Етажна собственост ли?
Публикувано: 27 May 2010 - 08:53 PM
Имам доберман,на 3 месеца.Както някои от вас знаят,те са доста шумни и ,както каза Галето,"винаги си казват какво ги боли и сърби".Та и нашата така.Като сме навън ,а тя в клетката,и почва да скрибуца и да вие.Това не се е случвало в кой знае какво неудобно време,с изключение на снощи,когато й беше първата нощ в клетката,макар,че ние бяхме в стаята.Опитваме всичко възможно,спахме с нея първите нощи,но е невъзможно да бъдем с нея нон-стоп.И мен ме дранзи като почне да скрибуца,но съзнавам ,че е още бебе.
Та...същественото - срещаме се ся след разходка със съседката отдолу,която ,макар,че не ми се иска да обидя животното и самата порода,прилича на доберман малко -винаги скрибуца,когато нещо я засърби и заболи.Идва - тръби текли отнякъде.След седмица-две- "абе чуваш ли някакво скърцане,ей такова кррръъъъъц крррръъъъц?Не мога да спя".Ся : не съм й била искала разрешение преди да си взема куче.Когато детето ми беше бебе никой не спираше нейните внуци да блъскат вратите така,че да се тресат и нашите.
Питам я консервацията детето като търчи и крещи не я ли дразни ,тя ми вика :"Ама това е куче!".Питам : каква е разликата,никой не успя да ми отговори конкретно.......
Много съм набрала.Изтупах си метлата от прахта в гардероба ,за да я яхна.
Някой друг,освен мен няма да спи тази нощ!
Ако има такава тема,а не съм я видяла в яда си,се извинявам .
Идеята за темата ,честно,е просто за да си излея яда пред хора ,които ще ме разберат .Няма да откажа и малко конструктивна критика,но не виждам за какво би била.

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 28 May 2010 - 07:18 AM

Като казваш "определени животни",предполагам имаш предвид кучета и котки?Щото аз освен куче и котка имам..ъъъ...около 7 други (тарантулките не ги броя),включително и змия(можехме да си съскаме взаимно,но тя е кротка и диалога не се получава

Чудя се как още не са подали жалба заради детето.Не знам от възрастта ли е,но много често ( и продължително ) пищи така,сякаш някой я дере на живо.
Та...
Питам : шума ли пречи,или точно кучето? Май е последното.
Вчера се запознахме с едно младо семейство.Казаха,че срещу кучето на тяхна позната,бийгъл,съседите събирали подписка,защото им пречело. И си помислих,че ако нашите направят такова нещо срещу моето куче...могат да си се подписват докато химикалките им не свършат,но това после,както се знам,ще им излезе през носа.
Като каза адвокатка...ако ми се яви въпросната още веднъж на вратата да ме пита откъде се чувало някакво скърцане

Побоища няма да има,но ако досега съм се съобразявала малко или много със съседите си ,то оттук натам това ще се промени.И като правя ремонта няма да се "посвеня" да си сложа ламинат навсякъде.

Конформизъм е промяна на поведението,чрез която индивидът отговаря на натискa на групата,опитвайки се да е в съгласие с нея,като приема предложени или наложени норми.
Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Публикувано: 28 May 2010 - 09:30 AM
аз като човек дето живее в блок нали с куче, съм се наслушала на сякви простоти- даже и че кучето било серяло във входа?!
Отделно от това сутринта един час се разправях с някви дърти откачалки на тема защо си пускам кучето в игрището а не около блоковете ( а аз я пускам там щото е заградено и не ги е страх, иначе почват да се стрескат, тя ги гони.. става много весело), та от съобразяване с хората, ме изкараха по черна от дявола- при все че тя докато си играе аз събирам буклуците дето ги правят милите бабини дечица през деня.. и докато аз седя и ми се репчат как кучето било пускало косми!!!!!! в игрището, на едната мърла кирливата булонка опика сичката трева около нас.. ама както и да е- ОПРАВИЯ НЯМА, BE PREPARED!

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 28 May 2010 - 09:42 AM
Като ме набраха-водели сме бездомни кучета във входа,били пълни с паразити,те не искали кучето да се вози в асансьора,едната била домоуправител и щяла да направи подписка...съответно аз се опитах да покажа паспорта на кучето и лепенките за обезпаразитяване...казах и че сме фондация,тя ни нарече секта

След седмица се наложи на приемната стопанка да е извън града за няколко дни,аз пак ходех да разхождам кучето сутрин и вечер...е,тая женица от блока пак ме набра...щяла да извика полиция,че непознати влизали във входа.Казах и да извика,че да им обясня как аз просто разхождам кучето на приятелка,която е извън града.

То поне да създаваше проблеми животното-не,нито лае,нито хапе..ама пуста бабешка злоба.Куч вече е осиновен,а приемният дом скоро ще си има нови обитатели,очаквам с нетърпение поредният спор със съседките.
Четох закона за етажната собственост...нищо притеснително.

Публикувано: 28 May 2010 - 09:56 AM

Анубиса,то има вече разни коментарии : "Ма това куче от онея лошите ли е?",и,култовото "Кат му се обърне рога в главата ко ше го праите?",казано не малко пъти до сега."Вий ше видите като ви нападне и изяде!". Ама какво коментирам,досега от всички непознати ,обърнали внимание (а те са много -голяма атракция сме) само едно момиченце на 12 годинки знаеше каква порода е кучето ми.Всичко друго ме пита дали това не е пинчер(дори гушната си личи ,че малката не е никак малка на рамери,по дяволите.да не говорим за другото....)...Имаше даже едно предположение,че това е дакел!

Естествено,че ще си плащам за него.Но ще правя както и досега - плащам след като видя бележката,че е пръскано срещу инсекти .Всяка година е едно и също -хлебарките плъзват и чак след няколко оплаквания и откази за плащане,се сещат да напръскат.

Публикувано: 28 May 2010 - 10:18 AM

Публикувано: 28 May 2010 - 11:51 AM
Публикувано: 28 May 2010 - 12:20 PM
dog.bg, в 28 May 2010 - 09:56 AM, написа:
Цитат от закона?
Това едва ли означава ,че могат да ми изгонят кучето,независимо какво мнозинство е гласувало.И ако хипотетично да приемем,че на общо събрание на входа се реши,че моето куче пречи,как ще го изселят?Трябва да минат първо през трупа ми и да не се надяват,че преди това "мнозинството" им няма да даде жертви.Накратко-няма как.
Папагала ми крещи много (него в гореспоменатата бройка съм го забравила) и се чува във входа.Дали няма да решат,че и той пречи?

Публикувано: 28 May 2010 - 12:32 PM
dog.bg, в 28 May 2010 - 11:56 AM, написа:
Може ли това със конкретен член от закона и източник на информация?Защото аз намирам само това:
2. с мнозинство не по-малко от 75 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост - за изваждане на собственик по реда на чл. 45 от Закона за собствеността; собственикът, за когото се отнася решението, не участва в гласуването;
(2) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.
Задължения на собствениците и обитателите
6. изпълняват изискванията на съответните нормативни актове при отглеждането на животни в самостоятелните си обекти и да не създават безпокойство на непосредствените си съседи;
Те някой са си вечно обезпокоени по природа...
В проектозакона беше написано да се иска разрешение от съседите за отглеждане на дом.любимец,но не мина,както си и трябваше де.
П.П. Моят източник:Моята връзка
Публикувано: 28 May 2010 - 12:50 PM
Но Общото събрание на входа може и има право да въведе правила, включително и за домашни любимци в входа, като те се приемат с 50 % от входа. Ако не се спазват, с 75 да бъде санкциониран въпросния собственик.
В моя вход примерно гласуваха двойна входна такса за кучетата, така че хората с куче плащаме за всяко куче като за 2 човека ...
Но пак казвам - Общото събрание на всеки вход може и да забрани отглеждане на куче или кучета в собствения ти апартамент, а ако не го спазиш - да гласуват да бъдеш изведен от него, което е простотия и глупаво, но е така.
Имаше подобен казус точно с хора, които гледали голям брой кучета в апартамента си.
Публикувано: 28 May 2010 - 02:10 PM

Има едно златно правило- Прави каквото искаш, но без да пречиш на другите!
Публикувано: 28 May 2010 - 02:29 PM
Така е в блок,мммда.

Публикувано: 28 May 2010 - 03:00 PM
navar, в 28 May 2010 - 12:49 PM, написа:
Първо реакцията ми беше

Но нямаше да имаш нищо против къпането на терасата,ако беше на 25,нали?

А за омразата на хората точно,конкретно към кучето-да.И аз мисля,че е така.
Какво им пречи толкова ,не знам.Здраво,възпитано куче ,не цапа във входа,акитата му ще се събират (за разлика от тези на всички други кучета наоколо въпреки големите претенции на стопаните им)...Да не е в тяхната къща?
А за лая - сори,ама това се е случило веднъж по "неудобно " време.Докато аз от години слушам телевизора на съседите до нас,независимо от часа,пищенето и тряскането на врати отдолу ,тропането отгоре,музиката отстрани,
вечерно/нощното събиране на "агитката" на беседката пред блока(под прозорците ни) и дивата им чалга.
Бях писала нещо кратко за тях даже.

Цитат
Съседите си правят барбекю пред блока.Разбира се,надули музиката до дупка....Не се случва за първи/втори/пети път тоя месец....Блока гърми ,ти преглъщаш вечерята си с мъка...(научно доказано е,че под стрес човека поглъща с храната много въздух)....Чудиш се от къде се пръкна такава простотия.
20:10ч.
Купонът е в разгара си.Някакво дете крещи до скъсване на гласните струни,но освен блока,никой друг не го чува,в частност,майка му,която точно в този момент е във вихъра на танца с бира в ръка.
Главата ти тупти в ритъм с музиката...Усещаш,че изгорелите нервни окончания ще дадат на късо.....
22:36ч.
Безнадеждно положение... Телефон 166 не предлага утешение на панелната ти болест...Абсолютната безполезност на тази институция и последствията от това навяват мисли за единственото спасение-9тия етаж или гумите на някой ТИР...След теб остават кичури от собствената ти коса,докато протеста на детето ,лишено от полагаемото право на сън и истеричните викове на коконите ,надвикващи се с музиката не те "примамват"за кой ли път на терасата...Чашата прелива -капката е тлъстото шкембе на простака от съседния вход ,което се тресе с шукаритетни движения в див кючек.Щрак!Нещо изпуши....
Чувството за справедливост,и себеуважението надвиват над съзнанието за дълг към законите,които никой никога не спазва...........Само едно голямо "Бум! "в парчето небе ,и тълпата застива,вцепенена от ужас.Прибираш се и лягаш да спиш капнал за сън,но и доволен.....
http://nastyish.com/...das/shotgun.jpg

Публикувано: 28 May 2010 - 03:54 PM
Докато сте с такова мислене, няма да си оправите отношенията със съседите, това е сигурно. Разни хора, разни идеали. Все ще ви е крив света.
П.П. Живяла съм преди години до хора, чието куче лаеше по цял ден- никак не е приятно, оттогава имам непоносимост към лаещи, нервни песове.
Публикувано: 28 May 2010 - 04:14 PM
Чудя се,дали на 65 килограмовото ти куче му е комфортно в апартамент...

Публикувано: 28 May 2010 - 04:19 PM
Снуупи, в 28 May 2010 - 04:19 PM, написа:

Не му е, на куче до 45 му е комфортно. Но ще го продам в най-скоро време. И все пак, темата не беше ли за проблеми със съседите, или помежду другото си се загрижила за благосъстоянието на една изстрадала душа, Снуупке?
Публикувано: 28 May 2010 - 04:23 PM
shadow, в 28 May 2010 - 04:24 PM, написа:
Снуупи, в 28 May 2010 - 04:19 PM, написа:

Не му е, на куче до 45 му е комфортно. Но ще го продам в най-скоро време. И все пак, темата не беше ли за проблеми със съседите, или помежду другото си се загрижила за благосъстоянието на една изстрадала душа, Снуупке?
Ха ха,грижа се за много повече от една изстрадали души...шадоуке...не бери грижа.
Ей такива изхвърлени,ненужни,продавани...щото станали 65 кила и вече са излишни..

но,хайде дай по темата...
Публикувано: 28 May 2010 - 05:57 PM
Въпросът който аз виждам в тази тема е къде е границата?
И аз в момента имам проблем /пореден/ със съседа отдолу.
Моето лично куче заради него беше строго възпитано вкъщи да не тича, да не лае, да не вие, да не квичи, да не скача, ако може и да не диша. Още с взимането й започнаха оплакванията /не, че преди не се оплакваше и от нас самите/. Била съм влачела веригата й по плочките в коридора и много го дразнело. Е, някой от вас ще ми обясни ли намира ли разумно обяснение защо ще влача повода на кучето по плочките в коридора? Тъй де, купих кожен, изкуствена лента, ролков, не може да се оплаче. Скарахме се няколко пъти, ама като видя, че аз правя всичко възможно да не му вдигам шум се кротна. Е, не успя да озъпти дъщеря си, тя си надува чалгата, а малката й сестра приглася на певицата с домашен микрофон. Помолила съм ги както аз се съобразявам и те да го направят.
Сега си намериха нов повод да ме захапят - временно пребиваващата Кели. Която специално заради него от първата вечер строго забраних да лае, квичи и т.н.т. седи си в ограждението, постлано с китеник и само потупва с опашка ако влезем в кухнята. Е, вчера мъжа ми пак се е разправял с него. Дрънкало му нещо. Ама сега с две кучета ли сме били?
Еми съжалявам, аз 7 години правя всичко възможно да не му преча на този човек, че беше свикнал 10 години над него да няма никой. Ама след като осъзнаваме, че живеем в блок с други хора па бива ли за всяко гък да си вдигаме скандали?
Отделно детската градина над нас не спира. няма ден, нощ... тича се, блъска се, като в джунглата сигурно е по-спокойно. Човека обаче не иска да приеме, че дете може да е по-шумно от куче и обвинява мен, че му е по-удобно.
Та пак да питам, Шадоу главно теб, аз съм на същото мнение като теб, никой не е длъжен да се съобразява с мен и моето куче, ама къде е границата?

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 28 May 2010 - 11:17 PM
Самотната, щом кучето ти реално не пречи и не е излишно шумно, а всичко е плод на фантазията на съседи...моите съболезнования. :) Но ако кучето наистина лае, квичи, тропа, и съседите се оплакват, еми нямаме право да се сърдим и да тръгваме на нож срещу тях. В правото си са. Както и вие сте в правото си да се оплачете от силна музика, телевизори, крясъци... Естествено, когато са системни, а не еднократно проявление. Та белким съседите се замислят, че щом на тях им пречи шума от кучето, на друг пък му пречи шума от техния телевизор и всеки да се постарае да сведе до минимум излишните шумотевици и да не пречи на околните. Но това се постига с диалог, а не с махленски междусъседски дразги тип "Щом ти ми бичиш чалгия, аз няма да спирам кучето ми да лае когато реши". Та така..
Публикувано: 29 May 2010 - 12:25 AM