Dog.bg Форуми : Породното развъждане в условия на свръхпопулация

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Породното развъждане в условия на свръхпопулация Отделено от темата 'Очи на четири лапи' Оцени темата: ***** 1 Гласове

#41 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Група: Без дом
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 12 April 2010 - 01:33 PM

Само едно не мога да разбера в спора - защо толкова нападнахте кинолозите?
И защо изобщо тук се дръгнем едни други, като проблемните хора не са тук?
Дали кинолог или обикновен разплождач, дали с куче с родословие или от кварталния магазин или унгарския пазар лошия човек си е лош човек. Той ще прави нередни неща, независимо какво точно куче има. И обратното - независимо дали кинолог или не добрия човек ще прави нещата както трябва. Защото и на двамата им идва отвътре.
Според мен губите страшно много енергия, нерви, време и сили за да спорите не където и с когото трябва. За мен няма значение какъв е човека - ако е допринесъл умишлено за безразборното разплождане на кучета, котки... да търпи наказание. И то трябва да е еднакво за кинолог и за обикновен човек.
Не ми е ясно защо се хванахте с развъдниците, при положение, че сравнени с борсите и фермите за кучета те са много по-малко допринесли за броя на кучетата у нас.
Хора, моля ви се, опитайте се да разберете отчасти другата страна и да бъдете малко по-толерантни към нея.
На мен лично ми е много гадно да чета подобни теми, от една страна всеки ден се боря за намаляване на кучетата по улицата, както и нерегламентираното развъждане, от друга чакам с нетърпение скоро да стана част от редиците на кинолозите. И сега какво, двете части в мен да се разкъсат една друга?
Проблема, както казва Мил е, че трябва контрол, независимо какъв е човек и какво е кучето.

User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#42 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 02:01 PM

Абе, все пак си остава един неудобен въпрос, чието съществуване не мога да отрека, и той е:
Морално ли е да развъждаш при наличието на такава свръхпопулация у нас, след като част от развъдените от теб кучета неизбежно ще допринесат към нея? И без да си пряко виновен, неизбежно ще станеш косвено виновен.
Е, на това вече всеки да си отговори сам. Лично аз смятам, че забрани на развъждане и прочие неща ще ликвидират само чистопородното развъждане и хептен ще разчистят пътя на тръговията, нещо повече, ще възникнат пъпи милс, каквито засега нямаме чак в такава степен, затова съм против призиви за спиране на чистопородното развъждане.

#43 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 12 April 2010 - 02:07 PM

Dog, разбирам ви прекрасно, не исакм да влизам в спорове, но съгласете се, че всичко се върти в един затворен кръг. Уважавам всичко, което правите Вие и колегит Ви, но съм на мнение, че дори и във вашите среди си има черни овце. Според мен един уважаващ себе си развъдчик, или човек твърдящ, че обича кучетата си, ще се интерисува на какъв човек продава "детето" си и как се грижат за него. Нямам куче от развъдник, но това куче не се ли продава с някакъв догор и не е ли редно, ако има нарушения в договора, кучето да се отнема или да се положат някакви санкции. Съжалявам ако съм крайна, но мисля, че нещата не се решават само с борбата ви да правите хубави кучета и да запазите породата чиста. Мисля, че трябв да има контрол и над продадените кучета. Да се обаждате, да ви се пращат снимки, а по възможност и да се срещате с кучетата си. И не говоря за някакви дреболии от рода на мръсно куче или не сресано. Говоря за сериозни неща, ако кучето се мъчи и страда. Кучето на съседите ми е щастливо, надявам се като се опознаем да им обясня, че не са прави, мисля, че ще се получи и няма самоедчо да става вече татко. Незнам как изглеждат договорите ви, но мисля, че трябва да са по строги и ако кучето бъде заплодено не по правилата да имате право да го отнемете! На мнение съм, че ако няма контрол дори при родословните, какво ни остава за другите. Не искам да се карам с никой, уважавам Ви и Ви се възхищавам, мечтала съм да съм като Вас, но прецених, че не мога да се занимавам с това, привързвам се прекалено много и страдам много. Дано един ден нещата да се оправят и хората да разберат, кой е правилният начин, до тогова ще има още много мъка по улиците, много приличащи на нещо кученца, защото стопанинът е изтървал кучто си при някоя разгонена бездомна и не е предприел нищо, за да предотврати раждането на още кученца.

Мил, напълно съм съгласна с теб. Аз по принцип съм против задължителните кастрации дори. Имам мъжко НЕ кастрирано куче, което баща НЯМА да стане, имам и женска кастрирана котка, ако имам женско куче и то ще бъде кастрирано, поради ред здравословни причини, но момченцата си не бих кастрирала. Аз не искам да се спира породистото развъждане, напротив умирам си от кеф като срещна такова кучнце, но е добре да се засили контрола от страна на развъдчиците, над кученцата им.
User's Signature

Качена снимка

#44 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 12 April 2010 - 02:53 PM

Аз така или иначе не развъждам и не съм развъдчик, а и не разбирам защо да се спира развъдния процес ... така или иначе той няма как да бъде спрян, виждането - ако спрем да развъждаме, ще намалеят бездомните е утопична и безсмислена - напротив, трябва да се развъждат хубави кучета, да се популялизира развъдния процес, участието на изложби, клубен живот - било то състезания с кучета или срещи, кастрацията на кучета с родословие, които не се използват за развъждане - радостно е, че има и такива хора вече.

Мисля че го написах - развъдчика продава кученцето и то вече си има стопани. Всичко зависи от тях, не от развъдчика, който и да е той. Ако развъдчика иска да си запази отговорност за някое кученце, обикновенно това е съсобственост и тя се практикува за ценните кучета или поне тези, които развъдчика цени.

Не намирам никакъв смисъл в противопоставянето по този начин - породни - безпородни. Напълно безсмислено е ... има хора и хора, всеки с свойте интереси и виждания. От хората зависи най вече, има хора и хора и всичко зависи от хората, не от кучетата ...

#45 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 03:13 PM

Цитат(dog.bg @ Apr 12 2010, 01:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Мисля че го написах - развъдчика продава кученцето и то вече си има стопани. Всичко зависи от тях, не от развъдчика, който и да е той.

Е, така де, то се пита в задачата как да стане така, че да не зависи всичко от сульо и пульо?
Защото с тезата, която прокарваш, излиза, че развъдчикът създава кучета, за да ги създава/продава и не му пука какво става после с тях, щото не бил виновен и ще си създава. Е, убедена съм, че не е така, това ми прилича на измиване на ръцете от някои отговорности.

#46 Потребителят е офлайн   ssiberia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 April 2010 - 04:33 PM

Цитат(wind @ Apr 8 2010, 04:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
...Замисляли ли сте се защо имате куче? За да удовлетворите ВАША потребност, а не тази на кучето...

Аз май съм единичен случай ...
Аз не искам куче!!!
Не искам! Трудно ми е да го гледам. Нямам кола. Отнема ми много време - в разходки, в чистене. Отнема ми от съня. В мое отсъствие ми е трудно да намеря човек за разходките. Лечение, храна, подходяща екипировка - излишни разходи.
Кучето определено не ми е любимо животно. Предпочитам коне и котки.
Въпреки това, вече повече от 10 години отглеждам куче. По стечение на обстоятелствата. Станах собственик не на малки, а на възрастни кучета с изявен характер. Спасявах!
Случи се така, че безпородни възрастни екземпляри се "преродиха" в красиви животни. След време, хората не можеха да повярват в историята за произхода им.
С първия куч се случи така, после и с втория. Едва ли е случайно.
Не харесвам никоя порода. Харесвам си куче - от порода или безпородно. Няма значение. За мен, кучето е личност. И личности станаха мои домашни любимци.

#47 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 April 2010 - 06:08 PM

Този пост ме подсеща, че заглавието на темата е малко подвеждащо и прилича на "породни срещу безпородни", пък и кой харесва порода или безпородни сме дъвкали мноооого и все нахалост, защото всеки е свободен да харесва каквито си иска кучета. Всъщност темата беше "чистопородното развъждане в условия на свръхпопулация", която за мен лично е много по-интересна.

#48 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона

Публикувано: 12 April 2010 - 11:57 PM

Първо е съзнанието.

Не може да очакваме от безсъзнателен човек да спазва закона, да изпълнява служебни задължения (да контролира за спазването на законите например), да има морал.

Но съзнанието ни го няма.

Вие сами доразширихте идеята как развъждането на родословни кучета води до бездомници по улиците. След като развъдниците по никакъв начин не могат да заставят купилия куче да не развъжда нерегламентирано, то тогава ....

Когато в България има толкова бездомни, къде е съзнанието на развъдниците да спрат и да изчакат времена с по-стриктно законодателство и изпълнение на такова законодателство.

Няма да спрат да развъждат онези, които предпочитат ЛИЧНОТО удовлетворение, а не да направят една малка стъпка, един малък жест и да се откажат от това до по-добри времена.

Пак ще обърна нещата към егоизма. Посочете ми само ЕДНА причина за развъждане, запазване, селектиране на породи (като се има предвид, че нищожен процент от кучетата изпълняват служебни задачи, а много често такива служебни задачи се изпълняват и от нечистопородни, дори безпородни кучета), ЕДНА причина, която да не е продиктувана от човешкия егоизъм (според тълковния речник егоизмът е себелюбие, поставяне на личните интереси пред интересите на другите). Аз говоря за хорски егоизъм - поставяне на интересите на човека пред тези на природата и всичко останало. В частност за едно куче няма нито някакво значение, нито някакво преимущество каква ще му е окраската, каква ще му е захапката, интериора или екстериора. В интерес на кучето е да има дом, адекватни грижи, разходки, игри, любов.

Темата принципно няма смисъл от гледна точка на това да даваме идеи кой е най-правилният начин за ограничаване на популацията на бездомните. Защото всичко стига до там, че няма стриктен контрол за изпълнение на законите.

Темата има смисъл дотолкова, доколкото дори само един човек да успее да се замисли и да стане малко по-съзнателен, това вече е малка стъпка, било то и сантиметрова стъпка, до събуждането и осъзнаването ни като народ.

Ще направя следното сравнение. Всички вече говорят за глобално затопляне, как трябва да не замърсяваме, да пазим природните ресурси. И почти всеки навярно е съгласен с това - на думи. Но едва ли се замисля, че ако той ЛИЧНО по-бързо приключва с къпането и не ползва силна струя от душа; загасва крушката в съседната стая, в която няма никой; ходи на работа с автобус, пеша или с колело; не ползва найлонови торбички за покупките си, а чанта от плат; замисля се дали това, което иска да разпечата на хартия, всъщност му е толкова необходимо; замисля се дали всъщност му е необходим нов GSM апарат с N на брой екстри, като и старият апарат му върши работа ... едва ли човек смята, че по този начин помага на природата. По-скоро си мисли (ако изобщо се замисля по въпроса) - е, какво толкова правя, едва ли пък аз слагам края на света.

Но ако повече от половината население се осъзнае и щади природата със своите малки действия, то тогава би се усетил ефектът.

Та същото е и при кучетата.

А ето и филмче, което обяснява защо е трудно хората да се осъзнаят.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#49 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 07:32 AM

Хайде да застреляме развъдчиците и заедно с тях на пангара - всички, които имат безумието да харесват дадена порода, вместо да се възхищават от разнообразието на всякаквите смески и кръстоски...
Така де.
Фанатизмът в нито една насока не е хубаво нещо.
Даже нещо повече: фанатизмът в тихата си форма е лудост, а в буйната - води до прояви на насилие и до неща като расизъм и "циганите на сапун", нацизъм и концлагери, талибански тероризъм, бомби в метро, влакове, по улиците... Примери много.
Лично мен ме втриса и от тая тема, както и от някои други. Както и да се опитваш да обясниш на фанатик по дадена тема, че не е прав, той е непоклатим и сигурен в мнението си - огънят на "правата вяра" го подхранва и тласка напред, а препятствията само го радват и подхранват този огън. Тъжна работа. Трагедия даже. Здравият разум няма място в такива случаи, за съжаление... нито логика, нито аргументи, нито нищо.
Ще се постарая да го кажа със същата непоклатима увереност, макар че ми липсва фанатичният пламък...
Всеки в човешкото общество (и у нас, и по света) има право на свобода на избора. Включително - на избора какво точно куче да отглежда и дали да търси в него конкретните качества на дадена порода или уникалността на смеската. Породите не само не са виновни, че съществуват, но и са нещо хубаво и са достойни за гордост. Безпородните животни не са по-малко прекрасни. Но наличието на крайни мнения (избийте едните, избийте другите...) е абсурден фанатизъм и лудост.
Да се обвиняват развъдчиците, че всяко произведено от тях кученце убива едно безпородно от улицата е още по-голям абсурдизъм и проява на сбъркана логика. Защото:
1. Човекът, който ще вземе това породисто кученце няма да си вземе такова от улицата вместо него. Породистото куче не заема мястото на "поредната нещастна улична душица", все едно как извърта това сбърканата логика.
2. Съществува съществена разлика между развъждач (т.е. производител на безсмислени породоподобни кучила) и развъдчик (човек, който работи за дадена порода по съответните правила и с цел закрепването и усъвършенстването на породата). Развъждачите, които бълват кучила трябва да са на прицела и на фанатиците на безпородните, и на феновете на породистите. ТОВА са хората, които трябва да бъдат пребити с камъни, ако въобще следва някой да бъде пребиван. И, да, това са хората, които допринасят за увеличаването на популацията на бездомните кучета по пряк или косвен начин.
3. Развъдчиците всъщност произвеждат достатъчно малко на брой породисти кучета, за да няма тази бройка абсолютно никакво значение за цялостната популация кучета. Популацията на породистите кучета в цялата страна е, има-няма 10-ина процента от броя на бездомните по улиците само на София. Все едно към какво подвежда сбърканата логика, отказът на един или дори на всички развъдчици да имат кучило няма да доведе до нищо, освен до (в дълготрайна перспектива) изчезването на породите - това може и да зарадва фанатиците на безпородността, но дори няма ефекта на загасената крушка в празната стая.

Нуждата от контрол върху безконтролното развъждане на развъждачите е важна точка и си струва влагането на усилия. Порочна практика е и трябва да се изкорени.
И толкова по въпроса.
Край.

#50 Потребителят е офлайн   лабчо Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 07:47 AM

Цитат(shifter @ Apr 13 2010, 07:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Хайде да застреляме развъдчиците и заедно с тях на пангара - всички, които имат безумието да харесват дадена порода, вместо да се възхищават от разнообразието на всякаквите смески и кръстоски...
Така де.
Фанатизмът в нито една насока не е хубаво нещо.
Даже нещо повече: фанатизмът в тихата си форма е лудост, а в буйната - води до прояви на насилие и до неща като расизъм и "циганите на сапун", нацизъм и концлагери, талибански тероризъм, бомби в метро, влакове, по улиците... Примери много.
Лично мен ме втриса и от тая тема, както и от някои други. Както и да се опитваш да обясниш на фанатик по дадена тема, че не е прав, той е непоклатим и сигурен в мнението си - огънят на "правата вяра" го подхранва и тласка напред, а препятствията само го радват и подхранват този огън. Тъжна работа. Трагедия даже. Здравият разум няма място в такива случаи, за съжаление... нито логика, нито аргументи, нито нищо.
Ще се постарая да го кажа със същата непоклатима увереност, макар че ми липсва фанатичният пламък...
Всеки в човешкото общество (и у нас, и по света) има право на свобода на избора. Включително - на избора какво точно куче да отглежда и дали да търси в него конкретните качества на дадена порода или уникалността на смеската. Породите не само не са виновни, че съществуват, но и са нещо хубаво и са достойни за гордост. Безпородните животни не са по-малко прекрасни. Но наличието на крайни мнения (избийте едните, избийте другите...) е абсурден фанатизъм и лудост.
Да се обвиняват развъдчиците, че всяко произведено от тях кученце убива едно безпородно от улицата е още по-голям абсурдизъм и проява на сбъркана логика. Защото:
1. Човекът, който ще вземе това породисто кученце няма да си вземе такова от улицата вместо него. Породистото куче не заема мястото на "поредната нещастна улична душица", все едно как извърта това сбърканата логика.
2. Съществува съществена разлика между развъждач (т.е. производител на безсмислени породоподобни кучила) и развъдчик (човек, който работи за дадена порода по съответните правила и с цел закрепването и усъвършенстването на породата). Развъждачите, които бълват кучила трябва да са на прицела и на фанатиците на безпородните, и на феновете на породистите. ТОВА са хората, които трябва да бъдат пребити с камъни, ако въобще следва някой да бъде пребиван. И, да, това са хората, които допринасят за увеличаването на популацията на бездомните кучета по пряк или косвен начин.
3. Развъдчиците всъщност произвеждат достатъчно малко на брой породисти кучета, за да няма тази бройка абсолютно никакво значение за цялостната популация кучета. Популацията на породистите кучета в цялата страна е, има-няма 10-ина процента от броя на бездомните по улиците само на София. Все едно към какво подвежда сбърканата логика, отказът на един или дори на всички развъдчици да имат кучило няма да доведе до нищо, освен до (в дълготрайна перспектива) изчезването на породите - това може и да зарадва фанатиците на безпородността, но дори няма ефекта на загасената крушка в празната стая.

Нуждата от контрол върху безконтролното развъждане на развъждачите е важна точка и си струва влагането на усилия. Порочна практика е и трябва да се изкорени.
И толкова по въпроса.
Край.

Няма начин да се каже по-добре ba_025.gif ba_025.gif ba_025.gif

#51 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 07:57 AM

И още нещо за фанатиците и егоизма...
Колко и да не ни харесва - човешката итория и еволюция е плод на здравия личностен егоизъм - на труда на онези, които са търсили "личното удовлетворение" да измислят, създадат, постигнат, открият... Не че не са правили грешки, но и лошият опит също е опит. Същата тази история демонстрира, че са обречени на изчезване общества и философии, които целят и успяват да потиснат естествения стремеж на индивида да се изявява първо като личност и едва след това като част от обществото. Та затова са измислени законите - да намерят разумните рамки, които да удовлетворяват и отделната личност и обществото, в което тя съществува; да им осигуряват условията за развитие, към което се стремят, без да нарушават фатално интересите нито на едната страна, нито на другата. Затова и залитанията по законови крайности обрича законите на неспазване и учи и личност, и общество, че са "врата у поле".
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#52 Потребителят е офлайн   shifter Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 08:26 AM

Егоизмът и фанатизмът имат съществена разлика.
Едното е стремеж към лично облагодетелстване zz_224.gif без оглед грижа за състоянието на другите...
Другото е сляпа и непоклатима, пламенна вяра (и убеденост) в нещо и свързаното с тази вяра поведение.

#53 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 09:08 AM

shifter,
wind очевидно влага в думата "егоизъм" много по-широко разбиране... wink.gif Отговорът ми беше за нейните представи...
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#54 Потребителят е офлайн   Chupacabra Икона

• animal lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2010 - 09:19 AM

Подкрепям.

#55 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 13 April 2010 - 09:36 AM

Цитат(danny @ Apr 13 2010, 09:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
shifter,
wind очевидно влага в думата "егоизъм" много по-широко разбиране... wink.gif Отговорът ми беше за нейните представи...

Явно е МНОГО трудно да се разбере какво имам предвид. Моето е фанатизъм точно толкова, колкото и развъдчиците са фанатични smile.gif , точно толкова, колкото е фанатик всеки човек, който има позиция и се придържа към нея.

И наистина е много трудно да се надскочи егоизмът, за да може да се погледне на проблема като цяло, то дори е трудно само да се схване за какво говоря, камо ли пък да се види и цялата картина.

Но не съм и очаквала всички да разберат, важното е да има поне един smile.gif

И да добавя за всеки случай - за мен кучето е куче - с порода или без порода и изобщо не би ме интересувало кой развъжда, кой какво харесва, кой какво търси, ако всеки ден по улицата не виждах бездомни кучета (и с порода, и без порода), слаби като скелети, куцащи, дебели и лениви, сплъстени, ритани и т.н.

Вие правите ли нещо по въпроса да няма бездомни? Или това е грижа на общината, а не ваша?

Цитат

Абсолютно съм съгласна. Само че как? Имаме закон, дори и да не е съвсем добър, но не действа.
Един от начините според мен е повече хора да се осъзнаят. Осъзнаят ли се повече, ще могат да въздействат на неосъзнатите.

А че егоизмът е движещата сила за всичко - да, вярно е. При всяко същество. Но човекът има разум, който би трябвало да ограничава този егоизъм, когато той взема такива размери, че унищожава другите или ги застрашава, или ги подлага на мъчения. В България страдат бездомните животни, в света като цяло - природата. А трудността да тръгнем срещу своите удобства, навици, предпочитания не спомага за решаването на проблемите.
User's Signature

#56 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2010 - 11:53 AM

Нормално е да не го разбираш, а егоизма и фанатизма са чисто човешки страсти, нямащи нищо общо с кучетата. Доколкото до това, че всеки ден виждаш - бездомни кучета (и с порода, и без порода), слаби като скелети, куцащи, дебели и лениви, сплъстени, ритани и т.н. - ела на изложба, ще видиш и другата страна на кучешкия свят - прекрасни кучета, наресани, усмихнати хора - защо не идваш ? Не те интересува ?

На всяка изложба има деца, които гушкат кучета, има хора, които се запалват - учим и възпитаваме по начин, който явно не се разбира от масата "природозащитниците" и любителите на личните си кучета. То е тяхно право, но нека да не си вменяваме вина и да не търсим врага с партиен билет, защото след посочването на врага след разправа, а се притеснявам че се плъзгате по нещо, което няма да доведе до добър дебат или конструктивна рамка.

Всеки един развъдник развъжда породни кучета, предава ги на новите им собственици с родословие, ваксини, чип. Новия собственик се вписва в родословието на кученцето като негов стопанин. Развъдниците сами - тези хора са сами, без помощ отникъде, без реклами, без спонсори, без фондации, без да търсят помощи, без нищо - сами намират и ще продължават да намират дом за кучетата си и от тях НЯМА НИТО ЕДНО БЕЗДОМНО ! Често продукцията на един развъдник са десетки, стотици кучета - толкова, колкото нито една фондация или организация не може да задоми никога - все кучета с стопани.

Факт - липсва отговорността на хората към породното развъждане, а вие се опитвате да вменявате вина на развъдниците да носят някаква си отговорност за нещо, което не зависи от тях. Кучетата си имат стопани, те са отговорни за тях, не развъдчика - ако развъдчика иска да е отговорен и в бъдеще, ще даде куче в съсобственост, защото само така може да се гарантира неговото съгласие при евентуално ПОРОДНО заплождане, но не и ако човека реши да си "запложда" кучето както иска - тогава нищо не може да го спре, ни развъдник, ни родословие, нищо.

За това развъдчиците и неправителствените организации трябва да са на една страна, но ... факт - все повече се надигат гласове за забрана, задължителни кастрации и при породните животни, въпреки че кастрациите при тях са факт много отдавна, когато още кастрация не бе модна дума, хората кастрираха и не заплождаха нискокачествени животни, техната цел е друга - производство на елитни расови екземпляри, които чрез възпроизводство да покажат най добрата страна на една порода, за да може да има нови хора, които да се запалят и да развъждат ПОРОДНО.

Но ... по мое мнение тази пропаст ще се задълбочава. В крайна сметка всеки ще си намери собствения път, важното е да има породи и да няма бездомни животни - пак казвам, че тук няма две страни, всички трябва да бъдем на страната на кучето, то е истината и ако говорим за кучешкия род, то неговото възпроизводство не трябва да става от бездомни кучета (и с порода, и без порода), слаби като скелети, куцащи, дебели и лениви, сплъстени, ритани , а от породни животни, носещи в себе си най доброто от дадена порода като екстериор и характер и имащи отговорни стопани.

Дано това да се разбира. Пак казвам, страхувам се, че това разделение се задълбочава и вместо да се градят мостове, се копаят пропасти.

#57 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 13 April 2010 - 12:36 PM

Цитат(dog.bg @ Apr 13 2010, 11:58 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Доколкото до това, че всеки ден виждаш - бездомни кучета (и с порода, и без порода), слаби като скелети, куцащи, дебели и лениви, сплъстени, ритани и т.н. - ела на изложба, ще видиш и другата страна на кучешкия свят - прекрасни кучета, наресани, усмихнати хора - защо не идваш ? Не те интересува ?

За какво ми е да ходя да гледам животни на изложби? Те нали си имат домове и любящи стопани - това как ще ми повлияе?

На мен ми влияе мъката на животинките по улицата. Аз също, повярвай, без финансова помощ на фондации, дарения или каквото и да е там, опитвам да задомя БЕЗДОМНИ животинки (а не да ги продам), а и да ПЛАТЯ за кастрация на такива, което във Варна никак не е евтино (безплатни няма). И дори и да няма НИТО ЕДНО бездомно родословно куче, със сигурност има такива от негови нерегламентирани поколения. И какво става? Все едно да прибирам малките на родила кучица, да ги обезпаразитявам, ваксинирам, задомявам (трудно в България, за съжаление, защото хората искат или породисти, не задължително с родословие, или за синджир на село/вила, поради което се чувствам АБСОЛЮТНО щастлива, ако някой ми помогне тези кученца да се задомят в чужбина), а майката да си остане некастрирана и да продължава да ражда два пъти в годината. Така ще си пълним пробита кофа.

Пак ли не е ясна връзката на развъждането, каквото и да е то, с бездомните?

Преди малко прочетох един надпис в подпис на съфорумник.

Please don't breed or buy while pets in shelters die.

Не съм го казала аз. И явно е казано за страна извън България, предвид езика, на който е написано.

А егоизмът има много общо с кучетата - поради егоизма на хората, на които животинката им е омръзнала, изритвали са я навън и ...
User's Signature

#58 Потребителят е офлайн   Waikikii Икона

• Free the мушмул :)
  • PipPipPip

Публикувано: 13 April 2010 - 01:10 PM

Цитат(wind @ Apr 13 2010, 12:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм го казала аз. И явно е казано за страна извън България, предвид езика, на който е написано.

Да, уинд, обсъжда се. Точно когато започна тази тема, в един сайт беше публикувано това мнение:

Castigated
Has the public interest in Crufts diminished since the sport has been so castigated in recent years? Certainly the coverage in the national press seems to have been minimal, maybe another consequence of Pedigree Dogs Exposed.
Since Crufts I have been thinking about the attempted disruption caused by animal rights protestors at the show and also at Westminster in the US weeks earlier. The more I think about their message breeders kill shelter dogs the angrier I have become. Do these people not realise that most dogs that find themselves homeless are the result of unplanned matings bred by thoughtless people, mainly from unsupervised cross-bred bitches?
They were owned by uncaring people who abandoned them. The vast majority of pedigree dog breeders have a very rigid policy of taking back any dogs they have bred and re-homing them, should their owners circumstances change. How can these people seriously believe that it is breeders who cause shelter dogs to be destroyed?
If the inference is that potential pet owners automatically buy a well-bred pedigree puppy from a reputable breeder rather than consider adopting a homeless dog, that is no longer the case. Thanks to massive publicity and several high profile TV programmes, these days many would-be pet owners now make rescue centres their first port of call. Today it is fashionable and trendy to own a second chance dog.
Their propaganda is ill founded and incorrect. Pedigree breeders who show their dogs remain the most responsible group of all, and to be targeted in this way is totally unfair and ill deserved.

От:
http://dogworld.co.u...2...10&month=04

Вие правите ли нещо по въпроса да няма бездомни? Или това е грижа на общината, а не ваша?
А относно това. Да, голям процент от хората, които имат родословни кучета и развъдник, помагат - лично със спасяване на кучета, изпращат с помощта на приятели(също развъдчици, изненада!) кученца в чужбина, лекуват и помагат с пари. И го правят, защото не виждат красотата само на кучетата с порода, а защото вярват, че никое същество не трябва да живее без подслон, храна и любов.

#59 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 April 2010 - 01:21 PM

wind, не знам дали просто така ти е по-удобно, но пропускаш нещо съществено. Породното развъждане играе съществена роля в развъждането изобщо като регулатор.
Механизмът е такъв - стопанин, който си вземе куче от развъдник най-вероятно ще има условие да ходи по изложби и да стане клубен член. От там нататък той ще се научи на пет хиляди неща, които не са му хрумвали, а най-важното от тях е че съвсем не всички кучета подлежат на развъждане, а едно на десет. Ако все пак остане клубен член, този човек няма да плоди бездомници.
Ако няма развъдник, в който този човек да потърси, ще отиде в зоомагазина и край за още десетина години.
Опасност представляват безотговорните. Обаче с развъждане или без, за тях няма никаква разлика.
Ако всички развъдчици спрат да развъждат, първият типаж ще изчезне, вторият ще остане и в резултат ще имаш увеличаване на популацията.
Иначе много добре схващам тезата ти за егоизма на човешката раса, но не я споделям. Аз уважавам у човека най-много едно нещо - неспокойствието на духа и стремежът да търсиш и създаваш за добро или зло, бил този стремеж и егоистичен. Отказалият се от това човек се е отказал от своята природа, в този смисъл подобна теза прокламира затриване на човешката раса. Защото неизбежно ще стигнем дотам. Ако нямаше това устройство на човека, нямаше да има животно куче изобщо и така назад, назад ще излезе, че голямата беда е възникването на самия човек. Е, може някои и да мислят така, но аз - не, харесвам да има и хора, и кучета.
От друга страна погледнато, няма как при твоя глобален поглед да не се стигне до извода, че и себеотрицанието е егоизъм. По-очевидната страна е фактът, че то задоволява някаква наша духовна потребност, а не потребност на планетата изобщо. Другата страна е, че ние познаваме света само през призмата на собственото си съществуване и няма как да знаем какво е добре за света обективно, че да се отречем точно от това, от което е нужно. Т.е, застъпвам леко агностични виждания и мисля, че каквото и да правим, няма да се лишим от своя егоизъм, по-добре да спасим планетата поради егоизъм, това вече ни е по силите.

#60 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Икона

Публикувано: 13 April 2010 - 01:36 PM

Ами за какво ни е разумът тогава? Егоизъм, наричан под една или друга форма, има във всяко живо същество.

Ще опитам да го кажа по този начин.

Не мисля, че излагането на гледна точка и разискването е караница. И не знам защо всеки говори за врагове. Хората са си хора - няма човек само с положителни или отрицателни качества. Както и популацията на бездомни не може да се овладее едностранчиво - само с кастриране, докато развъждането и съотевтно изхвърлянето продължават, само със задомяване, докато не се кастрира и пак се размножават, само с прибиране на кучетата и котките в приют. Така че колкото повече хора се замислят, че те самите могат по някакъв начин, дори и малък, дори и косвен, да помогнат, толкова по-добре.

И какво е крайното в твърдението, че човек си е егоист. Аз също съм егоистка, но го осъзнавам и така, след като съм го осъзнала, се опитвам да ограничавам егоизма си. А когато не осъзнаваш егоистичните си действия, как да ги ограничиш?

И не виждам защо да не си кажа, че всеки, който развъжда, независимо поради каква причина и какво, най-малкото косвено затруднява овладяването на проблема с бездомните.

И накрая - пак да попитам, някой може ли да ми изтъкне ЕДНА причина, поради която се селектират, развиват породите така, че тази причина да е в полза на кучето като куче, като вид или подвид, не знам точно как е, когато по-голямата част от тези породисти кучета ще са само компаньони, а не служебни. А не заради това какво на човек му е приятно, полезно и т.н.

Затова от моя гледна точка кучето не печели нищо от всичките стремежи на хората да получат качествен екземпляр. Модата, както прочетохме и в английския текст, може да наложи да си имаш безпородно куче, но тогава поне ще е в полза на животните, защото те ще си намерят дом. А иначе? Каква е ползата за животното от това, че се поддържа някакъв екстериор или интериор (по-кратки са думите, затова ги използвам).

А ако от една страна задомяваш бездомни, а от друга развъждаш породисти в ТОЧНО ТОЗИ момент в България, нещата малко заприличват на опити за пълнене на пробита кофа, колкото и далечна и косвена да е връзката.
User's Signature

• (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема