Dog.bg Форуми : 2 котешки дребосъчета и мама

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

2 котешки дребосъчета и мама

#21 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 June 2010 - 12:14 PM

От днес Маца е пак в клиниката, ще я правим модерна. :smile:
Стискайте палци от утре да я вземе една дама с много свободно време и желание да я гледа, ама стискайте палци, че всичко е предпоследно...
Ще гледам да мина днес да го видя милото Стреси, колко наистина е стресирано, че е била двудневна епопея да я измъкнат от убежището й.

И накрая една снимка на льольото Пума

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#22 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 19 June 2010 - 06:13 PM

Котката е вече без приемен дом и без кандидати.:dh_188: Обещавам утре подобаващи снимки, за да я видите в цялата й прелест. Сега пак е в клетка и си умира да се гали, да мърка и да "тъпче" от кеф. Вече няма да й викам Стреси!

#23 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 21 June 2010 - 08:44 PM

Мър-Мър!
Мърцана все още се надява скоро да замени клетката с диванче, фотьойл, табуретка... добре де, и да не е мека мебел, пак става. :md_064:

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#24 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 07 July 2010 - 10:40 AM

Да подвигна малко темичката на Мия (вече си има име), но късметът все още не й се е усмихнал...

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 02 August 2010 - 03:17 PM

Така, дойде й време на тази темичка за местене:be_107:

Вчера закарахме Маца-Мия в Хасково и така - вече си има стопанка, другарче котарак (който все още бил в потрес от новодошлата и не си е подал муцунката навън). Както се вижда от снимките (ако се вижда, че са ситни) Мия не изглежда никак стресирана от поредното и последното (!) ново място, дори е успяла да прекопае цветята през нощта.

Прикачена снимкаПрикачена снимка Прикачена снимка

Новата й стопанка се влюбила в нея от клипче, качено от Elizd в нета и така. Писахме си дълго време, накрая се и видяхме вчера и се надявам, че всичко ще е наред, просто трябва да е наред. Направихме и договор.

Като я пуснахме от клетката, тя обходи бъдещите си владения и накрая си припозна скривалището на котарака Мъри :) Но не се е крила дълго там.

Аз естествено се притеснявам, да не стане нещо - да не се харесат с котарака, да не вземе да скъса мрежите на прозорците, че са нависоко, да не се окаже щурачка и хората да я върнат... знам ли.

Последната седмица имах възможност да я взема у нас и за първи път я видях щура и игрива като малко коте! Преди все беше натясно, в клетка, в мазе... и сега се развихри изведнъж и много й харесва!

На всички, които ми помогнаха с нея - тенк ю, тенк ю, пийпъл!

#26 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 August 2010 - 04:20 PM

За почитателите на Маца (знам че ви има:) новини: Мия е екстра! За потвърждение - 2 снимчици, пак малки, така ми ги пращат.Качена снимка
тук е с приятелчето Мърчо Прикачена снимка

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#27 Потребителят е офлайн   Elizd Икона

• Прекалено лековерна...
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 September 2010 - 01:47 PM

Отдавна се каня да пиша тук и все не ми стига времето. Искам да похваля Ina Gencheva, която според мен е котешки вълшебник. Тя не го знае/признава, продължава да се държи като кучкарка и това допълнително я прави привлекателна за всички котки, които знаем, че не обичат лесните неща :)

Първо, Ина не се отказа, макар че всички имаха колебания, и не върна Мия навън. В началото по всичко личеше, че Мия е нещастна сред хората и иска да се върне на 'свобода'. Тя се кри дни наред зад хладилника в първия си приемен дом и само на прибежки излизаше, за да хапне.

Второ, докато Мия беше при мен и 'детската градина' на 4мата бебета-пътешественика, маца направо се размазваше като чуеше гласа на Ина и само на нея (е, и на мъжа ми, ама рядко) се даваше да я мачкоти първите 2-3 седмици

Трето, благодарение на постоянството на Ина, Мия се отпусна и в края третата седмица в мазето ни, вече ни очакваше с нетърпение и бързаше да се гали, извива и мърка

Пиша това и защото лично аз имах сериозни колебания, че Мия някога ще бъде 'опитомена' и мислех, че ще си остане дива, страхлива и уплашена от хората. И ще е нещастна в дом. Ама сгреших. По мои наблюдения, какво помогна на Мия, освен Ина:

Рецепта за опитомяване на котка, която всъщност иска да бъде домашна и просто се държи на ниво:

Още от самото хващане, Мия се чувстваше добре в клетката в клиниката (шумно място, с много хора и животни наоколо) и се 'натискаше' на всеки, готов да й обърне внимание. Обичаше да промъква лапа през решетките на клетката си и да се закача, галеше се в подадена ръка, дърпаше пръстите навътре и гризкаше нежно. За съжаление, ние пренебрегнахме този факт в началото и късно се сетихме, че може да й предоставим отворена транспортната клетка като скривалище и да я оставим да наблюдава живота наоколо, за да се отпусне по нейните си правила. Нещо като обучение на куче с клетка.

Първият приемен дом е място, където живее котка (макар и докато Мия е била там, постоянната обитателка да е била на друго място). Миризмите, широкото отворено пространство и непознатите хора (не е била с Ина) са предостатъчен фактор за уплах. Така или иначе, напредък там не е имало, то и времето не е стигнало.

После обратно в клетката и сериозните ни съмнения - добре, че беше всеизвестната страхотна лекарка, която да ни убеди да не се чудим, ами да видим фактите - Мия иска хора, радва се на внимание и очевидно е пристрастена към собственото си ограничено пространство - клетката, от където тя командва парада.

След това пак на ново място: тясно мазе с 4 луди много гальовни и социализирани бебета (не нейните), които само търчат, вдигат шум и й се натискат като на майка си. Стресиращо, но пък и оздравително. Просторанстовото е малко и ограничено, по-късно оставихме транспортната й чанта на разположение. Вижда хора 2 пъти на ден по едно и също време, по принцип бързащи и не много досадни. Пък и обикновено е за добро - да дадат храна. В началото се опитвах да я притисна, вадех я от мястото, където се е свила, насила я галех, а тя умираше от страх.

После заминах и за около седмица всеки ден идваше Ина, говореше й, успокояваше я, правеха някакви техни си магии. Като се върнах, е, не беше коренна промяна, но определено вече сама идваше при мен (добре, де, при храната, но важното е, че излизаше от скривалището). Някъде по това време, бебоците имаха разстройство и престояха на стационар 10тина дена, а Мия сама в мазето. Тогава почнах да усещам разликата. Мия вече като че ли ме чакаше, галеше ми се плахо, даже ми се радваше. На няколко пъти я заварвах да си играе с някоя мишка и виждах следи от щастливо беснеене.

Скоро малките бяха пак в мазето и се уплаших, че ще се върнем назад - напротив тя вече беше 'на себе си' и не им се връзваше толкова на малките хали. Все още се плашеше като я качвах горе в апартамента, но определено не беше това ужасено животинче.

После отиде за няколко днеа при Ина и там показа истинския си чар и характер на млада, енергична и търсеща внимание котка. Първата вечер се скрила зад дивана, но след окол час Ина я извадила насила и от тогава нямало отърваване от мацата.

И така, накратко: клетка, търпение, време, режим, други лигави котки, малки пространства и естествено, Ина :) са причините за 'одомошаване' на Миа и превръщането й в щастлива котка за има-няма 11 седмици. Дано по някакъв начин това помогне и на някой друг. А ако си нямате Ина, просто още повече любов и търпение.

ПС
Държа да отбележа, че Мия никога не е била агресивна, не е драскала, съскала или хапала. Т.е. не е от типа 'бойни машини', които бягат от хората (виждала съм такива котки, които сме хващали навън за кастрация и без колебания сме връщали пак на улицата). Тя сама си даде знак, че иска дом, но и внимание. Няма просто ей-така да се отпусне, я! Който е чел Малкият принц, знае за лисицата и опитомяването. Е, т'ва беше нашия метод на успешно общуване.
User's Signature

*
Толкова по-зле:
"Пуснете вкъщи кучето, покрито с кал.
И толкова по-зле за хората, които не обичат
нито кучетата, нито пък калта.
....
Не могат никога да се измият тези,
които казват, че обичат кучета,
но при условие, че... "
Жак Превер, Превод: Иван Бориславов

#28 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 13 October 2010 - 10:22 PM

Познавате ли я тази добре сложена дама с още по-добре сложен кавалер! Качена снимка
Поздрави от Мия - пет пари в кесия!

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#29 Потребителят е офлайн   Ina Gencheva Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 17 July 2013 - 09:28 PM

Едва ли някой ги помни тез герои, но пък хубавите новини защо да не ги споделя - 3 години по-късно Мия в Хасково е жива, здрава, стопанката й казва "Мия стана изключително любвеобвилна и мила котка в която всеки се влюбва щом я види."
Черничкото момче Пума също е голям глезанчо тук в София, още първата година беше кастриран след като първо успя да побърка стопаните си с всякакви мъжкарски изпълнения. Прикачена снимка
За тигровото коте не бях посредник в осиновяването, надявам се и тя да е ОК. :)

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни