Dog.bg Форуми : Опит за наредба в София, забраняваща "опасни породи"

Към съдържанието

 
 
 

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
 • Икона
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

Опит за наредба в София, забраняваща "опасни породи"

#1 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

 • Advanced Member
 • PipPipPip
 • Група: Потребители
 • Мнения: 3504
 • Регистрация: 20-March 06
 • Gender:Male
 • Location:София

Публикувано: 10 May 2010 - 04:42 PM

Уважаеми колеги, в раздел НОВИНИ И СЪБИТИЯ е отворена тема, където бихте могли като КЛУБ по порода да покажете съпричастност с наболелия проблем 'опасни породи"

БРФК е обединяващо звено и върховен представител на организираната кинология у нас. Категорично смятам, че случаят е крайно належащ и изисква бърза и ясна намеса именно от УС на тази организация. Не на последно място нейна цел е и пропагандата и разяснителната работа в обществото по наболели теми и "кучешки" въпроси, което общество малко или почти никак не се интересува от изложби и кучешки конкурси. За съжаление в голямата си част, хората са жадни за сензации и единственото, което имат в главите си е нихилизъм и реваншизъм! Любимото на народа: "Око - за око и зъб за зъб!" само може да доведе до още по-големи разделения в и без това разединеното ни общество. Ето един примерен текст на писмо, което всяко ръководство на национален клуб по порода, би могло да обсъди със своите членове и да изпрати до заинтересованите страни! Естествено, текстът може да търпи промени, стига да са разумни и лишени от емоционални изблици.

"Относно обсъжданата нова Наредба за домашните кучета натериторията на Столична община.

Госпожо Фандъкова!


Разтревожени сме от това,че в медиите се обсъждат забрани за отглеждане на дадени породи кучета и категоризирането им като опасни - като в това е замесена и СО.

Сигурни сме в това, че си давате ясна сметка, че подобен, доказал своята неефективност по света подход, няма да защити обществото ни от кучешка агресия и няма да намали фаталните инциденти с кучета, а напротив. Агресията при кучетата не е функция на произхода им. Това е резултат от множество фактори, различни от спецификата на породата и в частност: липса на подходящ тренинг и социализация , неправилен избор на порода съобразно начина на живот на собственика , неправилни селекционни профилактики или умишлено създаване на агресивни модели на поведение, липса на грижи и пр. Необходимо е да се предприемат мерки, насочени срещу безотговорното развъждане, умишленото насърчаване на агресивността у кучетата, както и на безотговорното отглеждане на кучета с цел задоволяване на примитивни човешки страсти.

Подобни практики, каквато е породозабранително законодателство, в редица държави доказа на практика липсата на зависимост между наложените рестрикции върху отглеждането на определени породи и инцидентите с домашни кучета. Нещо повече - в голямото европейско семейство, към което България се стреми да бъде приобщена и където такива мерки неуспешно са прилагани, отдавна тече процес на отпадане на породните рестрикции като неефективен и нехуманен метод. Би било неразумно с лека ръка да отхвърлим световния опит и да продължим да се движим повече от десетилетие след развитите страни, докато сами открием, че този подход не дава никакъв ефект, а само лишава огромен брой граждани от възможността да отглеждат домашните си любимци.

Елиминирането на хиляди дружелюбни кучета, нарочени, само защото са от набедени за опасни, ще доведе единствено до дискриминация на собствениците им , което е неприемливо за нас. Нека всеки собственик да носи персонална отговорност за действията или бездействията си пред закона и обществото."


Към момента ръководствата на националните клубове за породите амстаф, ротвайлер, боксер и йоркширски териер са изказали подкрепата си за подобна инициатива. За мое най-голямо учудване са се намерили и "колеги - кинолози", които са заявили, че проблемът не ги засяга, поради това , че отглеждат декоративни породи и "техните не създавали проблеми"

Ще се радваме ако темата не се разводнява излишно и стане трибуна на едно що годе цивилизовано обсъждане и заявяване на ясни позиции. Ако ли не: както повечето пъти досега - всеки да се спасява поединично!
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

Страница 1 от 1
 • Не можеш да публикуваш нова тема
 • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни