Dog.bg Форуми : Напада ни куче - как да реагираме?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Напада ни куче - как да реагираме? по време и след

#1 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 24 May 2010 - 06:37 PM

Вчера по време на разходка ни нападна куче.Нито съм първата,нито последната.Само дето сега замисляйки се над случилото се осъзнавам,че аз изобщо не съм подготвена как да реагирам в подобна ситуация.Моля всички ви за мнения и съвети за това какво съм можела да направя и какво да направя в случай,че пак се случи.Мисля,че ще е полезно за всички.Мисля,че имаше подобна тема но там се разискваше за спрейовете за отбрана.Ако мод прецени да премести написаното.
Ето накратко случката.Отидохме на гости в друг град.Разхождаме се най нормално,срещаме и кучета на повод и такива без и домашни и бездомни,някой ни доближиха,други не.С една дума съвсем нормална разходка.В един момент забелязвам с периферното си зрение към нас да тича доста голямо куче.Първо помислих,че е пуснато от повода домашно куче,което идва към нас.В следващия момент обаче то изръмжава и се хвърля върху моето.Признавам че цялата случка ми е малко мътна и не помня всичко.Помня,че моето се обърна и в един момент като че ли се опита да се защити,а в следващия другото беше върху нея и я хапеше по гърба.Аз се опитвам да я измъкна,хората с мен да изгонят другото.Всичко стана за секунди.Резултата-наранено ухо и две рани на гърба,аз с ухапана ръка.Един човек ни доближи и разказвайки му какво се случи,неговата реакция беше,че започна да ми се кара защо не съм откопчала веднага моето куче да се оправя само.Незнам,мисля си в чужд град, до оживена улица,а кучето два пъти по голямо дали това е което трябваше да направя?Другото което се питам какво го провокира другото куче да ни нападне? Ами ако бях сама,както е в повечето случаи при разходка,а кучетата бяха две?
Ще съм благодарна на всякакви идеи и съвети за такава ситуация.Какво да правим?
И още нещо свързано със случката.Един съвет,когато отивате в друг град вземете от Интернет всякакви телефони на ветеринари в града в който ще бъдете,защото не се знае дали няма да ви потрябва помощ.

#2 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 07:49 PM

При сбиване и аз съм чувал,че е по-добре да си пуснеш кучето,защото иначе може да му попречиш да се защити.Не знам обаче във вашия случай,когато вашето е по-малко дали е удачно да се направи подобно нещо.По-скоро не.
Пред моя блок се настани от има няма 1 седмица някакво пуделоподобно.Наби сеседското хъско,което няма годинка и е вързно пред блока и току що се опита да нападне брат ми с нашето куче.Аз видях всичко през терасата,но нямаше какво да направя.Съседите го прогониха...
Според мен най-добре е,дори в случай,когато твоето е по-силно,да се опиташ максимално да избегнеш сбиване,защото ако др е улично и ухапе твоето трябва да му биете ваксини срещу всякакви болести.Един от начините е да застанеш пред твоето куче и да сплашиш другото(тука преценяваш разбира се какви са ти шансовете да те ухапят).
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#3 Потребителят е офлайн   Tali Икона

• EVERLASTING
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 24 May 2010 - 08:05 PM

Принципно трябва да поставиш твоето куче под коляното на единия ти крак, като го притискаш за да не допровокира другото (фактически трябва максимално да избягваш "допир" между двете кучета). Това е на теория! Аз съм на мнение, че ако ви нападне друго куче, НЕ е желателно и ти да пускаш своето, хубаво е максимално да се избегне боя. Не знаеш какви последствия ще донесе за твоето куче, как ще реагира след това- може да се получи срив на нервната система, може да възникнат други проблеми, които много трудно се поправят! (знам защото бяхме потърпевши, вече се възстановихме, но отне адски много време, нерви и труд. Никак не е лесно).
Когато нас ни нападне друго куче никога не пускам моето, колкото и да се опитва да ни защити (себе си и мен). За мен това е най- голямата грешка, която може да се допусне...! Поставяш кучето под крака си и сам/а се оправяш с другото. Предпочитам да ухапе мен, отколкото моето куче (още едно на ум). А и вече си взех поука- ако видя улично куче или домашно пуснато- минаваме възможно най- далеч! Някои хора просто не трябва да "стопанисват" кучета!

#4 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 08:15 PM

Показване на мнениетоTali, в 24 May 2010 - 06:10 PM, написа:

Не знаеш какви последствия ще донесе за твоето куче, как ще реагира след това- може да се получи срив на нервната система, може да възникнат други проблеми, които много трудно се поправят! (знам защото бяхме потърпевши, вече се възстановихме, но отне адски много време, нерви и труд. Никак не е лесно).

Това е другото,което ме притеснява сега.Какво да правя след случката?Да се държа нормално все едно нищо не се е случило или да го даваме по спокойно на разходките и по далеч от всякакви кучета.

#5 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 08:22 PM

Лола,съжалявам за случилото се с вас.
Като гледам отговора на Тали,и аз съм на същото мнение.Да чукна на дърво,досега не са ни нападали едри домашни(защото това би означавало сериозни последствия),като изключим две хъскита,но улични-колкото щеш.Мога да говоря от опита си с тях.Винаги гледам да избегна прекия контакт между двете кучета.Заставам между тях(колкото и малоумно да е) и предлагам на "противника" да се пробва срещу мен. :ab_041: Досега съм имала късмета и не съм попадала на някое особено смело бездомно.
Домашните...са друга бира.Не знам какво ще правя,ако срещу нас се хвърли някой изтърван ротвайлер,например.Надявам се телескопичната палка да свърши работа ....
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#6 Потребителят е офлайн   milena_ddd Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 08:37 PM

Нас ни нападна НОК преди седмица, домашна. За наш "късмет" бяхме в една глуха уличка от където почти не минават хора и коли, т.е. нямаще кой да ни помогне. Още от далече видях как кучето лае като побесняло и тича към нас. Първото, за което се сетих беше да вдигна моето куче (порода мопс), отидох до най-близката паркирана кола, качих кучето ми на капака на колата и го прегърнах, като НОК-а остана зад мен, т.е. бях между тях. В резултат на това, получих безплатен 10 минутен масаж на гърба от овчарката, която толкова се постара, че чак якето ми беше разкъсано на няколко места, но поне не ме ухапа. Явно се опитваше да прокопае дупка през мен за да стигне до моето куче. Накрая се измори и започна да се върти отсрани около мен като продължаваше да лае и ръмжи, а аз се обърнах и започнах да й говоря и тогава видях, че е с нашийник и разбрах, че е домашна. За да я изгоня използвах поилката, която си носим откакто стана топло - започнах да я пръскам с вода и да я гоня и тя накрая си тръгна. Общо взето извадихме късмет. Зимата пък ни беше гонил изпуснат ротвайлер, но успхяме да влезем в един вход и да се затворим и след 40 минути чакане човекът, който го разхождаше (пиян мъж на около 60г, баща на собственика му) дойде да си го прибере..Имали сме случки и с доста бездомни, които се движат на глутници, но до сега все успяваме да се измъкнем по някакъв начин. Мой съсед с немски шпиц ме посъветва да си взема един спрей и да си го нося по време на разходките. Той си го носи с него от около година, защото са ги нападали глутница бездомни и кучето му е било с над 50 шева след това. Някой използвал ли е такъв спрей при куче? В смисъл, за човек ми е ясно, че не е опасен освен ако няма алергии..
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 May 2010 - 09:36 PM

И аз се присъединявам към мненията на Tali и Kitana - заставам пред кучето си и се старая да сплаша и прогоня нападателя. Слава богу - не сме срещали сериозни агресори, не ми се мисли какво ще правя тогава... :ud_009:
По принцип видя ли тичащо към нас непознато куче - заемаме отбранителна позиция и чакаме да видим кой и за какво тича към нас. Моята хубостница, дето хич не я бива в битките, сама си знае и види ли непознато куче с агресивно поведение, т.е. "превъзхождащ в силите противник" - крие се зад гърба ми и наднича от там да види какво става, не е чак толкова глупава блондинката! :ab_041: Вярва ми, че ще мога да я защитя, щом съм я вързала и съм я лишила от възможност сама да се спасява, както може - с бягство.
Та се налага като "куче-алфа" сама да се оправям. Един спрей или нещо подобно би ми било в помощ, ако нападателят е сериозен агресор, но с тези до сега се оправям само със заплахи - докога ли?
:dh_188:
Предпочитам да ухапе мен, отколкото кучето ми. Викам, кряскам, тропам с крак, размахвам чантата, навеждам се уж за камък, или пък - говоря, отвличам вниманието от кучето ми върху себе си.
А бе каквото се сетя там, в зависимост от ситуацията, целта е да не допусна агресивно куче да докопа моето, щото след една такава случка ни остана съвсем уж невинна драскотина от зъб на бузата на кучо, а последваха усложнения от инфекция и се видях в чудо, докато се оправи Линда. Отделно проблеми със стреса, социализация наново.... о, не, благодаря!
Никога повече - ако мога да го избегна!! :ea_103:

Искрени съчувствия към теб и кученцето ти, дано бързо се оправи от раните и стреса.
В нашите случаи - Линда преодоля стреса от нападанията сравнително лесно, общува си сега нормално с други кучета, но - убедих се многократно, не е забравила нищо...

#8 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 May 2010 - 09:44 PM

Аз водя моето куче на повод и очите ми са на 4, постоянно се оглеждам за пуснати кучета. За домашни пуснати кучета нищо не мога да кажа, ня тях им е друга психиката, но с улични се спрявам по следният начин: ако видя, че куче + глутница кучета тичат към нас, навеждам се се правя, че уж ще взимам камък от земята и ги замахвам ( може и да имам такъв в ръката, но ако няма, достатъчно е да се наведеш ) , винаги кучетата насреща започват да бягат назад, не съм имала сучай досега да продължават да ни гонят. АКО кучето все пак е решило да ви наближава, и е захапало за ръката, вместо да се опитвае да си я освободите, по-добре е да му набутате ръката още по-дълбоко в гърлото, така кучето ще започне да се дави и по-лесно може да се овладее. Така постъпих, когато преди доста време едно куче ме посегна.
User's Signature

Усмивката на Булдог е способна да разтопи камък
Style Bullet Prince

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 09:46 PM

Каква работа ще свърши спрея,ако духа вятър например?
Да задам аз разни въпроси за това:
Качена снимка

Ако,не дай си Боже,ми се наложи да я използвам срещу едро,агресивно,домашно куче(защото ,знаете,те нападат по съвсем различен от уличните начин) и ударя...съществува ,предполагам,възможността от болката кучето да затвори захапката си по-силно.Точно колко е голяма тази възможност?

Съжалявам.Знам,че не е редно ,но...умирам от ужас,защото в квартала(а и по принцип) отговорните стопани са много малко.Всичко де що е куче около нас се движи без повод.Нито забележки,нито говорене имат ефект....Страх ме е.Много.
От уличните-не толкова.Те не са толкова опасни и обикновено не ми се налага дори да се навеждам за камък.
User's Signature

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.

#10 Потребителят е офлайн   Zonker Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 09:52 PM

Майка ми беше използвала спрей срещу един НОК нападнал бигъла ни. Не се целила кой знае колко, просто пръснала по посока на кучето, след като собственикът му отказал да го извика обратно и кучетата се сдавили. Кучето като усетило спрея седнало и замръзнало.

Редовно имам проблем с пуснати домашни кучета с моя джак ръсел - много го мислят за бебе и за безобиден, понеже е дребен. Той се стряска от по-едрите и започва да ръмжи и разбира се пишман дресьори бол по улиците,кучетата им не реагират на команди, когато са раздразнение...за това най-добре на каишка и толкова.
User's Signature

Early this morning, when you knocked upon my door, I said "Hello, Satan. I believe it's time to go!"

#11 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 May 2010 - 09:52 PM

Уличните обикновено просто си пазят територията, затова гледам по-бързо да я напусна с кучето си, ако видя недоволно улично куче.
User's Signature

Style Bullet Prince

Качена снимка

#12 Потребителят е офлайн   PETIA75 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 10:18 PM

привет и от нас.
ами нападали са ни доста често..за съжаление.най-вече едри породи.най-мъчно ми е,че не успях да спася моя Рошко.от тогава насам имаме доста проблеми.срах го е и когато срещнем голямо куче започва да ръмжи и по този начин го предизвикваме.когато срещнем глутница-ами започвам да викам,кряскам,мятам камъни и размахвам чанти.най-лошото обаче е че разходките са заедно с беба.по този начин и тя се стряска.трябва в най-скоро време да си взема спрей.дано само не нараня по някакъв начин беба.дано скоро оправят приюта в пловдив,че отново да приберат бездомните.много ме е страх...от срещите ни с тях.най-вече заради беба.
дано не съм досадила с мнението ми.

#13 Потребителят е офлайн   gngpaint Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Рисуване
Публикувано: 24 May 2010 - 10:30 PM

Рита я нападна кръстоска с питбул сравнително скоро.Не се отърва много леко.Имаше 3 рани,правиха й 6-7 шева.Другото куче изскочи от един училищен двор и се затича към нас,за щастие стопанката му го хвана и на Рита не й стана нищо,тръгнахме да се прибираме,изведнъж го видях да тича след нас,а стопанката му крещеше да вдигна кучето на ръце.Опитах се да пред пазя гърлото на Рита за да не може другото куче да я удуши,Рита е 14-15 килограма,вдигнах я толкова колкото да не я захапе за гърлото,но то я нахапа откъм опашката,ясно си личаха 4 дупки от захапката му.Веднага се качихме у нас.Рита пълзейки влезе в банята,оставяше локвички кръв,звъннахме на ветеринаря,за щастие той живее близо,хванах Рита на ръце и я заведох в кабинета.Нараняванията не бяха толкова големи колкото стреса,който между другото все още не е преодоляла напълно.Вече види ли по-голямо от нея куче ляга по гръб и вирва краката в знак на подчинение.Кучето което я нападна живее над нас.Все още се пуска свободно.Скоро отново Рита имаше близка среща с него,за щастие без последствия.:smile: Въпросът ми е в случай,че нападне отново как мога да защитя Рита?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#14 Потребителят е офлайн   Persona Grata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 May 2010 - 10:30 PM

Показване на мнениетоPETIA75, в 24 May 2010 - 10:23 PM, написа:

когато срещнем глутница-ами започвам да викам,кряскам,мятам камъни и размахвам чанти.

Внимавайте с красъците и размятването на чанти и др. движения, да не се оплашат пък другите кучета, мислейки си, че вие ще ги нападате :ab_041: и да не вземат да станатощ по агресивни, защитавайки се. Трябва да се действа според ситуацията, аз обикновено преминавам си спокойно, все едно не ги забелязвам. Те не се доближават тогава.
User's Signature

Style Bullet Prince

Качена снимка

#15 Потребителят е офлайн   totschica Икона

• groomer
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Груминг на пудели, афганки, " космати" териери ( скоч, фокс, ердейл, " уести" ... )и др.

Публикувано: 24 May 2010 - 10:55 PM

Виви я нападаха доста често в квартала, след като се преместихме тук! Нормално: Неголям парк, установена йерархия, а Виви е голяма и БЯЛА и се забелязва от далече :smile:
Мен също ме е страх най- вече от агресивни домашни кучета. Бездомните имат друга психика и по- лесно мога да ги избегна. Но каквото и куче да я нападне, винаги заставам между нападателя и Виви, като буквално се бия с нападателя. Обикновенно успявам с един удар да ги откажа от идеята им, но не съм имала случай с наистина голямо и силно куче. Веднъж я нападна глутница от полудомашни- полубездомни и тогава тя пострада по- сериозно, а аз буквално ги гърмях! Но това е крайна фаза, до която не искам никога повече да стигам!
Но при всички случаи, Лола, не бива да държите на страна кучето си от другите, защото биха могли да го ухапят! Така ще провокирате страх у него и ще стане невъзможно да се социализира отново.
п.п. Много ми хареса идеята мопса, въху капака на колата :ab_041: - умно, наистина! То може и друго да се ползва- контейнер или каквото и да е, когато е дребно кучето, ама с големите не става...

#16 Потребителят е офлайн   CVETKA_IRA Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 May 2010 - 10:57 PM

Здравейте, имам две самоедки на 1год и 7 месеца и на 11месеца . До момента сме нападани многократно от улични кучета . За мое щастие без да се стигне до сблъсък.
Отивайки към парка има глутница от около 8-10 кучета . Винаги съм нащрек минавайки от там . Очите са ми на четири и като видя , че тичат към нас се изправям с лице към тях , а моите са плътно до мен и крещя колкото мога "не" и "марш от тук".Стъписват се и тръгват в обратна посока , за мой късмет.
С домашни не сме имали проблеми до сега .
Дано и занапред да нямаме!

#17 Потребителят е офлайн   Лола Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2010 - 07:27 AM

Мили мои съфорумци,благодаря ви много! За съжаление виждам,че не съм сама в подобно преживяване.
Истината е,че докато на човек не му се случи нещо не се замисля сериозно и се отпуска.Съгласна съм с всички ви,че най добре е да не се стига до контакт между кучетата.Аз когато съм сама наистина се оглеждам и внимавам.Грешката ми в случая е,че бях с други хора и си отклоних вниманието,а то взе че дойде и отстрани.Изобщо възможно най лошото развитие на ситуацията.Но занапред ще следвам съветите ви,благодаря още веднъж.
Сега наистина сериозно се замислям за някакво средство за защита.Спрей,палка или каквото там има.Явно ще се наложи въоръжаване.

#18 Потребителят е офлайн   shadow Икона

• master of puppets
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2010 - 09:53 AM

Никак не завиждам на хората с дребни кучета...
http://shop.oragie.c...ex.php?cPath=48 Електрошок става, но не и когато кучетата вече са на кълбо, щото и вашето ще го тресне тока.
Видях по-горе телескопични палки- неудобни са за носене, тежки са. И трябва да знаете как се ползват, защото могат да нанесат наистина сериозни травми, ако удряте "на посока".
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Качена снимка

#19 Потребителят е офлайн   kitana Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 May 2010 - 10:07 AM

Тежка,тежка,колко да е тежка.А и си я носиш на колана в калъфче :).
Качена снимка
Електрошока и аз го гледах,но като помисли човек от какво разстояние и как може да влезе в употреба...
С палката е много лесно да се научиш да я използваш -просто трябва да знаеш,че с нея не се млати,а се прави единичен,къс камшичен удар и се използва главно най-предната част-тази с "топчето" .Пу пу,дано никога не ми се налага да проверявам тази теория на практика.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 25 May 2010 - 10:50 AM

Нищо няма да ви помогне, ако се страхувате.

Не показвате страх - това е най важното. Не пускате кучето си от повода - често при такива случаи по слабото куче побягва, гонено от нападателя и може да пресече улица и да стане по лошо.

Често носенето на дълга пръчка помага, помага само да замахнете с нея. Имитация на мятане с камък също. Най вече - внимание към това къде и как разхождате кучето си. Ако сте на ново място, бъдете внимателни, защото кучето ви ще бъде чуждо за местната глутница, за която това е тяхното място.

Не отстъпвайте, не бягайте, не вземайте кучето си на ръце, ако е от малките породи - разбирам, че за много от хората едва ли не това е най безопасното място, но за съжаление нападащото куче по всяка вероятност ще скочи и там и може да ви бутне на земята, а там ... лошо. Ако стане така, че да паднете - веднага се изправете на крака, а не оставайте на земята да се пазите или да закривате кучето ви с тяло.

Спрея може да повлияе и на вас, и на вашето куче, образува се облак, който може да попадне в очите ви и тогава нищо да не виждате. Понякога след измиването с вода става по лошо, за това предварително прочетете с какво се измива спрея, ако попадне върху човек.

Викайте полиция, ако кучето има стопанин, не си тръгвайте уплашени след разправията. Опита ми е такъв, че в повечето случаи това са хора, с които трудно може да се разбереш, не случайно има една поговорка - какъвто стопанина, такова и кучето.

Ако кучето ви е регистрирано и чипирано и ако "нападателите" са бездомни, можете да съдите общината.

Но в никакъв случай не бягайте, не обръщайте гръб, не показвайте страх - това мотивира нападателя допълнително.

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни