Dog.bg Форуми : Яденето на трева = стомашни проблеми?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Яденето на трева = стомашни проблеми? дали е вярно...

#1 Потребителят е офлайн   Athanna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Интереси: древни езици и култури, литература, свирене на пиано, пеене, музика, писане (поезия и кратки форми), short movies making, фотография, фотообработка, рисуване, танцуване, white sensations, джаз, цветя и животни
Публикувано: 16 April 2010 - 12:31 PM

Здравейте, мили ветеринарни лекари.

Моля да ме извините, ако някой досега е правил такава тема - потърсих, но не намерих.
От известно време насам наблюдавам доста странно поведение при моето куче. Проблемът е, че тя се спира на всеки ъгъл, понякога и през метър да пасе трева. Това прави над 30 пъти дневно.
Много хора казват, че ако кучето пасе трева, то тогава най-вероятно животното има някакви стомашни проблеми. Но съм чувала и от опитни развъдчици, че "ами явно това иска, защо не".
Чисто биологически не мога да си обясня този процес и не знам с какво да свържа яденето на трева в толкова извънредно големи количества. Поради простата причина, че съществуват много мнения, а аз не съм сигурна в компетентността, която искри от тези мнения. Какво съдържа тази трева... Кучето се опитва да си набави някакви вещества (ако е така, какво би трябвало да й купя като хранителна добавка), кучето има проблем със стомаха, или пък и двете. Или пък нещо друго.
Бих се радвала, ако можете да ми разкажете какво мислите. Не мога да скрия и любопитството си, че съм виждала да се продават семена от бързоникнеща свежа зелена трева специално за домашни любимци.
От месец се опитвам да се свържа с един румънец, който е нейн ветеринар, но напоследък не ми вдига телефона. Често не е в страната. Не бих искала да се обръщам към някой непознат, тъй като не съм в страната си и им нямам доверие.

Послепис: Моля да ме извините, ако повтарям темата, пускам я тук, защото искам да си обясня именно какво усвоява кучето (като хим./биол.процес), какво получава чрез яденето на трева? Притеснена съм.

Благодаря предварително за отделеното време и внимание.
User's Signature

The best compliment they made me ever, is that we look very much alike with my dog.
~Athanna

#2 Потребителят е офлайн   rage1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 April 2010 - 12:34 PM

На мен също би ми било интересно да науча истинската причина,макар че аз знам,че кучето яде трева когато го боли корема,тоест прави някакви опити да се самолекува като освен трева можело да изяде и други неща...незнам дали е вярно обаче.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2010 - 01:03 PM

Копирам от една статия по друга тема,но в която се споменаваше за това:
"Кучето яде трева или защото я харесва, тъй като някой храни съдържат витамини и микроелементи, или за да предизвика бързо повръщане и да очисти стомаха си."
и още "Това е чисто и просто начинът, по които кучето само се кара да повръща и така се облекчава от някакво леко храносмилателно неразположение. Страдащите от жлъчка кучета го правят, за да се освободят от излишната събрала се в стомаха жлъчка. Доста често, след като повърнат, те се чувстват напълно добре и са готови да се хранят."

Моето куче също си хапва тревичка и забелязвам че не каква да е а си търси определена.Като козичка си я хапва и после нищо.В началото когато се шашках за повечето странни неща които прави след едно ядене на трева и по спомени че щом ядат трева значи ги боли тещо,я заведох при ветеринаря.Пълен преглед-нищо й нямаше.Следователно не винаги яденето на трева означава проблем.

#4 Потребителят е офлайн   dorryg2002 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2010 - 03:52 PM

Не знам дали е така, но когато кучетата се почистват (особено по-косматите) поглъщат доста косми, които все пак трябва да изляза по някакъв начин, та похапват тревичка за да могат да повърнат.

#5 Потребителят е офлайн   Atma Raj & Tara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2010 - 04:41 PM

Тара до сега колкото пъти е яла трева, никога не е повръщала след това (не знам при другите кучовци как е) ... не съм съгласен с това, че ядат трева за да повърнат (не го базирам на наблюдения), просто не ми звучи логично. По сколен съм да се съглася с трърдението, че нещо им липсва (витамини и т.н.) и по този начин си ги набавят.

#6 Потребителят е офлайн   sinioku4e Икона

• >:-D
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 April 2010 - 04:50 PM

Моята кучица яде трева с цел да повърне. Не вярвам да не схваща, че като го прави повръща почти веднага след това (и почти винаги). За това си мисля, че го прави съвсем нарочно. Пасе доста често, понякога (по-рядко) тревичката излиза от другата страна. Предишното ми куче си избираше друг вид треволяци (еньовче май), но никога не е повръщало. Може би си е до куче, може и да е липса на нещо, може и да е прочистване или някакъв проблем. Някак си свикнах с това действие и сега не се притеснявам, но все пак и на мен ми е доста любопитно, ще следя с интерес темата.
User's Signature

Фондация "ШАРКО"

Лара си отиде на 1 година, 7 месеца и 26 дни.

#7 Потребителят е офлайн   Atma Raj & Tara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 April 2010 - 05:21 PM

sinioku4e, явно си е до кучето unsure.gif
Другото което ми е чудно и също не знам дали има обеснение, но наистина си подбират тревата, която ядат (според мои наблюдения).

#8 Потребителят е офлайн   Athanna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Интереси: древни езици и култури, литература, свирене на пиано, пеене, музика, писане (поезия и кратки форми), short movies making, фотография, фотообработка, рисуване, танцуване, white sensations, джаз, цветя и животни
Публикувано: 16 April 2010 - 06:01 PM

@Atma Raj & Tara - моята драконка също досега никога не е повръщала, но се хвърля на тая трева, все едно е някакъв скъп деликатес...

@sinioku4e
Предишното ми куче си избираше друг вид треволяци (еньовче май), но никога не е повръщало. Може би си е до куче, може и да е липса на нещо, може и да е прочистване или някакъв проблем. Някак си свикнах с това действие и сега не се притеснявам, но все пак и на мен ми е доста любопитно, ще следя с интерес темата.

И на мен ми се струва, че има някакъв подбор, дам - има нещо такова - не се хвърля на всички видове треви. Яде млада, тънка, мека трева (не от тази мрачнозелената с трихомите) и то не по едно-две стръкчета, ами се държи сериозно като тревопасно... Явно има нужда от нещо, но не мога да разбера какво...
User's Signature

The best compliment they made me ever, is that we look very much alike with my dog.
~Athanna

#9 Потребителят е офлайн   Damond Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2010 - 08:11 AM

Това е въпрос, който ме интересува и мен, а не успях да намеря отговор досега. Първото ми куче ядеше трева, за да повърне, тъй като имаше гастрит (поне така ни казаха преди 17 години). Настоящето ми куче, което има доказан рефлукс с често повръщане и е на пробиотици, яде трева, но не повръща. Единственият проблем е с изхождането й след това, много мъчително става.
Миналата година се грижих за кратко за едно друго кученце, което пасеше ежедневно :) Нито повръщаше, нито имаше проблеми с изхождането.
Много ще е полезно, ако се направи научно изследване по въпроса. То може и да има някоя статия, но досега не успявам да намеря.

#10 Потребителят е офлайн   pivito Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 20 April 2010 - 08:26 AM

Пфф нашият Арчи и той яде трева и нищо не може да го откаже,като се доблежа си пълни устата и отива в другия край на полянката да си я доизяде.От лапането на боклуци се отучи много лесно,но от тази трева .. zz_020.gif А ме е страх сега май месец като започнат да пръскат полянките за кърлежи да не се натрови нещо ..
User's Signature

Качена снимка

#11 Потребителят е офлайн   tigi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 April 2010 - 09:18 AM

Нанук също яде трева, вчера успешно повърна веднага след това. Като видях, че го прави се зачудих дали няма да трябва да я водя на паша ab_041.gif
User's Signature

Качена снимка
Качена снимка
"В най-ледената нощ,когато звездите изчезнат от небето и мрак поледи самотното иглу,само бялото куче с очи като полярен лед ще премине през прага на душата ти и човешкото зло ще те напусне...Завинаги."

#12 Потребителят е офлайн   Athanna Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 May 2010 - 08:35 PM

Това, което успях да google-на и преведа досега, са следните неща:

·
СТАТИЯ 1:
Е, ядат ли кучетата трева, за да повърнат? Това е спорен дискусионен въпрос. Авторката на статията е забелязала, че нейното куче се хвърля на вратата, за да излезе навън при тревата и да яде от нея обикновено, когато има стомашни проблеми.
Кучето правело същото, когато имало нещо заседнало в гърлото. Крайната цел била кучето да повърне.
Изглежда, че има два типа поведение при кучетата, което е свързано с яденето на трева. Някои кучета поемат малко количество трева, докато други ядат бързо, едва-едва предъвквайки тревата. Непредъвканата трева често поражда след това бързо повръщане. При кучета, които са внимателни тревопасни, от друга страна, може да не се предизвика повръщане.
Горепосоченият случай подсказва, че някои кучета ядат трева, защото им харесва. Повечето кучета не се нуждаят от допълнително обогатяване на менюто си, но, защото храните им съдържат най-често месо от тревопасни, този вкус на трева им напомня за говеждото или агнешкото месо, което са имали за вечеря. Някой кучета също така се радват на зелени зеленчуци като броколи. (И тук да допълня: открих, че моето обожава марули!)
Ако Вашите кучета ядат трева постоянно, това може да подсказва небалансирано хранене, въпреки че много ветеринарни лекари отхвърлят тази възможност. Можете да обмислите да давате на кучето си зелени зеленчуци, ако се случва животинчето да иска „нещо зеленичко". Приготвянето, готвенето на зеленчуците първо би ги направило по-лесно смилаеми, което ще резултира в по-малка възможност за повръщане.
Също така е важно да бъдете внимателни когато вашето куче яде трева често. Тревата, специално засадена по зелени площи, поляни, може да съдържа тор и пестициди (хим. средство за борба с вредители по растенията), които могат да бъдат токсични за кучета. Вместо да позволявате „тревопасно" поведение по поляните, обмислете даването на кучешка трева вкъщи, която не е била третирана с химикали. Също така, ако кучето Ви яде трева постоянно, вземете под внимание идеята да не го разхождате по полянки, които се третират често с химикали. Повечето от тези химикали биха се разградили за няколко дни, но по време на първия ден или два след третирането, ако кучето яде трева, това може да се изтълкува като нещо повече от проблеми със стомаха...
Ако Вашето куче яде трева и това е ново поведение, а след това възникват чести връщания, важно е да отидете при ветеринарен лекар. Куче, което внезапно започва да има апетит към трева може да прави опити за самолекуване на стомашни проблеми. Това може да означава вирусна или бактериална инфекция и може да изисква ветеринарна намеса. (Според друга статия, може да се свързва с липса на ензими в панкреаса или случай на глисти.) От друга страна, когато кучетата ядат трева само от време на време, можете да регистрирате това като нормално кучешко поведение. Хапка или две трва, могат да означават просто пречистване на стомаха, но е малко вероятно това да маркира лошо балансирана храна или пък болест.

Източник:
http://www.wisegeek....s-eat-grass.htm<BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break">

· СТАТИЯ 2:
Вашият любим кучешки компаньон определено не е крава, а Вие може би сте объркан, когато го виждате да пасе трева. Дори може би сте притеснен. Той гладен ли е? Отегчен? Болен? Яденето на храна ще го нарани ли?
Първо, бъдете сигурен, че не сте сам в беспокойството си, особено ако Вашето куче яде трева, а после повръща.
"Pica", това е техническият термин за безредие, характеризиран от яденето на неща, които не са храна. Понякога Pica индицира, че Вашето куче страда от някакъв вид хранителен недостиг, макар че това е често знак за отегчение и досада, особено, когато се среща при кученца и по-млади кучета.
Куче, което яде трева, всъщност е крайно често явление (в природата се забелязва при дивите кучета, така че може да бъде напълно нормално) и тази форма на Pica всъщност не причинява особено много проблеми. Всъщност, повечето ветеринарни лекари възприемат това като нормално кучешко поведение. Едно малко проучване, което включва 49 стопани на кучета, чиито кучета са имали чест достъп до трева и други растения, разкрива, че 79% от кучетата са яли растения. Друго проучване показва, че тревата е била най-често яденото растение.
ЗАЩО моето куче яде трева?
Съществуват най-различни причини, поради които Вашето куче може да пасе трева на поляната. Някои хора предполагат, че кучетата започват да ядат трева, когато не се чувстват добре, като начин да предизвикат повръщане, след което да се почувстват по-добре. Други оспорват тази идея под предтекст, че кучетата не са достатъчно умни, за да решат да лекуват проблемния си стомах чрез ядене на трева.
Фактите сочат, че повечето кучета, които ядат трева не са били зле преди това, или поне не е изглеждало така. Всъщност, по-малко от 10% от кучетата изглежда да са били здравословно зле преди ядене на трева. Обикновено яденето на трева не води до повръщане – по-малко от 25% от кучетата, които са яли трева, връщат след това.
Други предполагаеми причини по въпроса защо кучето яде трева, включват подобряването на храносмилането, опити за третиране на ендопаразити, допълване от хранителни нужди, включително нуждата от фибри. Едно публикувано проучване дава сведения за малък пудел, който ял трева, а после повръщал в продължение на седем години. Три дни след като бил подложен на висока диета с фибри, собственикът докладвал, че кучето му изцяло спряло да яде трева. И разбира се, съществува възможност Вашето куче да яде трева просто, защото харесва нейния вкус.
Трябва ли да възпирам кучето си от яденето на трева? Ако да, как?
Ако подозирате кучето си в яденето на трева, защото то е отегчено, осигурете се, че то получава нужното му движение. Осигурете му някакви интересни и весели активни занимания. Опитайте с фрисби или играенето на някаква друга игра с него, купете здрава играчка за дъвчене, за да го държите заето.
За варианта, в който Pica-държанието на кучето е предизвикано от хранителен недостиг, опитайте с по-добър клас храна, особено с по-високо съдържание на фибри. Това би могло да помогне а облекчаването на този проблем.
Въпреки че повечето експерти смятат, че яденето на трева не води до засягане на организма, добре е да се вземе под внимание, че някои хербициди и пестициди могат да бъдат прекалено отровни, особено при поглъщане. Всъщност, торовете бяха една от десетте най-силни отрови на домашни животни през 2008. Допълнително, някой общи домашни и градински цветя са отровни и могат да доведат до проблеми, ако кучето ги погълне заедно с тревата. За да се осигурите, че растенията, около местата, където Вашето куче пасе не са отровни, проверете ASPCA's Animal Poison Control Center web site, който поддържа списък с отровни и неотровни растения.

Източници:

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals web site: "Pica (Eating Things That Aren't Food)."

American Animal Hospital Association: "Is it OK for my dog to eat grass?"

Sueda, KLC, et al, "Characterisation of plant eating in dogs," Applied Animal behavior Science, May 2008; 11(1-2):120-132.

American Animal Hospital Association: "Dogs and Grass Eating."

ASPCA Web site: "Top 10 Pet Poisons of 2008."

Kang BT, et al, "A high fiber diet responsive case in a poodle dog with long-term plant eating behavior," J Vet Med Sci, July 2007; 69(7): pp 779-782.

User's Signature

~Athanna

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни