 PM

Ама нямах предвид да се говори във форума.

#17 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 09 April 2010 - 12:26 PM

Аз говоря, пиша и обяснявам и извън форума, но кой ли слуша?
Вслушват се единици, 90% след време пак търсят партньори за скачки на своите любимци. Освен търгашите и фермери има и кварталните развъждачи, които са много вповече.
Не виждам как да се забрани това - все пак кучето е тяхна собственост. Освен кучета с недоказан произход, без родословие или с дисквалифициращи пороци задължително да се кастрират, та да не се плодят породо-подобни, с които е пълно по обявите в Нета.

User's Signature

#18 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 12:29 PM

Не знам освен кастрацията да залегне като задължителна за кучетата компаньони,а за тези които да ги развъждат някаква такса или нещо.В Англия май е така ,не съм много сигурна.Някой ако е запознат...
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 09 April 2010 - 12:33 PM

Цитат(ShiBumi_GirL @ Apr 9 2010, 12:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам освен кастрацията да залегне като задължителна за кучетата компаньони,а за тези които да ги развъждат някаква такса или нещо.В Англия май е така ,не съм много сигурна.Някой ако е запознат...

И аз стигнах до този извод.
Зоо-борсите и търговия с кучета да са забранени със закон - най-малкото за анти-санитария се сещам. не може да се внесе едно кучило на 45 дена и да сиди в аквариума близо месец, че и повече и да се претендира за хигиена в подобно заведение. Нищо чудно че има смъртни случаи на закупени от там кученца.
Само че остават комшийските скачки, тук освен кастрация не виждам как, съзнателни хора са малко, предубеждение "веднъж за здраве да роди" е много упорито...
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 April 2010 - 12:43 PM

Да това за веднъж да роди и ние преди години така се излъгахме имахме булонка 5 роди 3 умряха останаха 2 които подарихме на добри познати семейства едното с деца ,другото без и дълго време нямали деца и като го взеха им се роди ама това е офф сори.Ама тогава нямаше много информация ,а сега стига да икаш да се образоваш сядаш и четеш.Не знам как кастрацията ще стане задължителна,като дори регистрацията на кучетата не може да се следи пък камо ли това tb_195.gif
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

• (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни